Cześć wszystkim !
Szukam jakiegoś dobrego MMO. Za nim założyłem temat poczytałem trochę wątków i pooglądałem trochę filmików. Wydaje mi się, że dwa tytuły, które najbardziej mnie interesują to tak jak w tytule BDO oraz GW2. Chciałbym poprosić o opinie graczy, którzy grali w te gry, albo chociaż jedną z nich o przytoczenie argumentów dlaczego wybrać właśnie te grę.
Przy okazji mam też kilka pytań do aktywnych graczy
Czytając o BDO często słyszy się p2w. Mnie osobiście nie interesuje gonienie topki w grze, tylko raczej systematyczna przyjemna gra, dołączenie do średniej gildii i rywalizacja z średnimi graczami. Czy to jest możliwe w BDO? Czy wszyscy tam mają już za dobry ekwipunek na taki rodzaj zabawy? No i druga sprawa, czy do takiego rodzaju grania niezbędna jest inwestycja w is? Chodzi mi konkretniej o to ile musiałbym przeznaczyć na gierkę, żeby grało mi się przyjemnie (nic ponad to) chodzi mi o np. pety, czy większy ekwipunek. Czy koniecznie trzeba w te rzeczy zainwestować, czy bez is też można grać bez męczenia?
Drugie pytanie odnosi się do ilości graczy. Obie gry trochę już stoją (zwłaszcza GW2) i wiadomo, że nie można jednoznacznie stwierdzić jak długo będą jeszcze istniały na rynku. Chciałem zapytać o Wasze zdanie czy warto zacząć grać na dzień dzisiejszy czy może po prostu będzie to marnowanie czasu bo obie te gry lata świetności mają już za sobą?
Generalnie jeśli macie jakieś inne ciekawe gry (które wyszły stosunkowo nie dawno lub dopiero mają wyjść) jako alternatywę dla powyższych to możecie coś polecić
Jeśli chodzi o moje preferencje to pvp, wojny gildii, nudny grind mi nie przeszkadza, natomiast nie lubię robić misji opartych na bieganiu od jednego npc do drugiego (misje traktuje jako dodatek, a nie główny element gry), generalnie wolałbym też wybrać grę stosunkowo mniej skomplikowaną (fajnie jak postać ma 10 umiejętności, a nie 100, brak skomplikowanego systemu ulepszania itemów czy specyficznych form zarobku)
Z góry dziękuję za odpowiedzi