Bardzo nietypowy i unitatowy pomysł

Z powodu, że nie wiem, jak taki pomysł można nazwać, od razu przechodzę to najważniejszego.

Otóż, można by było zrobić coś takiego: jest mapa Europy podzielona na państwa, które z kolei dzielą się na sektory. Początkowo państwa byłyby takie, jakie są w rzeczywistości. Dalej wchodzi już innowacyjność- weźmy grę MMOFPS taką jak choćby Battlefield heroes, Warrock, Combat arms (a najlepiej wszystkie naraz), po czym organizujmy w nich różne rozgrywki (w miarę często). Wynik tych rozgrywek zmieniałby sytuację na mapie świata. Poza tym do każdego państwa mogliby przyłączać się nowi ludzie, co stworzyłoby pewnego rodzaju społeczność. Wybierałaby ona raz na pewien czas prezydenta, który decydowałby o następnych krokach. Oczywiście szanse państw muszą być jednakowe, a więc do jednej grupy nie może należeć zbyt dużo osób. Po rozgrywkach będzie naliczana również przewaga, dająca danej stronie punkty (na przykład jeśli w BH był mecz zakończony wynikiem 7:0, pierwsza drużyna otrzymuje 7 punktów). Za punkty będzie można stawiać dające przewagę budynki w danych sektorach.

Grywalne państwa:

-Polska+Kaliningrad+Czechy

-Niemcy+Słowacja+Austria+Holandia

-Francja+Belgia

-Wielka Brytania+Irlandia

-Hiszpania+Portugalia

-Włochy+Szwajcaria

Reszta państw jest obcięta, a na przykład Francja i Belgia są ze sobą połączone.

Sam zgromadzę sporą bazę danych i skonstruuję wyważoną mapę. Co sądzicie o tym pomyśle? Jeśli pomysł wam się spodoba, przesyłajcie go dalej, nawet na zagraniczne strony- oczywiście po tłumaczeniu.

Wszelkie nielogiczności i tym podobne będę wyjaśniał poniżej.

Mac70

Musiałbyś opisać tego typu pomysł dla innych typów MMO, jeśli inne wchodzą w grę. Stwórz mapę, przedstaw dokładniej pomysł.

Pomysł ciekawy, tylko tak jak napisał Slod, pokaż jak to wygląda na mapie. Fajnie było by to, z tymi MMOFPS'ami, te rozgrywki...

Imo pomysł niby fajny, a niby niedosyt.

Od jakiegoś czasu marzę o grze w której będę mógł podbijać świat, ale nie tak jak napisałeś np 10v10, tylko państwo na państwo, masowe pvp :P (coś jak masowe pvp w aoc, tylko jeszcze większe żeby nie było ograniczenia co do ludzi na mapie).

Lecz takiej gry nie ma, i pewnie nie powstanie. Pozatym, mapa bardzo szybko się by zmieniała, bo jak napisałeś 1 mecz - 1 obszar.

nie aż tak szybko by się zmieniała. Wspomniałem o budynkach za punkty- one będą w stanie wytrzymać na przykład zwycięstwo przeciwnika 5:0 lub 10:0 przez 2-3 walki (balansować taką grę w grze będę później). Mapa już w drodze, zostało mi tylko zaznaczyć na niej sektory.

PS: Tu jest mapa bez sektorów- z google grafika, trochę zmienione w GIMP-ie.

mapaeur.png

Oryginał będzie o wiele większy, bardziej kolorowy i będzie posiadać elementy związane z grami MMOFPS (w większości pewnie z Battlefield heroes, ponieważ jego twórcy udostępniają największą ilość grafik z tłem w kalane alpha)

PPS: Grognak, tu będzie podbijanie świata i okupacja, podobnie jak w Erepublik, ale na nieco mniejszą skalę.

Kiedyś marzył mi się taki Fallout Online. Nie ma nic bardziej post-apokaliptycznego niż frakcje chciwie wydzierające pustkowiom relikty dawnej świetności...

Jeśli pozbawimy taki systemu który odpowiednio zbalansuje rozgrywkę, to możemy postawić graczy w sytuacji, gdy jedna frakcja zdobędzie całkowitą dominację na serwerze. Oczywiście można pójść i w tym kierunku, i utworzyć halę sław w której umieści się kraj który podbił świat w kolejnych "erach" serwera.

Wspomniałeś o budynkach, wykroczmy więc poza samą idee punktowego przedstawianie obrony i traktowania obszarów tylko jako terenu. Niech każdy teren na mapie pozwala na wykorzystanie graczowi specjalnej umiejętności, dla przykładu: przejęcie terenu, na którym znajduje się baza lotnictwa pozwala na wykorzystanie nalotu dywanowego, silos rakietowy pozwala na wykorzystanie pocisków ziemia-ziemia itp. Poza takimi stałymi cechami, prezydenci mogliby za punkty zdobywane podczas zwycięskich walk kupować dla takich baz inne bonusy na określony czas, np.: skład z amunicją dostarczający każdemu sojusznikowi dodatkowy magazynek amunicji, punkt opatrunkowy pozwalający w określonym miejscu na mapie skorzystać z pierwszej pomocy itd.

Martwi mnie nie tylko sposób wybierania owego prezydenta, jak i sama idea: zbyt wielka władza w ręku jednego człowieka stanowi dużo większe zagrożenia dla nas, niż dla naszych wrogów :C

Brakujące znaki interpunkcyjne. -Slod

@Zurek

Namiętnie w pogrywam w ruskiego FO, ale to jeszcze nie to.

Kiedyś marzył mi się taki Fallout Online. Nie ma nic bardziej post-apokaliptycznego niż frakcje chciwie wydzierające pustkowiom relikty dawnej świetności..

Heekhem http://fonline2238.blogspot.com/

A co do tematu, to nieco skojarzyło mi się z...eRepublik.To byłoby na pewno ciekawe walczyć o swoje granice i przede wszystkim poszerzać je.Tylko to by wymagało bardzo dobrej organizacji, bo nie każdy by polubił danego mmofps-a i znając życie przez małe głupie konflikty wszystko by sie rozwalało :/ .

Luźno jakby coś z tego wyszło to mam paru ludzi w AVA i CA napewno chętnie pogniotą wam tyłki :P

ps. MUsi być grywalny vatican city :P

Ciezko bedzie wybrac fps'a, w ktorego bedzie grac wiecej graczy chetnych do wziecia udzialu w tych rozgrywkach.

Ciezko bedzie wybrac fps'a, w ktorego bedzie grac wiecej graczy chetnych do wziecia udzialu w tych rozgrywkach.

Właśnie w FPS'ach jest masa osób, które by chciały tak zagrać ;) . To będzie wojna klanów, tylko o terytoria... Dla mnie to jest fajny pomysł.

Ten pomysł nie działa.

Po pierwsze, nie wybierzesz takiego FPSa żeby każdemu się podobało.

Po drugie finalnie będzie w to grało ile... 30 osób? Nie rozreklamujesz tego tak łatwo.

Lepiej by to wyszło gdyby stworzyć nowego FPSa, ale ofc jest to niemożliwe - programistów może się znajdzie, ale graficy 3D lubią kaprysić.

@Kozak

Racja ^ ^

A ofc, nie zapominajcie o hackerach w grach ;3. Ludzie są tacy, że tylko by wygrać stworzą specjalnego >

A może nie fps tylko rpg. Ciekawie mógłby też wyglądać taki medieval przez neta z tym że jest jeden krol a kilku graczy to generałowie i szlachta i kierują armiami, bitwy w czasie rzeczywistym jak medieval czy empire.

Kiedyś marzył mi się taki Fallout Online. Nie ma nic bardziej post-apokaliptycznego niż frakcje chciwie wydzierające pustkowiom relikty dawnej świetności...Jeśli pozbawimy taki systemu który odpowiednio zbalansuje rozgrywkę, to możemy postawić graczy w sytuacji, gdy jedna frakcja zdobędzie całkowitą dominację na serwerze. Oczywiście można pójść i w tym kierunku, i utworzyć halę sław w której umieści się kraj który podbił świat w kolejnych "erach" serwera. Wspomniałeś o budynkach, wykroczmy więc poza samą idee punktowego przedstawianie obrony i traktowania obszarów tylko jako terenu. Niech każdy teren na mapie pozwala na wykorzystanie graczowi specjalnej umiejętności, dla przykładu: przejęcie terenu, na którym znajduje się baza lotnictwa pozwala na wykorzystanie nalotu dywanowego, silos rakietowy pozwala na wykorzystanie pocisków ziemia-ziemia itp. Poza takimi stałymi cechami, prezydenci mogliby za punkty zdobywane podczas zwycięskich walk kupować dla takich baz inne bonusy na określony czas, np.: skład z amunicją dostarczający każdemu sojusznikowi dodatkowy magazynek amunicji, punkt opatrunkowy pozwalający w określonym miejscu na mapie skorzystać z pierwszej pomocy itd. Martwi mnie nie tylko sposób wybierania owego prezydenta, jak i sama idea: zbyt wielka władza w ręku jednego człowieka stanowi dużo większe zagrożenia dla nas, niż dla naszych wrogów :CBrakujące znaki interpunkcyjne. -Slod@ZurekNamiętnie w pogrywam w ruskiego FO, ale to jeszcze nie to.

Z tymi budynkami to trochę za daleko poszedłeś, takie coś byłoby niemożliwe. Co do ludzi to się do gry raczej znajdzie, taka "gra w grze" nie będzie związana tylko z jednym tytułem. Przyznam- zrobię coś takiego, żeby walki w terenach czysto miejskich były organizowane w Combat Arms, a na otwartej przestrzeni- w Battlefield heroes oraz Warrock.

Co do roli budynków- niektóre z nich to:

-wieża strażnicza (pozwala mieć w grze jednego snajpera więcej, do momentu przejęcia przez przeciwnika sektora)

-okopy (jeśli wynik wynosi 5:0, teraz należy nadal do przegranego, ale traci okop)

-artyleria (jeśli wynik wynosi 0:5 lub jest lepszy, ofensywa i tak się udaje, ale w przypadku takiego wyniku traci się artylerię)

Poza tym będą bonusy aktywowane przez prezydenta lub generała, używane w czasie pojedyńczej gry, kupowane również za punkty ale nie wiem, czy ich nie wycofam, ponieważ są "na słowo":

-rozejm (WSZYSCY są zobowiązani na 15 sekund na zatrzymanie ognia, czas odlicza w pamięci ten, kto rozpoczął odliczanie)

-sabotaż (generał przeciwników NIE MOŻE się ruszyć na pół minuty ani nic w tym czasie pisać, czas odliczany w pamięci przez obu generałów)

Mogę też wprowadzić coś w rodzaju poziomów doświadczenia dla generałów za fragi, wtedy komendy brzmiałyby w stylu: rozejm, 15s na poziomie odpowiedniej umięjętności, powiedzmy, że 3.

Całość takiej gry jak wspominałem będę przechowywał na swoim komputerze i ewentualnie na specjalnie założonej stronie.

I mam jedną propozycję- może wprowadzić alternatuwne wersje bonusów i budynków dla każdej z podanych gier? Wtedy także mogłyby istnieć budynki i umiejętności związane tylko z jedną z gier, ale tańsze. Ale w takim przypadku potrzebowałbym ludzi dobrze znających Warrocka i Combat arms do pomocy.

ps. MUsi być grywalny vatican city

dokladnie ^^ a w CA to wam zgniote ja tylkii ;**

W CA za duzo hackerow jest moim zdaniem. Nie idzie tam normalnie grac. Prawie na kazdym serwie jest ktos z opk, aimbotem lub perfidnym wh.

dokladnie ^^ a w CA to wam zgniote ja tylkii ;**

pewnie m32 sobie kupił i bedzie szpanował :D

Tak czy tak najpopularniejszym FPS narazie jest bodajże CS - można założyć server...

Co do całego pomysłu jeśli by wypalił proponowałbym założyć TS'a albo Ventrillo :]

Hehe szkoda ,że pewnie większość z was nie ma PS3 niedługo ma wyjść gierka w której można będzie sie tłuc:64vs64 256vs256 ,32vs 32 itp grałem w bete gierka jest spoko a nazywa sie MAG.

erix281, zawsze istnieją emulatory.

Już pomysł jest bardziej rozwinięty i mniej prowizoryczny- przyznam, nadal wymaga mocnego trzymania się reguł bo nie posiadam własnych prywatnych serwerów, ale już średnio zaawansowani gracze jak większość forum powinna zrozumieć zasady i grać według nich.

Oto i nowa wersja mapy, każde pole będzie mieć swoje objaśnienia:

mapaeur.png

Jak widać takie państwa jak Hiszpania i Polska mają przewagę, ale te frakcje, które mają gorzej mają lepsze tereny i dodatkowe bonusy, zaczynają także z budynkami.

Zakładam obecnie forum polskojęzyczne na potrzeby gry i otwieram alphę. Kto chce grać, niech zgłosi się poniżej. Potrzebuję sporo osób, więc prosiłbym o pozwolenie na napisanie specjalnego newsa.

PS; Forum znajduje się pod adresem www.mmofpsworld.pun.pl, ale nie jest jeszcze przygotowane.