Black desert czy jeszcze warto to kupić?

A jak komuś się nie podoba to niech nie gra, jego problem, że nie ogarnia.. 

Widze ktos tu jeszcze zyje w epoce kamienia lupanego i nie potrafi zrozumiec ze komus innemu moze sie to lub tamto nie podobac w BDO lub moze nie ma tyle czasu , nie chce zostawiac dla prau pixeli kompa 24/7 dlatego nie gra ? A nie odrazu ze "nie ogarnia" .... Bo przeciez tylko twoej postrzeganie swiata jest prawdziwe a jak ktos ma inne to odrazu jest "nei ogarynajacym" idiota ? Widac wysoki poziom mentalny...

powiedz mi ile ma w końcu tych slotów w inventory i co musi w nich mieć , że ma z łowienia na afk ze sprzedaży  30 kk dziennie  ( minus podatek oczywiście)

pomijam , już poziom fishingu- bo jak piszesz zaczął niedawno więc pewnie nawet nie ma artisana, strój do fishingu , pety ze skilami itp

nowa postac wyciągnęla z łowienia na afk w 1 miesiac 800kk- jak rozumiem teraz ma już wsio na pen?

( i jakoś 800/30 dni to wychodzi raczej 20 kk - no ale już bez czepiania się )

Ma Value packa, wiec podatek to tylko 15.5 % (nie 35%)

Glownie Shardy, i itemki na trade. Bez wozenia itemkow na trade nie wyciagniesz tyle pieniedzy, nie z afk lowienia anyway.

I po co "lordtyp" ta Twoja cebulkowa druga czesc wypowiedzi? Dlatego polaczki w tej grze nigdy zamka nie beda mieli, bo cebulki zawsze lepiej wiedza.

p.s

Polecam od polskich gildii sie trzymac z daleka, raz ze zamku nigdy nie beda mialy, dwa ze sa tam toksyczne atmosfery. Nie mowie o all, ale polaczki sie ze soba dogadac nie umieja, takze polecam international, przynajmniej za pomoc w expieniu nie beda chcieli perel, jak to w wielu przypadakch z polaczkami (* sa wyjatki).

Łowienie to nie trading, aczkolweik im wyższy tym lepiej, poza tym ludzie i tak latają i sprzedają w Imperialu gdzie cena jest stała więc lvl tradingu nie ma znaczenia. AFK fising może Ci dać ładne pieniążki jak łowisz na pełnym morzu a nie w wodach słodki często zapchanych. Ja codziennie po około 7h afkowania mam od 1,2 do 1,5kk z ryb i trochę shardów, których nie sprzedaję.. dochód jakiś jest i scole są a to mi wystarczy jako aktywność AFKowa.

Co do gildii to ehhh, mam czasami że wrażenie że wszyscy wiedzą lepiej ale odpowiedzialoność czy konkretnego stanowiska nie chcą zajmować... krytykują ale sami lepiej nie umieją zrobić... taki standard i to nie tylko polaków się tyczy... internationale nie są lepsi.

CO do pomocy i kasy za nią.. cóż.. ja mam swoje warunki przy takiej pomocy, primo nigdy nie pomagam z lvlem osobie która nigdy lvlu nie wbijła 60 i jest to jej pierwsza postać... dlaczego bo ma się nauczyć grać postacią i zarabiać pieniądze. Druga sprawa, osoba expiona nie dostaje dropa... chcesz free expa i być afk... to kasy nie ma. Każda osoba w gildii która ma już swoje mainy mam lvle geary jak robi np. postać pod lvl event tj. Dark Knight jak był czy teraz Striker to takie coś ma kompletnie za free i zbieram zawsze ile się da chętnych... Osobom spoza gildii nie udzielam takich "pomocy".

Ma Value packa, wiec podatek to tylko 15.5 % (nie 35%)

Glownie Shardy, i itemki na trade.  Bez wozenia itemkow na trade nie wyciagniesz tyle pieniedzy, nie z afk lowienia anyway.

I po co "lordtyp" ta Twoja cebulkowa druga czesc wypowiedzi? Dlatego polaczki w tej grze nigdy zamka nie beda mieli, bo cebulki zawsze lepiej wiedza.

Widzisz zadałem ci konkretne pytanie żebyś wytłumaczył mi jak kolega newbie zarobił na afk łowieniu te 800kk w miesiac- żeby nie było zacytuje jeszcze raz twoje wypowiedzi:

Na lowieniu gre to ci sporo zarobi przez czas snu I Te 10-12hr pracy.

Jak wstaniesz, zmienisz tylko sobie wedke 5-10min I dalej bedzie lowic.

wrocisz sprzedasz all Na ah/ do sklepu I bedziesz robil 30milionow za Nic dziennie.

Zbierzesz w miesiac 1b - 1000b I bedziesz mial Na gear, ktory sprawi ze grind bedzie szybki I przyjemny.

A jak juz wiesz czym bys chcial grac to polecam dobic 49.99 nie robic. Q Na odblokowanie 50 I wlasnie kupic Te inventory sloty I lowic rybki.

w ciagu tego miesiaca jak zarabiac bedziesz Na rybach Na gear Tri,

moj kolega tak zrobil, identycznie. W marcu osiagnal q ten sposob 800m, 3 luck.

ofc mozna inaczej ale on tez duzo pracuje, wiec fishing mu sie najlepiej oplacal,

z nich wynika ,że zarobił na AFK ŁOWIENIU

nagle zmieniłeś zdanie i piszesz ,że nie z afk łowienia, dodałeś jeszcze trade itp-wiec się może zdecyduj na czym zarobił te 800kk w 1 miesiac zaczynając od zera

Piszesz totalne bzdury, wiec sorki , że pozwoliłem sobie na ironie , że kolega ma już wszystko na PEN , bo skoro świeżak zarobił w 1 miesiac 800k na afku to można rozumieć , że teraz kasy ma ciężkie biliony.

Może następnym razem nie popisuj się i nie pisz bzdur, bo ktoś zacznie grę przeczytawszy Twoją wypowiedź i się trochę zdziwi.

Tekst o cebulaku świadczy , że niestety zabrakło PRAWDZIWYCH argumentów i pokazało kto jest tym cebulakiem -burakiem :), który wie wszystko najlepiej- dokładnie fajnie sam siebie opisałeś :)

Po prostu cię poniosło z tym zarobkiem na afk i zamiast przyznac , że źle to opisałeś , to najlpiej zwyzywac kogoś kto zapytał jakim cudem takie zarobki.

W BDO jest masa sposobów na zarobek , zgadzam sie , że można wyciągnąć kilkaset kk w 1 miesiąc, ale nie tak jak pisałeś dzień wcześniej czyli łowiąc na afk i tyle.

Gra bardzo charakterystyczna. Zdecydowanie nie dla każdego. WEDŁUG MNIE:

Plusy:
+Bardzo dobry kreator postaci.
+Grafika w grze na własnym silniku. Bardzo dobra (ale trzeba się liczyć, że to open world w 100% więc klatki potrafią polecieć w dół).

+Bardzo przyjemny grind.

+Fajny system ekonomiczny. Node-sy, Twoi właśni pracownicy.

Minusy:
- Serwery obecnie na EU to totalne dno. z bardzo dobrym łączem potrafi skoczyć ping lub wywalić. Ze słabym internetem co najwyżej odpalisz gre.

-PvP beznadziejne.

-Nic do roboty w End Game-ie.
-Brak raidów a w zamian grindowanie monotonnych bossów.

-Wydanie US/EU to dno w porównaniu do KR.

Podsumowując warto spróbować ale nie liczyć na najlepsze mmorpg dziejów (zresztą recenzje od długiego czasu nie są przychylne tej grze (A w szczególności wydaniu EU/US)). Gdy wydawca ulepszy serwery, a do gry wprowadzi się więcej end gameowego kontentu, to będzie o wiele lepiej.

Minusy:
- Serwery obecnie na EU to totalne dno. z bardzo dobrym łączem potrafi skoczyć ping lub wywalić. Ze słabym internetem co najwyżej odpalisz gre.

-PvP beznadziejne.

-Nic do roboty w End Game-ie.
-Brak raidów a w zamian grindowanie monotonnych bossów.

-Wydanie US/EU to dno w porównaniu do KR.

</blockquote>

Tak tylko sprostuję, bo chiałbym mieć całokształt obrazu autora...

- serwery possysaja fakt.. jest za dużo ludzi a serwery nie zostały zwiększone.

- pvp beznadziejne ... bo ?

- nic do roboty... czyli rozumiem niż cap lvlowy - dla kowalskiego przeciętnego - zrobiłeś, CP energię, wiedzę, life skille masz na guru.. ;]

- Masz pretensje do grindownika, że jest grind... moje gratulacje.

- Nasze wydanie possysa .. bo ?

- pvp beznadziejne ... bo ?

Bo według mnie niektóre klasy są niezbyt sprawiedliwe w starciach. Nie mówiąc o tym, że minimalna różnica w gearze to już spora przewaga.

- nic do roboty... czyli rozumiem niż cap lvlowy - dla kowalskiego przeciętnego - zrobiłeś, CP energię, wiedzę, life skille masz na guru.. ;]

Oczywiście, że ciągle rozwijam wszystkie elementy i uważam to za interesujący aspekt. Ale to jest dodatek do gry. Gdzie jakieś ciekawe aktywności? raidy? różnorakie areny pvp? W innych grach takie rzeczy jakie wymieniłeś są często swego rodzaju achievmentem. (Można się spierać, czy to że ta gra to sandbox to wystarczający argument)

- Masz pretensje do grindownika, że jest grind... moje gratulacje.

Czy kolega ma problem z czytaniem? A może ze zrozumieniem zdania? W plusach napisałem, że grind jest bardzo przyjemny, a to bossów nazwałem monotonnych nie grind. Nie wykazałeś się chyba omijając plusy które napisałem (czy to ból pupy miłośnika gry???)

- Nasze wydanie possysa .. bo ?

Oh gawd. Czy ty tak na serio? Na przykład:

-Jak już było wspomniane: SERWERY

-Inny system energii w KR

-To gra Koreańska więc to oni mają bezpośredni dialog z Developerem. No i oczywiście oni mają pierwsi updaty (można się spierać czy to lepiej, czy to gorzej, bo u nas wychodzą ulepszone updaty, a nie raw)

Specjalnie napisałem:

WEDŁUG MNIE:

Więc chyba mogę mieć swoje zdanie. Prawda :(?

Ps. Twoje pierwsze zdanie "Tak tylko sprostuję, bo chciałbym mieć całokształt obrazu autora...". Co ono znaczy? Nic nie sprostowałeś, a druga część zdania to już zupełnie nie ma sensu.

Balansu w tej grze nigdy nie bylo i nie bedzie. Prezliczniki dp w stosunku do sily skili sa ekhm ^^ Ale mneijsza o to bo zapowiada sie znow seans z dredzikiem ^^

Szykuje popcorn :)

Po postu napisałeś minusy które nie są kompletne, obrazowe, nie mówią osobie pobocznej kompletnie nic... ja znając grę nie wiedziałem co mówisz a co dopiero osoba trzecia.

bezsensu czepiasz się różnic wersji, chciałbym tylko zauważyć iż mają grę o rok dłużej... i tak w czasie roku ostro nadgoniliśmy z kontentm, tym bardziej, że devsi wprost powiedzieli, że różnice w głównych kontentach będą w okolicach 4 miesięcy minimum ze względu na wymuszone tłumaczenia na 3 języki.

inny system energii niż u nas... no chyba się sporo mylisz i wyjaśnij ;].

co do grindownika, nie może być coś plusem i minusem... dlaczego kolejna osoba stara się z gry zrobić taką samą grę jak inne... instancje rajd klapki na oczy i wszędzie ograniczenia :P ... moim zdaniem bicie world i field bossów będzie tak samo nudne jak robienie po raz 10ty tego samego rajdu tylko dlatego, że brakuje mam materiału X ;] w tych grach bez patcha po klepnięciu lvla robisz w kółko jedno i to samo, dokładnie to samo bo innej aktywności nie ma ... ale kto co lubi..

BDO jest był i będzie grindownikiem, nigdy nie pojawią się tu instancje znane z innych gier mmo - słowa twórców - i jest to walor tej gry, jej plus i element rozpoznawalności... grę cechuje powrót do korzeni, do gier znany ze wcesnych lat 90tych i w większości ludzie, którzy nie znają tego typu gier nie wiedzą o co kaman i mają z tym nie lada problem :).

Jak piszesz plusami i minusami to pisz tak by wiadomo było o co chodzi i tyle.

@T4l4r

Dlatego teraz w KR jest specjalny testowy serwer na którym pracują nad nowymi systemiami defensywnymi postaci by walka tak właśnie nie wyglądała... ale wiedza ta wynika z zainteresowania tytułem i tyle.

Przykre jest to ze taki fanboy nie potrafi przyznac ze faktycznie render jest totalnie skopany zwala to na pc gracvyz gdzie na jego nagranaich ma to samo f*ck l;ogic.... W kazdej grze jets render to waidomo ale nie na odleglosci 10 m od postaci w zadnej inenj grze a uwierz gralme sporo nie spotkalem sie z tak slabym renderingiem ...  A do co wypowiedzi to wuierz gralem w BDO 4 meisiace i wiem co mowie. Pamietam do dzis jak wjezdzalo sie na koniu do Calpheonu to npc nawet kolo mnie nie zdazyly sie renderowac ( zeby nie bylo placz ze mam zloma i5,8gb ram,1060 6gb wiec plz ... )

@Dreedzik a co do Ciebie moja "panie" moze troche kutury ? ja cie nie obrazalem ... dziecko to sobie mozesz zrobic i wychowac i opowiadac na dabranoc bajki o wpsanialmy renderingu w BDO... A co do gry to taki L2 w momencie wyjscia byl kilerem pctow ale jakos postacie i npc nie renderowali sie 10 m przed graczem...

Widze ktos tu jeszcze zyje w epoce kamienia lupanego i nie potrafi zrozumiec ze komus innemu moze sie to lub tamto nie podobac w BDO lub moze nie ma tyle czasu , nie chce zostawiac dla prau pixeli kompa 24/7 dlatego nie gra ? A nie odrazu ze "nie ogarnia" .... Bo przeciez tylko twoej postrzeganie swiata jest prawdziwe a jak ktos ma inne to odrazu jest "nei ogarynajacym" idiota ? Widac wysoki poziom mentalny...

Proszę cię, nie mów nic o poziomie mentalnym kogoś innego. Nie po takich wypowiedziach... Patrz podkreślenia, kursywy i pogrubienia. I uwierz że chciałbym ci uwierzyć, ale cięzko jest w cokolwiek uwierzyć skoro w tak prostych komentarzach TYLE błędów. Rozumiem, nikt nie jest doskonały, nie zawsze chce sie polskie znaki wpisywac itd... ale tyle literówek?

@frezka Odnośnie twoich pytań to postaram się to wyjaśnić obiektywnie podając fakty (czego nie którzy nie umieją).

1) gra nie umiera, to jest chyba najszybciej rozwijające się mmo obecnie pod względem dodatków (nawet ESO w takim tempie nie wydaje ich... a w BDO te dodatki jeszcze są totalnie za darmo)

2) ludzi było, jest i raczej będzie dużo. Taki typ gry, to nie wow-clone gdzie ludzie wbija max lvl, max gs, pograja chwile pvp i czekaja na kolejny dodatek. To grindownik - bijesz mobki dla expa i lootu. Jak ktoś to lubi to nie ma znaczenia czy grasz rok, czy 5 lat. A jako że od 56+ wbija się levele wolno, a od 60 jeszcze wolniej... to spokojnie udaje im się robić dodatki "na zapas", większość graczy najnowsze tereny, spoty mobów itd zobaczy dopiero później gdy podniosą soft cap (ułatwią expienie) :P.

3) nie musisz nic dokupowywać po za grą... chyba że chcesz. Czemu? Bo nie mierzysz w bycie najbogatszym człowiekiem grze, ani by mieć najwyższy level wśród wszystkich graczy. Po prostu grasz dla zabawy. Na spota podjedziesz sobie wozem (do kupna za śmieciowe pieniądze, a i tak 99% graczy bez wozu sie nigdzie nie rusza na expa) i już sloty + udźwig odpada :). Pet ci po prostu podnosi itemki z ziemi. Sam stwierdź czy go potrzebujesz czy nie

4) gry f2p z p2w mają do siebie prostą regułkę... co x czasu dodają nowe itemy do IS i musisz je mieć albo już OP nie jesteś :P

5) o boty to ty się nie martw... bo niewiele ich jest, w sumie to chyba tylko fishing boty które na afk fishingu wędkę zmieniają i itemy do łódki kładą xD. Ludzie łowią na afku, albo "afczą" pod AH (jak w każdej grze), albo coś robią i ich nie ma w mieście (bo np są na spocie i grindują... a wybacz, ale nie ma bota który by sam grindował moby w tej grze i raczej nie będzie bo to taki typ gry - to nie wow z targetingiem gdzie postawisz postać w miejscu, każesz naciskać TAB, 1,2,3, TAB, 1, 2, 3 i bot gotowy :P)

6) BONUS: w tej grze masz dwie drogi. Normalną i na skróty. Jak idziesz na skróty to płacisz, płacisz i płacisz. A jak idziesz normalnie to jak trochę pokombinujesz i popróbujesz to odkryjesz jak możesz zrobić WSZYSTKO co chcesz. Grind 3h mobków na spocie? Spoko, albo płacisz i kupujesz peta, udźwig, sloty... albo przyjezdzasz wozem i loot pakujesz na wóz co trzy-cztery rotacje, a po 3h odwozisz itemy do miasta i je sprzedajesz, potem jeszcze np zajmujesz się swoim ogródkiem czy przyjmujesz poród konia i np idziesz spać czy wychodzisz sobie gdzieś :P.

Są ludzie i są taborety. Ludzie chcą się bawić przy grach, taborety narzekają że muszą nacisnąć 2x R, a ktoś inny nie by podnieść loot i obliczają że na rotację tracą 0,0004% zarobku, a w ciagu tygodnia 0,1972% :P

@Pharaun Pchasz się w gips formowy ;P ... napisz jeszcze trochę normalnego tekstu o grze to będą Cię linczować w każdym poście o BDO, niezależnie od tego co zrobisz, o czym napiszesz i jak to skomentujesz... ot tak dla zasady, bo graczy BDO trza tępić :P

@Dreedzik No i dobrze, że masz swoje zdanie na ten temat. Sam nie uważam tego systemu grindowania jak już mówiłem za minus tylko plus.

nigdy nie pojawią się tu instancje znane z innych gier mmo - słowa twórców

W KR jest dungeon który jest instancjonowany LINK :D. Ale co racja, to racja. Nie jest taki jak w innych grach MMORPG.

Co do energii rzeczywiście mogłem się pomylić, ale wydawało mi się , że była jakaś zmiana powiązana z gatheringiem/craftingiem u nich.

Cieszę się, że doszliśmy do pewnego porozumienia.

Kończąc ten temat: Gra fajna ale zdecydowanie specyficzna i nie dla każdego jak już napisałem w 1 odpowiedzi. Idealna nie jest, ale czy jest jakieś idealne MMORPG?

Akhman i Histria ruins, są dungeonami ale nie instancjami. Nie można do nich "normalnie" wejść tylko są do tego takie "teleporty" na pustyni. To miejsce jak każde inne.. kto do nich wejdzie na tym samym kanale jest w tym samym miejscu :D. Nie są to miejsca popularne, wymagają grupy i bardzo dobrego sprzętu.

@T4l4r

Dlatego teraz w KR jest specjalny testowy serwer na którym pracują nad nowymi systemiami defensywnymi postaci by walka tak właśnie nie wyglądała... ale wiedza ta wynika z zainteresowania tytułem i tyle.

Ale powiedz mi co mnie interesuja testy gdzies w korei ? Liczy sie to co mam teraz na serwerze a nie to co moze bedzie za xx miesiecy :) Pamietam jak kosiauke w taki sam sposob bronil RO "a bo jeszcze nie mamy all paczy z korei dlatego gra jest "slaba"" i co sie stalo sam najwiekszy fanboy gry nie wytrzymal czekania nie wiadomo ile . Ludzi nie interesuje to co moze podkreslam moze bo jak sam mowiles "to sa testy" dostana za pare/parenscie miesiecy. Liczy sie to co mam teraz . Ale mniejsza o to nie ma sensu sie sprzeczac . Chcialem tylko uzupelnic ifnformacje jednego pana narzekajacego na pvp :) od tyle . Reszta nie moj cyrk nie moja bajka nie mieszam sie < je popcorn dalej >

Widzisz zadałem ci konkretne pytanie żebyś wytłumaczył mi jak kolega newbie zarobił na afk łowieniu te 800kk w miesiac- żeby nie było zacytuje jeszcze raz twoje wypowiedzi:

z nich wynika ,że zarobił na AFK ŁOWIENIU 

nagle zmieniłeś zdanie i piszesz ,że nie z afk łowienia, dodałeś jeszcze trade itp-wiec się może zdecyduj  na czym zarobił te 800kk w 1 miesiac zaczynając od zera

O tym, ze musi pojechac do miasta i wystawic na ah pare rzeczy, tez Ci mialem napisac?

Piszesz totalne  bzdury, wiec sorki , że pozwoliłem sobie na ironie , że kolega ma już wszystko na PEN , bo skoro  świeżak zarobił  w 1 miesiac 800k na afku to można rozumieć , że teraz kasy ma  ciężkie biliony.

O jakich penach ty bredzisz?

Może następnym razem nie popisuj się i nie pisz bzdur, bo ktoś zacznie grę przeczytawszy Twoją wypowiedź i się trochę zdziwi.

Tekst o cebulaku świadczy , że niestety zabrakło PRAWDZIWYCH argumentów i pokazało kto jest tym cebulakiem -burakiem , który wie wszystko najlepiej- dokładnie fajnie sam siebie opisałeś 

Po prostu cię poniosło z tym zarobkiem na afk i zamiast przyznac , że źle to opisałeś , to najlpiej zwyzywac kogoś  kto zapytał jakim cudem  takie zarobki.

Nie, zarabia na afk.

Po prostu raz na pare dni musial zrobic rundke i zawiesc. Tak samo jak na cookingu, tradzie itd. Musisz zrobic kuchenki, zeby robic CP itd. itp.

W BDO jest masa sposobów na zarobek , zgadzam sie , że można wyciągnąć kilkaset  kk w 1 miesiąc, ale nie tak jak pisałeś dzień wcześniej czyli łowiąc  na afk i tyle.

Mozna lowiac afk rybki, majac rozbudowany ekwipunek(cash shop), postac na 49.99, pod fishing na morzu. (value pack -> 15.5% tax zamiast 35, + okolo 6x16 slotow zeby mozna bylo lowic 24h+)

Dziekuje, do widzenia.

Witam, będę zaczynał grę i w sumie korzystając z aktywności tego tematu... Bardzo zaciekawiła mnie postać Strikera :).

Miałbym jedno pytanie. Są jakieś polskie gildie, które moglibyście polecić? Nie interesują mnie gildie International... ^^

Witam, będę zaczynał grę i w sumie korzystając z aktywności tego tematu... Bardzo zaciekawiła mnie postać Strikera :).

Miałbym jedno pytanie. Są jakieś polskie gildie, które moglibyście polecić? Nie interesują mnie gildie International... ^^

MementoVivevre rekrutuje nowych ludzi, w zwiazku z czym oni grindza (bo ludzie na 60/61 raczej juz nie grindza, a tutaj masz nowych 56-59), wiec jest szansa, ze ktos Ciebie zabierze.

Gildie jak RL_XT, nie sa polecane dla nowych osob, tutaj sobie mozesz przyjsc z tri_gearem.

Porzadne gildie robia po prostu PvP+lifeskilling w glownej mierze.

Striker bedzie spoko na 1v1, grupowe pvp (malo ich), na masowki nigdy nie bedzie meta, aktualnie jest zartem, moze po poprawkach bedzie w 2tierze(tj. taka sobie, sredniak).

Striker:
Rosar Main Hand + Leather off hand na pvp (na pve bez pieniedzy zacznij od Rosar+Scale offhand, potrzebujesz jakos dobic do 175 AP i to szybko, zeby szybko farmic).

SET GRUNIL

Bizuteria za nagrody "dla nowego gracza" - 27 (+15 ukryte) = 42AP

Zainwestuj w 3 PETY, loguj sie codziennine to dostaniesz w tym miesiacu za darmo 1 peta pingwina.

Jak Ci sie gra/postac spodoba to zainwestuj w udzwig(40euro)

Discord Polskiej społeczności gry Black Desert Online <https://discord.gg/V4na5xD

Sa tam gildie, poszukaj sobie.

Co tu sie odpierdala :)

jak mozna pisac ze gra jest nie grywalna bo trawa renderuje sie 2 metry przed nim? kogo grafika w mmorpg obchodzi?

jak mozna pisac ze pvp jest beznadziejne w tej grze jak w sumie pvp to jej najwiekszy atut (ale w sumie widac wieksc ludzi jeszcze nie doszlo do pvp "na pozimie". piszecie ze klasy nie zbalansowane a jednoczenie dajecie przyklady aakamana i hysteri jako kr only isnatncjonowany dugeon xD nie lizneliscie end gamu pve)

stracznie duzo roczinkow 95+ ktorzy ciskaja tekstem "brak instancji, dugeonow i rajdow" znajac chyba tylko wowo podobne tytuly

Gra po prostu nie jest dla kazdego ale ladnie wypelnia luke dla starszych graczy ktorzy poamietaja mmorpg przed wowem

Grałem prawie do 40 lvl'u.
Potem odinstalowałem.
Dlaczego?
-Render, już wcześniej wspomniany (mam hi-end komputer, więc to nie jest jego wina). Pojawiające się potwory przed twarzą (nie, to nie byl resp), znikający gracze, niedoczytywanie petów czy npc. Katastrofa, a do tego po dłuższej posiadówce w tej grze (1-2 h) strasznie bolała mnie głowa przez pojawiające i znikające elementy na ekranie. Ruch cieni to jakiś koszmar dla mózgu, jak wszystko non-stop ci sie rusza, ale nie płynnie, a chaotycznie i skokowo. Nie wytrzymałem.

-Nużąca walka. Ja rozumiem, że to grind, ale nie było tutaj nic co by ten grind umilało. W takim Hero Online, w którego grałem prawie 8 lat, był jeszcze bardziej hardkorowy grind, ale się grindowało, bo byłeś za to wynagradzany, rzadkie dropy itemów, matsów, znaczący zarobek, otwarte pvp, więc smaczek kolejny.
-Non-stop bieganie. Co tu dużo pisać, wpadasz do wioski, robisz questy, mordujesz przez 2h moby, coś zanieś, coś przynieś, i biegnij dalej przez pół mapy. Strasznie mnie denerwowało rozdzielenie banków, to, że Hajs waży, i trzeba wracać do miasta, żeby mieć wszystko w jednym miejscu. Nie było jakiś systemów, które pozwalałyby na szybkie uporanie się z niepotrzebnym dropem i powrotem do grindu. Nie, po godzinnym wyjściu, musisz lecieć do miasta, wszystko sprzedać, lecieć do miasta głównego, zdeponować hajs, dokupić potków, potem na koń -> 30 minut wracasz na miejsce docelowe. Ogólnie więcej biegania niż czerpania funu z gry.

Moje odczucie z gry, w 100% prawdziwe. Pozdrawiam

Grał do 40 levelu i mówi o grindzie... to jakiś żart?

Do takiego levelu da się dojść w kilka h, a ja w 4K nie mam takich cudów z renderowaniem, poza płotami na Sausanach.