Black Desert - EU

Testowałem BD na KR i JP. Wersji RU już nie dałem szansy.

Gra jest świetna, naprawdę świetna... przez pierwszy miesiąc =)

Zderzamy się z piękną grafiką, wieloma nowościami, ciekawym combo i rozwojem postaci.

Gdy na początku nie wiemy za co się zabrać po dobiciu 50lvlu w 2dni...

Tak gdy poznajemy cały świat BD. Odkrywamy prawdę.

BD = Kliknij "powtórz" co 1h aby wysłać ludzi do pracy. Po dwóch trade rune się zasypia. (łowienie ryb w sumie najciekawsze heh)

Siedź od rana do nocy na jednym spocie (tak jednym, bo do wszystkich nie podłączymy się) i bij mooby aby podbić itemy później, szansy na spalenie nie ma. Albo zostanie albo wejdzie.

Pójdź z gildią na questy gildyjne w stylu zabij 1k moobów. Dalej grind.

Niby spoko wszystko, tylko teraz tak. Ktoś wam wbija na spota, chcecie go zabić.

BD - pk hahahahaahaha nice joke :D

Zabijecie typa, fajnie on respi się 1min drogi od was

Po czym on wróci, robicie to 2raz. Spada wam karma i jesteście pk.

Teraz gdy ktoś was zabije sypiecie się z itemów.

Aby nie być pk - trzeba bić mooby. Tysiące moobów. Warto było pk`ować ? ;)

Na nieoficjalnych forach czytałem, że niby to mieli poprawić.

Teraz brutalniej.

EU/NA to rynek na którym najmniej wyciągają przychodów producenci gier.

Skoro na wschodzie ta gra nie osiągnęła sukcesu, to producent zrobi wszystko aby jak najwięcej wydoić na tym rynku.

W żadnym rankingu TOP nie ma Black Desert w Korei.

I najgorsze jest to, że wielu z was to wie ale głośno o tym nie mówi, bo chce zachęcić innych, bo może coś się zmieni...

Ja też mam nadzieję, że coś się zmieni bo BD ma OGROMNY potencjał i możliwości na bycie naprawdę świetną grą =)

Testowałem BD na KR i JP. Wersji RU już nie dałem szansy.Gra jest świetna, naprawdę świetna... przez pierwszy miesiąc =)Zderzamy się z piękną grafiką, wieloma nowościami, ciekawym combo i rozwojem postaci.Gdy na początku nie wiemy za co się zabrać po dobiciu 50lvlu w 2dni...Tak gdy poznajemy cały świat BD. Odkrywamy prawdę.BD = Kliknij "powtórz" co 1h aby wysłać ludzi do pracy. Po dwóch trade rune się zasypia. (łowienie ryb w sumie najciekawsze heh)Siedź od rana do nocy na jednym spocie (tak jednym, bo do wszystkich nie podłączymy się) i bij mooby aby podbić itemy później, szansy na spalenie nie ma. Albo zostanie albo wejdzie.Pójdź z gildią na questy gildyjne w stylu zabij 1k moobów. Dalej grind.Niby spoko wszystko, tylko teraz tak. Ktoś wam wbija na spota, chcecie go zabić.BD - pk hahahahaahaha nice joke Zabijecie typa, fajnie on respi się 1min drogi od wasPo czym on wróci, robicie to 2raz. Spada wam karma i jesteście pk.Teraz gdy ktoś was zabije sypiecie się z itemów.Aby nie być pk - trzeba bić mooby. Tysiące moobów. Warto było pk`ować ? Na nieoficjalnych forach czytałem, że niby to mieli poprawić.Teraz brutalniej.EU/NA to rynek na którym najmniej wyciągają przychodów producenci gier.Skoro na wschodzie ta gra nie osiągnęła sukcesu, to producent zrobi wszystko aby jak najwięcej wydoić na tym rynku.W żadnym rankingu TOP nie ma Black Desert w Korei.I najgorsze jest to, że wielu z was to wie ale głośno o tym nie mówi, bo chce zachęcić innych, bo może coś się zmieni...Ja też mam nadzieję, że coś się zmieni bo BD ma OGROMNY potencjał i możliwości na bycie naprawdę świetną grą =)

Czytając twój post śmiem twierdzić iż nie zaznałeś smaka BD :)

1. Odnośnie tego typa co wraca na spot. Nie wiem czy wiesz ale na wersji EU/NA zostało to zmienione. Od teraz gdy ty zakatujesz kogoś, a ktoś Ci odda wówczas obydwoje jesteście na PK. Gdy 1 zabije drugiego wówczas nie traci karmy, ale jeśli kogoś atakujesz a ten Ci nie odda wówczas to ty Tracisz karmę jeśli go zabijesz.

Gd karma spadnie poniżej -100k, nie respisz się 1 mi od spota, tylko potrafi Cię wywalić na 2 koniec mapy i masz jakieś 30 min na spota. Im niższa karma, tym dalej Cie wywali.

Trade runy są dla nobów, tego się używa tylko do trenowania koni ( 4 na raz ), inaczej się przewozi surowce.

End game jest już obszerny na KR/JP. Pojawiły się pierwsze dungi 3 rodzaje aren i walk, gildyjne bosy z których lecą rzadkie przedmioty i materiał,

Dodatkowo niedługo dodadzą Naval Fights, masz polowanie na walenie, bity o węzł, zamki.... Eng game wbrew pozorom jest obszerna, ale mało kto go z Polski doświadczył ponieważ wbicie 55 trochę zajmuje.

Możliwe, tak jak stwierdziłem na początku. Moje doświadczenie to miesiąc na KR i JP. I takie były moje obserwacje.

Jak i odnosząc się do Twojego postu, moje stwierdzenie na końcu brzmiało "gra ma OGROMNY" potencjał.

Oby nadal gra szła w dobrą stronę, bo niektóre drobne zmiany w mechanice mogą o 180 stopni zmienić nastawienie graczy na bardziej pozytywne.

Potencjał jest - tutaj nie ma co dyskutować, ale DAUM nie ma chęci aby go wykorzystać, z EU chcą tylko wyciągnąć kasę za B2P (nie dając nic więcej niż mają Rosjanie, a nawet nie wszystko to co oni mają bo maja bladera ) i to wszystko, ludzie się z tym nie zgodzą bo zmienili kilka rzeczy i są wielce podjarani że słuchają graczy, a tak na prawde zmieniają szczegóły, usuneli potki, zmienilli ich cd, zmienili exp w party, ale NIC NIE DODALI do wersji EU/NA, i taka jest niestety smutna prawda, nawet nie chcą dać wszystkich postaci czy głupiego gender locka zdjąć.

To jest gra z współczesną grafiką ale kontentem sprzed 10 lat. Pokaż mi te instancje o których piszesz, jakie 3 rodzaje aren ? Są to typowe instancje gdzie potrzebna jest taktyka czy po prostu mobki są silniejsze ? Skąd to masz " Od teraz gdy ty zakatujesz kogoś, a ktoś Ci odda wówczas obydwoje jesteście na PK. Gdy 1 zabije drugiego wówczas nie traci karmy, ale jeśli kogoś atakujesz a ten Ci nie odda wówczas to ty Tracisz karmę jeśli go zabijesz. " ? Ten wątek zrobił gracz : http://forum.blackdesertonline.com/index.php?/topic/7503-pvp-vs-pk/&page=1 i znając DAUM oleje go, bo by musiał za dużo zmienić, a chce isć po kosztach żeby więcej zarobić - niestety taka prawda pytają graczy a i tak nie dają żadnych odpowiedzi na ich tematy, a jak ktoś ich zapyta wprost to odpowiedz wymijająca ( np. zobaczymy co da się zrobić ).

Czemu mam takie sceptyczne podejście ? Bo forum kipi od pomysłów graczy ale DAUM na nie nie odpowiada, jak by to forum nie należało do nich i te sugestie były do kogoś innego, zobaczcie co się zmieniło pomiędzy Alpha a 1CBT, odblokowali lv ( WOW ), chcą wejść na rynek europejski jak najmniejszym kosztem : (

Joker wiesz ty przynajmniej jak działa rynek ???. Dostajemy na start więcej niż Rosjanie bo dostajemy to czego oni nie dostali, a prosili o to a mieli obiecane.

Skąd cie z tym płaczem.Zachowujecie się jak by EU/NA było jakimś innym światem.

Dla informacji ewidentnie nie obeznanego z grą Jokera 1v1 3v3 i inne tryby areny są. Karma to genialne ograniczenie przed De*** którzy udają Boga walcząc z -20 levelami. Którą i tak zbija się bardzo szybko jak wiesz jak. BD to nie gra dla solo why ?? Po to masz gildie by przejmować spoty do farmy.

EU/NA jest w najlepszej pozycji bo będziemy dostawać większe update niż reszta, ale co tam.

nie dając nic więcej niż mają Rosjanie, a nawet nie wszystko to co oni mają bo maja bladera(

Za to my mamy wizarda, a oni nie.

Bez obrazy, ale twoj post wyglada jak płacz małego dziecka :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Potencjał jest - tutaj nie ma co dyskutować, ale DAUM nie ma chęci aby go wykorzystać, z EU chcą tylko wyciągnąć kasę za B2P (nie dając nic więcej niż mają Rosjanie, a nawet nie wszystko to co oni mają bo maja bladera ) i to wszystko, ludzie się z tym nie zgodzą bo zmienili kilka rzeczy i są wielce podjarani że słuchają graczy, a tak na prawde zmieniają szczegóły, usuneli potki, zmienilli ich cd, zmienili exp w party, ale NIC NIE DODALI do wersji EU/NA, i taka jest niestety smutna prawda, nawet nie chcą dać wszystkich postaci czy głupiego gender locka zdjąć.

To jest zdanie nominowane do głupoty 2016 1Q.

1. B2P jest bo community o to prosiło!!!!!!!!!!!!! Były 2 opcje, albo F2P + serwer P2P lub B2P, ludzie wybrali B2P więc taki system mamy. Na Koreańcu, Japońcu i Ru masz premium które kosztuje odpowiednio 90, 76 i 68 zł na 30 dni i daje sporego boosta ( głównie chodzi o udźwig i stały bonus EXP ) U nas premium nie będzie więc gdzie tutaj masz skok na kasę?

2. Nie dali nic więcej? O rly?

Na Rusku masz klasy: Warek,Ranger,Berk,Sorc,Tamer,Blader, Valkiria

U nas ma być: Ware, Ranger, Berk, Sorc, Tamer, Valkiria,Wizzard/Witch, Blader, Plum

Gener lock był jest i będzie, a nie wie czy wiesz ale klasy takie jak Blader i Plum to nie 2 takie same klasy postaci. Ich skile różnią się od siebie troszkę. Jednak przed wyjściem Bladera, na forum KR był o to jazgot dlatego wszystkie nowe klasy wychodziły już z 2 płcią:

Warrior > Valkiria

Blader > Plum

Nnja > Kunoichi

Wizz > Witch

Berk > (brak)

Sorc > (Brak)

Raner - (Brak )

Tamer - Brak ( natomiast używa takich samych armorów oraz broni co ninja i unoichi)

Tylko 3 klas nie mają swojego odpowiednika a Ty piszesz że jest gender lock? Idź chłopie trochę się doucz na temat tej gry, bo takie bzdury piszesz że nie ma o czym gadać. Jeśli masz o to bó d*py że u nas gra jest B2P, to idź soie grać na RU, tam masz F2P z jebitym Item Shopem.

Pokaż mi te instancje o których piszesz, jakie 3 rodzaje aren ? Są to typowe instancje gdzie potrzebna jest taktyka czy po prostu mobki są silniejsze ? Skąd to masz " Od teraz gdy ty zakatujesz kogoś, a ktoś Ci odda wówczas obydwoje jesteście na PK. Gdy 1 zabije drugiego wówczas nie traci karmy,

Arena 1 vs 1, RedBatleflied , oraz jest jeszcze 1 arena na serwerach KR, ale tego jeszcze nie testowałem.

Zmiany o PK pojawią się na CBT2, a skąd to wiem, nie musisz o tym wiedzieć.

i znając DAUM oleje go, bo by musiał za dużo zmienić,

HAHAHHAHAHAHAHHAHAHA

Jak możesz znać tą firmę, skoro oni otworzyli nowe biuro w Amsterdamie, bo nie chcieli aby produktu Pearl Abyss wydawał któryś z wydawców Europejskich. Daum Games EU zostało otwarte w Październiku chyba 2015.

Czemu mam takie sceptyczne podejście ? Bo forum kipi od pomysłów graczy ale DAUM na nie nie odpowiada, jak by to forum nie należało do nich i te sugestie były do kogoś innego, zobaczcie co się zmieniło pomiędzy Alpha a 1CBT, odblokowali lv ( WOW ), chcą wejść na rynek europejski jak najmniejszym kosztem : (

I kolejna głupota, nie wiem czy wiesz ale ekipa Daum Games EU, jst teraz w Korei i omawia cały feedback przesłany do nich. Część feedbacku już jest wprowadzona na serwerach KR do testów (Party oraz System magazynowania energii ) Rozmawiałem z Deską który ma bezpośredni kontakt z Daum Games EU, i z tego co mówił odbyła się prawie 8h konferencja z przedstawicielami fansiteów, odnośnie zmian na wersji EU. Nasze stanowisko również było przedstawione przez deskę oraz poinformował o ty podczas spotkania które miało miejsce wcześniej.

A i jeszcze jedno bo pewnie nie wiesz

Daum Games KR = Daum Games EU

Nasza wersja docelowo ma być 1/2 miesiące za KR. Nasza wersja na starcie będzie z większym kontentem niż wersja RU, która jest już od jakiegoś czasu. NNa forum BDO RU, jest taki dym o to, że nasza wersja zostaje wydana później, a będzie miała większy content.

Idź się chłopcze doszkol zanim będziesz swoje teorie wypowiadał na tle publicznym.

Czyli 3 klasy nie maja swojego odpowiednika i jak ktoś chce nimi zagrać jest skazany na konkretna plec - jest gender lock. Dodatkowo Valk =/= War

U nas ma być: Ware, Ranger, Berk, Sorc, Tamer, Valkiria,Wizzard/Witch, Blader, Plum

Skąd to info ? Na oficjalnym forum napisali że nie będzie bladera ( http://forum.blackdesertonline.com/index.php?/topic/6575-blader/ ostatni post) , masz informacje z kosmosu ?

Widać co zmienili pomiędzy Aplha a 1CBT - prawie nic, jakieś szczegóły.

Czyli 3 klasy nie maja swojego odpowiednika i jak ktoś chce nimi zagrać jest skazany na konkretna plec - jest gender lock. Dodatkowo Valk =/= WarU nas ma być: Ware, Ranger, Berk, Sorc, Tamer, Valkiria,Wizzard/Witch, Blader, Plum Skąd to info ? Na oficjalnym forum napisali że nie będzie bladera ( http://forum.blackdesertonline.com/index.php?/topic/6575-blader/ ostatni post) , masz informacje z kosmosu ?Widać co zmienili pomiędzy Aplha a 1CBT - prawie nic, jakieś szczegóły.

Valkiria to odpowiednik Warriora i nie kłóć się ze mną bo gram w BD od 17 grudnia 2014 jak tylko OBT w KR wyszła. Wiele skili jest podobnych choćby możliwość bloku, masowe agro itd.

Valki to tzw palladyn, wraz z nowym contentem jakim jest aweaking, Warek dostaje bursta do DMG, natoiast Valki będzie twardym tankiem. Już teraz jest lepszym tankiem od warka.

Na pocztu nie miało być Tamera, a jednak go dodali. Blader i Plum musi być? A wiesz czemu? Bo wraz z Wizzem i witchem prawdopodobnie otworzą region mediah, dlatego nie zablokują tej postaci. Ninja i kunoichi wychodzi wraz z Valencią part 1.

Alfa do której miałem dostęp, maiła tylko za zadanie sprawdzić serwery. Dlatego gra była dostępna tylko w godzinach pracy Biura w Amsterdamie, dopiero pod koniec włączyli serwery na 24/7.

Różnice pomiędzy Alfą i CBT1 były ogromne.

1. Zwiększyli EXP na poziomy

2. Zmienione są balansy postaci

3. Poprawili tonę tłumaczeń

4. CBT1 miała za zadanie zebrać masowy feedback od graczy aby wprowadzić zmiany na CBT2. Build CBT2 będzie buildem na release, mogą sobie na to pozwolić ponieważ wszystkie zmiany są wprowadzana na serwer KR i tam masowo testowane przez samych graczy.

Co do brakujących 3 klas postaci. Kiedyś pearl abyss napisał że planują w przyszłości dodać przeciwne płcie dla tych klas które jej nie mają. A jak masz z tym jakiś problem, to trudno. Nigdy wszystkich się nie uszczęśliwi.

Pod koniec tego tygodnia, ma się pojawić informacja o pozostałych zmianach oraz cash shop. Wtedy będziemy komentować dalej, a teraz idź się uczyć grać na RU/JP lub R, albo roznosić ulotki żeby kupić grę na EU/NA jeśli jeszcze jej nie kupiłeś.

A jeśli chcesz bezpośredniego info, skontaktuj się z Deską z Blackdesert.com.pl

Lol a co ma alfa do CBT.. gdyby ta gra była NOWO ROBIONA alfa trwała miesiąc to można by mówić o konkretnych zmianach.... Alfa służyła czemu innemu, dopiero po CBT 1 gdzie w pip ludzi się pojawiło poszedł feedback i jest cokolwiek zmieniane.

@GaloN

Nie rozumiem takiego podejścia.. pograłem miesiąc znudziła mi się i jest do wywalenia - jak pograłeś.. grałeś w grę MMO SOLO.. byłeś w gildii, brałeś udział w tym o czym gra mówi.. nie to w co grałeś.. demo prezentujące pve z otoczką craftująco-zbierającą.. z tego co piszesz to nawet workerów nie umiałeś dobrze wysłać a mówisz o jakiejkolwiek znajomości gry - śmiech.

Takie same systemy walki i podobnych kar masz chociażby w L2.. i jakoś ludzie żyją grają i mają z tego sporo funa
Jeśli Twoim światem jest klepanie mobów, robienie ciągle instancji po to by wyfarmić jeden pixel i by twój atak wzrósł o 1 to proszę bardzo. Ja wole mieć wpływ na to kto mi na spocie siedzi niezależnie od kar. Poza tym poczytaj o pk jak to wszystko wygląda, kiedy kto traci karmę itd.

Doprawdy czytając całą Twoją wypowiedź, dzieżko mi uwierzyć że grałeś w tą grę.. powaga.

Stwierdzasz iż coś wiemy ale to ukrywamy bo chcemy ludzi zachęcać.. szczerze.. mam w głęboki poszanowaniu to, czy ktoś czytając to forum wejdzie do gry czy nie. Gra ma mi odpowiadać i mi się podobać a nie innym. Jeśli ktoś ma jakieś konkretne pytania, proszę bardzo. .ktoś chce zobaczyć jak system gry wygląda, mechanika walki podstawy - proszę, zapraszam na rosyjski serwer. Ale nikt grając samopas nie poczuje kwintesencji gry w gildii, zadań i obowiązków jakie się z tym wiążą i dodatkowo całej mechaniki globalengo pvp... jedynie co będzie mógł, to sadzić se kwiatki i bić moby... licząc na to, że jakiś rusek go ze spota nie sprzątnie.

Nie rozumiem takiego podejścia.. pograłem miesiąc znudziła mi się i jest do wywalenia - jak pograłeś.. grałeś w grę MMO SOLO.. byłeś w gildii, brałeś udział w tym o czym gra mówi.. nie to w co grałeś.. demo prezentujące pve z otoczką craftująco-zbierającą.. z tego co piszesz to nawet workerów nie umiałeś dobrze wysłać a mówisz o jakiejkolwiek znajomości gry - śmiech.Takie same systemy walki i podobnych kar masz chociażby w L2.. i jakoś ludzie żyją grają i mają z tego sporo funaJeśli Twoim światem jest klepanie mobów, robienie ciągle instancji po to by wyfarmić jeden pixel i by twój atak wzrósł o 1 to proszę bardzo. Ja wole mieć wpływ na to kto mi na spocie siedzi niezależnie od kar. Poza tym poczytaj o pk jak to wszystko wygląda, kiedy kto traci karmę itd.Doprawdy czytając całą Twoją wypowiedź, dzieżko mi uwierzyć że grałeś w tą grę.. powaga.Stwierdzasz iż coś wiemy ale to ukrywamy bo chcemy ludzi zachęcać.. szczerze.. mam w głęboki poszanowaniu to, czy ktoś czytając to forum wejdzie do gry czy nie. Gra ma mi odpowiadać i mi się podobać a nie innym. Jeśli ktoś ma jakieś konkretne pytania, proszę bardzo. .ktoś chce zobaczyć jak system gry wygląda, mechanika walki podstawy - proszę, zapraszam na rosyjski serwer. Ale nikt grając samopas nie poczuje kwintesencji gry w gildii, zadań i obowiązków jakie się z tym wiążą i dodatkowo całej mechaniki globalengo pvp... jedynie co będzie mógł, to sadzić se kwiatki i bić moby... licząc na to, że jakiś rusek go ze spota nie sprzątnie.

Przeczytaj co napisałeś na końcu i na początku. Więc po co ten atak bo mam odmienne zdanie ? Z PIS`u jesteś ? =)

Grałem z moją gildią 40 osobową razem z zaprzyjaźnionymi Hiszpanami +8 =)

Każdy z nas poznawał tą grę przez miesiąc. Więc braliśmy udział w każdym możliwym wtedy aspekcie gry.

Poprzez sadzenie kwiatków(jak to ująłeś) , questy gildyjne, enchant, trade runy, pvp etc...

Skoro po miesiącu nikt już z nas nie czuł fanu. Sporo osób na mass pvp dostawało oczopląsu. To odpuściliśmy i wróciliśmy do ArcheAge =)

PS. Co do workerów to miałem ich na wysokim poziomie jak i spoty :) Ale jak "pewnie wiesz" jest ograniczenie, że wszystkich spotów i wydobywania nie połączysz. A na 1poziomie to praktycznie nic nie daje, gdybym tak skakał i zmieniał =)

Jak to było ? "Poczytaj o grze jak to wszystko wygląda" ;)

Pozdrawiam.

Przeczytaj co napisałeś na końcu i na początku. Więc po co ten atak bo mam odmienne zdanie ? Z PIS`u jesteś ? =)Grałem z moją gildią 40 osobową razem z zaprzyjaźnionymi Hiszpanami +8 =) Każdy z nas poznawał tą grę przez miesiąc. Więc braliśmy udział w każdym możliwym wtedy aspekcie gry.Poprzez sadzenie kwiatków(jak to ująłeś) , questy gildyjne, enchant, trade runy, pvp etc...Skoro po miesiącu nikt już z nas nie czuł fanu. Sporo osób na mass pvp dostawało oczopląsu. To odpuściliśmy i wróciliśmy do ArcheAge =)PS. Co do workerów to miałem ich na wysokim poziomie jak i spoty Ale jak "pewnie wiesz" jest ograniczenie, że wszystkich spotów i wydobywania nie połączysz. A na 1poziomie to praktycznie nic nie daje, gdybym tak skakał i zmieniał =)Jak to było ? "Poczytaj o grze jak to wszystko wygląda" Pozdrawiam.

To Polska, masz inne zdanie to najwyrazniej zle zdanie.

Ja osobiscie jestem nastawiony neutralnie, ale szczerze bez zmian w PK = brak PK, powinno sie moc pkowac i to bez problemow.

@ GaloN

Jak graliście gildią to czy w ogóle walczyliście, czy jedynie gildia była zlepkiem ludzi - od takie większy friendlist.

Nie każdemu wszystko się musi podobać, to prawidło ziemi. Widocznie gry z PK i PvP nie są dla Ciebie i grona Twoich znajomych :).

Co do workerów, zawsze miałem ich tyle ile nodek do craftu w conajmniej 3 różnych miastach i nigdy nie klikałem co godzinę by ponowie cokolwiek robili.. zazwyczaj cykl pracy workera opierał się na jakiejś 10h pracy.

Wszystkim niezdecydowanym podkreślę parę rzeczy:

- To nie WOW, RIFT, czy inne gry MMO, w których ganiamy po instancjach za bosami po loot,

- To nie jest gra PvE, jeśli już bijemy bosy to jest to czysty fun, nie ma tu skompletowanych taktyk czy mechanik,

- NIe jest to gra z trójca, nie ma tu dedykowanych healów, tanków,

- Nie jest to gra z telegrafami czy innimi elementami pokazującymi Ci gdzie atak jest wyprowadzony,

- Nie jest to gra targetowalna, bijesz przed siebie tam gdzie celownik - głupi kamień może pochłonąc twój atak, jeśli jest zbyt wysoki, to samo z drzewem który ci zagrodzi drogę do przeciwnika,

- Walka pvp nie polega na przepychaniu pasków HP z healem na plecach,

- PK jest wszechobecne po konkretnym lvlu,

- Są powoli wprowadzane dungi, ale nigdy nie będą one takimi dungami jakie znacie z innych gier - tutaj Pro progresowi gracze PvE nie znajdą dla siebie miejsca,

- Gra ma jeden wielki otwarty świat, nie ma tu skrótów - to niektórych męczy, bo z jednego miast do drugiego musi jechać 5min,

- nie ma tutaj lfg systemu, czy innych szukaczek, chcesz PT spotykasz się personalnie z graczem i zapraszacie się do gry,

- Rozwijanie ekwipunku i postaci opiera się na czystej farmie PvE, normalna standardowa farma znana z wielu gierek w tym najlepiej znamy L2,

- Jakiekolwiek zbieractwo nie jest oznaczone, nie zassasz addonów pokazujących ci gdzie są dane nodki, idąc drogą nie zobaczysz na minimapie gdzie są jakie nody, musisz wiedzieć gdzie co rośnie by to zdobyć,

- Craft jest prosty i jest craft rozwinięty, nie wszystko udało mi się "ogarnąć"

- Gra jest oparta na systemie gildiowym, masowym pvp odgrywanym kilka razy w tygodniu, jeśli jako gildia jesteście do tego przygotowani i zdolni,

- gracz w gildii nie może być darmozjadem, tylko za swój wkład zostaje wynagradzany w przeciwnym wypadku nie dość, że może zostać wywalony to jeszcze musi płacić karę,

- Zbieractwo to nie tylko latanie z kosą, siekiera, kilofem czy innym narzędziem, to także spomniani w postach workerzy, którzy zbierają dla nas konkretny typ materiału, nie można mieć ich nieskończoność tak samo jak nie można mieć wszyskich nodek do zbierania w grze, tutaj wszystkim zarządza odpowiedni system punktów, zbieranych wraz z Twoim progressem gry,

- Gra nie polega na bezmyślnym wklepaniu soft capa i potem samej farmie mobów, postać musi rozwijać się w kilku dziedzinach, robiąc questy, zwiedzając miejsca, ćwicząc noszenie ciężarów, jedząc, rozmawiając z NPCkami, zbierając wiedzę o mobach, nasza postać zdobywa dodatkowe rzeczy, które ja bezpośrednio boostują, czy zwiększają jej możliwości crafterskie czy zarobkowe.

- Samo zdobywanie ekwipunku nie polega jedynie na tym, że pójdziemy klepmniemy mobki i już mamy best item w grze.

filmik: https://www.youtube.com/watch?v=JcGraLDixS0

- Gra nie kończy się na soft capie. Gra jest farmerka, by zrobić swoja postać na maxa potrzeba dużych nakładów czasu i farmy.. nie jest to gra dla ludzi, którzy lubią mieć wszystko w kilka dni czy tygodni.

Ja mam pytanie co do mass pvp. Czy w zorganizowanej grupie 10-15 osób można pokonać np 30-40. Czy to jest niewykonalne i po prostu przeciwnik Cię "zaleje"? Jak wygląda sprawa z CC, czy jest jakaś mechanika np jak w wowie DR ?

wiadomo że massówka zawsze będzie miała znaczenie. Co do 15 vs 40 , zależy jaki gear,lv oraz classa. Ogólna zasada. i z bohatera d*pa, gdy przeciwników kupa.

może ktoś pomóc ? nie mogę kliknąć przycisku "PLAY"

poniewaz cbt_1 jest zamkniete. Cbt_2 w nieokreslonym czasie wystartuje, wowczas pobierze ci sie uodate do ver cbt2 i otrzymasz dostep do testow o ile zdobedziesz kluczyk lub wykupisz pre-ortder. na dzien dzisiejszy servery europejskie sa wyl. clienta masz z cbt1 nie wiedziales ze wyl go?

Pytanko do kogoś kto gra na ru. Nie zauważyliście jakiś zmian w płynności gry po dzisiejszym upie ? bo mam const 60 a zazwyczaj byly w granicy 50 (nic nie wgrywalem, nic nie zmienialem)

Z ciekawości pytam bo mile mnie to zaskoczyło, a znowu na ich stronie się nie doczytam.

Greetings,I know many people are very excited to see the new PM Diary, I wanted to go ahead and make a post to let everyone know PM Belsazar is working on it, and has been for some time now. Due to the size of this Diary it may run later than expected, by late I mean early next week, but I can confirm this edition is significantly larger than the previous ones and it will include full details about the Cash Shop. Personally I am just as excited as everyone here to read about the changes, and if you see other threads asking about this please direct them to this thread and let me know.Thank you for your patience.

czekamy

http://forum.blackdesertonline.com/index.php?/topic/7976-new-pm-diary-update-eta/&page=1 Tutaj link do tego tematu.