Jaka klasa postaci jest według Was najrzadziej spotykana? Ja, jak na razie, rzadko widuję warriora i archera. Za to najczęściej chyba sorca, wiza i tamera.
Black Desert - EU
Wybacz, bo nie chcę się obrazić, ale zalatuje tu typowym żalem z rodziny "chce to mieć ale mnie nie stać"
Dokładnie, w trafiłeś w samo sedno, bo mam tylko coś ponad 30k zł na koncie, więc nie stać mnie na itemy z is. No, ale czytając post silusa i czyjeś zarobki 100k na miesiąc, to jestem biedakiem.
Takie argumenty przedstawiacie, że masakra. Nie chce wydać na skin 120 zł, to znaczy, że jestem biedny ? lol. Dziwi mnie fakt, że nawet zagraniczni gracze narzekają na ceny w is,a tutaj na forum sami bogacze i wydać 120 zł na skin, to norma xD
W sumie, to mój ostatni post odnośnie cen w is ;> Jak ktoś chce, to kupi skin nawet za 100 euro.
Mi się też nie podoba sklep i ceny. Gra za 120 zł a strój do niej tyle samo lol . Tak samo pety w dosłownie każdej grze są za darmo z questów lub bossa itp, a tu mimo ze placimy za grę to w dodatku okrojoną bo wydawcy widzą tylko $$. Płatne pety to koszmar i smiech na sali .
Dobre rozwiązanie byłoby jak by np poprzez rozwijanie profesji trade zmniejszał się tax na ah ( na artisanie 1 masz np nie -20% a +10% ) wtedy by to troszkę zniwelowało luki w obecnym systemie . Nie twierdze że na obecnej aukcji nie da się zarobić ale uważam że jest to najgorszy z możliwych systemów AH jakie spotkałem w mmo . ,, Ekonomia... hmmm proponuje poczytać podręczniki do ekonomii a potem się wypowiadać '' Czytałem i w ani jednym nie było napisane to o czym szanowny Pan pisze Pozdrawiam
Gildia która będzie miała w posiadaniu zamek etc przejmuje kontrole na danym terenie i nie płaci taxu na ah czy jakoś tak.
Dokładnie, w trafiłeś w samo sedno, bo mam tylko coś ponad 30k zł na koncie, więc nie stać mnie na itemy z is. No, ale czytając post silusa i czyjeś zarobki 100k na miesiąc, to jestem biedakiem. Takie argumenty przedstawiacie, że masakra. Nie chce wydać na skin 120 zł, to znaczy, że jestem biedny ? lol. Dziwi mnie fakt, że nawet zagraniczni gracze narzekają na ceny w is,a tutaj na forum sami bogacze i wydać 120 zł na skin, to norma xD W sumie, to mój ostatni post odnośnie cen w is ;> Jak ktoś chce, to kupi skin nawet za 100 euro.
Wyznaję pewne zasady, jeśli item w grze jest za drogi względem moje poglądu to po prostu go nie kupuję i tyle.. nie walczę jak lew o to by obniżyli ceny tylko dlatego, że w moim odczuciu jest to za drogie. W życiu też nie latam po sklepie za kierownikami by obniżyli mi cenę, wie pan ta szynka jest fajna, ale za droga, za 10zł ją wezmę, bo 15 jest za dużo.
W ogóle kiedy można spodziewać się Mediah Update ? Słyszałem ploty, że pod koniec kwietnia ten update prawdopodobnie w trafi na serwery, ale nie wiem na ile te info jest prawdziwe.
Porzucając już całkowicie wątek item shop'a, to co myślicie o ulepszaniu ekwipunku do +20 ? Czytając komentarze na forum/reddit, to dość spora część graczy chce by maksymalny upgrade został na +15 - Dużo ludzi pisze, że ekwipunek +20 trochę popsuł balans na KR servie.
No i cap +20 został wprowadzony tydzień po wgraniu Mediah update na KR.
//
Gracze już cudują
Boss ma Perm-Stuna
Dokładnie, w trafiłeś w samo sedno, bo mam tylko coś ponad 30k zł na koncie, więc nie stać mnie na itemy z is. No, ale czytając post silusa i czyjeś zarobki 100k na miesiąc, to jestem biedakiem. Takie argumenty przedstawiacie, że masakra. Nie chce wydać na skin 120 zł, to znaczy, że jestem biedny ? lol. Dziwi mnie fakt, że nawet zagraniczni gracze narzekają na ceny w is,a tutaj na forum sami bogacze i wydać 120 zł na skin, to norma xD W sumie, to mój ostatni post odnośnie cen w is ;> Jak ktoś chce, to kupi skin nawet za 100 euro.
Jesteś pierwszą osobą jaką znam która "chwali" się ile to ma na koncie, zazwyczaj ci co mają pieniądze to się nie chwalą ale co ja tam wiem. Gdyś miał te 30 ponad na koncie to nie żałowałbyś paru stówek na coś co sprawia Ci przyjemność. Najbardziej dziwi mnie jednak fakt że niektórzy mają ból tyłka o jakiegoś skina za 120 zł który na dobrą sprawę nic nie wnosi do gry. Jak dla mnie to ten skin może i być za 100 euro, mam to gdzieś bo nie jest mi on potrzebny no ale Polacy muszą mieć wszystko za jak najniższą kwotę a najlepiej za darmo
Jesteś pierwszą osobą jaką znam która "chwali" się ile to ma na koncie, zazwyczaj ci co mają pieniądze to się nie chwalą ale co ja tam wiem. Gdyś miał te 30 ponad na koncie to nie żałowałbyś paru stówek na coś co sprawia Ci przyjemność. Najbardziej dziwi mnie jednak fakt że niektórzy mają ból tyłka o jakiegoś skina za 120 zł który na dobrą sprawę nic nie wnosi do gry. Jak dla mnie to ten skin może i być za 100 euro, mam to gdzieś bo nie jest mi on potrzebny no ale Polacy muszą mieć wszystko za jak najniższą kwotę a najlepiej za darmo
Kto biednemu bogato żyć zabroni?
Nie wiem kiedy zostanie Mediah wprowadzone, system ulepszania do 20 jest od xxx czasu na KR, nie wiem dlaczego "nagle" ludzie się tego czepiaja.. nie jest to system, który jest prosty, nie ma forca, nie ma safe itd... a fail kasuje plusy.. na KR ludzie nie mają setów +20 a ludzie już płaczą...
Dlaczego nie płaczą by np. znerfić rangera, czy sorca bo teleportują się - skaczą - i nie idzie ich trafić. Dlaczego nie płaczą bo np. grappling wchodzi nawet na bloku itd.
Niestety nasza wersja jest przesiąknięta ruskim gównem.. bardzo nad tym ubolewam. Są też gildie, które nie potrafią normalnie grać, są też sami gracze, dla nich cheat, exploid, hack etc. to coś bez czego nie umieją grać.
Z doświadczenia wiem iż prędzej czy później takie osoby znikają z gier, dostają bana lub się zwyczajnie nudzą. Niemniej jednak nie omieszkuje nagrywać filmików analizować czy kontaktować się z supportem na temat poczynań pewnych graczy...
Doszukiwaniu się czegokolwiek skutecznie utrudnia system gry, brak logów z dmg itd. człowiek nie jest w stanie ocenić czy np. dana osoba nie jedzie na lekkim speedzie itd, brakiem CD na potach itp.
Debile są i będą w każdym mmo. Pocieszające jest to, że nie wytrzymują w grach długo, odchodzą sami lub wreszcie ktoś im w tym pomaga.
Tak samo jak wbijanie obecnie lvla i dyskusja wokół tego aspektu - jeśli chodzi o szybkość. Zastosowany system na naszym serwie jest kompletnie inny niż ten znany z RU i KR, po prostu u nich na start było kompletnie inaczej niż u nas. System expa jest dość hmm.. dziwny. Z prostych obserwacji wynikło iż już 3 lvl mógłbym zrobić w tym samym czasie bo moby dają ten sam exp, a moby najwyższe lvlowo stratę mają tak niską z lvlu na lvl, że wydłużenie expienia nie jest zbytnio widoczne, bo zabicie 25k mobów kiedy wcześniej zabijało się 17k nie robi większej różnicy, jeśli moby padają jeszcze szybciej... domniemywam iż największy przeskok będzie z 54 na 55 ale też stosując tą samą taktykę expienia, to wydłużyłoby mi to lvlowanie o 1 dzień do 54 i o 2 dni do 55, zbytnio problemu w tym nie widzę w szczególności iż każdy gethering, każdy mobek z daily questa, każdy fishing daje mi 0.001 % lvla. Snuję nawet teorię iż dopiero Mediah wyrówną krzywą lvlową i zmieni pewne systemy, co nie koniecznie wpłynie korzystnie na lvlowanie 50-55 a bankowo drastycznie zahamuje lvlowanie po 55, nie zdziwiłbym się gydby do mediah pojawiła się jakaś 56, bo jeśli nic się nie zmieni to tylko 100k mobów.
Dlaczego lvlowanie przykuło moją uwagę, ponieważ większość graczy oscyluje między 58 a 60 a dopiero nie dawno - miesiąc chyba - koreańczyk wbił 61, oczywiście nie wiadomo jak grał...
Są pewne elementy gry, które dość mocno kłócą się z tymi znanymi już z KR, ludzie którzy grali na KR przecierają oczy ze zdziwienia jaki lvl ludzie wbijają, bo wiedzą jak to szło kiedy oni grali.
Obstawiam iż przez niektóre zmiany trochę się u nas rzeczy popitoliły... mam nadzieję że ino nie rozwalą wszystkiego do końca
Panowie macie moze jakis spis npc od ktorych moge zdobyc wiedze? Szukam tego typu poradnikow gdyz utknalem na pewnym etapie zdobywania wiedzy i dalej idzie to dosc mozolnie, przyznam szczerze, ze jezeli istnieje jakis hiper poradnik dot. tylko tego bylbym wdzieczny
mapa jest dobrym źródłem ... jeśli okryłeś miejsce -node- to wszystko czego możesz się dowiedzieć pojawia się na szaro, widać tam ludziki itd. Do tego dochodzi wiedza o mobach, spotach, rybach, złożach, materiałach :P..
Powodzenia
W jakims wywiadzie jeden z pracowników 3 + tygodnia temu mówił że update powinien byc w ciagu miesiaca tak wiec jak dotrzymaja slowa niedlugo powinno byc Obcinanie enhantowania do +20 to jakas paranoja . Mamy miec obciety content z powodu jakis trolli ktorym sie to nie podoba na forum . Mam nadzieje ze wszystko wypuszcza bez jakis obcinek.
W jakims wywiadzie jeden z pracowników 3 + tygodnia temu mówił że update powinien byc w ciagu miesiaca tak wiec jak dotrzymaja slowa niedlugo powinno byc Obcinanie enhantowania do +20 to jakas paranoja . Mamy miec obciety content z powodu jakis trolli ktorym sie to nie podoba na forum . Mam nadzieje ze wszystko wypuszcza bez jakis obcinek.
Myślę iż trochę to inaczej będzie u nas wyglądać..
1. Wojny gvg, zamki nody,
2. Mediah
3. Blader/Plum
Tak coś czuję, co do czasu hmm.. może faktycznie Mediah wejdzie pod koniec kwietnia, jest to dla mnie czas powiedzmy sobie nawet ok, ale wolałbym jednak początek maja
Mi brakuje tu tylko dungeonów i więcej rozgrywki w party : )
Mi brakuje tu tylko dungeonów i więcej rozgrywki w party : )
Na całe szczęście nigdy tutaj takich dungów nie będzie... dzięki bogu.. mam dość gier w których osiagasz lvl i stoisz w oczekiwaniu na dunga z systemu LFG... ehh ... i z tego nie gra pve, chociaż obecnie może mylić to potem jak przez pół tygodnia będą wojny to inaczej się to prezentuje . Już teraz ludzie narzekają, ze inne gildie wywołują im wojnę i ich zabijają :P.. gearować się i walczyć.. carebeary jedne
Gra w PT, scrolle na bossy ... field bossy, w późniejszym etapie farma w pt, exp i tak już leci nisko więc liczy się ilość ludzi na spocie i drop drop drop
Każdy woli co innego ; ) ja nic złego w dungeon finder nie widzę. Poza tym gra nabiera smaku przy współpracy i zależności od różnych klas.Moim zdaniem to dziwna azjatycka moda na solo MMORPG, ale gra weszła na europejski rynek także zapewne się dostosuje do konsumentów. ; ) Pewnie nie zobaczymy tu instancji, ale może dodadzą więcej world bossów albo bardziej rozwinięty hunting.
Widzę że nasz kochany Dreedzik ma dużą szansę by dorównać naszemu sławnemu Xarowi dla którego gw2 jest oczkiem w głowie
Dokładnie.
Mi tam upgrade do +20 nie przeszkadza, bo przynajmniej będzie do czego dążyć w tej grze. Nawet jak ktoś gra po 3-4h dziennie, to zrobić eq na +15, to nie problem.
No, ale ludzie są tacy, że grają 5h tygodniowo i chcą od razu latać w eq +15, no i stąd płacz na forach, że +20 daje przewagę. Proste, jak ktoś farmi po 12h dziennie, to ma prawo zdejmować ludzi na 2 hity.
To sie własnie też wzięło z takich głupich gierek jak GW2, gdzie grając 1h dziennie można mieć najlepsze eq.
Każdy woli co innego ; ) ja nic złego w dungeon finder nie widzę. Poza tym gra nabiera smaku przy współpracy i zależności od różnych klas.Moim zdaniem to dziwna azjatycka moda na solo MMORPG, ale gra weszła na europejski rynek także zapewne się dostosuje do konsumentów. ; ) Pewnie nie zobaczymy tu instancji, ale może dodadzą więcej world bossów albo bardziej rozwinięty hunting.
Dungeon finder to zło. Stoisz w miejscu i czekasz aż dostaniesz pop, a ludzie randomy najczęściej nie ogarniają. Jak już mówimy o instancjach/dungeonach to bez findera, tak jak to było na początkach wowa na przykład. Osobiście nie chcę instancji w tej grze.
Ja bym chciał już blader/plum.
Widzę że nasz kochany Dreedzik ma dużą szansę by dorównać naszemu sławnemu Xarowi dla którego gw2 jest oczkiem w głowie
Każda gra znajdzie się w centrum uwagi pewnej części graczy i choć wiążę z BDO nadzieję na pozostanie dłużej niż kilka miesięcy to nie mam zamiaru ślepo ją zachwalać.
Dla mnie system dungów i podobnych elementów jest bezsensowny w grze opartej na fundamentach Lineage 2. Od wielu generacji gier MMO dungi nie były niczym nowym czy wyzywającym, wszystko sprowadzało się do konkretnego ekwipunku i utartego schematu walki... wszystko to sprawiało iż po 2-3 wypadach grałeś z zamkniętymi oczami przechodząc liniowo wszystkie bossy.
Prawdą swoistą jest iż samo PvP jest elementem nieprzewidywalnym, pozbawionym schematów etc. po prostu jest to element tworzony przez ludzi. Chociaż tylko w momencie kiedy nie jest ograniczony przez grę, czyt. arenki, systemy wyrównywania szans itd. -chociaż nie wszystko to zło.
Droga BDO i jej rozwój przypada mi bardzo. Kiedy gra otrzyma globalne walki o zamki, czy nody to wtedy nabierze swego kolorytu, czegoś czego ludzie już od dawna szukają.
Nie brakuje mi tu elementów pve czy grupowych wypadów, wszystko co obecnie gra oferuje w zupełności mi wystarcza.