Czy wy naprawde graliscie kiedykolwiek w BD i doszliscie do 50+ contentu, ze wypisujecie takie glupoty? Na ruskim serwerze nie ma p2w z racji tego, ze maja tam jakies potki dajace +100 do hp czy + do expa i inne gowna tego typu. One nia maja duzego znaczenia. Elementem p2w na ruskim byly wlasnie PETY I KOSMETYCZNE ITEMY z racji tego, ze nie byly to itemy account bound. Dzieki temu p2w gracze nakupywali tego dziesiatkami lub setkami, posprzedawali na AH i juz pierwsze osoby z full eq+15 pojawily sie gdzies trzeciego lub czwartego dnia early access... Jesli na Eu kosmetyczne itemy i pety nie beda acoount bound to bedziemy mieli to samo gowno i gracze z duzym portfelem beda latac w najlepszym eq wyenchantowanym na max +15 juz kilka dni po starcie serwera... To jest prawdziwe P2W, a nie jakies glupie potki do hp na godzine...
To samo pytanie można zadać i tobie. Bo domyślam się iż grałeś na ruskim od samiutkiego początku i śledziłeś całą ekonomię jaką się tworzyła w grze.
Ja nie grałem, a jak już grałem to itemów +15 nawet na AH nie było.
Fakt itemy z ISa kosztowały te 3kk - koty - i te stroje dla postaci w częściach ludzie sprzedawali - to się jedynie pokazywało na AH. Ale jest wiele ALE. Jaka była ich początkowa cena, rynek dostosowuje ceny realtime - przynajmniej u nas na serwerze ceny itemów się zmieniały - niektórych. Wątpię by na starcie gry każdy gracz miał po 3kk w plecaku by dopompować plecach gościa, który właśnie zakupił 1000 kotów i je sprzedaje sobie. Dodatkowo podatek też fajnie kradnie kasę, wystawiasz za 3kk item a dostajesz 1,95kk taka prawda. Do tego by biegać w tych jak to piszesz najlepszych itemach w grze to trzeba je dropnąć normalnie w świecie zdobyć. Wątpię by po tych 2-4 dniach co piszesz wszyscy biegali w setach Neil Trees i z broniami Liverto +15, bo to samo tyczy się kamieni do enchantu. Crafcenie takiego kamienia zajmowała ~6h a materiały się trochę zbierało w czasie grindu też wiele szczęścia nie miałem bo nawet jednego kamienia na 3-4h grindu nie zobaczyłem.
Na czas jaki spędziłem w grze, nie sprzedając itemshopu na AH zarabiając tylko tak jak mogłem, grindem głównie, miałem te itemy z przedziału od +5 do +7 i to też dzięki AH, bo na dropa liczyć nie mogłem jakoś także craft i do przodu. Czy ruscy mają takie P2W... no nie do końca, na +15 się nie kończy.
Napiszę jeszcze raz, by ktoś coś sprzedał to ktoś musi to kupić, czyste prawa ekonomii.. przecież nie założysz firmy produkującej kurz i nie zarobisz na tym milionów, bo nikt tego kupować nie będzie... kasa musi się kręcić.
To jak u nas to rozwiążą też nie będzie miało większego znaczenia, bo zaraz będzie płacz, że no-lify siedzące po 24/24 na spotach mają kupę kasy i robią sobie itemki jak chcą.
ŻYCIE i tyle ... w każdej jednej grze tak jest i wcale nie inaczej nie będzie w Blade & Soul.