Black Desert - EU

Szczerze mówiąc wątpię, żeby ta gra jakoś konkretnie się rozwijała w przyszłości. IMO skończy jak ArcheAge i setki innych MMORPG tego typu. Jeśli nie wprowadzą P2W, to tylko kwestia czasu aż wykonają jakiś inny dziwny ruch niszczący grę. Także szkoda na to czasu. Od wielu lat nie mam już zaufania do takich produkcji :P Ale czas pokaże.

Edit:

Co zabawne, wygląda na to, że w innych rejonach wydali grę za free, ale zobaczyli, że w EU i NA ostatnio dobrze się sprawdza model B2P, no to wyczuli dodatkowy hajs i postanowili zrobić u nas to samo ^^' Pachnie mi to typowym kombinatorstwem. Nie zdziwię się, jeśli za jakiś czas i tak przejdą na F2P - a tylko podczas premiery wyciągną dodatkową kasę, no bo wiadomo - wtedy jest największy hype.

Edit:

Co zabawne, wygląda na to, że w innych rejonach wydali grę za free, ale zobaczyli, że w EU i NA ostatnio dobrze się sprawdza model B2P, no to wyczuli dodatkowy hajs i postanowili zrobić u nas to samo ^^' Pachnie mi to typowym kombinatorstwem. Nie zdziwię się, jeśli za jakiś czas i tak przejdą na F2P - a tylko podczas premiery wyciągną dodatkową kasę, no bo wiadomo - wtedy jest największy hype.

Ty z jaskini wyszedłeś czy jak ? ;)

Temat wałkowany, nawet newsy o tym były... że producent był otwarty na wybór systemu. A gracze w większości zdecydowali, że chcą B2P.

@GaloN spokojnie, Xar to największy fanboy GW2 tutaj.

@Xar B2P jest na życzenie graczy

@Xar nie zeby cos ale hmm sam grasz w gre b2p z item shopem... A "hejcisz" to rozwiazanie ( wybrane przez samych graczy nie przez tworcow .. ale co tam widze piszesz posty na zasadzie nie mam pojecia ale wysmieje ta gre bo to nie gw2.... )... Ba " Nie zdziwię się, jeśli za jakiś czas i tak przejdą na F2P " a co zrobilo GW2? ehh serio .... Hipokryzja poziom expert...

Cóż, zobaczymy za kilka lat/miesięcy czy nadal będziecie grać w Black Desert ;) I co będziecie wtedy mówić o tej produkcji. Może macie rację i faktycznie wyjdzie z tego jakaś perełka :P Ja tam jednak wolę popatrzeć z boku i poczekać, bo tak jak pisałem wyżej: szkoda na to czasu. Nie mam 15 lat, żeby się dalej dawać nabierać na takie wątpliwe mmo.

A gracze w większości zdecydowali, że chcą B2P.

Aw, zapomniałem, że przecież demokracja jest tak mądra :D Gracze wymusili na grze F2P, by zrobiono ją B2P. Twórcy muszą być wniebowzięci.

Edit:

Z ciekawości, gdzie znajdę jakaś ankietę, czy coś w ten deseń? W której ludzie wybierali, że wolą to B2P.

Nikt nie wymusił. Bylo do wyboru f2p, b2p i p2p, większość wybrała b2b.

Xar przyszedłeś tylko pohejcić czy masz coś ciekawego do dodania w temacie?

Aw, zapomniałem, że przecież demokracja jest tak mądra  Gracze wymusili na grze F2P, by zrobiono ją B2P. Twórcy muszą być w niebo wzięci.

Raczej gracze woleli uniknąć, przynajmniej przez jakiś czas, pewnego typu "ludzi" na serwerze ;)

W zamian gracze otrzymali możliwość współpracy i kreowanie gry pod NA/EU warunki. np.

-Mniejsze kary za pk`owanie - więcej pvp (powód dla którego kupuje tą grę)

-Brak trade - brak botów

-Brak możliwości sprzedaży itemów z cash shopu

A no i ogólnie nie zobaczyć p2w shopu jaki mamy w Rosji we F2P!. Bo większość to kostiumy.

Użyteczne itemy zostały dodane do loyality (dzienne logowanie)

Wymieniać dalej ?

Przynajmniej dopóki gra będzie B2P. Tak to będzie wyglądało.

Sam byłem pesymistyczny do tej produkcji. Ale w końcu się zatrzymałem, poczytałem i otworzyłem własne oczy.

@Xar w zadnym mmo f2p/b2p nie masz pewnosci co bedzie dalej . A siedziec z boku mozna przez 2-3 lata w koncu uznasz ze moze warto a na drugi dzien pwrowadza item p2w i co ci da czekanie ? Jakbym mial tak za kazdym razem czekac to w nic bym nie gral . Nawet jezeli ta gra stanie sie p2w powiedmzy po 6 miesiacach zmieni to cos ? Dla mnie nic przynajmniej przez 6 miesiecy bede mial mase zabawy a pozniej znajde innyn tytul. W momencie kiedy ja bede sie cieszyl gra ty bedziesz dalej tylko czekal i narzekal ... I jaki w tym sens ? Czy 100 zl to jest az tak wiele za pare miesiecy ( wiecej wydaje sie na jednej imprezie ) ? Serio ? Nie chce ci juz nic wypominac co bylo z gw2 i arenowym pvp ... Co zrobila arena wprowadzajac tickety ... Placiles real kase albo nie grales pvp ( tylko mi nie pisz ze mozna bylo wyfarmic golda na tickety , bo zaden gra ktory kupil ta gre dla arenowek nie mial byc zmuszany do farmienia golda w pve a wtedy tak bylo bo tylko wygrana dawal ci zwrot ticketow kazde miejsce od 2 w dol to juz byles na minusie.. ) ....do tego system rankigowy wprowdzony po 1.5 roku ( gdzie mial byc na relasie )...totalny brak mathmakingu gdzie nowe teamy traifialy na veteranow .... wlasne areny po ponad roku itd itp. Nie wymieniam juz dalej wtop przez ktore pewnie nigdy nie tknal bym gw2 jezeli bym "czekal"... . A tak bawilem sie fantastycznie ten rok .

Nah, będę się wtedy raczej śmiał z tego, że ludzie zaczęli w to w ogóle grać, tzn poświęcili kupę czasu na nudne expienie i inny grind. To MMORPG, na nie trzeba poświęcić sporo czasu, napocić się, by potem coś osiągnąć. Także skakanie z tytułu na tytuł jest bez sensu, bo w żadnej grze się tak naprawdę nie osiągnie nic specjalnego. Przechodzi się wtedy tylko przez ten najnudniejszy etap. Tak w koło.

A zrobić rozeznanie w MMORPGach - prześledzić historię danych twórców i sprawdzić, czy to pewna marka, albo jakieś ziutki, które zaraz jak wydoją konsumentów zwiną się z rynku, zostawiając zniszczony, wątpliwej jakości produkt - nie jest wcale takie trudne. Fakt, gdy byłem młody, to dawałem się na to nabrać, ale już od wielu, wielu lat jakoś potrafię rozróżnić dobre gry od tych słabych :P Ale ok, zawsze mogę się co do Black Desert mylić - to już wyjdzie w praniu.

I by the way, to, że nie mam zamiaru się pakować w takie MMO, nie oznacza, że na coś wielce czekam. Po prostu wolę porobić inne rzeczy, tzn pograć w jakieś sprawdzone MMO i to w nim coś osiągnąć na endgame, zamiast znowu expić nowe postacie w innym MMO. Poczytać książkę, albo zagrać w grę, która ma swój początek i koniec. I tak dalej i tak dalej. A jeśli coś okaże się wielkim hitem, wtedy z pewnością się tym zainteresuję ;) Więc co do samego czekania, to jest ono raczej takie... bierne :D Jak pojawi się następny król MMO, to z pewnością o nim usłyszę.

Co do samego GW2 o którym wspominacie:

1. F2P jest sama podstawka, główny content i tak pozostaje B2P. To raczej taki bardziej rozbudowany trial albo wersja demo. Więc w tej kwestii za dużo się nie zmieniło. Ten ruch z darmową podstawką akurat uważam za bardzo dobry i zdrowy. Zainteresowany gracz może sobie prędzej wypróbować dany tytuł, sprawdzić czy będzie mu działać, a potem jeśli chce poważniej pograć, musi grę kupić.

2. GW2 długo przed premierą głosiło, że ich tytuł będzie B2P. Wcześniej nie wydawali tej gry nigdzie jako F2P, by następnie przyjść do EU/NA i ogłosić, że tutaj jednak będzie całkiem inny model biznesowy. W przypadku Black Desert wygląda to tak, że tworzą darmową grę, ale jednak innym każą za nią płacić. Czyli co, w wersji EU/NA pojawi się lepszy, ciekawszy content? Co najzabawniejsze, Koreańczycy, Japończycy i Rosjanie nie dość, że dostali grę wcześniej, to jeszcze za nią nie musieli zapłacić. A EU i NA zapłacą za przestarzały już produkt. Naprawdę wierzycie w to, że jeśli w tylu miejscach wydawali grę F2P, to tutaj utrzymają to B2P i też w miarę czasu nie przejdą w końcu na F2P? Niby na czym będą zarabiać w tym B2P? Aż takiego hype nie udało im się nakręcić, ale fakt - przy premierze pewnie uda się ładnie na tym zarobić, ale co dalej?

3. O ten tytuł aż tak się nie martwiłem, bo nie pojawili się oni znikąd, było mniej-więcej wiadomo czego można się po nich spodziewać, bo wcześniej tworzyli GW1. A ci producenci Archeagów itp typowo koreańskich MMO dobrych do pogrania przez miesiąc, dwa... Bez jakiegoś porządnego lore, uniwersum...Pff. Dajcie spokój :P Sry, ale jednak moim zdaniem WoW, GW2 i inne tego typu gry, to kompletnie inna liga. Chociaż nie da się ukryć, że WoW najlepsze lata zdaje się mieć już niestety za sobą. Aczkolwiek wciąż uważam go o stokroć lepszą grę niż Archeage, Black Desert i inne.

4. Jasne, gra miała dużo niedociągnięć i wiele rozwiązań trzeba było doszlifować (i nadal muszą sporo rzeczy zmienić), ale różnica polega na tym, że wszystko idzie w bardzo dobrym kierunku. I jest na pewnym poziomie. Cóż, MMO to długodystansowce - trzeba czasu aż rozwiną skrzydła. Zresztą tak samo było chociażby z WoWem. A w grach typu ArcheAge, Black Desert itp jest to trochę odwrotnie :P Tzn wydają produkt wyglądający bardzo dobrze, by następnie wycisnąć z niego tyle $$$ ile się tylko da, a to wszystko kosztem niszczenia gry.

Wiadomo już jaki server wybierze Polska społeczność?

Wiadomo już jaki server wybierze Polska społeczność?
photo-35485.png?1435255490 deska_bless
	<p style="margin:0px 0px 10px;">
		<span style="color:rgb(78,93,108);font-weight:700;line-height:14px;padding:2px 5px;margin:5px;font-size:12px;background:rgb(43,47,60);">2 godziny temu</span>
	</p>
</div>

<div style="float:right;margin-top:0px;width:auto;">
	<span style="font-weight:700;font-size:18px;margin-right:6px;">0</span>
</div>

Jutro Polskie community, zdecyduje na który serwer idziemy. :)

Ktoś tu napisał wcześniej ze Ci co nie lubią PvP by nawet nie kupowali tej gry. Dlaczego? ( Tak, ja średnio przepadam za PvP)

Czy istnieje blokada wizualna postów konkretnych użytkowników.. bo aż się nie chce Ciebie Xar czytać... powaga. Masz pretensje do garbatego, że ma dzieci proste. Grasz sobie w GW2 to graj sobie dalej.. wytykanie jakiś pierdół z d*py wyciągnięte jest po prostu bez sensu. W ogóle nic na temat produkcji nie wiesz, wiedze masz zerową a prorokujesz tutaj cuda i dziwy.

Taj jak GW2 i BDO znajduje i będzie miało swoich odbiorców.. pograłem sobie w GW2 sporo i podziękowałem tytułowi, bo byłem nic swoiście znudzony. Rozwiązania fajne jak i sama gra ogólnie rzecz ujmując, ale to co mogłem robić było dla mnie zbyt nudne i tyle. Rozwijać tego tematu nie mam zamiaru bo tyczy się on tylko i wyłącznie mojego gustu. Tak samo jak Twoje wypociny tutaj. Kolejny gracz, który szuka na siłę przeniesień z innej gry do całkowicie innej produkcji.

GW2 głosiło B2P jak najbardziej, ale z braku napływu NOWYCH ludzi wywalili podstawę gry za free i jakoś nikt nie płacze z tego powodu, a nawet wszyscy którzy hejcili grę nagle wypowiadają się o niej jak najlepiej. Gdyby nie przejście na F2P z bazową wersją gry to GW2 dalej zajmowałby niszowe miejsce w słupkach przychodu firmy NCSoft.

Nikt tutaj nie jest zaintersowany losami GW2 i nie ma chęci w tą grę grać. Ci którzy mieli na to ochotę poszli już tam dawno.

Mówisz, że wolisz pograć w sprawdzone MMO.. mówisz tak bo to "sprawdzone" mmo akuratnie trafia w Twoje gusta. Co ma powiedzieć gracz, który nie jest zadowolony z gry w Twoje "sprawdzone" MMO. GW2 diametralnie różni się od GW1 i dla mnie jedynym sprawdzonym elementem była marka gry, o samej grze nawet w czasie beta człowiek się dużo nie dowiedział.. czas pokazał i się przesiew zrobił. O BDO wiemy więcej niż o GW2 przed premierą... bo sprawdzić tą grę mogliśmy w innych wersjach językowych. Jeśli ów niezdecydowany gracz, któremu nie pasuje Twoje "sprawdzone" MMO odnajdzie swoje miejsce w BDO to wtedy ON za kilka lat powie, że woli pograć w swoje "sprawdzone MMO". Tak obecny system wydawania gier MMO działa, przyciąga konkretnie ukierunkowane community a nie wszystko dookoła.

Dyskusja na temat systemu płatności była bardzo dawno i już dawno znikła wraz z przebudową forum gry.

-------------------------

@murkrow

Przez system ogólnie dostepnego PvP na serwerze. Może być tak, że wejdziesz na spota i ktoś Cię na nim zabije. Może być tak, że będziesz robił "karawane"z towarami i ktoś Ci ją okradnie.

Chodzi o wszechobecne PvP i kompletnie wolne PvP po 45lvl. Są oczywiście kary takie, by nikt nie latał po świecie i dywanowo zabijał ludzi na spotach. Ale taka walka o spota może się zdarzać bardzo często.

Poza tym end-game polega na walkach pvp, zdobywanie nodek i zamków, dominacja nad terenem gry. Gracze strikte pve ominą ten kontent i po tych 2-3miesiącach będą znudzeni.

I choć nowe patche wzbogacają system pve to jednak trochę czasu minie zanim my to dostaniemy. Czas oczekiwania może być na tyle nurzący dla tych graczy, że go nie wytrzymają i opuszczą grę.

Nie znajdziemy w tej grze typowego kontentu PVE. Nawet twórcy w szerokim liście zapowiedzieli, że choć będą rozbudowywać w dalszym ciągu element PvE to nie będzie to to samo co w grach z typowymi instancjami, świętą trójca itd.

W samej grze nie ma większego podziały, wszystko jest zazębione, gracz PvP musi brać udział w PvE by się zbroić zarabiać itd. Gildie muszą polować na world bosy po dropa z nich, trzeba wykonywać sporo PvE by PvP miało racje bytu - mieć czym się bić.

Z drugiej strony jeśli jesteś graczem pve, który lubi soczysty grind, craft, zbieractwa, handel, world bossy i nietypowe dungeony ale jednocześnie nie przeraża go czasowe pvp, chociażby zgon na spocie od gościa PK, to też nie ma co nastawiać się anty. Teraz kwestia należy tylko do danego gracza, czy chce zaryzykować i próbować grać czy jednak odpuszcza.

Ktoś tu napisał wcześniej ze Ci co nie lubią PvP by nawet nie kupowali tej gry. Dlaczego? ( Tak, ja średnio przepadam za PvP)

Bo BDO jest glownie na pvp nastawiony

Teraz się jeszcze bardziej waham... A właśnie mam otworzone menu z płatnościami ;p

Tutaj nie ma instancji jak w innych grach gdzie będziesz czekał w kolejce, aż doda Cię z piątką randomowych graczy.

Dokładnie jak Ony napisał. Tutaj po wbiciu softcapa nie siadasz w mieście i nie kilkasz w system LFG by dodało Cię do dunga :P. Tutaj trza zapitalać cały czas, pracować na siebie... to taki element, który ludzi przyciąga - mnie bankowo - bo nie ma tak jakby faktycznego end-gameu. Jest tylko trial a potem soczysta gra :P.

Ale i tak strasznie kreci mnie by spróbować tej gry ;p

No sam grind to pve, więc dosyć sporo tego do 60 :P

nikt za Ciebie ziombel nie zadecyduje.. Twoja ciężka kasa i tylko Ty możesz zadecydować na co ją wydasz.

Ja już jestem daleki od namawiania ludzi do gry. Jedynie co mogę to w miarę swoich możliwości rozjaśniać Ci wątpliwości i wyjaśniać pewne mechaniki gry.