Asta Online- UTOPIA

Powodem dla którego upadłą ASTA od Webzena były bugi z fame. Przez to większość społeczności odeszła.

Grało mało osób, więc Webzenowi się nie opłacało utrzymywać gry - zamknęli ją.

Również grałem od samego początku i skończyłem po ok. 2 miesiącach - w momencie, kiedy gra była już z góry skazana na porażkę (Brak graczy)

Wszystko co opisałeś pod "Balansem klas" jest wyssane z palca, bo w PvP liczy się wiele czynników, to że najlepszym graczem teoretycznie był pewien rogal z Ory, to nei znaczy, że ta klasa jest najlepsza (Chyba wiesz, że ten gość wydał kilka k$ na IS'a?).

Jedyne punkty z Twojej wypowiedzi, z którymi mogę się mniej lub bardziej zgodzić to #1 i #3

A no i PvP - tu należy brać udział, nie tylko ze względu na nagrody, po prostu jest to najlepsza zabawa w tej grze.

"szansa wydropienia takowej broni z początkowych raidów jest bliska zeru." - Wiesz ile my wydropiliśmy broni na tych raidach? Wystarczy zgrana paczka i oba raidy dziennie wchodzą, przy odrobinie szczęścia masz 1/2 bronie dziennie, w gorszym przypadku co 2-3 dni dropnie co najmniej 1 broń ;)

[...]

Darmowa najlepsza broń to była jedna z przyczyn przez którą nie było ludzi.
O ile się nie mylę Twoja gildia przeżyła ogromny kryzys ok. 1 miesiąc po starcie gry i od tego momentu nie widziałem Twojego nicku.
Balans klas jest taki jaki napisałem, ogarnięty łucznik jest na poziomie Rogue jednakże zawsze z nim przegra z powodu klonów oraz nieśmiertelności - tak jest zbudowana owa klasa, aby być królem 1v1.
Zresztą nie muszę się na ten temat bardziej wypowiadać, każdy sam się o tym przekona na każdym duelu przeciwko rogue.

Twoje bronie z raidów zapewne leciały z wersji "Hard" o których możesz zapomnieć przez pierwsze kilka tygodni gry bez legendarnej broni.

Coś jeszcze?

Również grałem od samego początku i skończyłem po ok. 2 miesiącach - w momencie, kiedy gra była już z góry skazana na porażkę (Brak graczy)

Wszystko co opisałeś pod "Balansem klas" jest wyssane z palca, bo w PvP liczy się wiele czynników, to że najlepszym graczem teoretycznie był pewien rogal z Ory, to nei znaczy, że ta klasa jest najlepsza (Chyba wiesz, że ten gość wydał kilka k$ na IS'a?).

A Sol (bo zakładam, że o nim piszesz) to przypadkiem nie był z Asu? :D

bezsensu jest kłótnia o to kto kogo bił w pvp itp bo wiele rzeczy może się zmienić. Nowy wydawca ktory moze bedzie chcial sobie zmienić balans postaci albo ich skille, %% dropu itp itd

GRA STARTUJE DNIA DZISIEJSZEGO O GODZINIE 15:00 NA STEAM!!! (UTC 13 PM)

WSZYSTKICH CHĘTNYCH ZAPRASZAMY NA NASZEGO TEAM-SPEAKA (Info na PW @Criger @axo @ReaXtic @Ralesky @natv46 lub u mnie @NeeKotek)

GRUPA STEAM: http://steamcommunity.com/groups/UTOPIA_asta

LUB KONTAKT W GRZE - Wystarczy napisać na czacie głównym coś w stylu "Chcę dołączyć do Utopii"

Co się stało z ts? Kanał 23 jest wolny

Jesteśmy wyżej, jeśli dobrze pamiętam to kanał 4

Co się stało z ts? Kanał 23 jest wolny

Jednak ta 4, dzięki.

Także nie, zawsze było 23

Nie "Zawsze" bo kanał 23 służył nam zaledwie parę dni, aktualnie kanał jest w strefie VIP, numerek 4.
W każdym razie jeśli któraś z osób nie może odnaleźć nowego kanału, niech napiszę na PW :)

Jeszcze raz przytoczę:

GRA STARTUJE DNIA DZISIEJSZEGO O GODZINIE 15:00 NA STEAM!!! (UTC 13PM )

WSZYSTKICH CHĘTNYCH ZAPRASZAMY NA NASZEGO TEAM-SPEAKA (Info na PW @Criger @axo @ReaXtic @Ralesky @natv46 lub u mnie @NeeKotek)

Dla osób, które na TS'ie już były: PRZENIEŚLIŚMY KANAŁ NA STREFĘ VIP!!! Kanał Vip 4

GRUPA STEAM: http://steamcommunity.com/groups/UTOPIA_asta

LUB KONTAKT W GRZE - Wystarczy napisać na czacie głównym coś w stylu "Chcę dołączyć do Utopii"

Ps. Guru, jak tak tutaj zaglądasz to możesz NEWSA na główną walnąć, że o 13 jest planowany start i będzie można pobierać ;) Nie zapomnij wspomnieć o naszej gildii! :D

Ciekawe jak duże będzie zamulenie transferów, z racji nie wypuszczenia instalki nieco wcześniej.

Ja od kilku dni regularnie wchodziłem na ts i był to kanał 23, na priv również podano mi ten kanał więc dla mnie było to "zawsze" :) Panowie pytam tutaj, bo do 13 muszę zniknąć i dopiero na start będę, a na ts pusto. Jak to jest z tymi starter packami, ten pet nielimitowany czasowo jak dobrze rozumiem to chyba z nich najprzydatniejsza rzecz i póki promocja jest to warto brać? Czy olać te startery, bo lipa?

Startery są okej, jeśli masz kasę to opłaca się zainwestować w zwierzaczka.
Ale na 100% po jakimś czasie pojawi się wysyp ISu na aukcjach, więc będzie można dorwać w dobrej cenie ;)

Serwery ruszaja w tej samej chwili gdy pojawi sie client do sciagniecia ? :P

nie będzie EU servera tylko NA? wtf

Serwery ruszaja w tej samej chwili gdy pojawi sie client do sciagniecia ? 

Powinny być aktywne już wcześniej nawet ;) Ale steam takich informacji nie udostępnia, tak samo ASTA nie ma swojej strony głównej, żeby cokolwiek sprawdzić takiego, jedynie forum STEAM.
Zakładam, że po pobraniu clienta będzie można od razu grać - chyba, że serwery mają słabe i nie wytrzymają :D

nie będzie EU servera tylko NA? wtf

u Webzena EU i NA grali na jednym serwerze, zakładam, że tutaj będzie podobnie

to w takim razie RIP pvp z pingiem 150+

nie było źlee, gorzej było z optymalizacją na guild warach i czasami na event bossie :P

ale grałem na dużo gorszym sprzęcie niż mam teraz więc licze, że pogram bez ścinek

W takim razie obstawiam, że Asta na steam też długo nie pożyje (niech nikt nie pisze, że 100-200 pingu mniej to nie jest przewaga w pvp bo jest spora) chyba, że będzie zalew ludzi z NA. Zostaje PvE ;)

to w takim razie RIP pvp z pingiem 150+

No nie wiem, na wersji Webzena ping nie był odczuwalny (Myślę, że nie był większy jak ~100) i tutaj raczej też nie będzie. Na pewno nastawili się na Europę bardziej, ale kto wie...:) Pogramy, zobaczymy