Black Desert - EU

I pod kolejnym postem trza pisać znów to samo. -wiedza o grze :/

W tej grze nic się nie blokuje.. zawsze będziesz zdobywał lvl i zawsze będziesz zdobywał skill exp. Błędy popełnione w rozdawaniu skilli łatwiej skorygować parialem niż ogólnym resetem skilli, ponieważ tylko kompletny zieloniak siada do gry i odblokowuje skille jak leci...przynajmniej minimalna wiedza na temat postaci powinna być pochłonięta przed startem. W przeciwnym razie jak w sumie w każdej grze, gdzie skille nie da się wszystkich mieć, za błędy trzeba będzie zapłacić - kasą lub czasem w grze. Skille na pierwszych lvlach dużo mówią o zastosowaniu i o praktycznym ich wykorzystywaniu, jeśli okaże się, że jest to wybór błędny partialem jest to łatwiej skorygować. Rada taka by nie lvlować skilli których nie jest się pewnych i które nie wykorzystujemy w walce, nawet jak mamy odłożone SP, ponieważ łatwiej później jakiś skill kupić mając SP na pokładzie niż farmić kilka dni na niego - bo np. skill jest niezbędny do pvp. Kalkulatorów skilli jest od groma, przykładowych buildów jeszcze więcej a każdy różny od siebie.. trzeb poczytać i skorygować swoją wiedzę.

Polecam poczytać forum oficjalne, bo znajdują się tam ciekawe rzeczy odnośnie różnych aspektów gry.

@Patrsa

Limitu jako takiego nie ma, tak samo jak z lvlem, istnieje coś takiego jak soft cap, cap który osiąga się w powiedzmy sobie normalny sposób i czas, dla lvlu jest to 55 dla skillpointów 500. Oczywiście w obydwu przypadkach po przekroczeniu tego pułapu lvl i skille lecą dalej ale już o wiele wolniej.

Nie wiem ile bym musiał famić SP by np. wszystkie skille wiza wykupić.. to ponad 1200 SP :P.

Nie wiem ile bym musiał famić SP by np. wszystkie skille wiza wykupić.. to ponad 1200 SP :P.

cover256x256-adb5b94f4a6a4017a4933d9c63e

Nie takie rzeczy się farmiło w RS. Wszystko poza atakami staffem wypada wbić.

Wszystko fajnie pięknie, ale nie zmienia to faktu, że pełny reset skilli i pełna swoboda w ich testowaniu jest opcją lepszą.

Otóż to Dreedzik, że trzeba poczytać, poszperać, naoglądać się poradników innych graczy, żeby nie okazało się na końcu, że build, który stworzyłem sobie sam odstaje od tych najmocniejszych, a ja sam budzę się z ręką w nocniku, bo nie mogę sobie zresetować skilli. Ja rozumiem, że ta gra idzie w dobrą stronę, wracając do korzeni gatunku i odrzucając różne casualowe naleciałości obecne chociażby w takim BnS, ale w moim odczuciu resetowanie skilli mogli rozwiązać inaczej, niż poprzez wrzucenie go do cash shopu (mowa wciąż o pełnym resecie).

Ja również polecam poczytać forum oficjalne, bo to co teraz napisałem, jest dużym skrótem odczuć i opinii wielu graczy z owego forum właśnie.

Rozumiem, czyli item shop rzeczywiście nie jest taki tragiczny, ale nadal pozostaje kwestia setu, który podobno daje zasięg widzenia. Czy to prawda, że jest instancja, w której zasieg widzenia jest ograniczony odgórnie, a ten sen praktycznie podwaja zasięg widzenia?

Rozumiem, czyli item shop rzeczywiście nie jest taki tragiczny, ale nadal pozostaje kwestia setu, który podobno daje zasięg widzenia. Czy to prawda, że jest instancja, w której zasieg widzenia jest ograniczony odgórnie, a ten sen praktycznie podwaja zasięg widzenia? 

Nie wiem kto Ci takich głupot naopowiadał.

Jeśli szukasz rzetelnych i prawdziwych informacji o BD w Polsce, sugeruj się tylko i wyłącznie 2 portalami. babagra oraz blackdesert.com.pl

obejrzyj sobie to :

http://www.twitch.tv/blackdesertpolska/v/48624848

i kontynuacja

http://www.twitch.tv/blackdesertpolska/v/48648537

Podwaja zasięg podwójnie..wow takich głupot to dawno nie czytałem, a uwierzcie, że przes ostatnią betę na oficjalnym forum sporo się głupot naczytałem.

Z tego co pamiętam to hełm zwiększa o 10m.

Największym p2w jest zwiększenie wysokości skakania o 0,5m o.O

Tutaj też ciekawe filmiki. Może trochę za bardzo nahajpowany ziomek, ale dość rozsądnie gada.

Ja tam akurat kungenowi ufam - gw2 w sumie też przez niego kupiłem i co? Zostałem na 3 lata xD

Jeżeli szukacie rozbudowanych i dobrych poradników do Black Desert to zerknijcie na:

http://blackdesert.net.pl/

informacje tam zawarte rozwieją wszelkie wątpliwości związane z Black Desert

Zgadzam się z nim, dobrze mówi.

Jak w końcu jest z tym pvp/pk tutaj ? Jeśli dobrze pamiętam, były bardzo głupie kary, tj. przesadzone konkretnie za PK na kimś. Czy coś się zmieniło? Czy w dalszym ciągu z zabicie nawet 1 osoby trzeba grindować kilka godzin żeby karme zbić ?

Jak w końcu jest z tym pvp/pk tutaj ? Jeśli dobrze pamiętam, były bardzo głupie kary, tj. przesadzone konkretnie za PK na kimś.  Czy coś się zmieniło? Czy w dalszym ciągu z zabicie nawet 1 osoby trzeba grindować kilka godzin żeby karme zbić ?

Zmieniło, to był główny powód dla którego kupiłem tą grę :3

Teraz 60k tracisz fame tylko.

To doprowadzi do wiekszej ilości pvp. Kiedyś mogłeś pomyśleć. A w d*pie niech mnie zabije będzie pk :3

A teraz to może zrobić 5-6 razy czy jakoś tak ^^ więc lepiej się klepać jak pozwolić na rozwalanie sobie sprzętu, marnowanie czasu na wracanie i oddanie spota. A on i tak nie bedzie PK

Kiedyś było bodajże 10k za samo uderzenie i 200k za zabicie, czyż nie ?

Dam wam fajną biblię Black Desert którą możecie poczytać (Poradnik ) miłej lektury: https://docs.google.com/document/d/1JnFambQifvui7-V68QMsfuXuhAuu4C0NsVJCxJIv84E/preview#heading=h.y6ndxnyg9br4

Co do pvp to najlepsza rzecz jaką zrobili, wreszcie powoli,powoli zaczyna to wyglądać. Parę smaczków niedługo wypłynie i będzie ciekawiej ;)

Wszystko fajnie pięknie, ale nie zmienia to faktu, że pełny reset skilli i pełna swoboda w ich testowaniu jest opcją lepszą. 

Otóż to Dreedzik, że trzeba poczytać, poszperać, naoglądać się poradników innych graczy, żeby nie okazało się na końcu, że build, który stworzyłem sobie sam odstaje od tych najmocniejszych, a ja sam budzę się z ręką w nocniku, bo nie mogę sobie zresetować skilli. Ja rozumiem, że ta gra idzie w dobrą stronę, wracając do korzeni gatunku i odrzucając różne casualowe naleciałości obecne chociażby w takim BnS, ale w moim odczuciu resetowanie skilli mogli rozwiązać inaczej, niż poprzez wrzucenie go do cash shopu (mowa wciąż o pełnym resecie). 

Ja również polecam poczytać forum oficjalne, bo to co teraz napisałem, jest dużym skrótem odczuć i opinii wielu graczy z owego forum właśnie. 

Kupujesz z Item Shopa w BSie książkę na drugi set skilli i już nie resetujesz skilli, bo ustawiasz jest pod pve i pod pvp. Takie a nie inne zastosowanie wynika z mechaniki gry, bo musisz zmienić skille by np. pokonać bosa w wierzy itd.

W black desert jest inaczej, w pewnym momencie wykupisz wszystkie skille, ktróre będą Ci potrzebne. Bez sensu jest np. pakowanie skillpointów będą wizarden na uderzanie laską czy sztyletem.. pewne rzeczy trzeba sobie wypracować, pewne nawyki.

To o czym piszesz zrobi osoba, która faktycznie na ślepo rozkładała SPki. DOSŁOWNIE. Jeśli już teraz szukasz resetu skilli domyślam się iż planujesz bawić się w ich testowanie na zasadzie - a rozłożę jak mi się podoba.

W większości gier gdzie build zależał od rozdania skilli jakiekolwiek resety były w ISach, na niektóre gierki p2p miały ograniczenia lub każdy reset kosztował coraz więcej złota. To nie jest gra p2p - niestety - jeśli spitolisz postać to możesz winić tylko i wyłącznie siebie, jednak o wiele łatwiej jest wyprostować postać partialem za lojalkę niż kupować pełny reset.

Dla mnie nie było problemem pograć na ruskim, poczytać informacje o skillach na stronach, pobawić się kalkulatorami, przeglądnąć buildy innych poczytać ich opisy i czym się różnią.

Jeśli z góry zakładasz, że masz resetować sobie skille to nie mamy o czym rozmawiać, bo jak byśmy nie gadali i tak wyjdzie za jakiś czas, że kupisz ten reset, a śmiać się będę jak zrobisz reset a nic Ci on nie pomorze, bo przeciwnicy będą lepiej wyposażeni :P

Wiele z tego co mówisz jest prawdą, ale ja wciąż konsekwentnie będę obstawał, że umieszczenie resetu w cash shopie to skok na kase i nic więcej.

Nie wiem jak ty, ale ja w Bns moim force masterem zmieniałem rozdania skilli bardzo często. W zależności od przeciwnika na arenie, od dunga, od tego czy idę solo, czy w grupie, od tego czy jest w party inny force master. W każdej chwili byłem w stanie się dostosować do zmieniającej się sytuacji. W black desert tego nie ma i byłbym nawet w stanie to przeboleć gdyby nie fakt, że reset mamy w cash shopie, podczas gdy sama gra jest b2p. I znaczenia nie ma dla mnie dużego fakt, że kiedyś tam rozdam sobie wszystkie skille. Do tego czasu nie będę w stanie w pełni sprawdzić potencjału mojej postaci.

Tak z góry zakładam, że powinienem mieć opcję resetu skilli i pewnie to zrobię ponieważ wolę wszystko testować własnoręcznie, a nie kopiować buildy od innych.

Wiele z tego co mówisz jest prawdą, ale ja wciąż konsekwentnie będę obstawał, że umieszczenie resetu w cash shopie to skok na kase i nic więcej. 

Nie wiem jak ty, ale ja w Bns moim force masterem zmieniałem rozdania skilli bardzo często. W zależności od przeciwnika na arenie, od dunga, od tego czy idę solo, czy w grupie, od tego czy jest w party inny force master. W każdej chwili byłem w stanie się dostosować do zmieniającej się sytuacji. W black desert tego nie ma i byłbym nawet w stanie to przeboleć gdyby nie fakt, że reset mamy w cash shopie, podczas gdy sama gra jest b2p. I znaczenia nie ma dla mnie dużego fakt, że kiedyś tam rozdam sobie wszystkie skille. Do tego czasu nie będę w stanie w pełni sprawdzić potencjału mojej postaci. 

Tak z góry zakładam, że powinienem mieć opcję resetu skilli i pewnie to zrobię ponieważ wolę wszystko testować własnoręcznie, a nie kopiować buildy od innych.

Nie wiem czy wiesz, ale reset skilii możesz wydropić w Black Markecie. Po 2, po około 5 miesiącach gry, będziesz miał aż za dużo SP, nie będziesz miał już w co pakować. CAP na SP jest ustawiony na 1500 pkt.

Właśnie dlatego masz w BSie dowolne zmiany w drzewie skilli, jaki byłby płacz i lament jeśli taką opcje można by było wykonać tylko za itemek z item shopa...

Na siłę starasz się wstawić te realia do innej gry.. nie rozumiem tylko dlaczego. BDO nie posiada potrzeby zmiany skilli pod dane sytuacje, bo takich mechanik nie ma. Dodatkowo sprawdź sobie jaką ilość SP masz w BSie na 50 lvlu i 20 "hongmoonie". Nagle okażę się, że zmiany już nie będą tak częste i potrzebne. Dodatkowo pomyśl jak wyglądałaby gra gdyby taki zabieg nie był już możliwy jedynie dokupowanie zestawów skilli z ISa lub resety skilli z ISa.

Dalej o tym nie ma sensu dyskutować. Gra nie polega na robieniu builda na 50+ sprawdzaniu go na mobkach po czym resetowanie drzewa i wsadzanie skilli na nowo.
Jeśli zdecydowany jesteś na jakąś konkretna postać to już dawno powinieneś o niej czytać i byś wszystko wiedział. Nie chodzi tutaj o kupowanie buildów od ludzi, ale o najmniejsza wiedzę na temat samych skilli, chociażby oglądając OPISY skilli na YT, pokazujące jego działanie, mówiące do czego jest przydatne ITD.

Nie mam zamiaru tutaj czegokolwiek tłumaczyć. Jeśli kupujesz grę a pierwszą i jedyna styczność będziesz miał dopiero na starcie .. to życzę Ci powodzenia i przetrwania w grze. Jeśli BSik Ci tak pasuje, musisz przebolewać brak zmiany skilli w dowolnym momencie oraz brak takowych mechanik w BDO, dodatkowo godzi Cię item do resetu skilli w ISie to po kiego grzyba zawracasz sobie tą grą głowę.

Mi ten item wisi obojętnym kalafiorem, nie po to człowiek testuje na betach, gra na innych serwerach, czyta o skillach i postaciach by potem bawić się w czasie gry w dodawanie w skille po macku. Poczytaj o grze, dowiedz się o wszystkim a potem wytykaj jakieś itemy z item shopa.

Skill pointy możesz zresetować na różne sposoby:

1.Cash Shop - za realne pieniądze

2.Milage Shop - za logowanie się do gry ( czyli darmowe )

Partial Skill Reset

Resets the selected combat skill and retrieves its skill point.

3.Na 45lv dostajesz reset skilla całkowity

4.Black Market

</td>
		<td style="width:176.2pt;border-top:none;border-left:none;border-bottom:solid 1pt;border-right:solid 1pt;background:#E2EFDA;padding:0in 5.4pt 0in 5.4pt;height:12.5pt;" width="235">
			<p style="margin-bottom:.0001pt;line-height:normal;">

</p>
		</td>
	</tr></tbody></table>
Skill pointy możesz zresetować na różne sposoby:

1.Cash Shop - za realne pieniądze

2.Milage Shop - za logowanie się do gry ( czyli darmowe )

Partial Skill Reset
Resets the selected combat skill and retrieves its skill point.
3.Na 45lv dostajesz reset skilla całkowity

4.Black Market

Do tego resetu skilli jest jakiś quest, specjalny item, NPC, zmusza do wykorzystania na 45 czy można zostawić?

Grając na ruskim czytałem iż istnieje taka możliwość na 45 ale nie mogłem znaleźć gdzie i jak to wykonać.