Black Desert - EU

Lipa ;p i tak miałem kupić gre we wrześniu (nowy piecyk) a teraz mam mieszane uczucia co do gry :) chyba będzie trzeba zainwestować w gta v ;p ale zobaczymy może do tego czasu coś się jeszcze zmieni oby na lepsze :)

Heh deska pod względem kasy to noob koleś na jordinie łącznie ma 1,5mld z crafta, Bez clanowy

Heh deska pod względem kasy to noob koleś na jordinie łącznie ma 1,5mld z crafta, Bez clanowy

Craft jest kasowy, ale dopiero na Artistian i wyżej. ( nie biorę pod uwagę fishingu, bo to nie craft a zarabianie na AFK-u )

Haha, to masakra :D Ja jak zarobie 5kk, to jestem zadowolony :D

Jak skupial sie na crafcie od poczatku i gral na headstarcie to zarobienie tyle to nie problem... Teraz juz na Jordine z artisan skillami tyle nie zarobisz, bo ceny sturdy i pure pospadaly...

Imperium finansowe ? Chodzi ci o handel ? 
W ogóle bodajże Deska ostatnio na portalu napisał, że w ekwipunku ma coś 400kk golda, to w ogóle nie chciało mi się wierzyć, że ktoś jest w stanie mieć taki hajs. Ja miałem parę dni temu coś 39kk i byłem 24 w rankingu - widocznie na jakiś biedny channel na Alustinie w trafiłem  

Ale bez jaj... ja jak miałem te 40kk w storage, to myślałem, że jestem w bogaty  

Ciekawi mnie jakim cudem ludzie mają w eq więcej jak +200kk - chociaż wiadomo, nikt swoich sposobów na hajs nie pokaże.

Po prostu grają o wiele więcej od ciebie, nie dość że crafcą to jeszcze grindują na potęgę, takie ludzie co po 20h dziennie grają. Nie gram dużo, chociaż postać 24/24 jest online, nie grindze już od tygodnia a kasa dziennie jest i to tak 2-3kk lekką ręką.

Teoretycznie miała być możliwość kupowania/sprzedawania petów na marketplace. Dlaczego tego jeszcze nie wprowadzili ? Bo spora część graczy kupiła pety i inne itemy od gold sellerów, więc gdyby takie coś teraz wprowadzili, to rynek by zwariował... 
Najpierw muszą usunąć te wszystkie pety kupione od goldsellerów, a poźniej można zająć się handlem petami. 

No to się chyba panie coś ci się popitoliwszy. Problem polegał na zalaniu rynku w sposób kompletnie niekontrolowany itemów z ISa za golda in game, to znaczy Ci co otwierają portfel mają pierdyliardy kasy a ty nie masz nic, co prowadzi do dysbalansu ekonomi, rozwalenia cen na AH, które muszą być dostosowywane do ilości kasy w grze itd. Comunity tego nie chciało i zalewało devsów postami i tematami by NIE WPROWADZAĆ SPRZEDAŻY ITEM SHOPU NA AH, tak też uczynili, na razie niby testowo, ale patrząc na to iż ludzie nie płaczą o to, sami kupują, rynek wygląda fajnie, da się zarobić a za nagromadzoną kasę da się spokojnie sporo rzeczy kupić to ludzie są zadowoleni. Rozpiskan na NIE była fajnie zrobiona przez jednego z forumowiczów na offie.. ludzie fajnie to lajkowali a gościu co płakał, że nie ma czasu na granie i z chęcią wyda kasę by kupić srebro czy nawet Black Stony z AH, się zamknął :P/

#Biorac pod uwage ze 1 pet to 1/3 cena gry, to jak to wprowadza to bedzie koniec b2p+CS, a zacznie sie p2w, tlumacze dlaczego, gracz dziennie OBECNIE farmi spokojnie 10kk na grindzie nie ruszajac krafta, to teraz zalozmy ze pety zaczna sprzedawac za 30kk czyli tyle ile jest warta porzadna bron.

#To jest NOWY TYTUL z 400k+ graczami, moze do konca kwietnia bedzie 500k, wiec wiesz.... znajdzie sie na kazdym serwera "elita", ktora w tysiacach euro sobie nakupi perelek i wywali Ci na rynek setki petow itp.

To spowoduje, ze beda mieli TOP gear, na max enchancie, laczona bizuterie...

#Zaraz po tym i Ci mniej zamozni, ktorzy jednak moga nadal wydac kilkaset euro .... od razu przescigna gear kazdego nawet bdb aktywnego gracza do 10h/day, EASY!

#Potem zacznie sie kolejny poziom graczy co moga czasami sobie pozwolic na zakup za 100 euro itd.

Doprowadzi to P2W (zaplac a bedzie Ci dane) i gra skonczy jak ArcheAge.

Jak juz maja wprowadzac jakies pety to niech wprowadza 2 powiedzmy 2 max pety, ktorych mozesz miec odpalona 1 szt. z dropa i sa nietradowalne ew. 3 ale w dalszym ciagu nie tradowalne.

Lub

Daily Q po 50, po jakims czasie np. miesiacu zbierasz ale PET nadal nie tradowalny imho.

Ja juz wydalem 210 euro, jestem w polskiej gildii i sporo osob wydalo tego typu sume a nawet wiecej, a to nie koniec wydatkow - zapewne dojda nowe stroje i bedzie sie chcialo wspomoc stworcow i nacieszyc oczy, a to jest POLSKA gildia.

Pomyslcie o takim Austinie i gildiach z DE.... Oni to tam lajtowo po 400-500e sypna, a w czasie 1000+ i ja tu mowie o normalnych aktywnych graczach....

Stanowcze NIE!, gra wymaga sprzetu za min. 3500 (puszka) do sensownej gry tj. 970/8gb ramu/i5/ssd 120gb ...., takze naprawde jak ktos w to gra to go stac wydac 60 euro(30 euro paczka+30pety)...

Juz nawet ten udzwig mozna przebolec po 4mc (logowania sie na 1min we celu odebrania L-pointsow) uzbierasz za to 14 000 pkt = +200 LT (udzwig), wiec dac sie wszystko da.

Ja mam 80kk w silverze i kolejne 200kk w materialach do craftu i grindu nie ruszylem od 3 tygodni...

Ciekaw jestem jak to się zakończy :)? Gra wystartowała, a tu już twórcy wprowadzają coś nowego, czegoś więcej.

nie rozumiem dlaczego ludzie uważają iż B2P zwalania ich z jakichkolwiek dodatkowych wydatków i gra powinna dawać wsio za free, bo już raz zapłaciłem, wiele gier single player lub z lekkim multi ma DLC, by grać na jakimś poziomie coś dalej MUSISZ kupić. Całą grę masz już za free żaden patch nie będzie płatny więc granie masz za free i to w 100% nie ma tutaj NIC ukrytego, gdzie musisz wydać kasę..

Tutaj sklep nie jest konieczny poważnie, ludzie sobie radzą, jadą na spota wozami i w nich trzymają poty plus odkładają szmelc co dużo dropi i jest ciężki, idą na spota z pustym inv, z zerowym stanem konta - bo kasa waży, biją i ręcznie podnoszą drop, bo nawet pety t4 na 10 lvl nie dają sobie rady jak zabijasz 10-15mobów na raz.

Chciałem się tylko pochwalić, że spaliłem dziś 4x witchki, gdy próbowałem wbić na pri. >.< Na 21 i 22 failstackach.

Co do itemshopa to jedynie pety są mocno potrzebne. Reszta jest całkowicie opcjonalna.

O co chodzi z tym wbijaniem failstacków na altach? Bo gdzieś mi sie obiło o uszy, że na altach lepiej wbijać failstacki :)

Kilkanaście stron wcześniej zostałem niemal zjedzony gdy napisałem że Black Desert to gra, która sama się przechodzi. Proponuję zapoznać się z tą informacją:

http://mmorpg.org.pl/news/zobacz/casuale-zwyciezyly-kontrowersyjny-auto-path-looping-zostal-wlasnie-wprowadzony-do-black-desert

i może tak przeprosić i zwrocić honor? Bo teraz już chyba nikt nie ma złudzeń co do tego, że gra sama się przechodzi.

PS

Ktoś jeszcze gra w ten koreański bubel?

Kilkanaście stron wcześniej zostałem niemal zjedzony gdy napisałem że Black Desert to gra, która sama się przechodzi. Proponuję zapoznać się z tą informacją:

http://mmorpg.org.pl/news/zobacz/casuale-zwyciezyly-kontrowersyjny-auto-path-looping-zostal-wlasnie-wprowadzony-do-black-desert

i może tak przeprosić i zwrocić honor? Bo teraz już chyba nikt nie ma złudzeń co do tego, że gra sama się przechodzi. 

PS

ha ha ,no graja graja niestety serwery przepełnione i wszędzie pełno ludzi i nie da się spokojnie expic albo farmic :( a co do tego linka to trzeba być totalnym bezmózgiemu aby uważać ze auto looping wiele zmienia-expinie mounta to jakas 1/1000 tego co robimy w grze

PS

Serio dajesz linka do tego niszowego portalu ? Guru tak manipuluje ludzmi, że piszą to, co on chce.

Na tym portalu największy hejt jest własnie na gry b2p i p2p, a dlaczego ? Na te pytanie sam sobie odpowiedz.

Najbardziej śmieszą mnie "znawcy", którzy w grę nie grali, a mają najwięcej do powiedzenia xD

Klocicie , sie , ze gra nie ejst p2w- oczywiscie ,ze jest skoro posiadanie 3 petow jest obowiazkowe aby normlanie grac...i trzeba wydac na to ponad 200zl...halo kupuje gre za 120zl wiec oczekuje , ze nie bede musial wiecej wydawac aby moc normlanie grac...jezeli ktos ma inne zdanie to sory ale wydawanie dodatkowych 200 euro by normlanie grac w gre b2p to poprostu kpina :) A , ze ludzie , ktorzy to wydali bronia gry nic dziwneg bo jak by mogli jej nie bronic skoro zmarnowali prawie 1000zl na gre B2P , ktora powinna byc w 100% darmowa i kazdy jej aspekt poza dodatkami kosmetycznymi ew boostami do exp itp. Mowicie , ze gra pelno ludzi no skoro jest niecaly meisiac od premiery to jak ma byc inaczej ? w AA przez miesiac byly kolejki na serevry po 3 miesiacach co 2 osoba quitowala.

Wspieranie tworcow ?? a z jakiej okazji ...zaplacilem za gre , ktora jest B2P i nie mam obowiazku nikogo wspierac bo dostali juz swoja dole.To nie f2p , ze maja zyc z item shopu....

Klocicie , sie , ze gra nie ejst p2w- oczywiscie ,ze jest skoro posiadanie 3 petow jest obowiazkowe aby normlanie grac...i trzeba wydac na to ponad 200zl...halo kupuje gre za 120zl wiec oczekuje , ze nie bede musial  wiecej wydawac  aby moc normlanie grac...jezeli ktos ma inne zdanie to sory ale wydawanie  dodatkowych 200 euro by normlanie grac w gre b2p to poprostu kpina  A , ze ludzie , ktorzy to wydali bronia gry nic dziwneg bo jak by mogli jej nie bronic skoro zmarnowali prawie 1000zl na gre B2P , ktora powinna byc w 100% darmowa i kazdy jej aspekt poza dodatkami kosmetycznymi ew boostami do exp itp.  Mowicie , ze gra pelno ludzi no skoro jest niecaly meisiac od premiery to jak ma byc inaczej ? w AA przez miesiac byly kolejki na serevry po 3 miesiacach co 2 osoba quitowala.

Wspieranie tworcow ?? a z jakiej okazji ...zaplacilem za gre , ktora jest B2P i nie mam obowiazku nikogo wspierac bo dostali juz swoja dole.To nie f2p , ze maja zyc z item shopu....

Troszku chaotycznie, ale rozumiem o co Ci chodzi. Trzeba dodac do tego jeszcze ze to gra f2p (rosja i korea), a naiwniacy z EU i okolic zaplacili od 30 do 50 euro, za darmowa gre i nawet nie protestowali.

a naiwniacy z EU i okolic zaplacili od 30 do 50 euro, za darmowa gre i nawet nie protestowali.

Racja. Bo gra u nas wygląda u nas tak samo jak w rosji i korei. To nic, że nie ma żadnego P2W. My i tak zapłaciliśmy marne 30€ za nic. Boże co za cebulak. Wszystko by za darmo chciał. I Wiesz czemu nikt nie protestował? Bo Daum spytało się graczy EU i NA o zdanie jaki model biznesowy chcemy. Mają do nas szacunek i wydanie parę złotych na grę to żaden problem. Ludzie zadecydowali, a ty nadal się dław i wymyślaj teorie spiskowe.

Troszku chaotycznie, ale rozumiem o co Ci chodzi. Trzeba dodac do tego jeszcze ze to gra f2p (rosja i korea), a naiwniacy z EU i okolic zaplacili od 30 do 50 euro, za darmowa gre i nawet nie protestowali.

Ale wiesz, że u ruskich możesz zamienić skiny na kamyki do ulepszania ? Które mają 5x większą szanse na upgrade niż nasze black stone. Chcialbyś takie coś u nas ? Nawet jeśli gra byłaby "FREE TO PLAY"

Dla mnie Daum, to jeden z lepszych wydawców. Sami wybrali model B2P ? Nie, zrobili ankietę i ludzie wybrali.

Sami wprowadzili Auto-Looping ? Nie. Stworzyli ankietę, ludzie zagłosowali i takim sposobem mamy auto looping w grze.

Ludzie płakali, że +20 daje straszną przewagę ? No, to zmniejszyli zysk z każdego enchantu między +16, a +20.

Taki wydawca który słucha graczy, to rzadkość.

nie mam obowiazku nikogo wspierac bo dostali juz swoja dole.To nie f2p , ze maja zyc z item shopu....

Masz rację. Nie masz obowiązku nikogo wspierać. Nie musisz korzystać z Item Shopu. Nie daje ci to żadnej przewagi. A ci, którzy chcą wydać, będą wydawać i jestem z tego powodu szczęśliwy bo to uczyni grę jeszcze lepszą. Niektórzy to naprawdę myślą, że stworzenie i rozwijanie takiej gry to hop siup.

"Zapłaciłem 120 polskich złotych! Jestem pan! I mam mieć od teraz wszystko za darmo!":mellow: