Black Desert - EU

Tobie za to płacą.. czy jesteś torlem na pełny etat...

Cenami będę się przejmował w momencie kiedy Cash Shop przejdzie TESTY i pojawi się IN GAME. Dodatkowo jeśli mam płacić np. 2x więcej za item czyli zamiast mieć 2 pety za 10€ to mam jednego ale za to NIGDY nie dadzą możliwości sprzedaży itemów na AH to dla mnie zerowy problem.

To co człowiek np. chciałby mieć na początek to 3 pety i limit wagi, to wydatek przy cenach obecnego sklepu  to wydatek około 50€, dla osoby kupującej max paczkę to wydatek dodatkowych 30 €, to za itemki które zapewne ceni sobie każdy farmer. To wydatek raz do końca gry. Wszystko inne to dodatki kosmetyczne, które kompletnie są zbędne. Na ruskim nie miałem stroju, nie miałem limitu wagi, nie miałem slotów .. tylko pety.. nie byłem w niczym słabszy od innych a nawet nie raz przeganiałem ludzi ze spota.

Przestań płakać.. nie podoba się nie graj, znajdź sobie grę dla siebie i bądź zadowolonym człowiekiem. No chyba, że jedynym Twoim celem w życiu jest trucie d*py innym - to w tej dziedzinie spełniasz się idealnie.

Jeszcze jedno, zauważ Trolu jeden iż oni słuchają się graczy nie tylko u nas ale i w korei, japoni nawet Ruscy dostali to co chcieli. Uważasz iż ceny nie zostaną zmienione.. proszę cię. Po to jest dyskusja, po to się ludzie WYPOWIADAJĄ a nie płaczą by mogli to skorygować na dzień startu.

PS: Idź potroluj sklepik Blade & Soul i wprowadzony obecnie system sprzedaży kasy za Ncoiny i odwrotnie.. tutaj się zacznie dziać meksyk na open zonach :D.

Czyli mam tutaj Pana który myśli : "Moje zdanie jest poprawne i TYLKO moje, reszta jest głupia"

Ceny powinny zostać obniżone o połowę

Jeżeli ma ktoś klucz do cbt2 to bardzo chętnie przygarnę bo chciałbym przetestować grę.

Mnie martwi tylko teraz jedno.

Najtańsza wersja gry - 120zł

3 koty do zbierania dropu - 120zł

Powiększenie inv o 8 slotów - 40zł (limit jest 192) więc to trzeba pomnożyć razy ileś tam. Bo część dostaniemy z questów.

Zwiększenie limitu wagi - 80zł

Reset skilli x1 - 40zł

Nie ukrywajmy to podstawa dla kogoś kto myśli o graniu w ten produkt dłużej jak miesiąc.

Nie wiem czy już bym nie wolał zobaczyć tej produkcji w F2P systemie.

I kupić to na auction house od kogoś. No ale cóż "gracze" tak zdecydowali.

Aby ceny zmienili do live.

Mnie osobiście nie stać na granie w ten produkt przy obecnym systemie. Musiałbym z kobiety zrezygnować ;o RIP

Czyli mam tutaj Pana który myśli : "Moje zdanie jest poprawne i TYLKO moje, reszta jest głupia"

Ceny powinny zostać obniżone o połowę

Joker czytaj ze zrozumieniem.

Trolu piszę w każdym poście jeden wielki płacz, z nuta - tak będzie, nie grajcie po co zaczynacie.

Jest temat na forum oficjalnym, jest dyskusja ludzie wypowiadają swoje zdanie - a nie płacz "matko jest drogo boże nie...", przeczytałem 34 strony komentarzy, są lepsze i gorsze pomysły i zapewne z tego wszystkiego jakiś kompromis zostanie wybrany - tak jak z otwarciem item shopu. Nie rozumiem po co ów człowiek pisze jadem w każdym możliwym poście. Całkowicie inaczej czyta się konkretne komentarze niż wypociny tego pana, które przyprawiają o ból głowy. Najgorsze jest to, iż jego argumentacja - a raczej jest brak - wprowadza wielką dezinformacje na forum.

Mnie martwi tylko teraz jedno. 

Najtańsza wersja gry - 120zł 

3 koty do zbierania dropu - 120zł

Powiększenie inv o 8 slotów - 40zł (limit jest 192) więc to trzeba pomnożyć razy ileś tam. Bo część dostaniemy z questów.

Zwiększenie limitu wagi - 80zł

Reset skilli x1 - 40zł

Nie ukrywajmy to podstawa dla kogoś kto myśli o graniu w ten produkt dłużej jak miesiąc.

Nie wiem czy już bym nie wolał zobaczyć tej produkcji we F2P systemie.

I kupić to na auction house od kogoś. No ale cóż "gracze" tak zdecydowali.

Aby ceny zmienili do live.

Mnie osobiście nie stać na granie w ten produkt przy obecnym systemie. Musiałbym z kobiety zrezygnować ;o RIP

Spokojnie GaloN, ceny nie są ostateczne.. nawet początkowo zanim zaglądnąłem na forum sądziłem, że ceny są specjalnie testowe no i gracze dostają tylko pereł za 50€. Dużo też za to nie da się kupić.

Tu jest fajny temat:

http://forum.blackdesertonline.com/index.php?/topic/13533-cbt-2-cash-shop-discussion/

Polecam poczytać normalne komentarze i propozycję ludzi, którym zależy a nie troli.

Heh ma takie pytanko jak się zalogować do lunchera ? Mam czarne okna w luncherze i tyle :(

Heh ma takie pytanko jak się zalogować do lunchera ? Mam czarne okna w luncherze i tyle  

A pobierałeś grę od nowa? Jeśli nie to musisz pobrać na nowo.

Kilka dni temu dostałem klucz i pobierałem dopiero clienta.

Może jakiś błąd się wkradł, spróbuj odinstalować i zainstalować od nowa.

edit

http://forum.blackdesertonline.com/index.php?/topic/14858-interview-with-cm_jouska-by-docgotgame-talks-about-p2w-cash-shop-channels-jouskas-job-etc/

Link do tematu z filmikiem z rozmowym Docgotgame z CM_Jouska.

Jeśli ktoś chce przetestować grę to zapraszam na PW :) Co prawda kluczyka nie mam jednak konto mogę dać. mi gra nie przypadła do gustu.

//edit Sorry ze tak nie jasno napisałem mam konto do oddania na której jest aktywowana CBT2 nie pre-order :)

Heh ma takie pytanko jak się zalogować do lunchera ? Mam czarne okna w luncherze i tyle  

Siemka,nom ja mam dokładnie to samo.W nocy zgarnąłem kluczyk i pobrałem klienta gry,zpaczował sięi dalej nic,nie wyświetla "PLAY".Chyba to jest odpowiedź https://blackdesert.zendesk.com/hc/en-us/articles/207715505

Ciekawy temat na reddit

https://www.reddit.com/r/blackdesertonline/comments/46he9f/you_guys_are_absolutely_out_of_your_minds_to/

"You guys are absolutely out of your minds to defend the devs in regards to the cash shop"

Please dont let history repeat itself.
Pay to win, pay to progress, its all in the same direction. You allow them to put even the smallest bonus in the cash shop and they will keep pushing it further and further. As a player you HAVE to push back against the developers.
I'm not blaming the developers. They have a business to maintain. It makes sense that they want to entice people to use the cash shop. Being anti cash shop does not mean you are anti- DAUM, it means your pro Black Desert.
Even if the bonuses don't seem like a big deal to you, you need to understand that it is STILL important that you protest them. The issue isnt whether or not the bonuses are fair, its the fact that there is bonuses at all. The cash shop existing only benefits the developers because in a perfect world we wouldn't need to have a cash shop, but obviously we understand that the devs need make money somehow.
WE DO NOT WANT TO OPEN PANDORAS BOX. I believe it's in the best interest of the game so please consider what I'm saying. Thank You

Witam. Ma ktoś może zbędny kluczyk do CBT ? niestety nie byłem dostępny gdy klucze rozdawali, jeśli znajdzie się darczyńca to proszę pisać PW

Witam. Ma ktoś może zbędny kluczyk do CBT ? niestety nie byłem dostępny gdy klucze rozdawali, jeśli znajdzie się darczyńca to proszę pisać PW

C003-6B1C-2961-484C-82F2

Może działać, ale nie obiecuję.

C003-6B1C-2961-484C-82F2

Może działać, ale nie obiecuję.

Działa, dziękuję bardzo

F1F9-84FA-7E39-4E4F-B533 powinien dzialac Kappa

Jako, że zawsze wszystko robie na ostatnia chwile... wiec ma ktos klucz do cbt2 ? :D Ten wyżej nie działa.

Również prosiłbym o klucz, nie wiem, czy mój pecet da radę normalnie tę grę dźwignąć, a nie chcę wydać w ciemno :x

Ok, nie ważne :D

Kupiłem u cebulaka na allegro za 5 zł ;p

No widzisz ja wole nie zagrać niż dać takiemu Cebulakowi bo sprzeda 20 takich kluczy i ma 100zł i zamiast przestać jedynie zwiększy swoją działalność a to jest nie dopuszczalne. Tak działa szara strefa

Ciekawy temat na reddit 

https://www.reddit.com/r/blackdesertonline/comments/46he9f/you_guys_are_absolutely_out_of_your_minds_to/

"You guys are absolutely out of your minds to defend the devs in regards to the cash shop"

Dla mnie prosta sprawa, powrót do gier typu PAY 2 PLAY !!! .. ale 90% cebulaków gamingowych nie zagra w takie produkcje -bankowo autor tego artykułu się do nich by zaliczał- i stąd wydawanie f2p czy b2p z ItemShopami, mniej lub bardziej ingerujące w grę.

Przestałem ostatnio czytać reddita, bo zaczęło zalatywać mi to miejscem gdzie ludzie wylewają swoje żale, bez konstruktywnej dyskusji czy opcji rozwiązania problemu.

Swoją karierę z MMO zacząłem od darmowych gierek, ale po zasmakowaniu płatnych powiedziałem sobie "nigdy więcej gry F2P". Problem w tym iż rynek zalewa chłam gier f2p, grą p2p jest się mega ciężko przebić, bo nie wiem co musiałaby zawierać w sobie by gracze się na nią skusili.. pośrednim rozwiązaniem jest b2p z kilkoma ulepszeniami wersji f2p, ale dalej brakuje elementu gry, który pozwoliłby grze zarobić na utrzymanie i rozwój.. no nie da się inaczej tego obejść.

Wildstar był bardzo dobrym przykładem iż ludzie szukają dobrego solidnego tytułu w wersjach p2p.. tam ludzie byli ciągle.. niestety brak doświadczenia, chęć zadowolenia wszystkich odbił im się czkawką i spitolili tytuł.. wręcz grę zniszczyli od środka.. sabotaż niedoświadczonych developrów.

Nie miałbym nic przeciwko gdyby Black Desert był grą P2P, bez szopu, ze strojami jako drop itd. - bo stroje są fajne :P -, pety jako hodowla "craft". Tylko, że zamiast 300k+ kopii byłoby o wiele wiele mniej.

Hey, remember when we had subscriptions and didn't need to deal with this at all? Good thing a bunch of people whined and killed the model because clearly the alternative is cheaper and better for the support of the game than "greedy sub fees"...

Są jeszcze jacyś normalni ludzie :D.

------

Po to jest temat na forum, po to jest dyskusja otwarta i po to jest w takim a nie innym miejscu by developrzy sobie mogli to przeczytać. Nie tajemnicą jest, że choćby nie wiem jak za***iste stroje dawali, ludzie nie dadzą za nie więcej niż za pudełko z grą. DEV po kilku komentarzach są raczej już tego świadomi. Zamiast regularnie ściągać jakieś pieniądze od ludzi - bo jest od cholery kolekcjonerów stroi w grach - to ktoś kupi strój raz na ruski rok.. wywindowane ceny nie są w interesie żadnej ze stron.

Taka sama dyskusja była na temat serwerów, była na temat startu item shopa, wszystko poszło na kompromis, wszystko funkcjonuje i ludzie są z tych rozwiązań zadowoleni. Na start ceny zostaną zmienione i to bankowo w wielu przypadkach o 50% albo i więcej. Niech IS ruszy, niech beta się skończy a DEVsi coś bankowo powiedzą przed startem early acces lub w trakcje jego trwania.

To nie jest gra nowa, ludzie wiedzą na jej temat multum i wiedzą z czym wiążą się wysokie ceny i potrafią to wytknąć developerą w odpowiedni sposób w odpowiednim miejscu, konstruktywnie formułując argumenty i przedstawiać rozwiązania.. żale jak w zaprezentowanym temacie nie wnoszą kompletnie nic.

---

Sorki, że tak dużo się pisze..

Czytam i czytam ten top. Widzę jak ludzie są... hmm.. kompletnie zieloni, nie, raczej zaślepieni pewnymi rozwiązaniami, pewnymi założeniami i mają tendencje to wciskania na siłę w każde mmo tego co było w innej gierce. Taka myśl mnie naszła w momencie czytanie komentarzy odnośnie kostiumów, przytaczania gier jak Tera czy Blade & Soul. Tematy dla mnie --rzeka. Każda z tych gier tyczy się czego innego i ma czy miałą inne podejście do rozdawania stroi.

Nikt np. nie pisze na forach, że za strój w Blade and Soul trzeba zapłacić 20€ -najnowsze wersje w sklepie, cena niższa lub wyższa od zakupionej paczki za 20€.

Nikt nie pisze na temat iż w sklepie była standardowo skrzynka za X kasy, z której jedyny wartościowy item to Kostium.

Nikt nie porusza problemu, iż obecny sposób wymiany golda na ncoiny to czysty zabieg pozwalający ludziom kupować golda otwierając portfel. Pomimo iż gra oparta jest na Arenach, to tak jak pisałem my mamy większe predyspozycje do walk otwartych niż walk na arenach, dodatkowo wolimy kiedy nasza ciężka praca jest nagradzana w postaci bycia statystycznie silniejszym od innych. Co niektóre osoby pokupowały paczki z Ncoinami za grubą kasę i wymieniają to na golda robiąc sobie gear i nie martwiąc się dziennymi queatami itd... potem latają na frakcyjnych zonach i mordują całe grupy ludzi..

Ok rozumiem to jest gra f2p i jakoś musi na siebie zarabiać... ale jest tyle tych "ale", tylko elementów związanych z "wyłudzeniem" kasy, ze głowa mała i wcale nie byłem z tego powodu zadowolony kiedy poczułem to na własnej skórze.

Ja wiem iż podobny problem mógłby się pojawić kiedy ItemShop pojawi się na AH, jednak sposób zarabiania oraz zdobywania materiałów jest tak diametralnie różny w tych grach, że opóźnienie tego może już nie być tak odczuwalne jak obecnie robi się to w B&S. Dodatkowo może się okazać iż nigdy nie udostępnią możliwości sprzedaży itemów na AH.