Black Desert - EU

W moim przekonaniu LvL -> Gear -> Skill

Naprawdę przewaga 2 lv to ciężka brama do przebicia bez gearu.

51 to jeszcze idzie lajtowo wbić. Około 12% w godzine mi leci, ale mam pytanie odnośnie wbijania 52. Duża różnica w expie jest między 50-51, a 51-52 ?.
Skin daje mi 10%, Herbata 8%, Combat exp scroll 50%, więc praktycznie zawsze mam te +68% jak ide grindować. Ja ogólnie chyba max. wbije 52 lvl, tak gram bez gildii, więc nikt mnie nie pogania :D Za większy lvl wezmę się jak wyjdzie pustynia, chociaż to też zależy, bo jak walną info, że pustynia najszybciej wyjdzie np. we wrześniu, to pewnie 53 sie wbije.

W moim przekonaniu LvL -> Gear -> Skill

Naprawdę przewaga 2 lv to ciężka brama do przebicia bez gearu.

Ja tylko przedstawiam różnicę jaką zaobserwowałem w czasie jednej nocy.. gdzie bankowo był lvl bo 55, tj 3 lvle różnicy i lvl 53 z gearem jak stodoła gdzie był jeden lvl różnicy... sam gear wymaxowany da więcej niż te 2 lvle różnicy, dodatkowo bufy..

51 to jeszcze idzie lajtowo wbić. Około 12% w godzine mi leci, ale mam pytanie odnośnie wbijania 52. Duża różnica w expie jest między 50-51, a 51-52 ?. 
Skin daje mi 10%, Herbata 8%, Combat exp scroll 50%, więc praktycznie zawsze mam te +68% jak ide grindować. Ja ogólnie chyba max. wbije 52 lvl, tak gram bez gildii, więc nikt mnie nie pogania  Za większy lvl wezmę się jak wyjdzie pustynia, chociaż to też zależy, bo jak walną info, że pustynia najszybciej wyjdzie np. we wrześniu, to pewnie 53 sie wbije.

Jak dobrze pamiętam to za moba z 51 na 52 miałem 0.007/8 expa. Gdy dołożyłem do tego scroll i herbatke było to 0.011/12 expa. To jeszcze leciało, ale też jeden scroll na 1h co 3 dni i szału ni ma..

Z każdym lvlem jest gorzej, idzie to coraz wolniej a co chwila dołączający ludzie na spoty nie ułatwia sytuacji.

Okej, gram juz 3 tygodnie prawie

gra ma potencjal ale nie jest to sandbox tylko typowy themepark tyle ze bez endgameu i z wydłużonym grindem dzieki systemowi staminy (energii)

Zalety:

-Piekna grafika, efekty pogodowe, dzwieki, animacje itp

-Bardzo dobry system walki, system comb, calkiem niezly balans pomiedzy klasami

-Piekny duzy swiat fajny do eksploracji

Wady

-Open World pvp nie istnieje, restrykcyjny system karmy uniemozliwia jakiekolwiek sensowne pvp. PK jest udupione do granic mozliwosci, rownie dobrze mogli by wylaczyc calkowicie open world pvp. Jedyna akceptowalna forma pvp w tej grze to gvg ale po grze reklamowanej jako sandbox spodziewalem sie wiecej.

Niektore z udupien to - gdy ma sie negatywna karme psuja ci sie krysztaly w broni, spadaja levele enchantu (co jest najbardziej bolesne gdy kosztujacy kilkadziesiat milionow enchant spadnie ci o level w dol ), bycie bitym w miastach itp )

-ekonomia nie istnieje, ceny sa sztucznie komunistycznie ograniczane, wymuszane sa maksymalne i minimalne ceny przez co na markecie jest efekt "komunistycznego braku towarow na polkach", przez to ze ceny sa zle balansowane bardzo czesto gotowy produkt jest tanszy od samych materialow przez co nie oplaca sie go sprzedawac, a materialy sa nieproporcjonalnie tanie do mozliwosci zdobywania srebra przez co odrazu sa wykupywane i na markecie sa pustki. Nie ma tez jakiejkolwiek mozliwosci na marketowe pvp, gigantyczny tax na markecie sprawia ze nawet z maksymalnym przebiciem nie oplaca sie kupowac tanio i sprzedawac drogo. market niczym sie nie rozni przez to od sprzedawania itemow do npc

-brak roznorondosci wygladu zbroji, wyglad postaci tyko za prawdziwa kase

-system staminy spowalniajacy gre oraz crafterki trwajace czasem caly dzien

gra ma potencjal ale nie jest to sandbox tylko typowy themepark tyle ze bez endgameu i z wydłużonym grindem dzieki systemowi staminy (energii)

Zalety:

Wady

-Open World pvp nie istnieje, restrykcyjny system karmy uniemozliwia jakiekolwiek sensowne pvp. PK jest udupione do granic mozliwosci, rownie dobrze mogli by wylaczyc calkowicie open world pvp. Jedyna akceptowalna forma pvp w tej grze to gvg ale po grze reklamowanej jako sandbox spodziewalem sie wiecej.

Niektore z udupien to - gdy ma sie negatywna karme psuja ci sie krysztaly w broni, spadaja levele enchantu (co jest najbardziej bolesne gdy kosztujacy kilkadziesiat milionow enchant spadnie ci o level w dol ), bycie bitym w miastach itp )

-ekonomia nie istnieje, ceny sa sztucznie komunistycznie ograniczane, wymuszane sa maksymalne i minimalne ceny przez co na markecie jest efekt "komunistycznego braku towarow na polkach", przez to ze ceny sa zle balansowane bardzo czesto gotowy produkt jest tanszy od samych materialow przez co nie oplaca sie go sprzedawac, a materialy sa nieproporcjonalnie tanie do mozliwosci zdobywania srebra przez co odrazu sa wykupywane i na markecie sa pustki. Nie ma tez jakiejkolwiek mozliwosci na marketowe pvp, gigantyczny tax na markecie sprawia ze nawet z maksymalnym przebiciem nie oplaca sie kupowac tanio i sprzedawac drogo. market niczym sie nie rozni przez to od sprzedawania itemow do npc

Na PK trzeba się porywać mając możliwości.

Ubijasz na max karmie 4,5 typa.

Rynek się powoli stabilizuje, co do niektórych materiałów masz rację.

Zalety:

Wady

Restrykcyjny system karmy ? Czlowieku to co dopiero maja powiedziec ludzie grajacy w Lineage 2 ? Gdzie beda czerwonym mozesz zgubic kazda czesc swojego setu oraz bron , traci sie o wiele wiecej expa i jakos to ludzia nie przeszkadza . Walki o rb sa na porzadku dziennym . Wiec nie psiz mi ze 2 % straty exp i durability loss to duze restrykcje lolz ... Praktycznie zerowe ( ps w naszej wersji nie ma straty lvl enchantu )... Ludzie przyzwyczaili sie do bajkowego wow styl frackja na frakcje i teraz jak zabicie kogos obarczone jest jaka kolwiek kara to wielki placz .... ehh . Jezeli chcesz pkowac i byc tym zlym miej jaja i ponies tego konsekwencje . W tej grze idealnie mozna zobaczyc kto naprawde potrafi przyjac wady swojego pkowania na klate a kto jest rozwydzonym dzieciakiem ktory placze na lewo i na prawo ze "nie moge nikogo zabic " bo spadnie mi exp albo durability ohh jakie to okropne... Serio ... Comunity przynajmniej zyska na takim podziale:)

Dokładnie kara w sam raz żeby każdy jak leci z wyzszym lvlem , gearem nie pkowal bez zadnej kary.

Hmm, ja ostatno dosć dużo spędzam czasu na łowieniu ryb (hotspot koło veli) i jak zainwestuje w node który działa na ten obszar, to zwiększy mi, to drop rate na złotą rybę ?

I jak w ogóle ma się Luck do łowienia ryb ? Jest róznica w łowieniu na luck +5, a bez lucka ?

investycje w nod nie maja wpływu na idiotyczne afk łowienie

inwestycja w nod podnosi raczej cene juz wylowionych ryb nie częstotliwosc

Restrykcyjny system karmy ? Czlowieku to co dopiero maja powiedziec ludzie grajacy w Lineage 2 ? Gdzie beda czerwonym mozesz zgubic kazda czesc swojego setu oraz bron , traci sie o wiele wiecej expa i jakos to ludzia nie przeszkadza . Walki o rb sa na porzadku dziennym . Wiec nie psiz mi ze 2 % straty exp i durability loss to duze restrykcje lolz ... Praktycznie zerowe ( ps  w naszej wersji nie ma straty lvl enchantu )... Ludzie przyzwyczaili sie do bajkowego wow styl frackja na frakcje i teraz jak zabicie kogos obarczone jest jaka kolwiek kara to wielki placz .... ehh . Jezeli chcesz pkowac i byc tym zlym miej jaja i ponies tego konsekwencje . W tej grze idealnie mozna zobaczyc kto naprawde  potrafi przyjac wady swojego pkowania na klate a kto jest rozwydzonym dzieciakiem ktory placze na lewo i na prawo ze "nie moge nikogo zabic " bo spadnie mi exp albo durability ohh jakie to okropne... Serio ...  Comunity  przynajmniej zyska na takim podziale:)

heh dzieciak mysli ze jest hardcore.

Jesli chodzi o mnie to nie mialbym nic przeciwko systemowi karmy pod warunkiem ze z cial WSZYSTKICH zabijanych graczy dropilo by jego srebro i itemki z crafterek i trade packi.

W tym momencie nie ma po co kogokolwiek PKowac bo mozna tylko stracic na tym.

szukam jakiejś gildi na Croxus. ktoś zna takową ???

heh dzieciak mysli ze jest hardcore.

Jesli chodzi o mnie to nie mialbym nic przeciwko systemowi karmy pod warunkiem ze z cial WSZYSTKICH zabijanych graczy dropilo by jego srebro i itemki z crafterek i trade packi.

W tym momencie nie ma  po co kogokolwiek PKowac bo mozna tylko stracic na tym.

Ekhm potrafisz czytac ze zrozumieniem ? Gdzie ja napisalem ze " to ja ten wielki pk-er ktory zabija wszystkich " Nie bawie sie w zabijanie ludzi na spotach bo dla mnie to lamerskie . Wole isc na arene lub na "ustawke" gdzie kazdy ma w poewnym sensie rowne szanse . Co to za chwala ubic kogos kto ma moba na sobie z 50 % hp a ty mu w plecy. Pisalme ogolnikowo o placzu :)

Poczytałem troche reddit i wychodzi na to, że inwestowanie node przy łowieniu zwiększa jedynie drop rate kluczy, wiec szkoda marnowac energii na to.

Ekhm potrafisz czytac ze zrozumieniem ? Gdzie ja napisalem ze " to ja ten wielki pk-er ktory zabija wszystkich "  Nie bawie sie w zabijanie ludzi na spotach bo dla mnie to lamerskie . Wole isc na arene lub na "ustawke" gdzie kazdy ma w poewnym sensie rowne szanse . Co to za chwala ubic kogos kto ma moba na sobie z 50 % hp a ty mu w plecy. Pisalme ogolnikowo o placzu 

Żadna chwała, ale sandboxowe mmorpg powinno na to pozwalać, właśnie między innymi dlatego by takie pierdki jak ty mogły się czuć lepsze od PK. Emergent gameplay. Niestety wielu ludzi takich jak ty nie widzi różnicy pomiędzy światem gry a światem rzeczywistym i wyciaga konflikty z gry do swiata prawdziwego i jak ktos cie zabije to odrazu idziesz plakac na forum. A gdy PK jest naprawde wolne i sandboxowe to nie ogranicza sie tylko do bicia lowbiesow na spocie, tylko wchodzi w gre wtedy walka o wplywy, materialy, dostep do surowcow, terytorium, karawany czy statki kupieckie maja sens tylko w sandboxie i otwartym pvp z mozliwoscia lootu cial, dochodzi aspekt polityczny i gameplay prowadzony przez graczy. Ale czegos takiego taki carebear jak ty nie zrozumie nigdy.

Ty natomiast rezygnujesz z wolności na rzecz niekończacego sie koreanskiego grindu w ktorym iść można tylko jednym torem.

sandboxy nie powinny byc "uczciwe", powinny dawac graczom wolność by sami mogli wymierzać sprawiedliwość w zakresie świata gry, powinny dawać graczom wolność popełniania przestępstw w świecie gry.

Widze ze dalsza rozmowa nie ma sensu . Jestes idelanym przykladem ze czytanie ze zrozumieniem to sztuka nie dostepna dla wszytskich widocznie... Skoro nie potrafisz nawet poprawnie odczytac tego co pisze... To nie ja placze o pk tylko ty sam napsiales ze pk jest nie oplacalne "bo kary sa za duze" ... To ja ci tylko odp ze kary i tak sa male w porownaniu do lienage 2 i kto tu placze ? Osoba ( czyli ty ) ktora sama pisze jakie to kary sa duze czy ( ja ) ktora usiwadami ci ze sa male w porownianu do inych gier ... Ogarnij sie naprawde bo widac ze nawet nie pamietasz co piszesz... Nie mam zamiaru psiac z osoba ktora musi nagminnie kogos obrazac. bo ma inne zdanie :) ... Dziekuje skonczylem bo 4 raz nie mam zamiaru pisac tego samego zeby do ciebie doszlo :)

ps. " Niestety wielu ludzi takich jak ty nie widzi różnicy pomiędzy światem gry a światem rzeczywistym i wyciaga konflikty z gry do swiata prawdziwego i jak ktos cie zabije to odrazu idziesz plakac na forum " to mnie rozwalilo totalnie :) To ja zaczalem temat jakie pvp jest benzadziejne ? Cytuje ciebei " restrykcyjny system karmy uniemozliwia jakiekolwiek sensowne pvp. PK jest udupione do granic mozliwosci, rownie dobrze mogli by wylaczyc calkowicie open world pvp " i kto tu palcze na forum lolz.... Znajdz mi jedno zdanie w ktorym narzekam na open pvp w BD lub na pk ? ... ty to zrobiles juz pare razy ja ani razu ... naprawde facepalm totalny... negowac samego siebie ...

Dziekuje skonczylem :)

Aż się zarejestrowałem bo nie mogę słuchać tego płaczka "Xom". Nie mam zamiaru go przekonywać do czegokolwiek. Chciałem tylko powiedzieć, że T4l4r ma racje i aby się nie przejmował takimi płaczkami. Dziękuje.

Widze ze dalsza rozmowa nie ma sensu . Jestes idelanym przykladem ze czytanie ze zrozumieniem to sztuka nie dostepna dla wszytskich widocznie...  Skoro nie potrafisz nawet poprawnie odczytac tego co pisze...  To nie ja placze o pk tylko ty sam napsiales ze pk jest nie oplacalne "bo kary sa za duze" ... To ja ci tylko odp ze kary i tak sa male w porownaniu do lienage 2 i kto tu placze ?  Osoba ( czyli ty ) ktora sama pisze jakie to kary sa duze czy ( ja ) ktora usiwadami ci ze sa male w porownianu do inych gier ... Ogarnij sie naprawde bo widac ze nawet nie pamietasz co piszesz... Nie mam zamiaru psiac z osoba ktora musi nagminnie kogos obrazac. bo ma inne zdanie  ... Dziekuje skonczylem bo 4 raz nie mam zamiaru pisac tego samego zeby do ciebie doszlo  

ps. " Niestety wielu ludzi takich jak ty nie widzi różnicy pomiędzy światem gry a światem rzeczywistym i wyciaga konflikty z gry do swiata prawdziwego i jak ktos cie zabije to odrazu idziesz plakac na forum " to mnie rozwalilo totalnie  To ja zaczalem temat jakie pvp jest benzadziejne ? Cytuje ciebei "  restrykcyjny system karmy uniemozliwia jakiekolwiek sensowne pvp. PK jest udupione do granic mozliwosci, rownie dobrze mogli by wylaczyc calkowicie open world pvp " i kto tu palcze na forum lolz.... Znajdz mi jedno zdanie w ktorym narzekam na open pvp w BD lub na pk ? ... ty to zrobiles juz pare razy ja ani razu ...  naprawde facepalm totalny... negowac samego siebie ... 

Dziekuje skonczylem  

No rozmowa nie ma sensu z kimś kto nie rozmawia tylko stara się leczyć kompleksy i łatać dziurawe ego na forum. Pa.

Widzę że serwery już nawet średnio zaludnione nie są o godzinie 16:30 :]

Chciałbym zauważyć, że jednym z ostatnich patchy zmienili liczbe graczy, którą potrzeba na wyświetlenie statusu żółtego lub czerwonego. Oraz dodali 3 nowe kanały, więc tak, może to sprawiać wrażenie, że graczy jest mniej gdzie w rzeczywistości graczy tylko przybywa.