Black Desert - EU

Widzę że serwery już nawet średnio zaludnione nie są o godzinie 16:30 :]

Nie ma już spiny, teraz na luzie gracze grają, ale topowe spoty ciągle pełne.

Okej, gram juz 3 tygodnie prawie

gra ma potencjal ale nie jest to sandbox tylko typowy themepark tyle ze bez endgameu i z wydłużonym grindem dzieki systemowi staminy (energii)

Zalety:

-Piekna grafika, efekty pogodowe, dzwieki, animacje itp

-Bardzo dobry system walki, system comb, calkiem niezly balans pomiedzy klasami

-Piekny duzy swiat fajny do eksploracji

Wady

-Open World pvp nie istnieje, restrykcyjny system karmy uniemozliwia jakiekolwiek sensowne pvp. PK jest udupione do granic mozliwosci, rownie dobrze mogli by wylaczyc calkowicie open world pvp. Jedyna akceptowalna forma pvp w tej grze to gvg ale po grze reklamowanej jako sandbox spodziewalem sie wiecej.

Niektore z udupien to - gdy ma sie negatywna karme psuja ci sie krysztaly w broni, spadaja levele enchantu (co jest najbardziej bolesne gdy kosztujacy kilkadziesiat milionow enchant spadnie ci o level w dol ), bycie bitym w miastach itp )

-ekonomia nie istnieje, ceny sa sztucznie komunistycznie ograniczane, wymuszane sa maksymalne i minimalne ceny przez co na markecie jest efekt "komunistycznego braku towarow na polkach", przez to ze ceny sa zle balansowane bardzo czesto gotowy produkt jest tanszy od samych materialow przez co nie oplaca sie go sprzedawac, a materialy sa nieproporcjonalnie tanie do mozliwosci zdobywania srebra przez co odrazu sa wykupywane i na markecie sa pustki. Nie ma tez jakiejkolwiek mozliwosci na marketowe pvp, gigantyczny tax na markecie sprawia ze nawet z maksymalnym przebiciem nie oplaca sie kupowac tanio i sprzedawac drogo. market niczym sie nie rozni przez to od sprzedawania itemow do npc

-brak roznorondosci wygladu zbroji, wyglad postaci tyko za prawdziwa kase

-system staminy spowalniajacy gre oraz crafterki trwajace czasem caly dzien

Odniosę się jedynie do wad, bo są hmm powiedzmy sobie nie przemyślane.

Open world pvp jest, to że sobie nie wywołujecie wojen to już wasz problem. Wojna i lejesz ludzi ile wlezie jak wlezie. Nie potrzeba Ci do tego PK, które tutaj tak praktycznie nie jest zbytnio karalne.. ludzie do woli sobie pkują ludzi i śmieją się z ujemnej karmy.

Ekonomia... hmmm proponuje poczytać podręczniki do ekonomii a potem się wypowiadać. Co by było gdyby nagle na półkach sklepowych nie pojawiały się półprodukty a tylko finalne wersje.. np. chleb... gdyby nagle jakiś producent rzucił 10 szt mąki na półkę to nie dość iż mógłby zawołać fajną cenę to jeszcze znikła by szybciej niż się pojawia.

Jeśli jakiś towar nie pojawia się na AH nie jest wynikiem ograniczeń gry, po prostu ludzie nie sprzedają owego produktu ponieważ sami ogrom ilości jego potrzebują - np. niektóre skóry.

Idąc dalej, system min max jest idealny do balansowania rynkiem i cenami, które działają na zasadzie popytu i podaży, Dodatkowo dzięki temu nagle jakiś idiota nie może zalać rynku itemami w głupich cenach i zarobić kroci. Niby jest to ograniczenie wolnego handlu, ale ma to swoje racje bytu. Tak samo jak podatek, który zapewnia stały odpływ gotówki od 2 ludzi, dzięki temu nie ma takiej inflacji w grze.

Jeżeli sądzisz iż nie da się manipulować cenami na AH, to powiedz to ruskim, którzy skupowali przez pierwsze 2 tygodnie wszystkie blackstony, potem wypuścili je na rynek w cenie 300% większej. Nie da się.. DA SIĘ, trzeba wiedzieć czym i jak handlować.

różnorodność wyglądu, nie są to simsy, a niektóre kostiumy możesz sobie sam wycrafcić i w nich biegać.

Stamina spowalnia grę i dobrze, bo gra nie jest na miesiąc tylko na miesiące i lata.

Widzę że serwery już nawet średnio zaludnione nie są o godzinie 16:30 :]

Zmienili system wyświetlania kiedy serwer jest przepełniony, zwiększyli ta liczbę stąd teraz większość serwerów jest tylko crowded a nie overrun.

Stamina spowalnia grę i dobrze, bo gra nie jest na miesiąc tylko na miesiące i lata.

aż tak bardzo tego nie robi.... bo łóżko do regeneruje energie są potki na energie i jeszcze kilka było sposobów na regeneracje jej....

nie ma potek na energie

Są potki na energię. Kupujesz je za punkty lojalności.

@Xom

Chcesz pvp, to jak dredzik powiedział udzielaj sie na wojnach gildii. Chcesz pk to zabijaj graczy i nie płacz ze dostajesz kare za zabicie bogu ducha winnego przechodnia, to nie quake arena jak to ktoś kiedyś powiedział.

Inna opcja to po prostu nie graj, po co sobie kwasić. Mi jak coś nie smakuje to tego nie jem, proste :D

Serwery online.

Ma ktoś doświaczenie z tym nowym systemem petów ? Połącze 2 pety które mają 10 lvl, to dostaje 1 peta ze skillami ?

Dziś wyszła nowa aktualizacja do gry wprowadzająca wydarzenie Wielkanocne, z dokładniejszymi i przetłumaczonymi zmianami zachęcamy zapoznać się na naszej stronie w linku poniżej. Zapraszamy

http://blackdesert.net.pl/

2016-03-23_538257584.JPG.afb91b64f551559

Szybko te jajka się zdobywa. Teraz jeszcze sprawdzam czy fishingowe też wpadają tak łatwo.

kolejna 55 ;)

http://forum.blackdesertonline.com/index.php?/announcement/5-gifting-disabled-schenken-deaktiviert-cadeau-d%C3%A9sactiv%C3%A9/

No coś czuje, że 1/3 serwera poleci z banami, ale cała sytuacja jest zabawna, bo niedługo z tej gry zrobi się jakiś singleplayer xD Nic nikomu nie można przekazać, wystawisz coś na ah ? To masz wystawić jak marketplace tego chce, ani centa mniej i więcej. Handel jak na mmo jest strasznie ograniczony - niczym w diablo 3.

http://forum.blackdesertonline.com/index.php?/announcement/5-gifting-disabled-schenken-deaktiviert-cadeau-d%C3%A9sactiv%C3%A9/

No coś czuje, że 1/3 serwera poleci z banami, ale  cała sytuacja jest zabawna, bo niedługo z tej gry zrobi się jakiś singleplayer xD Nic nikomu nie można przekazać, wystawisz coś na ah ? To masz wystawić jak marketplace tego chce, ani centa mniej i więcej. Handel jak na mmo jest strasznie ograniczony - niczym w diablo 3.

Nie rozumiem płaczu o ceny MIN MAX, każdy człek znający choć troszeczkę ekonomię wie, iż taki system jest stosowany nawet w realnym świecie na wiele produktów.

System zastosowany na AH jest świetny, bo:

- działa na prawidłach popytu i podaży,

- nie pozwala na windowanie cen - bo akuratnie nie ma tego na rynku,

- hamuje inflacje,

- zmniejsza dysproporcje bogactwa na serwerze,

Handluje w grze bardzo dużo, wstrzelenie się z produktem w dobrym momencie gwarantuje bardzo dobry przychód - jak w życiu :D. Obecnie sprzedaje pewne rzeczy crafcone na AH, zaczynałem od ceny 220k, obecnie ów produkt podskoczył do ponad 300k ponieważ jest na niego popyt.

Tak samo jak na bronie Yria, po cenach można sprawdzić jak bardzo dana klasa jest popularna.

Tak samo jak z cenami materiałów, dlaczego cena w sumie jest większa niż produktu... prosta odpowiedź, ponieważ o wiele wiele więcej osób crafci niż ma ochotę kupować. Te wszystkie mechaniki sprawiają iż ekonomia jest samoczynnie napędzana, ustalanie cen oraz dość wysoki podatek, który działa niczym nasz kochany VAT, ma trzymać ekonomię na wysokim poziomie. Jeśli faktycznie nie wprowadzą sprzedaży itemów w Shopa na AH to możemy doczekać się pierwszej wersji gry, która będzie miała bardzo dobry poziom ekonomiczny.

Co do tradeu... winni są gracze a nie gra. Ludzie robią wszystko by grę wycyckać lub na niej zarobić, to przez goldsellerów, scammerów w ISie itd mamy blokady. Mnie tam to nie interesuje, bo od personalnych handlów trzymam się z daleka, bo i po co mam komuś cokolwiek dawać.. nie jest mi to potrzebne, a dzięki temu mam spokój z goldsellerami.

Dodatkowo odblokowanie jakiegokolwiek handlu byłby strzałem w stopę i rozwalenie obecnych systemów gry, głównie ekonomicznych... głupio by było jakby ludzie sprzedawali wszystko na lewo, w szczególności drogie itemki, by uniknąć podatków.

Politykę, jaką DAUM stosuje bardzo mi się podoba, nie dość iż będzie poblokowali, to będą też karać tych co z tego korzystali.

bo niedługo z tej gry zrobi się jakiś singleplayer xD Nic nikomu nie można przekazać, wystawisz coś na ah ? To masz wystawić jak marketplace tego chce, ani centa mniej i więcej. Handel jak na mmo jest strasznie ograniczony - niczym w diablo 3.

Teraz wyobraź sobie, że koleś poniżej kupił za całą kwotę pety i sprzedał je na marketplace (tak jak to ma miejsce na kr i ru). Nasza wersja jest dobrze przemyślana. Bardziej boli p2p, niż to, że nie możesz dać koledze broni za 200k.

1458909866800.thumb.png.bad02b9553818470

Super, wydać na grę B2P 1k dolców.

Nie tylko ja uważam, że ceny w IS są przesadzone. Gra jest u nas płatna, gdzie wszyscy grają za free, a ceny ?
Skin krzak ? 120 zł

Wyjdzie pustynia ? No to szykuj kolejne 120 zł

Wyjdzie zimowa kraina ? No to następne 120 zł

3 pety ? 120 zł

Już nawet nie pisze o tierowaniu petów.

A co jeśli chce zagrać inną klasą ? No to trzeba kupować kolejne skiny, bo skin jest przypisany do postaci.

Dla mnie te ceny są chore, bo już niektóre gry Free to play mają bardziej przyjazny Item Shop... a o grach B2P nie musze mówić.

Jeżeli mam kupić skina za 120 zł, to niech on będzie dopasowany do każdej postaci którą mam na koncie...

@Dreedzik
Oczywiście, że ten marketplace ma plusy i minusy, ale niektórych przedmiotów w ogóle nie opłaca się sprzedawać, bo AH wymyśla cene z d*py.

Przykład ? Bares necklace III - Daje 10 AP, wiesz za ile mogę to sprzedać na marketplace ? za 7 mln, a co jeśli ja chciałbym go sprzedać za 15kk, bo myślę, że po takiej cenie by zszedł ? No właśnie nie mogę, bo chory system sobie sam ustala ceny.

Jest masa róznych rzeczy ktorych nie oplaca sie wystawiac... mozna dodac np. gemy ktore daja +1 do luck. Wszyscy kupują u npc za 100k, ale dlaczego nie moge wystawić tego gema za np 90k ? BO SIE NIE DA.

Sam uważam, że Black Desert, to najlepsza gra mmorpg która wyszła w ostatnich 5 latach, ale wydawca zachowuje się dziwnie. Nikt nie bedzie kupował golda u gold sellerów skoro wyceniają 5kk na 50 dolarów. Serio, ale kto ci kupi za 200 zł 5 mln ? Więc nie rozumiem ich obaw odnośnie goldsellerów. Wystarczy, że system giftów zlikwidują, to wtedy nikt o GoldSellerach nie będzie pamietał.

Super, wydać na grę B2P 1k dolców.

Nie tylko ja uważam, że ceny w IS są przesadzone. Gra jest u nas płatna, gdzie wszyscy grają za free,  a ceny ? 
Skin krzak ? 120 zł

Wyjdzie pustynia ? No to szykuj kolejne 120 zł

Wyjdzie zimowa kraina ? No to następne 120 zł

3 pety ? 120 zł

Już nawet nie pisze o tierowaniu petów.

A co jeśli chce zagrać inną klasą ? No to trzeba kupować kolejne skiny, bo skin jest przypisany do postaci.

Dla mnie te ceny są chore, bo już niektóre gry Free to play mają bardziej przyjazny Item Shop... a o grach B2P nie musze mówić.

Jeżeli mam kupić skina za 120 zł, to niech on będzie dopasowany do każdej postaci którą mam na koncie...

Nie rozumiem tego płaczu... W sklepach też robisz awanturę że garnitur jest za drogi ? I że jak kupujesz to powinien pasować na Twoją koleżankę, jak i na Ciebie ?

Takie jest życie... gdyby dodali czapkę za 1000$ i tak ludzie by to kupili. Właśnie dlatego, że jest bardziej unikatowa gdy mniej ludzi na nią stać (w niej biega)

W drugą stronę gdyby stroje kosztowały 10zł to nikt by ich nie kupił, bo są za tanie i ludzie nie chcą nosić ubrań za 10zł... No jak w życiu, co Ci więcej powiem :)

Osobiście kupuje na bieżąco jakieś ubrania, farby dla koni bo mi się podobają i fajnie jest się wyróżniać.

I wolę taki system b2p jak f2p i ludzi sprzedających przedmioty na ah za real kasę ;) Którzy nagle będą biegali z wymaxowanymi przedmiotami.

PLAY FOR PROGRESS <3

Inwestować kilkaset złotych, by wyróżniać się w wirtualnym świecie ? No nie wiem, ale dla mnie, to dziwne.

gw2 jakoś na tym ciągnie. To, że nam się nie opłaca nie oznacza że innym też., będę powtarzał jak mantrę dalej: nie mierzmy innych swoją miarką.

Inwestować kilkaset złotych, by wyróżniać się w wirtualnym świecie ? No nie wiem, ale dla mnie, to dziwne. 

Patrzysz na takiego gracza przez pryzmat Twojej osoby. Są ludzie biedni i są bogaci. Dla Ciebie 100zł to dużo a dla drugiego gracza wydać 5000 euro to groszowe sprawy. Skoro wydają duże sumy to najprawdopodobniej ich na to stać. Gdybyś Ty miał miesięczne przychody na poziomie 100000 zł to uwierz mi że wydałbyś na grę 1000zł bez kiwnięcia palcem. To nie jest dziwne, to jest jak najbardziej zrozumiałe

Cóż, sunie się na usta.. to nie graj....

Wszystkie zakupione rzeczy nie są konieczne, nikt nie każe Ci ich mieć, ba nie musisz ich w ogóle mieć. Spotykam ludzi, którzy nie mają kostiumów, nie mają petów a grają, żyją i maja się dobrze. Wybacz, bo nie chcę się obrazić, ale zalatuje tu typowym żalem z rodziny "chce to mieć ale mnie nie stać". Mnie też przez wiele lat nie stać było na to by pozwalać sobie na kosmetykę w grach, czy inne pierdoły. Tam gdzie mogłem zarabiałem często grube złoto in-game by kupić sobie jakiś ciuszek, peta, mounta, tylko dlatego że mi się podobał.

To, ze nasza gra jest b2p nie zmienia nic względem sklepiku, takie rzeczy można by nawijać przy p2p. mało tego.. ceny początkowe w KR nie były niższe od naszych, goście porównywali i wyszło ~1,2€ różnicy na itemie. To, że obecnie korea ma niskie ceny a ceny droższe tylko "nowości" jest wynikiem starości gry itd.

Nikt nie każe Ci mieć petów T4 z idealnymi skillami, wszystkich kostiumów, idealnych skilli na koniu ..

@Dreedzik ,, Nie rozumiem płaczu o ceny MIN MAX, każdy człek znający choć troszeczkę ekonomię wie, iż taki system jest stosowany nawet w realnym świecie na wiele produktów. ''

Szczerze nie masz pojęcia nic o ekonomi a wypowiadasz się jakbyś przynajmniej z 5 doktoratów na ten temat napisał . Nie jest uczciwa dla kupujących ani sprzedających . ( Sam nie jestem ekonomista ale w wielu mmorpg miałem wyłączność na dany produkt i się trochę interesuje akcjiami towarów spożywczych )

Pomimo iż mam w plecaku 50kk nie mogę kupić liverto , a dla czego bo głupi system winduje śmieszną cene 9kk . To tak jak byś poszedł do salonu samochodowego i chciał kupić bryke wartą 50k za 200k , a oni by ci powiedzieli sorry ale kto pierwszy złapie rzucony w powietrze kluczyk ten ma . Ludzie posiadają spore zasoby finansowe , ale nie ma odpowiednich rzeczy na aukcji bo byle noobek mający szczęście w szybszym wpisaniu numerków kupi lub produkt którego szukasz jest nieopłacalny do crafcenia . Tak nie działa handel a tym bardziej ekonomia o której się tak wypowiadasz.

Przykład paradoksu aukcji - udało ci się kupić Ogre ringa za 80kk chcesz zarobić na nim musiałbyś wystawić za 120kk ale jest problem bo się nie da :D Musisz go sprzedać za 90k przez co jesteś w plecy . Gdzie tu ,,handel'' bo albo jestem głupi albo czegoś nie rozumiem .

Mase innych przykładów podał Ci Calvex ale nic do ciebie nie dociera dlaczego ten system jest zły .

Wybacz ale jest to obiektywna opinia masy graczy a nie ,,PLACZ''

System zastosowany na AH jest świetny, bo:

- działa na prawidłach popytu i podaży,

- nie pozwala na windowanie cen - bo akuratnie nie ma tego na rynku,

- hamuje inflacje,

- zmniejsza dysproporcje bogactwa na serwerze,

ad1 - przez co dochodzimy do absurdów że produkt sprzedawany jest tańszy niż jego wytworzenie

ad2 - To źle ? Czemu jak ktoś ma pieniądze nie może operować i windować cen danego materiału na tym właśnie polega cała zabawa

ad3 - Tu masz racje tylko jakoś 95% mmo nie ma z tym większego problemu

ad4 - Nie bo farmery prawie nic nie kupują bo nie mają takiej potrzeby , ja obecnie grając mało jakbym posprzedawał all z depo miałbym około 150kk kasy a co dopiero ludzie grindujący ? Ten co mniej czasu spędza w grze dalej będzie biedniejszy od farmera mylnie to odbierasz że aukcja zmniejsza tą dysproporcje . Likwidacja min/max sprawiłaby że nowy gracz mógłby się szybciej wzbogacić poprzez handel przez to właśnie dysproporcja byłaby mniejsza w gotówce .

Dobre rozwiązanie byłoby jak by np poprzez rozwijanie profesji trade zmniejszał się tax na ah ( na artisanie 1 masz np nie -20% a +10% ) wtedy by to troszkę zniwelowało luki w obecnym systemie .

Nie twierdze że na obecnej aukcji nie da się zarobić ale uważam że jest to najgorszy z możliwych systemów AH jakie spotkałem w mmo .

,, Ekonomia... hmmm proponuje poczytać podręczniki do ekonomii a potem się wypowiadać ''

Czytałem i w ani jednym nie było napisane to o czym szanowny Pan pisze

Pozdrawiam