Black Desert - EU

Chociaż zabijać to zbyt duże słowo. Prędzej użyłbym klikać w nie.  To była chyba najgorzej spędzona godzina w grach w tym ćwierćwieczu. Mam nadzieję, że na podobny horror już nie trafię…

Ty masz raka typie xD w bdo robisz combo które polega nie tylko na klikaniu w cel. Poza tym w jakiej grze do cholery nie klikasz na moba by go zabić?

No w bdo nie klikasz na moba, bo robisz combosy i celujesz w niego, ale nie klikasz.

Matko, co za cebula. Aż brak słów. Nie ma to jak wbić 10lvl (co trwa +/- 25min) i nie odkrywając nawet jednego promila możliwości dostępnych w grze, zacząć płakać jak to ta gra ma mało do zaoferowania. To tak jakbyś zobaczył pojedynczy włos kobiety i nic poza nim i byś zaczął oceniać jaka to jego właścicielka jest okropna.

Zresztą wskaż mi przynajmniej jedną grę, która oferuje chociaż połowę tego, co Black Desert. Nawet się nie męcz, od razu Ci napiszę, że takiej nie ma.

Prawda jest taka, że większość ludzi - tak jak ty - hejci na prawo i lewo nie wiedząc nic o temacie, bo sry ale do 10 lvla to ty nawet agresywnego moba nie spotkałeś, nie wspominając tych wszystkich trudniejszych mobach, walkach o spoty i wielu, wielu innych.

System walki nudny? A co, wolisz ustawić sobie makro 1-5-3-6-2 i nawet nic nie klikać podczas walki, jak to zazwyczaj w MMO bywa? Za to BDO trzeba się czasem nieźle napocić z co silniejszymi mobami, żeby nie zabrać za dużo hitów na twarz i jednocześnie cały czas wykręcać jakieś combosy.

Jak na moje to po prostu zgraja cebulaków płacze bo:

a) Gra zbyt skomplikowana
b)Za dużo rzeczy do robienia

c) Zły IS - bo nawet jak już dzieciarnia kupi BDO to nie będzie w stanie wyżebrać od mamusi na nowy stanik to tamerki.

PS. Jakbyś zrobił Wieśkowi (którym zresztą się tak zachwycasz) to samo co zrobiłeś BD - czyli pominął wszelką fabułę - to dostałbyś jedynie quest typu: zabij to, zabij tamto.

kurde zapomniałem o tym. Wczoraj kolega zapłacił PayPalem. Przelał kasę na paypala i zapłacił. Czy wszystko jest akceptowalne i chodzące. Musiał u ciebie się wkraść jakiś błąd przy płatności.

Sprawdzałem u siebie i dalej woła kartę;/ Możesz zapytać kolegi czy jakos to obszedł?

Może podepnij konto bankowe. Ja tak teraz kupuję przez paypala, bo moja karta to maestro i nie da się podpiąć.

Może podepnij konto bankowe. Ja tak teraz kupuję przez paypala, bo moja karta to maestro i nie da się podpiąć.

A jak to zrobic?

Wchodzisz w portfel i tam masz dwie opcje do wyboru dodaj karte lub dodaj konto. Ja dodalme karte zakupiel i odrazu usunalem ^^

@T4l4r

Spoko tylko ja nie mam karty kredytowej bo jej nie potrzebuje ;/

@up Może być też zwykła bankomatowa, a jeśli nie to konto bankowe powinno zadziałać, u mnie jak pisałem działa wszędzie.

Ok powiązałem kartę bankomatowa ale teraz nie chce mi finalizować transakcji.

Wyskakuje: Your payment has failed!,

Sorry.

We cannot complete your payment at this tim

Ja bym się nawet nie wypowiadał na temat gry jeśli spędziłbym w niej 20-30min, bo nie wnosi to nic a denerwuje wszystkich, wypowiedz kompletnie pozbawiona jakiegokolwiek sensu i wyrazu. Nie robię recenzji gry, kieruję się swoim gustem i tym by to MI w grze było dobrze, gra ma pasować moim wymaganiom i sprawiać mi przyjemności.

Cenie sobie w grach swobodę, oceniam grę po tym jakie możliwości daje graczowi - nie jakie są najlepsze do zarobku, jakie są najszybsze itd., po prostu możliwości, tak by np. dzień grania ni był tylko graniem dla grania ale też przynosił jakieś korzyści. Pod takim kątem oceniam gry.

--- uwaga będzie wykład ---

Do BSA siadłem ponieważ byłem nim zainteresowany lata temu, po obejrzeniu kilku filmików z pve i aren oraz pvp zonowego stwierdziłem iż jeśli mi się spodoba zrezygnuję nawet z BDO. Kupiłem paczkę siadłem do gry. Wszystko było dość ładnie pięknie do czasu zakończenia wbijania lvli. 45lvl osiągnąłem w około 42h po starcie gry, bijąc się z ludźmi o spoty, moby .. o wszystko - kto pierwszy ten lepszy. Po kilku dniach na 45lvlu miałem kompletnie dość. Zacząłem coraz częściej i coraz mocniej zauważać elementy, które blokowały graczy w innych grach a mnie osobiście denerwowały.

Optymalizacja.

To a raczej jej brak. Człowiek nie po to posiada konkretny sprzęt by odmawiać sobie przyjemności, tylko dlatego że gra nie daje rady. Przez ten główny problem wszystkie globalne rzeczy zamiast cieszyć to męczyły.

Craft - żenujący mały element.

Należę do osób, które lubują czasem pobiegać po polu, pościnać drzewa, wykopać kamienie itd. po prostu pocrafcić sobie w grze. W BSie jest jeden wielki problem, wszystko jest ograniczone, w tyle i tyle możesz zrobić odpowiednio konkretną liczbę danych rzeczy i nie przeskoczysz tego, chyba że robisz to na kilku postaciach. Pierwszy element, który zaczął mnie ograniczać i zaczęło mi to przeszkadzać.

Daily questy - znienawidzony system.

System gry, który ma swoich zwolenników i przeciwników - jak wszystko i wszędzie - jednak jest to dla mnie element ograniczający graczy, w szczególności kiedy nie masz alternatyw a gra wręcz zmusza cię do robienia tego dzień w dzień bo inaczej do niczego nie dojdziesz i na każdym kroku mówi Ci, że jest to jedyny sposób. Z każdym contentem gry wydłużają się daily questy, zbierasz co rusz to nowe rzeczy. Wracając do domu siadałem do robienia daily, po ich zakończeniu nie miałem ani siły ani ochoty na robienie czegokolwiek innego, a o czasie nie wspomnę... . Najbardziej zaczęło mnie martwić to, że jeśli nie będzie Cię kilka dni w grze, to mając np. weekend wolny nie nadrobisz strat jakie poniosłeś nie robiąc daily przez 5 dni roboczych. Siadasz do gry robisz daily i co dalej. Oczywiście są możliwości:

- siadasz do aren pvp i farmisz fasolki, za nie kupujesz soul stony, które możesz sprzedać - zarabiasz kasę która jest Ci potrzebna do wszystkiego w grze -> warunek: odpowiednia klasa i wygrywanie na arenach,

- możesz z kumplem siąść do instancji niebieskich i farmić Moonwater Tear, robi się to na jednej jedynej instancji, ponieważ ma mało trashy, jest krótka a bosy łatwe - warunek, mieć dobry gear, dobrego kolegę i nie porzygać się po godzinie :P,

- możesz farmić terrory, szukać kluczy i je sprzedawać, chociaż one są coraz tańsze,

Problem w tym, że nie ma alternatyw. Nie przekonuje mnie informacja, że potem będzie co innego, no oczywiście, że będzie co innego, ale po tygodniu już będzie to jedno i to samo :/.

Itemy, handel, kasa, farma, instancje.

Jestem graczem, który prócz instancji lubuje się w grindzie. Nie przeszkadza mi on w szczególności jeśli spędzony czas jest nagradzany zarobkiem, rozwojem postaci itd.. Problem w tym, że w BSie tego nie ma w ogóle. Moby dają tak mizerny exp, że w porównaniu do questów jakikolwiek grind ma kompletnie zerowe znaczenie. Wcale nie lepiej jest z jakimikolwiek itemami. Większość nie nadaje się na sprzedaż na AH, o sprzedawaniu u NPCa nawet nie wspomnę, bo jego cena jest między 1 a 5 miedziaków, kiedy za questa na zabicie 20 czy 30 mobów dostajemy 40-50 srebra. Kolejne ograniczenia i blokowanie graczy, ukierunkowania ich tylko w jedną stronę -DAILY!! Przemilczę ostatnio dodany system wymiany golda na NCcoiny i odwrotnie, bo ekonomię powoli trafia szlak.

Instancje są obecnie .. łatwe okrutnie. Idąc na instancje kompletnie mi nie znaną nie miałem najmniejszych problemów w teamie by ją wyczyścić.

Alty, nowe postacie, pomoc, koszta.

Po kilku dniach robienia daily miałem tego kompletnie DOŚĆ, zacząłem robić alta, zajęło mi to ze 2 tygodnie, bo grałem krótko i nie codziennie. Przyjemniej lvlowało mi sie postać niż robiło kolejny dzień daily. Ale jakie znalazłem ograniczenia i powiedzmy sobie skoki na kasę:

- wszystkie stroje jakie pozbierałem na pierwszej postaci zostają na pierwszej postaci, jeśli coś chce to farmię od nowa, lub kupuje w sklepie, a nagroda za event - ruletka itd- pozostaje na jednej postaci. - BOMBA.

- Od nowa ładuj kasę w rozszerzenie inwentory, no zabieg powiedzmy sobie dość naturlany ale .. znów kasa realna poszła, bo bez rozszerzenia się po chwili grać nie da,

- Brak jakiegokolwiek wspólnego banku, czyli znów rozszerzenie banku by wszystko zbierać od nowa, przekazywanie czegokolwiek jest ograniczone do maila, większość itemów i tak jest unable to trade ;/,

Także farmimy wszystko od nowa, rozwój broni postaci, to kolejne tony golda w grze, bo nie ma innej opcji, albo kupowanie kluczy by skrzynki otwierać z bronią dla siebie albo farma daily na klucze by losowo zbierać itemy.

O wielu elementach nie piszę, bo nie są one w tej ocenie istotne, to powyższe elementy sprawiły iż zostawiłem tą grę po półtora miesiąca i nie mam ochoty do niej wracać, bo przyszłość malują te same barwy daily questów.

----

Różnica w BDO jest wielka, gra daje możliwości graczowi, możliwości o jakie mi konkretnie chodzi. Nie wszystko jest na poziomie równym, jednak jeśli nie mam siły grindować danego dnia mogę skupić się na handlu, crafcie, łowieniu ryb, hodowli na każdym innym elemencie gry, który zawsze coś mi da, mniejszy lub większy zarobek czy rozwój postaci. Nie muszę codziennie siadać do gry i robić ciągle tych samych liniowych questów. To w jaki sposób dojdę do swojego majątku zależy tylko i wyłącznie od mojej drogi, to jak będę rozwijał postać zależy od mojej drogi gry i tyle. Nawet głupia możliwość pozostawienia postaci AFK, by coś sobie szkoliła jest rozwiązaniem pozwalającym Ci chociażby odpocząć po pracy zjeść obiad i choć są to elementy najmniejszego szczebla jeśli chodzi o znaczenie w grze, to jednak zawsze jakiś plus rozwojowy postaci.

W alty nie muszę pakować kolejnej kasy w IS by wyglądały, dzięki bogactwu mojego maina, zebranego geara mogę już na starcie dać to altowi i spokojnie wbić sobie lvl. Nie muszę nim robić niczego od zera, wszędzie wspólny depozyt, w nich itemki kasa itd. Wspólne pety, konie.Nie ma konieczności powtarzania wszystkiego od nowa, od kompletnego zera, tak jakby grę dopiero się zaczynało.

Oczywiście i w BDO są ograniczenia, jak np. przyblokowany handel, który trochę zabija koleżeńską czy gildiową pomoc, ale eliminuje boty sprzedające golda. Z ciężkim oddechem ale na takie zabiegi jestem w stanie przystać jeśli ma mi to poprawić komfort gry. Trochę, boli kiedy nie możesz koledze dać itemu bo dropnął tobie a nie jemu. Ale przynajmniej jest światełko w tunelu, bo twórcy pracują na ulepszonym rozwiązaniem starego "worka party loota", oby im się szybko udało opracować coś fajnego. Sądzę iż system z Diablo 3 byłby dobry, może nie w czasie wielu godzin ale kilka min na przekazanie byłoby OK.

Mógłbym rozmawiać na ten temat godzinami i nie chodzi tutaj o elementy, które mi się bardziej podobają, bo jak widać pominąłem oprawę audio-wizualną i combat. BS nie jest grą dla mnie, jest grą z nudnym do granic wytrzymałości systemem questów dziennych, na których oparty jest fundament gry PVE. Dodatkowe nowe elementy mnie kompletnie denerwują, sprzedaż NCoinów, boty zbierające nodki z kryształami, goldselerzy, unikanie frakcyjnego PVP poprzez "ESCAPE".

Gry są od siebie bardzo różne, kompletnie opierają się na czym innym. Problemem też jest podejście wydawcy. NCSoft dawkuje w tak małych dawkach cały content i w dużych odstępach, że ludzie sami z gry rezygnują. Ponieważ cały jako taki balans tyczy się gry na 50 lvlu, wszystkie dodatki i narzędzia tyczą się późnego kontentu. Wszystko co obecnie dodają czyszczone jest po tygodniu. Wydawcy BDO poszli na odpowiedni poziom, jest content dość duży jak na start, dużo postaci Nie ma blokady na zdobycie czegoś, co jest ale jest zamknięte :P.

Porównajcie sobie obecne gry w takich proporcja, jak jest u nas a jak w wersji najbardziej rozwiniętej i zobaczycie takie fajne dysproporcje.

---------------------------

@murkrow

Powiązanie karty nie działa instantowo, musi ona zostać zweryfikowana przez paypala, zostanie z niej pobrana kwota -jakieś grosze- by sprawdzić czy jest z nią wszystko OK, po zweryfikowaniu przy najbliższej transakcji obniżą Ci płatność o pobraną kwotę. Jeśli ja dodałeś to za 2 dni powinna być już zweryfikowana. PayPal jest w całości już po polsku, polecam poczytanie i zapoznanie się z serwisem, bo jest on mega praktyczny.

PS: nie mogę zapytać się kolegi, bo go nie ma. Wiem jedynie iż do PayPala ma powiązane konto bankowo z którego przelewa pieniądze na paypala i z paypala na konto.

@Dreedzik ok poczekam dwa dni i zobaczę co i jak.

Drugie pytanie.

Czy konto bankowe tez musi być zweryfikowane bym przelał kasę z paypal na konto bankowe?

Otóż z tegoż konta zasiliłem paypal lecz postanowiłem przelać ta kasę z powrotem na konto, zrobiłem to wczoraj i dziś wchodzę na konto i kasy dalej nie ma a na papypalu mam adnotacje ze została kasa przelana. (Konto bankowe nie jest zweryfikowane ze względu na to ze mogłem spokojnie przelewać kasę z konta na pypal).

Nie pamiętam regulaminu, weryfikacja konta bankowego jest chyba potrzebna do szybkich przelewów.. dokładnie nie pamiętam.. trzeba by w regulamin zajrzeć.

CO do przelewu to 3-5dni roboczych. W takim czasie powinno pojawić się pieniądze na koncie.

Niestety, ale pieniądze z konta na pp idą błyskawicznie, ale w drugą stronę już dłużej. Nie pamiętam czy jest weryfikacja. Najlepiej będzie jeśli jutro przedzwonisz do nich do biura i wytłumaczysz w czym problem, a na pewno pomogą. Raz dzwoniłem i od razu otrzymałem pomoc(oczywiście po polsku).

Dobra, a co powiecie o

Boss Scrolls (Witch/Tree/Bheg)

Summons a greater boss.

Boss Scrolls (Imp/Goblin/RedNose)

Summons a lesser boss.

Combat EXP Booster

Combat EXP +50% for 1 hour.

Mana Scroll

Increases Max MP by +100 for 1 hour.

Health Scroll

Increases Max HP by +100 for 1 hour.

Blessing of Kamasylvia 1 day

Increase Energy Regen +2 & Increase item drop by 20%

Energy Potion (S)

Restores 10 energy.

Tak samo słyszałem o kostiumie, który zwiększa zasięg widzenia. Jak się do tego odniesiecie?

Dobra, a co powiecie o 

Boss Scrolls (Witch/Tree/Bheg)
Summons a greater boss.
Boss Scrolls (Imp/Goblin/RedNose)
Summons a lesser boss.
Combat EXP Booster
Combat EXP +50% for 1 hour.
Mana Scroll
Increases Max MP by +100 for 1 hour.
Health Scroll
Increases Max HP by +100 for 1 hour.
Blessing of Kamasylvia 1 day
Increase Energy Regen +2 & Increase item drop by 20%
Energy Potion (S)
Restores 10 energy.
Tak samo słyszałem o kostiumie, który zwiększa zasięg widzenia. Jak się do tego odniesiecie?

To co wkleiłeś to akurat shop z nagrodami za daily login.

musiałbym Ci Adisko przytoczyć topic w którym gościu fajnie ukazuje użyteczność itemów i ich statów.

staty setów

niezbyt to jest, że tak powiem bardzo użyteczne :P

---

Co do reszty, wszystko co jest w sklepiku znajduje swój odpowiednik w crafcie - z tym, że item z craftu jest LEPSZY.

Przykład. Jedzenie dla petów.

zwykły szary item od NPCa daje 4 pukty najedzenie. Item z Item shopa daje 25. Jednak są jeszcze 2 rodzaje jedzonek które się krafci, jedno daje 40 a drugie 70.

Takie same zależności są ze scrolami do HP i MP, lepsze robi się jedzenia.

To samo jest ze scrolami na bosy, które dropia Ci moby danego typu.

Gościu w jednym z topików wyjaśniający właśnie znaczenie statów w itemach z itemshopu podaje bardzo fajny przykład, że ludzie narzekają iż w bieliźnie masz 1 lucka - statystyka która zwiększa szanse na drop - ale nie wie, że tej statystyki możesz mieć max 5 i że już Heidel jest NPC co sprzedaje kamienie do LUCK 1, które możesz wsadzić w każdą część wyposażenia, czyli 6 szt ale max jest 5. Tak samo jest z innymi statami, które są ograniczone od maksymalnie 5 oczek.

Przy okazji możliwości zdobycia konkretnego itemy opis jak zdobyć niektóre scrole- scroli których nie ma w Item Shopie.

TO co zaprezentowałeś to sklep z itemami za logowanie się dzienne. Zyskujesz 100 punktów dziennie jak się zalogujesz, nie możesz tego zdobyć więcej, ceny.. się dowiemy 3 marca jakie będą chyba że coś wrzucą na stronę. Jeśli np. ceny scrolli by zostawili to raz na 5 lub 10 dni byś mógł sobie taki scroll kupić. Jeśli zdobywanie waluty do tego rodzaju sklepu będzie tylko poprzez grę a nie portfel to nie ma się nad czym zastanawiać i jakoś do tego odnosić.

Trzeba mieć też jakieś pojęcie o grze by móc narzekać na sklepik itd.

Mam wrażenie,że ludzie którzy nie mają pojęcia o grze wrzucają tu byle jakie info tylko by nwm pokazać nam,że ta gra jest słaba czy coś ludzie Popatrzcie na waszego kochanego world of warcraft I Sklepik Pety po 10 Euro Mounts po 25 euro Hełmy po 15 no alee przcież Sub wowa kosztuje 20 Euro na oficjalnej stronie nie wspomnę o płatnych dodatkach i oczywiście to co kocham najbardziej Awans do poziomu 100<3 BAJKA! mówię wam...Masz dużo kaski?Kup sobie Token! i wymień go za Golda w grze<3 Zaraz zaraz...czy to czasami nie zrobił TRION z ArcheAge? Kupowanie patrona itp?...by napić punkty pracy...No ale cóż.....Przecież Black Desert ma Stroje w cenie gry...ah...

https://us.battle.net/shop/en/product/game/wow

Nie bardzo rozumiem dlaczego nie mamy w BD pełnego resetu skilli w każdym momencie jak w BnS. Częściowy reset za loyality points w żadnym wypadku mnie nie zadowala. Ciężko będzie przetestować różne warianty ustawień umiejętności i prawdopodobnie mnóstwo graczy będzie się opierać na sprawdzonych buildach z neta. Zabija to trochę kreatywność i tworzy "atak klonów" na end game. Możemy sobie natomiast w pełni zresetować skille za jedynie 9 $ wydane w cash shopie :10: Jak na grę b2p to GJ!

Nie bardzo rozumiem dlaczego nie mamy w BD pełnego resetu skilli w każdym momencie jak w BnS. Częściowy reset za loyality points w żadnym wypadku mnie nie zadowala. Ciężko będzie przetestować różne warianty ustawień umiejętności i prawdopodobnie mnóstwo graczy będzie się opierać na sprawdzonych buildach z neta. Zabija to trochę kreatywność i tworzy "atak klonów" na end game. Możemy sobie natomiast w pełni zresetować skille za jedynie 9 $ wydane w cash shopie  Jak na grę b2p to GJ!

"Limit" skillpointów jakie możesz zdobyć jest tak wysoki, że bez problemu możesz wykupić wszystkie skille z drzewka. Zajmie to duuużo czasu, ale da się wyfarmić.

Decydujesz jedynie w jakiej kolejności rozwijasz skille.