Black Desert - EU

Tu praktycznie nie ma pve, głównie pvp, w przyszłości mają być jakieś instancje. No i tutaj wszyscy głównie dps, warrior/valkiria/giant mają lepszą przeżywalność od innych, a wizz/witch mają parę skilli leczących.

Na oficjalnym forum BDO możesz dowiedzieć się wszystkiego o interesującej Cię klasie.

O czym ty w ogóle mówisz, wiesz co oznacza termin P2W.. dzizz. P2W oznacza sytuacje, kiedy gracz nie wkładający realnej gotówki w grę jest pozbawiony wielu elementów, w szczególności boostów, zabezpieczeń podnoszenia itd., które dają realną i znaczną przewagę nad darmowymi graczami.

Domyślam się iż Twoja wypowiedź jest podparta wielkim doświadczeniem jakie zdobyłeś grając w grę ponad rok, a skończyłeś grać na azjatyckich serwerach tylko dlatego, że wychodzi wersja EU/NA. W przeciwnym razie, swoje dywagacje wyssane z palca proszę wsadź sobie w buty.

Do tego dochodzi kolejny element. jeśli masz gear, sprzęt itd porobiony to po co kupować nowy i wydawać kasę. Nie zamierzam dochodzić do gearu w sposób -kup se od gracza na AH.

Oczywiście, że zawsze jest się w grach w momencie kiedy nie ma na co regularnie wydawać kasy, która się regularnie odkłada w depo. Trza tylko umieć grać i zarabiać. Niestety wielu graczy taka forma kompletnie przerasta.

Nie. P2W jest wtedy,kiedy ktoś płacąc może mieć przewagę nad kimś kto nie płaci. Mała subtelna różnica. I teraz patrz jak to wygląda na KR (tak, grałem tam sporo): Korek pracuje 12h dziennie w swoim korpo i wraca do domu i chce dalej konkurować z innymi korkami, więc wydaje 1/4 swojej wypłaty na cashshop (co ich kultura wręcz promuje) i wystawia to na markecie. Janusze kupują te przedmioty i Korek ma setki milionów srebra, za które kupuje gear i nagle jest koxem w PvP. Skill pytasz? Dla porównania - Ranger +20 ONESHOTUJE Rangera +15. NIe przesadzam. Ma go na JEDEN strzał. Taka różnica jest między gearem +20, a +15. Tego problemu nie bedzie u nas aż do Medii (w sumie to nie jest problemem, o ile nie można sprzedawać itemków na AH).

Mówisz, że chcesz sam robić swój gear - uwierz mi, nie dasz rady samodzielnie bez kupowania przedmiotów z marketu (AH) ulepszać broni od +15 do +20 (do 15 to jest teoretycznie możliwe ale bardzo trudne i wymaga o wiele wiecej czasu na farmienie broni). Dlaczego? Winny jest sytem enchantu, który zmniejsza ci max durability itemka i potrzebujesz takiego samego do naprawy. Po roku czasu w Korei jest garstka ludzi z gearem +20. Uwierz mi - zawsze bedziesz miał na co wydać srebro.

Ktoś pytał czy może przenieść broń z tamerki na ninje - odpowiedź to tak.

Co do instancji - jeżeli bedziemy dostawali to co w Korei to przez najbliższe 1.5 roku nie bedzie nic takiego.

Po prostu u nas te klasy zostaną wypuszczone później (czyt. miesiąc minimum). Te klasy, które masz w kreatorze będą na starcie gry 

A ja się tak zapytam jak tu jest z broniami, bo na 100% moim mainem będzie ninja jak już wyjdzie i tutaj moje pytanie czy gdy osiągnę ten 50 lvl tamerką i zrobię jakąś dobrą broń to będę mógł ją przerzucić na mojego ninje ? Są tutaj jakieś ograniczenia co do ekwipunku ?

Nie ma. Zbroje może zakładać każda klasa bez względu na lv. Broń ma tylko ograniczenie co do klas.

Tu praktycznie nie ma pve, głównie pvp, 

To w tej grze tylko się biega i naparza z innymi graczami? Ta gra nie oferuje nic więcej?

To w tej grze tylko się biega i naparza z innymi graczami? Ta gra nie oferuje nic więcej?

gra jest głównie nastawiona na pvp ale zawsze możesz - łapać konie/rozmnażać (fajna rzecz jest sporo możliwości), pływać statkiem i polować na wieksze ryby, łowić ryby i wiele innych rzeczy

Są różne drogi zarobku. Ale dużo od farta zależy,pkt,kasy.

Więc najbardziej dochodowym a jednocześnie rozwojowym będzie siedzenie na spocie i bicie non stop moobów.

W tej wersji aktualnej nie ma aren, dungeonów, bossów. Chyba 1 dostępny jest ? (poprawcie jak się mylę)

Też mam pytanie jak to jest z tymi twierdzami, bramami itd. Pisze tam, że gildia może być właścicielem to jakieś walki gildii o to są czy jak to działa ?

jest jedna arena obok calpheon

Też mam pytanie jak to jest z tymi twierdzami, bramami itd. Pisze tam, że gildia może być właścicielem to jakieś walki gildii o to są czy jak to działa ?

Na mapie świata jest kilka zamków i o ich kontrole toczą się wojny. Gildia, która bierze taki zamek we władanie kontroluje też podległe mu ziemie/miasta i co za tym idzie ma pokaźne wpływy z podatków. System wojen jest dość rozbudowany i ciekawy.

@GaloN

Jak się nie mylę to na obecnym patchu będą 2 world bossy.. Harpia i Ten w ruinach.

Co do dungów to Valencja 2 patch zaczyna się to pojawiać i zapewne pojawiać się będzie coraz częściej w kolejnych patchach.

Co do aren, w tej grze nie ma nic z instancji znanych z wielu innych gier, nie przenosisz się w magiczny sposób na arene walczysz i znikasz. Są miejsca gdzie niby ma odchodzić pvp i chyba bezkarne ale tu trzeba by dogłębniej to doczytać.

@Trololo

Powiem tak - nie mam zamiaru kupować gotowca od ludzi na AH - no prościej już nie napiszę.

Taką samą przewagę uzyska gościu, który nie pracuje i siedzi po 20h w grze na spotach, jaką dostaje ten który pracuje i wydaje kasę na cash shop w celu uzyskania srebra - w takim razie możliwość expienia 24/24/7 też powinna być uznawana za p2w. Dalej nie uznaję Twojego "opisu" za jakiekolwiek P2W. Grałem w gry gdzie można było sprzedawać itemki z casha na AH ale grałem też w takich, w których tego nie było ale też jednocześnie była jedna wielka zasada - osoba która nie kupowała tego nie miała prawo istnieć w grze, upgrade broni był praktycznie nie możliwy bez używania item shopa itd. Tak czy inaczej, sama sprzedaż itemów z Item Shopa na AH nie jest elementem p2w.. z jednego prostego względu.. ludzie SAMI na to pozwalają kupując te itemy, więc gracze napędzają ten rynek a nie twórcy, ważne jest co za itemy są sprzedawane a nie czy w ogóle.

W Black Desert sam item shop nie zawiera elementów, które wymagane są do upgradeu broni itd., a same itemki nie dają jakiejkolwiek realnej przewagi w walce z przeciwnikiem, dodatkowo nie ma w tej grze nic co jest do zdobycia tylko i wyłącznie za pośrednictwem item shopu. Te elementy decydują o tym, czy mamy do czynienia z P2W czy nie.

Obecnie sprzedaży cash shopu nie ma i nie wiadomo jak długo tego nie będzie.. może - jak słupki sprzedaży nie będą złe - w ogóle tego nie dodadzą - zapewne pierdyliard ludzi będzie z tego powodu płakać, bo:

- jedni nie będą mogli grać za free jeśli będą chcieli ubranko czy peta,

- inni, że nie będą mogli zarobić łatwej kasy,

Także, tak źle i tak nie dobrze, bo gracz o którym Ty piszesz nie będzie miał NIGDY realnej szansy zaistnienia w grze, więc niestety zapewne zrezygnuje z gry, a co za tym idzie strata klienta, który może coś dać zarobić firmie. Z drugiej strony człowiek, który nie kupuje itemów na sprzedaż a dla siebie i gra dużo może czuć się poszkodowany, bo dlaczego portfel ma zastąpić komuś godziny farmy, ale to ten portfel też napędza twoją kieszeń bo ktoś kupuje też od ciebie. Najgorzej jest, kiedy taki element nie dość, że gra po 20h dziennie to jeszcze sprzedaje tonami itemy z AH, pojawia się wtedy kosmiczny krater między nim a normalnymi graczami.

W grach rozwojowych zawsze pojawi się element w którym staniesz w miejscu - bo content sprawia że dalej iść nie możesz, wtedy pojawia się moment odkładania kasy i innych materiałów.

Nie dostajemy z miejsca wszystkiego co ma obecnie Korea, więc zapewne zanim ją jako tako dogonimy minie spokojnie pół roku - myślę tutaj o Valencji 2.

Ale ty wiesz, że to zależy od tego ile przedmioty są warte? Jak pety będą chodziły po 20kk srebra, a ty farmisz 10kk przez 10 godzin to ktoś kto kupi 10 petów i sprzeda zarobi tyle co ty przez 20 dni grania po 10h dziennie i bicia cały czas potworków. On sobie potem kupuje eq z dużym plusem i nie masz do niego dojścia, bo wbrew temu co możesz myśleć w BDO gear > skill

A jak tu powstaje gear i te pety? Jakoś się je kraftuje tak jak w Albion Online?

Myślę, że Trolo w pewnym stopniu ma rację. Tylko wiecie nie każdy wywali krwawice z 10h grania czy 5h na peta jeśli będzie na etapie budowania gearu. W każdym razie ja bym tak nie zrobił. Tym bardziej, że nie są to przedmioty które dają przewage. Poza tym to tylko wróżenie z fusów, ale jak myślicie ile będzie takich bonzo mamona, który kupi 50 petów na raz i zastawi nimi rynek. Na raz i tak tego nie sprzeda za wygórowaną cenę, a jeżeli sprzeda to zaraz pojawią się kolejne bo znajdzie się inny bonzo. Kilkuletnia zabawa z ah w wowie nauczyła mnie ze gold capy wbija się groszami, ale w tysiącu aukcji

Przechodząc do meritum i tak taki pet tylko zbiera o0, śmieszniej by było jak by oferował przenośny trading post, albo nosił za nas mandżur z xxx ładownością. Całe to p2win sprowadza się do tego, że nie potrafimy przyznawać się do błędów i zamiast w sobie szukamy najpierw gdzie indziej... Zrozumiał bym gdyby rozgrywka toczyła się o wysoką stawkę, ale tutaj żaden światowy wyścig,

Przewaga która uwidacznia się jedynie pod postacią czasu to żadna przewaga, w każdym razie w tym typie rozgrywki.

PAny nie moge sie polaczyc tak duzo ludu chce grac czy co ?

Ale ty wiesz, że to zależy od tego ile przedmioty są warte? Jak pety będą chodziły po 20kk srebra, a ty farmisz 10kk przez 10 godzin to ktoś kto kupi 10 petów i sprzeda zarobi tyle co ty przez 20 dni grania po 10h dziennie i bicia cały czas potworków. On sobie potem kupuje eq z dużym plusem i nie masz do niego dojścia, bo wbrew temu co możesz myśleć w BDO gear > skill

Ceny są ustalane z góry, nie zarządzasz pierdyliarda srebra za item bo gra ci na to nie pozwala, ceny zależą od popytu i podaży oraz sytuacji finansowej graczy ich bogactwa.

Co do zakupu.. teraz widząc ceny będę o wiele spokojniejszy niż na RU.. bo cena peta na RU a na naszym to przepaść.. u nas kupisz go 3x taniej niż na ruskim, pomimo iż tam są ruble. Wybacz ale jak miałbym wydać te swoje ciężko wyfarmione dutki na peta to wole otworzyć portfel, doładować kasę i kupić sobie te pety za realną gotówkę.

Tak zgodzę się, że wygearowany gracz pokona każdego słabego, ale żaden z nich nie zrobi tego na początku.

Uważam iż dalsza dyskusja na ten temat nie ma najmniejszego sensu.

Gdzie gracie i kim? Można by coś w grupie pograć.

Jestem zaskoczony jaki tani itemshop dali. Mniej wydam niż na skiny w lolu.

WTF?! Co to za ceny? Z takimi to niepotrzebnie gre kupiłem, 140zł za kostium z bronia ? kogoś tutaj ładnie po.......

Cześć wszystkim Mam pytanie jako,że zaklepałem sobie nick chciałem zapytać czy mogę go używać z nazwiskiem dopiero podczas oficjalnego startu gry?bo wpisuje nazwę jak i nazwisko i hmm daje mi informacje,że jest w użyciu ...

Cześć wszystkim Mam pytanie jako,że zaklepałem sobie nick chciałem zapytać czy mogę go używać z nazwiskiem dopiero podczas oficjalnego startu gry?bo wpisuje nazwę jak i nazwisko i hmm daje mi informacje,że jest w użyciu ...

Tak

xD a już się martwiłem,że coś nie tak zrobiłem dziękuje:D więc :__; czekać do oficjalnej wersji gry ehh jakiś inny nick będzie trzeba wymyślać