Black Desert - EU

@Up tl;dr, w połowie postu dałem sobie spokój, bo jedyny sens miał kawałek o wildstarze

Co do samego Black Desert napaliłem się jak szczerbaty na suchary. Grałem chwile na rosyjskiej wersji, bardzo fajny system walki, grafika śliczna jak na mojego złoma, zapowiadali, że gra ma być nastawiona na pvp i pk. Czego chcieć więcej?

A później wszystko jak grom z jasnego nieba, item shop ze zwiększaniem udźwigu, pety podnoszące loot, kostiumy, które dają specjalne bonusy i kosztują miliardy dolarów, system pk całkowicie zniszczony i nieopłacalny, ze względu na kary za zabijanie innych graczy.

Powyższe rozwiązanie odrzuciłoby mnie nawet od gry f2p. System b2p jest bardzo sprawiedliwy, podobnie jak p2p z możliwością przedłużenia gry za walute z samej gry, ale do cholery. Płace za grę i nadal nie otrzymuje pełnej zawartości? Podziękuję

@Edit ah tak, zapomniałem dodac o blokadzie wymiany między graczami i maksymalnymi/minimalnymi cenami za przedmiot, skoro gra jest b2p, to wydawca mógłby ruszyć swoją łaskawą d*pę i zadbać o banowanie gold sellerów, bo nie jest to aż tak ciężka robota.

@Adisko

Widzisz, jest pewien problem że bot zanim zostanie zbanowany zaleje rynek i zniszczy ekonomię, tak było w wielu gra i tak dzieje się przez długie tygonie i miesiące zanim sytuacja z botami się ustabilizuje - np. GW2, przez nawałnice botów można było odpuścić sobie grę na 2-3 miesiące. Samo banowanie gówno daje, jeśli rynek jest nie czyszczony z itemów gracza, co z tego że on już nie doda itemów na AH jak one ciągle tam są.

Stara dobra zasada - Lepiej zapobiegać niż leczyć - co właśnie zrobiono w Black Desert.

System jest wykorzystywany od samego początku, eliminuje kompletnie goldsellerów i choć niszczy to trochę pewien social gry to jednak wole takie rozwiązanie niż mieć tonę botów i spam goldsellerów. Same boty mają bardzo ciężko, bo systemy prawdziwego non-targetu sprawiają iż ciężko boty na to wystrugać. System energii też trochę ukraca pocieszny żywot botów, jednak jak ktoś zrobi wiele kont to i nagle z tych kont może zalać rynek samymi materiałami wydobywanymi co chwilę.

System minimalnych i maksymalnych cen, które dopasowują się do stanu ekonomii w grze, które działają na systemy podaży i popytu nie jest złym rozwiązaniem, nagle nikt nie wystawi itemu w chorej i nienormalnej cenie, a najważniejsze jest to, że o wiele bardziej opłaca się wydać kasę na materiały zrobić item sam a czasami nawet sprzedać gotowy produkt i jeszcze trochę zarobić.

item shop ze zwiększaniem udźwigu, pety podnoszące loot, kostiumy, które dają specjalne bonusy i kosztują miliardy dolarów

Przestańcie czepiać się cen i wyimaginowanych poglądów odnośnie statów na kostiumach a ceny nie są ostateczne, bonusy gówno dają - równie dobrze mogłoby ich nie być, bo całą grę jak miałem kostium nie czułem dodatku z niego - a wcześniej grałem bez kostiumu.

Limit wagi, powiem tyle PFF..nie korzystałem z tego na ruskim i żyłem, masz wolną kasę to sobie wydaj, mniej ale mnie to nie interesuje kompletnie.

Każda gra b2p będzie miała item shop, bo w jakimś stopniu musi zarabiać na siebie - ten item shop w grach singlowych to DLC, które jest trochę bardziej drastyczne, ale i utrzymanie gry jest o wiele tańsze.

GW2 taki sklep posiadała i nikt nie płakał z tego powodu i dalej nikt nie płacze.

Jeśli prty i limit wagi jest dla Ciebie elementem, który decyduje o tym iż gra jest nie do grania to lepiej zostaw produkcje.

PS: zapomniałem, PK. PK zostało przerobione po dyskusjach ludzi, jest wypośrodkowane pomiędzy wolnym PKowaniem a bardzo restrykcyjnych karach za zabijanie ludzi.

PK musi być tak zrobione, by w razie potrzeby zabić delikwenta ale jednocześnie by wyeliminować latanie po spotach i exterminowanie ludzi tak jakby ktoś wycinał las.

Dodatkowo chyba nie wiesz jak szybko karmę się "zbija", zanim delikwent wróci Ci na spota, ty połowę karmy na mobach już odbijesz :D.

Gra jest typowym produktem starego dobrego grindu i systemów znanych od wielu lat. Najlepiej po fundament cofnąć się do L2. Nie jest to to samo co L2 ale fundamentalne wartości grindowania, pkowania, pvp są jakoś podobne, przerobione pod kątem dzisiejszych graczy i wszechobecnego casualowania.

Mam klucz jak ktoś potrzebuje , nie dam rady przetestować. Pierwsza osoba która napisze do mnie pw dostanie klucz. Oczywiście jeśli są jeszcze aktualne bo nie wiem nawet do kiedy beta.

edit:// kod otrzymał użytkownik Palladiusz

Wczoraj z gildią robiliśmy pvp na arenie. Dawno się tak świetnie nie bawiłem(gram jako Witch).

Nie rozumiem tego płaczu o cash shop. Nie ma w nim żadnych itemków p2w, a jednak do dzieci to dalej nie dociera i próbują na siłę oczerniać grę. Co do cen to zgadzam się, że są trochę wysokie, ale myślę, że po takim feedbacku zmienią je. Nie mogę się doczekać przyszłej niedzieli :)

Ps. Cieszę się, że większość tych płaczków stara się o zwrot kasy(której i tak już nie dostaną po włączeniu cbt), bo przynajmniej community będzie lepsze.

Ta Sorcerer, to niezła sucz :D

Ale do rzeczy, gra ma tragiczną optymalizacje, albo sterowniki nvidii są jakieś zyebane...
Odpaliłem gre na ultra w 1080p i mam 40-45 fps ? Serio, to nie dość, że Wiesiek chodzi lepiej, to wygląda lepiej.

I jakoś dziwnie ta gra wygląda na ultra

Próbowałem wyłączyć te różne bajery typu SSAO i High End-PC i wyświetla mi maksymalnie 50 fps, a zużycie karty wynosi jakies 80%. Trzeba bedzie na necie poczytac o co kaman. Na dodatek na gra mało co z proca korzysta... jak biegałem po tym lesie, to procesor się nudził... Bo zużycie proca nie sięgało nawet 40%, więc wtf ?

Z ilu rdzeniu ta gra korzysta ? Nawet mnie nie dobijajcie, że z 2. Są jakieś fixy na fps ? A jak nie, to trza bedzie na Pascala czy Polarisa zapolowac ;>

Singleplayer gry zawsze chodzą lepiej.

Ta Sorcerer, to niezła sucz 
Ale do rzeczy, gra ma tragiczną optymalizacje, albo sterowniki nvidii są jakieś zyebane...
Odpaliłem gre na ultra w 1080p i mam 40-45 fps ? Serio, to nie dość, że Wiesiek chodzi lepiej, to wygląda lepiej.

I jakoś dziwnie ta gra wygląda na ultra

Próbowałem wyłączyć te różne bajery typu SSAO i High End-PC i wyświetla mi maksymalnie 50 fps, a zużycie karty wynosi jakies 80%. Trzeba bedzie na necie poczytac o co kaman. Na dodatek na gra mało co z proca korzysta... jak biegałem po tym lesie, to procesor się nudził... Bo zużycie proca nie sięgało nawet 40%, więc wtf ?

Z ilu rdzeniu ta gra korzysta ? Nawet mnie nie dobijajcie, że z 2. Są jakieś fixy na fps ? A jak nie, to trza bedzie na Pascala czy Polarisa zapolowac ;>

no to prawda ma ujowa optymalizacje na i5 4690k z 980 TI ostro spadaja fps

No, już sobie w miarę poradziłem. Zgadnijcie czym ten niski fps był spowodowany - włączonym trybem full screen... Ustawiłem Full Screen Windowed i od razu dostałem z 30 fps :D

Ogólnie zauważyłem, że ta gra (przynajmniej u mnie) ma locka na 50 fps, da się to jakoś zwiększyć ? Bo co bym nie ustawił, to mam 50 klatek na sekundę. W sumie mi to nie przeszkadza, bo dzięki temu karta trzyma 58-60 stopni i praktycznie jej nie słychać :D

W ogóle chciałem pograć Warriorem i zrobć postać na wzór Geralta, ale płeć żeńska w tej grze (a szczególnie sorc) wygląda pięknie :) Gram Sorc, to nie mogę się na nią napatrzyć xD

czy znajdzie sie jakas dobra dusza co by uzyczyla konta swojego na doslownie 10 min , nie zamierzam podkradac wiec sie nie bac , chce przetestowac gre jak na moim sprzecie pojdzie bo jestem w dylemacie na ta chwile co kupic the division czy tbd ( tego nie mialem wlasnie okazji przetestowac) pozdrawiam

i7 4790k i gf 970 nie mam problemu z klatkami, Hi-End mode wyłączony sprawia iż pokazuje się 60fps i chyba to jest zablokowane.

Moim zdaniem po tym co pokazali już bym tej gry nie kupował : d Dostajemy płatną wersje beta z korei z drogim IS, bez kontentu i bez klas. Niestety dla mnie za późno : (

Czyli nie będziesz grał?

Zrobię Ci na złość i będę : ), z tym że nie będę pompował im porfela, jak bym mógł jeszcze raz podjąc decyzje o bym na pweno nie kupił

Zrobię Ci na złość i będę : ), z tym że nie będę pompował im porfela, jak bym mógł jeszcze raz podjąc decyzje o bym na pweno nie kupił

Ja o zawartości gry wiedziałem w momencie preorderu a mój numerek to ponad 17k .. to kiedy tyś kupił, że byłeś nie świadom ?

Przed rezerwacja nicku, liczyłem że DAUM to dobra firma, posłucha graczy i na CBT2 da bladera a takich cen w CS się kompletnie nie spodziewałem

Ten dalej z tym bladerem. Ile Ty chłopie masz lat? Zrozum, że blader będzie jakiś czas po premierze. Dostaliśmy i tak dużo postaci na start.

robiłem pierwszego grupowego questa "Black spirit and the Giant Imp" i padłem, gdy padłem to scroll do przywołania został zmarnowany i nie wiem jak ponownie przywołać moba, ta gra jest aż tak niedopracowana ? rozumiem że muszę zaczynać od nowa bo utknąłem

robiłem pierwszego grupowego questa "Black spirit and the Giant Imp" i padłem, gdy padłem to scroll do przywołania został zmarnowany i nie wiem jak ponownie przywołać moba, ta gra jest aż tak niedopracowana ? rozumiem że muszę zaczynać od nowa bo utknąłem

Po pierwsze jak można tam paść? D:

2: http://blackdesertdatabase.com/en/quest/2104

(You can cancel the quest and accept it again.)

Kim grasz, bo rzeczywiście na tych questach jak robi się uniki to ciężko paść.

Mądre głowy, które śledzą temat bardzo dokładnie.

Wiecie ile gra będzie kosztowała po premierze ?