Battlefield 4 vs Call of Duty: Ghosts (przed premierą)

versus.jpg

Chciałbym dowiedzieć się od osób, które siedzą dłużej w BFach i CoDach (zwłaszcza tych najnowszych), coś o tym jak będzie się miała sprawa z kontynuacjami podanymi w temacie. Wiem, że gry jeszcze nie wyszły, ale wierzę, że są tutaj zagorzali gracze i wierni fani którejś z serii i zechcą się podzielić swoją cenną wiedzą na temat prognoz i komentarzy mediów w sieci na temat tych produkcji. Oczywiście liczę także na wasze własne, OBIEKTYWNE zdanie na ten temat.

Chodzi mi głównie oto, który oFPS będzie lepszy pod względem popularności / grywalności, fani której serii na pewno kupią i będą grali w najnowszą część, czyli czy nowsze części mają jakieś szanse się przyjąć w społeczności graczy i świadka E-sportowego.

Jak wiemy nie każda część CoDa była tą pozytywną kontynuacją , a taki BF3 nie miał technicznych możliwości aby dostać się do WCG, gdzie 4 część już ma owe szanse.

Bo wbrew opiniom, na takim twitch.tv dalej ogląda więcej osób CoDa (MW 3 i BO 2!) niż (jednego) BF3, a słyszymy, że ten drugi oFPS z pojazdami, jest o wiele fajniejszy od swojego rywala. Tak samo mecze na esl.tv gdzie BF3 widziałem może raz na głównej liście kanałów, a CoDa widuję o wiele częściej. Z tego powodu założyłem te zapytanie aby po części pomóc dla mnie, a także innym, rozstrzygnąć dylemat a pro po kupna i wkręcenia się w któregoś shootera. Przypominam, że premiery tych dwóch tytułów są tuż tuż.

Dzięki za każdą odpowiedź, pozdrawiam.

Grałem w Battlefieldy od wersji 1942 po BC2, oraz CoD 1/2/MW2/MW3/BO1 i z niecierpliwością czekam na nowego coda. Te dwie gry różnią się od siebie diametralnie, sam osobiście preferuję szybką akcję, więc CoD tutaj wygrywa. Zależy czy oczekujesz czegoś co w jakimś tam stopniu bliżej oddaje klimat wojny, czy chcesz się po prostu rozerwać i postrzelać. Obie gry mają rzesze fanów i anty-fanów, więc tak naprawdę tu i tu będzie sporo graczy. Co do sceny esportowej: CoD jak na ten moment w tej kwestii całkiem dobrze sobie radzi, nie wiem jak BF3.

te dwa filmiki pokażą Ci różnice między CoDem a BFem. CoD skończył się na Modern Warfare ;)

Denerwują mnie już komentarze fanbojów bfa, że cod jest gorszy bo nie ma w nim systemu destrukcji. Wyobraźcie sobie coda z takim system, mapa znikła by w 20s i nie było by możliwości chowania się przed killstrekami ( nalot itp ). Ja osobiście uwielbiam obie gry, jednak w tym roku kupie tylko Coda bo bf lekko mi się przejadł.

Osobiście jestem za BF, wolę jego sposób rozgrywki na multi. Chociaż klimat COD NIESAMOWICIE mi się podoba. No i co jak co, ale COD'y mają milion razy lepszą fabułę niż BF.

Bf'y mają duże mapki i pojazdy,CoD ma bajeranckie bronie,dużo trybów i przeciętny komputer spokojnie pociągnie :)

Denerwują mnie już komentarze fanbojów bfa, że cod jest gorszy bo nie ma w nim systemu destrukcji. Wyobraźcie sobie coda z takim system, mapa znikła by w 20s i nie było by możliwości chowania się przed killstrekami ( nalot itp ). Ja osobiście uwielbiam obie gry, jednak w tym roku kupie tylko Coda bo bf lekko mi się przejadł.

Nie,nie. To Ty jesteś fanbojem coda, cod ma bardzo małe mapy i jest bardziej grą dla casuali i małych dzieci. Za to Battlefield ma pojazdy, destrukcje, wielkie mapy, wspaniałą grafike nawet na low i do tego wymaga skilla, o, zapomniałem dodać realizm :)

BF pod każdym względem, a najbardziej możliwość ostrej rozpierdalanki + realizm. Najbardziej realistyczny FPS po AA :)

Co do e-sportu to cod w tamtym roku zorganizował turnieje BO2

Fabuła- CoD

Multiplayer- BF

Zobaczycie jeszcze jak na BF4 rzucą się wszyscy więksi youtuberzy, będzie taki hype w polsce i na świecie że głowa mała, wystarczy spojrzeć na ogrom społeczności BF3 i wcześniejszych. A co do CoD'a to skończyłem kupować na mw3, bo ciągle robią to samo, nie wiem nawet czy silnik graficzny zmienili...

Jeśli chodzi o single - CoD. Maksymalnie oskryptowane akcje, jakieś niemożliwe do wykonania akrobacje, czuję się jakbym oglądał film gdzie na efekty specjalne wydano miliony. Z kolei jeśli chodzi o multi - tylko i wyłącznie BF. Zdecydowanie bardziej wolę duże mapy, walkę pojazdami z dużą ilością graczy, zniszczalne otoczenie. Tak więc jeśli chodzi o kampanię na singlu, wole CoD'a ( chociaż w tym roku BF idzie chyba dość mocno w tą stronę i nie wiadomo czy na kampanii także nie wybiorę BF'a ), a jeśli chodzi o multi, zdecydowanie BF.

Nie rozumiem, gdzie widzicie w bf3 realizm? Mówicie o tych lagach gdzie nawalają do was, chowacie się, ale jednak po już nie żyjecie? Czy może o tych budynkach, które można rozwalić na np: Firestormie? Jety, które latają 2metry nad ziemią? Helikoptery, które robią beczki? Nawalanie przez cieniutką blachę z granatnika, a blacha nie ma nawet grama uszkodzeń (kanały). Chcecie realistycznej gry? Idźcie do Arma II, III. BF3 ma nie być realistyczny, on ma być grywalny, arcade. Cod jest dla casuali? Wątpię 900godzin przegrałem, w 4. W Codzie liczy się bardziej refleks 0,1sec. Jeszcze mógłbym po narzekać na DICE czy EA, ale dostali już złotą kupę, więc nie muszę.

@2UP. Silnik w codzie do mw3 nie był zmieniany z tego co wiem, tylko modyfikacja tekstur. BF4, jeżeli będzie takie samo dziadostwo z niedociągnięciami, to po 20godzinach pewnie wyleci z dysku.

Edit: Jakim trzeba być zdesperowanym człowiekiem, żeby grać w kampanię battlefielda 3.

Btw: Jeszcze zapomniałbym o tym jak przejedzie nas czołg, dostaniemy z 120mm w głowię. Granat koło nas wybuchnie, a medyk nas "revnie". Realizm na całego <3.

Zaś cod jest tak realistyczny, że jak przydupisz granatem koło jakiegoś budynku to nie ma nawet rysy "i co teraz powiesz na to......".Nie ma realistycznej gry i wątpie aby taka kiedykolwiek powstała, jak chcecie realistyki to wstąpcie do wojska, proste ? Zaś BF3 ma bardzo dobre multi (powiedziałbym, że najlepsze ale uraże fanów coda).

Nie rozumiem, gdzie widzicie w bf3 realizm? Mówicie o tych lagach gdzie nawalają do was, chowacie się, ale jednak po już nie żyjecie?

Kup lepszego kompa to nie będziesz narzekał :).

Nie rozumiem, gdzie widzicie w bf3 realizm? Mówicie o tych lagach gdzie nawalają do was, chowacie się, ale jednak po już nie żyjecie? Czy może o tych budynkach, które można rozwalić na np: Firestormie? Jety, które latają 2metry nad ziemią? Helikoptery, które robią beczki? Nawalanie przez cieniutką blachę z granatnika, a blacha nie ma nawet grama uszkodzeń (kanały). Chcecie realistycznej gry? Idźcie do Arma II, III. BF3 ma nie być realistyczny, on ma być grywalny, arcade. Cod jest dla casuali? Wątpię 900godzin przegrałem, w 4. W Codzie liczy się bardziej refleks 0,1sec. Jeszcze mógłbym po narzekać na DICE czy EA, ale dostali już złotą kupę, więc nie muszę.Btw: Jeszcze zapomniałbym o tym jak przejedzie nas czołg, dostaniemy z 120mm w głowię. Granat koło nas wybuchnie, a medyk nas "revnie". Realizm na całego .

Ekhem..nie powiedziałem że BF jest realistyczny, ale ma więcej realizmu niż ten cod.

COD jest dla casuali, biegniesz biegniesz i strzelasz, gdzie tu nie widać casualizmu?

Casual=/= godziny grane...

@Down zapomniałeś dodać że strzelba w codzie nie trafi z 3 metrów

@BaoBao

Tak samo można mówić o realiźmie w CoD, gdzie po nalocie budynek stoi jak stał, z karabinu czy ze strzelby nie można rozbić nawet żarówki. Co do tych lagów - to samo miałem w MW2, udało mi się wbiec już za ścianę, ale mimo wszystko koleś który do mnie strzelał, nabił sobie fraga. Gry tego typu ( Cod, BF ), nie są i nigdy nie będą realistyczne, to nie są symulatory. Jedna i druga ma swoje wady i zalety, jedni lubią małe i szybke mapy, inni wolą większe mapy i możliwość używania pojazdów. Są gusta i guściki. Chcesz pograć w realistycznego shootera? Zagraj w Arme, albo jakiś inny "symulator". Nie jestem fanbojem żadnej z tych gier, miałem kontakt i z serią CoD i BF, a to są tylko moje wnioski które wyciągam z tego doświadczenia. Jak mówiłem wcześniej, w CoD mogę zagrać tylko dla single, dla multi wybieram tylko i wyłącznie BF.

Co do niskiego latania myśliwców - samo to nie jest takie dziwne:

lub

bardziej irytuje "prędkość' ich lotu.

Narzekanie na wolną albo nudną rozgrywkę w BFie jest bez sensu może zamiast grać tylko na podboju warto również sprawdzić inne tryby. W szturmie czy podczas TDM nie narzekam na brak akcji i nie mówię tutaj o CQ przy którym opinie są podzielone.

Musze was zmartwić, żaden CoD i żaden BF nie są grami realistycznymi. Kto tak myśli ten niech się zastanowi jeszcze raz. Według mnie wojna o to, ktora gra jest lepsza jest bez sensu. Obie gry mimo, że są FPS'ami to zupełnie inne gry. Jedna jest bardziej skupiona na walce na małych mapach, a druga na ogromnych mapach. Nigdy nie dojdziecie do skutku ;) Ja zagram w najnowszego CoDa, bo nie mam wystarczającego sprzętu na najnowszego BF'a. Grałem w trójeczkę i gra fajna, ale po tygodniu tak mi się znudziła, że nie odpaliłem jej do tej pory od marca 2012 roku. Po filmikach wątpie aby coś się zmieniło.

Nie jestem zwolennikiem ani jednej ani drugiej gry ale zauważam całkowite zcasualowienie obydwu. BF był świetny do 2 której nie da się zastąpić a Cod do MW. I niestety ale bf robi się coraz bardziej jak CoD. Jakieś dlc, premium i jedynie ciągnięcie kasy. Nie powiem która jest lepsza bo dla mnie obecnie są to dwie różne gry. BFy stawiają na rozwałkę na dużej przestrzeni i ogólne granie taktyczne. CoD to gra skilla(tak Czaress). Starasz się przetrwać podczas gdy gra jest strasznie szybka. A co do BF4 i CoD to powiem tak: Efekciarstwo. I tyle. Bf dodaje tryb dowódcy co na spokojnie mógł zrobić w 3 i stara się powtórzyć sukces 2( w co wątpię). A Cod jak to Cod. Znowu tworzy grę w której wszystko wygląda bardzo podobnie do poprzednich części ale jednak coś jest w nich nowego. Kto wie może nawet uda im się znów zawojować rynek po tych jakże chudych latach.

Ekhem..nie powiedziałem że BF jest realistyczny, ale ma więcej realizmu niż ten cod.COD jest dla casuali, biegniesz biegniesz i strzelasz, gdzie tu nie widać casualizmu?Casual=/= godziny grane...@Down zapomniałeś dodać że strzelba w codzie nie trafi z 3 metrów
- http://pl.wikipedia....wiki/Gra_casual - nope

Czyli chcesz powiedzieć, że tutaj: http://www.gamespot....ionship-6405149 grali casuale?

Oczywiście jak to w tego typu tematach bywa, zamiast kulturalnej rozmowy, przerodzil się w obrzucanie obu gier na przemian mięsem... Polacy jednak się nie zmieniają : D

Casualowa to może jest Zuma, albo inne tetrisy na FB, nie CoD i nie BF...

Ale przecież są tacy, dla których gry mają być realistyczne (hahahaha) i BF3 im nie pasuje, bo nie jest realistyczny, więc idą grać w COD'a. Tak własnie zrozumiałem panów narzekających na BF wyżej.

Walka pomiędzy tymi dwoma grami istniała i istnieć będzie. Ani jedna, ani druga nie wnosi nic nowego, COD widać, że chodzi na tym samym silniku i poprawiono tylko tekstury, w sumie to samo jest w BF, chociaż podobno zmienili trochę silnik rozwalania budynków.

Wolę BF ze względu na duże mapy, gdzie rzucony na ślepo granat nikogo nie zabije. Zaczyna mi tylko przeszkadzać polityka EA, zrobić dwa dodatki, dać premium, które daje wszystkie dodatki a na koniec sypnąć jeszcze 4 dodatki (tak było z BF3). Takie trochę nabijanie kasy na siłę. ale cóż.