Black Desert - EU

Gender lock jest uzasadniony gdzieniegdzie, osobiscie nie znam meskiego odpowiednika Valkirii

Sama sie nie nastawiam na wbijanie powyzej 50 jakos, bo to nic nie daje praktycznie, wole zostac na 49 i farmic skill pointsy a kasa bedzie leciała tak samo jak na 50-55

Item shop mam nadzieje ze nie bedzie zapchany jakims kiczem, a tymbardziej drożyznami jak na RU gdzie 1 farba kosztuje 10 milionow...

Trade mogliby odblokowac... nie moglam na cbt1 wysylac kasy czy tez enchant stonów co jest debilne

I mam nadzieje ze nie bedzie premium jak na RU

Valkiria jest niejako żeńskim odpowiednikiem Warriora.

Gender lock jest uzasadniony gdzieniegdzie, osobiscie nie znam meskiego odpowiednika ValkiriiSama sie nie nastawiam na wbijanie powyzej 50 jakos, bo to nic nie daje praktycznie, wole zostac na 49 i farmic skill pointsy a kasa bedzie leciała tak samo jak na 50-55Item shop mam nadzieje ze nie bedzie zapchany jakims kiczem, a tymbardziej drożyznami jak na RU gdzie 1 farba kosztuje 10 milionow...Trade mogliby odblokowac... nie moglam na cbt1 wysylac kasy czy tez enchant stonów co jest debilneI mam nadzieje ze nie bedzie premium jak na RU

U Rosjan Masz P2W u nas mają być tylko rzeczy kosmetyczne : ) Po za Tym Nie wiem czemu Przyczepiłeś się tego Gender Lock Mi np.Jakoś pasuję, że Kobieta ELFKA jest świetną łucznikom....nigdy nie oglądałeś żadnych filmów? ani nic? I to, że u nas nie będzie jak u Rosjan Było wałkowane chyba z tysiąc razy zamiast czytać jakieś informacje na tym Blogu o tej grze zajrzyj na jakąś stronę poświęconej tej grze.I Jak Darek94PL powiedział na koniec CBT1 były wysypywane wszystkie żale co mają po prawić itp więc wezmą to pod uwagę bądź co bądź Klient nasz Pan. Pamiętaj, że gra Wygląda Inaczej W Korei jak i w Japonii i Rosji u nas też będzie inaczej chociaż my z racji B2P będziemy mieli najmniej okrojoną wersję gry.

gra jest dobra, ale zaskakuje w niej kilka rzeczy, które są jej największymi minusami, a przy wyborze gry nie zwraca się na nie uwagi bo są oczywiste:-brak handlu miedzy graczami-gender lock ( nie wiem kto na to wpadł, i te zabawne komentarze że tak jest bardziej realistycznie itp, jak ma być bardziej realistycznie to postacie męskie powinny być silniejsze, jakoś każda normalna nowa gra nie ma gender locka i nikomu to nie przeszkadza, tylko oni coś wymyślili)-nie widać zadawanych obrażeń-brak instancji-jest to "solo" mmo, nic nie daje bycie w party, nie ma kontentu grupowego (dla ~ 5 graczy), nie można nikomu nic dać i nikt nie może Ci nic dać.-brak pvp 1vs1i jeszcze pare innych by się znalazło.

Jest to gra pvp nie pve. Instancji - dungów - typowych nie ma i raczej nie będzie, bo gra opiera się na całkiem innej mechanice gry niż znasz ze standardowych mmo, z trójcą, z targetowaniem/lokowanie, telegrafami itd. Wprowadzone dungi nie są łatwe i nie jest to miejsce dla pojedynczej osoby.

Co do gry w pt to się zgodzę, przyrost expa jest dramatyczny, chociaż w party czyściłem z kumplem 2 spoty jednocześnie exp leciał bardzo wolno. Była ankieta po zakończeniu CBT1 i mowa o party też się tam znalazła, exp dzielony bankowo będzie zwiększony.

Co do przekazywania, jest to powiązane z brakiem szerszego handlu peer 2 peer, boli w niektórych momentach, ale zamiast free/random są inne modele loota w party, chcę na CBT2 przetestować czy master loot nie rozwiąże problemów z itemami :D.

Odnośnie przekazania kasy - poty nie są złym sposobem - liczę jednak iż rozbudują trochę przekazywanie itemów w gildii albo personalnie albo przez magazyn :D inne elementy mnie mało interesują bo AH działa świetnie.

Domyślam się, że 1v1 to masz na myśli duel? Da się to zrobić ale nie nastawiaj się, że twoje całe pvp będzie opierało się na 1v1 :D.

Zastanawiam się - po co Ci widzieć cyferki zadawanych obrażeń. Jest tyle elementów w samej walce, że pokazujące się cyferki wcale nie należą do pożądanych, sprawdzać logów też mi się nie chce. Mechanika zadawania obrażeń jest na tyle prosta, że każda zmiana zwiększa twój dmg.

Zga

U Rosjan Masz P2W u nas mają być tylko rzeczy kosmetyczne : ) Po za Tym Nie wiem czemu Przyczepiłeś się tego Gender Lock Mi np.Jakoś pasuję, że Kobieta ELFKA jest świetną łucznikom....nigdy nie oglądałeś żadnych filmów? ani nic? I to, że u nas nie będzie jak u Rosjan Było wałkowane chyba z tysiąc razy zamiast czytać jakieś informacje na tym Blogu o tej grze zajrzyj na jakąś stronę poświęconej tej grze.I Jak Darek94PL powiedział na koniec CBT1 były wysypywane wszystkie żale co mają po prawić itp więc wezmą to pod uwagę bądź co bądź Klient nasz Pan. Pamiętaj, że gra Wygląda Inaczej W Korei jak i w Japonii i Rosji u nas też będzie inaczej chociaż my z racji B2P będziemy mieli najmniej okrojoną wersję gry.

Najmniej okrojoną, ale nie będziemy mieli wszystkich klas : |.

Gender locka nie rozumiem, i nie rozumiem ludzi którzy go popierają, Warrior jest o wiele słabszy od Valkirii, to są dwie różne klasy, jedyne co ich łączy to broń, bawi mnie również argument że tak jest bardziej realistycznie, a nie przeszkadza im dziadek rzucający meteory. Za gender lockiem są osoby które mają swoją klase takiej płci jaką chcą grać i chcą zrobić innym na złość, bo komu to przeszkadza że będzie wybór płci - oni nic na tym nie stracą a inni będą się cieszyć - tylko plus, nikt na tym nie straci, tak samo zadawanie obrażeń, co za problem dodać taką opcje żeby się wyświetlały ? Gracze którym to przeszkadza sobie ją wyłączą i nie będzie dla nich żadnej zmiany, a innych uszczęśliwią. Handel między graczami to według mnie niezdarność twórców gry, że wolą ograniczyć wolny rynek celem tego żeby nie było botów, to tak samo jakby usunąć autostrady bo niektórzy na nich łamią przepisy - trzeba ich banować i karać, a nie karać normalnych graczy. Niech chociaż ( takie minimum) dodadzą handel między graczami, ale niech będzie taka sama cena itemku jak na AH, z tym że będziesz mógł go sprzedać komuś z gildi (za minimalną kwotę jaka jest na AH dopuszczalna - nie niżej i nie drożej niż maksymalna), a nie że masz itemek, chcesz go sprzedać komuś z gilldi to nie możesz bo na AH ktoś inny go szybko kupi.

Trzeba też umieć spojrzeć krytycznie na grę, a nie tylko popierać twórców.

Plus jest taki że poza minusami wyżej wymienionymi nie ma ich dużo, i gra się na prawdę świetnie prezentuje : )

Nie wiem skąd to wyczytałeś ale z tego co wiem będziemy mieli wersję przybliżoną do wersji Koreańskiej bo mamy tego samego Wydawcę co oni i będziemy mieli wszystkie postacie : )

Gra jest nowa świeża A Aktualizacja Walencii daje sporo nowości która u nas z biegam czasu też zostaną dodane do wystartowania gry jeszcze sporo czasu poczekamy zobaczymy :D

Warrior jest o wiele słabszy od Valkirii popłakałem się ze śmiechu.

Warrior jest o wiele słabszy od Valkirii popłakałem się ze śmiechu.

Warrior to d*pa do 40 poziomu, jest bardziej mobilny od Valkyrie. Natomiast Valkyrie jest dużo twardsza do zabicia oraz w przeciwieństwie do warriora to idealna postać na mass PvP, bez problemu potrafi wbić się w całe party przeciwnika aby zrobić miejsce dla innych, oraz jedynym dla niej konkurentem na 1 vs 1 to ranger i sorc. Reszte klas zjada na śniadanie.

Oczywiście, taka klasa dobra jaki gracz nią steruje.

ZgaNajmniej okrojoną, ale nie będziemy mieli wszystkich klas : |.Gender locka nie rozumiem, i nie rozumiem ludzi którzy go popierają, Warrior jest o wiele słabszy od Valkirii, to są dwie różne klasy, jedyne co ich łączy to broń, bawi mnie również argument że tak jest bardziej realistycznie, a nie przeszkadza im dziadek rzucający meteory. Za gender lockiem są osoby które mają swoją klase takiej płci jaką chcą grać i chcą zrobić innym na złość, bo komu to przeszkadza że będzie wybór płci - oni nic na tym nie stracą a inni będą się cieszyć - tylko plus, nikt na tym nie straci, tak samo zadawanie obrażeń, co za problem dodać taką opcje żeby się wyświetlały ? Gracze którym to przeszkadza sobie ją wyłączą i nie będzie dla nich żadnej zmiany, a innych uszczęśliwią. Handel między graczami to według mnie niezdarność twórców gry, że wolą ograniczyć wolny rynek celem tego żeby nie było botów, to tak samo jakby usunąć autostrady bo niektórzy na nich łamią przepisy - trzeba ich banować i karać, a nie karać normalnych graczy. Niech chociaż ( takie minimum) dodadzą handel między graczami, ale niech będzie taka sama cena itemku jak na AH, z tym że będziesz mógł go sprzedać komuś z gildi (za minimalną kwotę jaka jest na AH dopuszczalna - nie niżej i nie drożej niż maksymalna), a nie że masz itemek, chcesz go sprzedać komuś z gilldi to nie możesz bo na AH ktoś inny go szybko kupi.Trzeba też umieć spojrzeć krytycznie na grę, a nie tylko popierać twórców.Plus jest taki że poza minusami wyżej wymienionymi nie ma ich dużo, i gra się na prawdę świetnie prezentuje : )

Co do gender locka, gra została tak zaprojektowana by ten gender lock był. Mieli taki zamysł i tyle. W późniejszym czasie dzięki niejako opiniom graczy DAUM stwierdziło że gender lock to jednak zły pomysł, dlatego teraz wypuszczają klasę w 2 wersjach żeńskiej i męskiej. DAUM nie jako jest zmuszone do tego ponieważ ich silnik nie przewiduje wyboru pomiędzy kobietą, a mężczyzną przy wyborze postaci i prawdopodobnie wprowadzenie takiej możliwości mogło by zdestabilizować kod lub jest to po prostu niemożliwe lub zbyt czasochłonne.

Co do wariora to niejako masz rację, jest on dużo słabszy od walkiri, jedynym jego plusem jest duża mobilność i tarcza.

Handel między graczami to twoja propozycja jest nawet fajna, zresztą sam napisałem wątek z podobnym rozwiązaniem do twojego by handel między graczami był w ramach gildii, a jak nie to niech chociaż dadzą magazyn gildyjny, jednak większość osób biorących udział w Alfie i becie chciała wolny handel wszystkim bez limitów. Ja na takie coś nie mogę się zgodzić.

Co do banowania graczy, zobacz jak to wygląda w innych grach. Banowania graczy nie ma końca, a zbanowana osoba kupuje sobie znowu grę i znów oszukuje. Jeżeli dasz ludziom możliwość do oszukiwania i będą mieli z tego wymierne zyski to nawet jeśli ich zbanujesz oni nadal będą to robić.

Balans klas w BD to niejako porażka. Przykład z bety. Ja Wizardem 41 lvl kontra tamer 32 lvl. Mój oponent nie miał dobrego ekwipunku co było czuć bo bił mnie po 1 dmg, czasami po 2-3. Samego tamera miałem generalnie na 1 skill. Jego summon natomiast bił mnie jak szalony. Minimalny dmg to chyba ok 30, dodatkowo cały czas powalał mnie na ziemię, całkowicie niezniszczalny, pomimo walnięcia w niego całą masą umiejętności jego HP nie spadło nawet do połowy. Dobry gracz na sorcu to totalny dewastator wszystkiego, jedynym jego oponentem jest ranger. Mam nadzieję że poprawią to jakoś na CBT2.

Czy wy naprawde graliscie kiedykolwiek w BD i doszliscie do 50+ contentu, ze wypisujecie takie glupoty? Na ruskim serwerze nie ma p2w z racji tego, ze maja tam jakies potki dajace +100 do hp czy + do expa i inne gowna tego typu. One nia maja duzego znaczenia. Elementem p2w na ruskim byly wlasnie PETY I KOSMETYCZNE ITEMY z racji tego, ze nie byly to itemy account bound. Dzieki temu p2w gracze nakupywali tego dziesiatkami lub setkami, posprzedawali na AH i juz pierwsze osoby z full eq+15 pojawily sie gdzies trzeciego lub czwartego dnia early access...

Jesli na Eu kosmetyczne itemy i pety nie beda acoount bound to bedziemy mieli to samo gowno i gracze z duzym portfelem beda latac w najlepszym eq wyenchantowanym na max +15 juz kilka dni po starcie serwera... To jest prawdziwe P2W, a nie jakies glupie potki do hp na godzine...

Czy ktoś zdradzi tajemnice jak można wykorzystać te 4 dni headstartu bardzo dobrze ? tutaj albo na PW ? :P

Czy ktoś zdradzi tajemnice jak można wykorzystać te 4 dni headstartu bardzo dobrze ? tutaj albo na PW ?

Po skończeniu Questów z "samouczka"(15-18lv), grind. Żadna filozofia. Mniej ludzi na spotach, szybciej wbijesz wysoki lv i zdobędziesz pieniądze.

Po skończeniu Questów z "samouczka"(15-18lv), grind. Żadna filozofia. Mniej ludzi na spotach, szybciej wbijesz wysoki lv i zdobędziesz pieniądze.

Dokładnie tak.

Dorsai ale ja nawet nie rozwinąłem się na czym Polega P2W w Rosji bo nikt o to nie zapytał : ) napisałem tylko czym różnią się poszczególne serwery. I tak mam postacie +50

Czy wy naprawde graliscie kiedykolwiek w BD i doszliscie do 50+ contentu, ze wypisujecie takie glupoty? Na ruskim serwerze nie ma p2w z racji tego, ze maja tam jakies potki dajace +100 do hp czy + do expa i inne gowna tego typu. One nia maja duzego znaczenia. Elementem p2w na ruskim byly wlasnie PETY I KOSMETYCZNE ITEMY z racji tego, ze nie byly to itemy account bound. Dzieki temu p2w gracze nakupywali tego dziesiatkami lub setkami, posprzedawali na AH i juz pierwsze osoby z full eq+15 pojawily sie gdzies trzeciego lub czwartego dnia early access... Jesli na Eu kosmetyczne itemy i pety nie beda acoount bound to bedziemy mieli to samo gowno i gracze z duzym portfelem beda latac w najlepszym eq wyenchantowanym na max +15 juz kilka dni po starcie serwera... To jest prawdziwe P2W, a nie jakies glupie potki do hp na godzine...

To samo pytanie można zadać i tobie. Bo domyślam się iż grałeś na ruskim od samiutkiego początku i śledziłeś całą ekonomię jaką się tworzyła w grze.

Ja nie grałem, a jak już grałem to itemów +15 nawet na AH nie było.

Fakt itemy z ISa kosztowały te 3kk - koty - i te stroje dla postaci w częściach ludzie sprzedawali - to się jedynie pokazywało na AH. Ale jest wiele ALE. Jaka była ich początkowa cena, rynek dostosowuje ceny realtime - przynajmniej u nas na serwerze ceny itemów się zmieniały - niektórych. Wątpię by na starcie gry każdy gracz miał po 3kk w plecaku by dopompować plecach gościa, który właśnie zakupił 1000 kotów i je sprzedaje sobie. Dodatkowo podatek też fajnie kradnie kasę, wystawiasz za 3kk item a dostajesz 1,95kk taka prawda. Do tego by biegać w tych jak to piszesz najlepszych itemach w grze to trzeba je dropnąć normalnie w świecie zdobyć. Wątpię by po tych 2-4 dniach co piszesz wszyscy biegali w setach Neil Trees i z broniami Liverto +15, bo to samo tyczy się kamieni do enchantu. Crafcenie takiego kamienia zajmowała ~6h a materiały się trochę zbierało w czasie grindu też wiele szczęścia nie miałem bo nawet jednego kamienia na 3-4h grindu nie zobaczyłem.

Na czas jaki spędziłem w grze, nie sprzedając itemshopu na AH zarabiając tylko tak jak mogłem, grindem głównie, miałem te itemy z przedziału od +5 do +7 i to też dzięki AH, bo na dropa liczyć nie mogłem jakoś także craft i do przodu. Czy ruscy mają takie P2W... no nie do końca, na +15 się nie kończy.

Napiszę jeszcze raz, by ktoś coś sprzedał to ktoś musi to kupić, czyste prawa ekonomii.. przecież nie założysz firmy produkującej kurz i nie zarobisz na tym milionów, bo nikt tego kupować nie będzie... kasa musi się kręcić.

To jak u nas to rozwiążą też nie będzie miało większego znaczenia, bo zaraz będzie płacz, że no-lify siedzące po 24/24 na spotach mają kupę kasy i robią sobie itemki jak chcą.

ŻYCIE i tyle ... w każdej jednej grze tak jest i wcale nie inaczej nie będzie w Blade & Soul.

Na samym CBT_1 , z kupna na AH black stonow ludzie w przeciagu 3 dni mieli full sety +15. Cenna Black stonow rowniez bedzie na poczatku niska, wiec jezeli ktos kupi 1000 kotkow i sprzeda na ah w 1 dzien rowniez zrobi set na +15. Nie oszukujmy sie jezeli itemy nie beda bound. Zdarzy sie powtorka z RU czyli P2W. W tym ze oni pobrali gre za free a ty zaplacisz.

Co do ru ludzie ktorzy wystawili kotki biegaja w +20 i keruja serwer.

Na samym CBT_1 , z kupna na AH black stonow ludzie w przeciagu 3 dni mieli full sety +15. Cenna Black stonow rowniez bedzie na poczatku niska, wiec jezeli ktos kupi 1000 kotkow i sprzeda na ah w 1 dzien rowniez zrobi set na +15. Nie oszukujmy sie jezeli itemy nie beda bound. Zdarzy sie powtorka z RU czyli P2W. W tym ze oni pobrali gre za free a ty zaplacisz.Co do ru ludzie ktorzy wystawili kotki biegaja w +20 i keruja serwer.

większej głupoty nie czytałem od miesiąca.

Na samym CBT_1 , z kupna na AH black stonow ludzie w przeciagu 3 dni mieli full sety +15. Cenna Black stonow rowniez bedzie na poczatku niska, wiec jezeli ktos kupi 1000 kotkow i sprzeda na ah w 1 dzien rowniez zrobi set na +15. Nie oszukujmy sie jezeli itemy nie beda bound. Zdarzy sie powtorka z RU czyli P2W. W tym ze oni pobrali gre za free a ty zaplacisz.Co do ru ludzie ktorzy wystawili kotki biegaja w +20 i keruja serwer.

Bardzo dobrze mowi, ja nie po to bede placila 120zl czy ile zeby i tak ktos z portfelem grubym mnie zaje*bał na 2 strzały no serio, nachapają sie kasy z founderów to niech zrobia item shop bound LUB myśle ze to lepsza opcja, ograniczyc ilosc kupna itemów na konto np 3 do 5 na konto, takich duzych jak kostiumy, sety dla mountów, pety, zmiana wygladu postaci, zmiana nicka czy cos, a takie drobne jak farby, jakies resety deadów dla koni to po 20x na konto. Bo bedzie tak ze kazdy chce 4 pety zeby nie podnosic itemow, wiec znajdzie sie kilkanascie-dziesiac osob ktore kupią na tony pety i zaopatrzą caly server a pozniej w te kilkadziesiat osob bedą rozwalać kazdego kto cięzko składa drobniaki na +10-15 ...

warn_ico.png
wulgaryzm ~ NS

Ludzie wy wgl wiecie co wy piszecie? Robicie już wielką histerię a nawet nie wiecie co bedzie w IS oraz czy można będzie handlować tymi przedmiotami.

Z tego co ja czytałem na forum BDO, to zdecydowana wiekszość chce całkowitej blokady sprzedaży przedmiotów premium na AH.

Co do setów +10/+15? a co to za problem jest, bo ja nie rozumiem? Przeciez podczas CBT1 5 polaków wbiło Yure broń na +15 beż żadnego AH itd. Kwestia umiejętności i znajmości gry.

Co do setów +10/+15? a co to za problem jest, bo ja nie rozumiem? Przeciez podczas CBT1 5 polaków wbiło Yure broń na +15 beż żadnego AH itd. Kwestia umiejętności i znajmości gry.

Albo kwestia ciągniecia od calej gildii kasy zeby ulepszać siebie