@GaloN
Jak się nie mylę to na obecnym patchu będą 2 world bossy.. Harpia i Ten w ruinach.
Co do dungów to Valencja 2 patch zaczyna się to pojawiać i zapewne pojawiać się będzie coraz częściej w kolejnych patchach.
Co do aren, w tej grze nie ma nic z instancji znanych z wielu innych gier, nie przenosisz się w magiczny sposób na arene walczysz i znikasz. Są miejsca gdzie niby ma odchodzić pvp i chyba bezkarne ale tu trzeba by dogłębniej to doczytać.
@Trololo
Powiem tak - nie mam zamiaru kupować gotowca od ludzi na AH - no prościej już nie napiszę.
Taką samą przewagę uzyska gościu, który nie pracuje i siedzi po 20h w grze na spotach, jaką dostaje ten który pracuje i wydaje kasę na cash shop w celu uzyskania srebra - w takim razie możliwość expienia 24/24/7 też powinna być uznawana za p2w. Dalej nie uznaję Twojego "opisu" za jakiekolwiek P2W. Grałem w gry gdzie można było sprzedawać itemki z casha na AH ale grałem też w takich, w których tego nie było ale też jednocześnie była jedna wielka zasada - osoba która nie kupowała tego nie miała prawo istnieć w grze, upgrade broni był praktycznie nie możliwy bez używania item shopa itd. Tak czy inaczej, sama sprzedaż itemów z Item Shopa na AH nie jest elementem p2w.. z jednego prostego względu.. ludzie SAMI na to pozwalają kupując te itemy, więc gracze napędzają ten rynek a nie twórcy, ważne jest co za itemy są sprzedawane a nie czy w ogóle.
W Black Desert sam item shop nie zawiera elementów, które wymagane są do upgradeu broni itd., a same itemki nie dają jakiejkolwiek realnej przewagi w walce z przeciwnikiem, dodatkowo nie ma w tej grze nic co jest do zdobycia tylko i wyłącznie za pośrednictwem item shopu. Te elementy decydują o tym, czy mamy do czynienia z P2W czy nie.
Obecnie sprzedaży cash shopu nie ma i nie wiadomo jak długo tego nie będzie.. może - jak słupki sprzedaży nie będą złe - w ogóle tego nie dodadzą - zapewne pierdyliard ludzi będzie z tego powodu płakać, bo:
- jedni nie będą mogli grać za free jeśli będą chcieli ubranko czy peta,
- inni, że nie będą mogli zarobić łatwej kasy,
Także, tak źle i tak nie dobrze, bo gracz o którym Ty piszesz nie będzie miał NIGDY realnej szansy zaistnienia w grze, więc niestety zapewne zrezygnuje z gry, a co za tym idzie strata klienta, który może coś dać zarobić firmie. Z drugiej strony człowiek, który nie kupuje itemów na sprzedaż a dla siebie i gra dużo może czuć się poszkodowany, bo dlaczego portfel ma zastąpić komuś godziny farmy, ale to ten portfel też napędza twoją kieszeń bo ktoś kupuje też od ciebie. Najgorzej jest, kiedy taki element nie dość, że gra po 20h dziennie to jeszcze sprzedaje tonami itemy z AH, pojawia się wtedy kosmiczny krater między nim a normalnymi graczami.
W grach rozwojowych zawsze pojawi się element w którym staniesz w miejscu - bo content sprawia że dalej iść nie możesz, wtedy pojawia się moment odkładania kasy i innych materiałów.
Nie dostajemy z miejsca wszystkiego co ma obecnie Korea, więc zapewne zanim ją jako tako dogonimy minie spokojnie pół roku - myślę tutaj o Valencji 2.