Black Desert - EU

A co to jest ten cash shop ?

Sklep w którym możesz kupować rzeczy za realne pieniądze, które daję przewagę nad innymi graczami większą lub mniejszą lub przedmioty dzięki którym wyglądasz inaczej niż inni.

Tak jak wypowiedział się wyżej "Dreedzik". Mimo że zapłaciłeś za grę aby w nią grać to będziesz musiał częściej ze spota schodzić, niż osoba która dodatkowo zapłaci i wykupi większy limit udźwigu i ilości miejsca.

Czy tam gdy będziesz zajmował się transportowaniem przedmiotów, to też podobnie...

Co jeszcze. Ty bijąc grupy moobów, będziesz się zatrzymywał aby podnosić drop, a ona kupi sobie pety "koty" które będą ten drop za nią zbierały.

Ale nie martw się bo też będziesz mógł takiego mieć za walutę w grze z tego co było na JP (NIE WIEM JAK JEST NA EU) te koty które ludzie kupowali za real pieniądze mogli sprzedawać na auction house.

I też pogłoski głosiły, że w którejś wersji można było takiego kota wyhodować ale nie wiem czy na EU też tak jest.

Ale nie martw się bo też będziesz mógł takiego mieć za walutę w grze z tego co było na JP (NIE WIEM JAK JEST NA EU) te koty które ludzie kupowali za real pieniądze mogli sprzedawać na auction house.

U nas (przynajmniej na początku) będzie całkowity blok na handel. Zarówno itemami z gry, jak i z item shopu.

Co za ból d*** większość ma bo jeden może korzystać z CS inny nie. Przy najmniej na starcie będą sporo ograniczenia na CS na ilość rzeczy które można kupić na tydzień. Najlepsze jest to że ten wielki płacz o p2W w BDO którego defakto nie ma Powstał po BDO RU ??? taka informacje jakiś czas temu sprawdzaliśmy KR JP i RU wersja a dokładnie ilość sprzedanych itemów. po miesiącu Ru przegoniło JP w ilości sprzedanych itemów z shopa. Po 2 miechach pobili Kr. Musimy pamiętać, że Eu jest biedne do tego mamy ograniczenie na ilość itemów zakupionych.

Do tego dochodzi nie doinformowanie ludzie, przykład ( Kumpel kupił sobie 1k udźwigu ) RLY ????? ograniczenie jest 200 na postać a to daje hm ??20 -30 min na spocie dłużej to się zgodzę. Sprzedaż petów i strojów aby zarobić na sprzęt tak to boli on może ja nie, ale GL jak będziecie chcieli upgredować pety jak będzie ich mało na rynku.

Wiem widziałem tematy i serio mam nadzieję, że to jeszcze zmienią.

Z jednej strony też bym chciał, bo za kasę jaką dostanę chciałbym sobie ułatwił rushowanie lvla.. ale z drugiej strony chciałbym się powiedzmy poczuć "lepszy" przez te parę dni, bo zdecydowałem się na zakup takiej a nie innej paczki.

Myślę iż chcieli zrobić taki dość równy start dla ludzi.. stąd właśnie data 10 marca, dzięki temu różnice między graczami polegałyby na tym, kto ile wydał na zakup gry a nie ile już wpakował w sklepik- chodzi o czyste ułatwiacze jak pet i ilość miejsc i limit wagi - a tak to jeden pet wiosny nie czyni na spocie a i innych dodatków brak, także zapewne start gry byłby całkowicie inny od reszty wersji gry.

Zobaczymy co zrobią. Aczkolwiek niezależnie co wymyślą i tak zrobię swoje :P

@Neoqub

No nie pitol o biedocie EU czy NA, bo jest to rynek, który wydaje dużo kasiorki realnej po to by zdobyć wirtualną.. To nie stąd się biorą te ograniczenia i rozróżnienia. Twórcy dopasowują wersje do nas - graczy - do tego co chcemy, a jest to wynik wyborów gry jako B2P a nie f2p. Gdyby poszła na f2p to mieliby zapewne na to wszystko wylane. Będzie to jedna z niewielu produkcji, która po migracji z Azji zostaje tak mocno przebudowana pod kątem zachodniego rynku gier i potrzeb zachodniego gracza,

Wystarczy też popatrzeć na B&S ile ludzie kasy pompują w grę.

No to trochę lipa. Żeby zagrać w jakiegoś koreańczyka sprzed ponad 1000 dni muszę zapłacić. I potem dalej muszę płacić żeby grać na pełnych obrotch. Gra b2p + mikrotransakcje. Jak CBT2 mnie mocno nie przyciągnie to podziękuję.

PS

Czy po CBT2 będzie wipe? Wszyscy zaczynają grę od zera? czy jak?

W takim razie radzę przeprowadzić się do azji bo u nas ich gry szybciej nie będą wychodzić... po cbt2 będzie wipe oczywiście

Zmiana planów przez Daum, cash shop będzie dostępny w dniu premiery, to jest 03.03.2016 :D

No to trochę lipa. Żeby zagrać w jakiegoś koreańczyka sprzed ponad 1000 dni muszę zapłacić. I potem dalej muszę płacić żeby grać na pełnych obrotch. Gra b2p + mikrotransakcje. Jak CBT2 mnie mocno nie przyciągnie to podziękuję. 

PS

Czy po CBT2 będzie wipe? Wszyscy zaczynają grę od zera? czy jak?

B2P jest na prośbę samych graczy.

Oczywiście będzie wipe.

B2P jest na prośbę samych graczy. 

Dlaczego? Jakie argumenty za tym przemawialy?

Dlaczego? Jakie argumenty za tym przemawialy?

Mniej ewentualnych botów/spamerów

Lepsze community

i przede wszystkim brak p2w itemów w shopie

Najczęściej, jak nie zawsze, gdy gra jest f2p to z IS jest także p2w. Co miesiąc nie chcą płacić, więc wybrali B2P. Także uważam to za dobry pomysł.

Edit, Kolega wyżej mnie uprzedził :)

i przede wszystkim brak p2w itemów w shopie 

Jak zatem rozumieć cash shop? Dla mnie to zwyczajne p2w... czy jestem w błedzie?

Jak zatem rozumieć cash shop? Dla mnie to zwyczajne p2w... czy jestem w błedzie?

Zależy jak na to spojrzysz... EU będzie wersją B2P więc IS bedzie wyglądał inaczej jak np w Rosji.

Co w podanym cash shopie jest p2w wg Ciebie?

Pety które zbierają loot, itemy zwiększające udźwig itd.

http://forum.blackdesertonline.com/index.php?/topic/8038-pm-diary-22-cash-shop-and-more/

Kostiumy, zmiany nicków, wyglądu itp.

Jedyne co nie jest czysto kosmetyczne to pety i limity udźwigu/inventory sloty.

Z czego to 2 można zdobyć in game.

Na pvp to nie ma żadnego znaczenia.

Pety które zbierają loot, itemy zwiększające udźwig itd.

Jak to jest p2w? Dzięki temu będziesz lepszy na pvp? Nie wiem czy ludzie tutaj nie mają swojego rozumu, że widzą cash shop i od razu musi być p2w. P2W nie ma, chyba, że będzie można sprzedawać itemy z cashshopu w grze za golda w przyszłości, wtedy będzie jak w AA.

Ludzie nauczyli się zwrotu p2win i tak samo jak hejt jest nagminnie używane. Za chwilę będzie dodawane jako przecinek. Nie uznał bym za p2w nawet 5%bufa do dmg i statów. Zwykły błąd ludzki podczas PvP potrafi więcej zj***c jak te "5%".

No ale jest na co zwalic, to nie ja nie ogarniam to po prostu reszta jest lepsza bo płaci, ten jego jaskrawy kostium tak mnie zmylil że nie wiedziałem co zrobić. Do tego ten pet pod nogami się kręci i jeszcze bardziej mnie frustruje bo też by mi się przydał....

Najlepsze są płacze o p2w community pve tu normalnie ręce opadają.

Kreator postaci już działa?

Chodzi Ci o osobny kreator postaci/klient?

Jak to jest p2w? Dzięki temu będziesz lepszy na pvp? Nie wiem czy ludzie tutaj nie mają swojego rozumu, że widzą cash shop i od razu musi być p2w. P2W nie ma, chyba, że będzie można sprzedawać itemy z cashshopu w grze za golda w przyszłości, wtedy będzie jak w AA.

Nie wiem kiedy pozwolą na sprzedaż itemów z Shopa na AH, już sam zabieg zablokowania sklepu do 10 marca jest zaskakującym posunięciem i też pokazuje, że nie tylko na kasie zależy twórcy.

Jak tą sprzedaż uruchomią po miesiącu czy 2 to nie będzie to w stanie zachwiać tak ekonomią jak to stało się chociażby na ruskim a ludzie nie będą czekać w nieskończoność na sprzedaż na AH tylko sami sobie kupią co mają kupić. Dodatkowo na RU sprzedaż nie była po to by ludziom dopomóc tylko by nabić się kasa za którą lebiody se robiły sety +15 i sprzedawały je na AH. Tutaj już na starcie tu całkowicie niwelują.

A co dalej, jak w każdej grze w pewnym momencie będziesz na etapie - mało wydaję bardzo dużo zarabiam - bo skończy się okres wydawania kasy w dużych ilościach, bo to co najwięcej pochłonęło już jakoś funkcjonuje. Poza tym sterowany rynek AH też nie pozwoli po wprowadzeniu sprzedaży cash shopu na windowanie cen w kosmos. Kiedy ja grałem na ruskim to koty chodziły po ~3kk, podatek zabierał prawie 400k także za to wszystko dostawał gościu jakieś 2,5kk.

Kreator postaci już działa? 

DZIAŁAŁ! trza było korzystać kiedy był event Beauty and Beast. Teraz to czekać tylko na start CBT jak nie masz kluczyka no to sorki.