Jako, że dzisiaj premiera BF4 w PL, to dodam tylko tutaj parę myśli z tego co mi się udało wygarnąć z neta.
Oba nie mają szans na razie na bycie dyscypliną E-Sportową na poziomie CS:Go, LoL, DotA 2 czy SC2, a dlaczego ?
Obie gry są nastawione przede wszystkim na zarabianie kasy (patrz DLC/dodatki), gdzie taki CS czy cokolwiek innego, jest od samego początku dostępne w pełni. Druga sprawa to brak sponsorów obydwu tytułów, aby większego lana zorganizować (BF4 podobno ubiega się o Razera, ale to ploty).
Taki CoD nigdy nie był i nie będzie na WCG czy innych eventach, więc teraz wątpię czy się coś zmieni skoro sama gra się nie zmienia (czego nie krytykuję, bo gra jest jak sami twórcy mówią, jak fifa, nie będzie nagle zmian zasad i gracze zaczną grać rękoma, bo tego nie będzie nikt już oglądał), i z tego powodu CoD zostanie sobie w Stanach jakimś tam bardziej znaczącym shooterem pod względem 'e-sportowym' (MLG http://www.majorleaguegaming.com/) niżeli w EU.
Z BF4 to chyba problem wiadomy, wymagania sprzętowe i potrzeba większej mocy sprzętowej aby przede wszystkim grać, ale także streamować cokolwiek w dobrych jakościach, a community nie będzie się jarać przecież tylko oficjalnymi meczami jakiś większych eventów.
Obydwa shootery mają swoich fanów i będą miały ich w nowych odsłonach, a to ze względu, np. na wygląd, możliwości interakcji i efekty w grze (BF4) czy to ze względu na już swoją renomę (jaka by nie była) i prostotę gry (CoD- biegasz w kółko i nawalasz się z innymi na małych mapach, gdzie team work nie jest tutaj wymagany w meczach- porównywalnie do takiego CSa to CoD pod tym względem się chowa, czego oczywiście nie neguję, bo tak bieganie w kółko i możliwość zamiatania solo całego teamu nie jest bynajmniej niefajne). Więc na razie wydaje się że oba mają równe szanse na wbicie się do E-sportu, bo E-sport tworzą gracze czyli community, więc to oni mogą tylko wnieść swój ulubiony shooter na podium E-sportu.
Na koniec, uważam, że CoD jako, że może nie zmieni się za bardzo, to ma parę naprawdę spoko nowości w nowej odsłonie (system punktów klanów, customizacja owej organizacji jak i samego żołnierza, a także nowy system perków) no i teraz za grę zabrało się Infinity Ward, czyli Ci z MW3, a jak wiadomo, nie każdą część robiła ta sama firma (http://pl.wikipedia....of_Duty_(seria)), czyli możliwe, że jednak Ghosts może mieć wielkie szanse na przeproszenie fanów starszych części CoDa (np. tego MW3 w którego grają do dzisiaj, i jakby nie patrzeć, 2 lata minęły od kiedy Infinity narodziło swojego CoDa MW3 - podobnie jak odstęp czasowy pomiędzy BF3 i 4 - więc przesiadka nie była by złem, c'nie?).
Jednak przeważać trochę będzie ten BF4 tak w popularności w mediach i graczach, bo jako, że zły Pan CoD nie zmienia się co roku gdy jest wydawana nowa część, to Dice wychodzi temu na przeciw i daje widowisko, które na pewno przyciągnie rzeszę fanów.
Sam kupuję nowego CoDa, bo jeszcze ogrywam BF3 a żeby od razu kupować 'czwórkę', która na razie jest za droga, jest dla mnie trochę zbędnym wydatkiem. Może potem, jak gra stanieje, a CoD mi nie podejdzie.