Black Desert - EU

Witam wszystkich,

Jako, że temat już trochę stron ma, mógłby ktoś podsumować mi ile tak na prawdę trzeba na grę wydać, żeby grać wygodnie?

Gdzieś czytałem, że 30 euro sama gra i 30 euro na sklep, ale o jakie dokładnie rzeczy chodziło, to już ten ktoś nie napisał.

Z góry dziękuję.

Witam wszystkich, 

Jako, że temat już trochę stron ma, mógłby ktoś podsumować mi ile tak na prawdę trzeba na grę wydać, żeby grać wygodnie? 

Gdzieś czytałem,  że 30 euro sama gra i 30 euro na sklep, ale o jakie dokładnie rzeczy chodziło, to już ten ktoś nie napisał. 

Z góry dziękuję. 

Dokładnie.

30 Euro na grę do tego 20 euro na pety by się wygodnie zbierało(najlepiej 30 euro bo 3 pety szybko czyszczą dropa)

do tego wg. uznania - jakieś stroje - miejsca w plecaku - udźwig ---> ja nie dotowałem na razie i gra mi się wygodnie

http://forum.blackdesertonline.com/index.php?/topic/80299-patch-notes-may-4th/

@Quaku

Mam pytanie, skoro wprowadzili teraz 3 nowe strefy, to znaczy, że sofcap to obecnie 60lvl?

@Calvex

Piraci lepszy exp, ale mniejszy zarobek niz na susanch

1 channel=spot dla 1pt, wiec bedzie pvp wiec lepszy koks ale tylko dla czolowki, ktora wygra spota i go utrzyma.

Coz Grind zapewne wyemigruje tam, wiec teoretycznie bedzie lepiej na susanach, ale nadal hardkorowo.

PODSUMOWANIE:

Koks lepszy dla topki, reszta/casuale musza czekac na valencie i wtedy do 57 easy

Ok dzięki :) No to, lecimy z 56 na Sausanach, przynajmniej hajs wpadnie.

@Calvex

Piraci lepszy exp, ale mniejszy zarobek niz na susanch

1 channel=spot dla 1pt, wiec bedzie pvp wiec lepszy koks ale tylko dla czolowki, ktora wygra spota i go utrzyma.

Coz Grind zapewne wyemigruje tam, wiec teoretycznie bedzie lepiej na susanach, ale nadal hardkorowo. 

PODSUMOWANIE:
Koks lepszy dla topki, reszta/casuale musza czekac na valencie i wtedy do 57 easy 

Na piratach lepszy zarobek za stack banankow = 80k + drop na ah w grupie. Po 3h wyciagamy 20kk. I tam spocik luzno na 3 part. 2 wyspy wiec kolo 5 grup na spokojnie expi...

Exp prownalnie taki sam jak na susanach zielone/biale ludziki.

Mam pytanko. Jestem jeszcze swiezym graczem, ledwo wbita 50. Uzbieralem okolo 60 kamieni do ulepszania armorow. Lepiej je sprzedac i kupowac cos ulepszonego czy samemu ulepszac ? Dodam, ze aktualnie posiadam Grunil itemy +8/9

Grunil ulepszaj (tym co bedziesz mial, nie kupuj stonow)

Bron dobij jakas do +7 i farm 20kk na yurie+15 (nie rob tego, bo wydasz min 40mln a kosztuja po 20kk teraz)

Jedynia bron jaka sie teraz oplaca ulepszac to liverto/kzarka(poza Twoim zasiegiem atm).

No to popelnilem blad ulepszajac Yurie do +12, ale z +7 do +12 zeszlo mi tylko 15 kamieni wiec duzo nie strace.

No to popelnilem blad ulepszajac Yurie do +12, ale z +7 do +12 zeszlo mi tylko 15 kamieni wiec duzo nie strace. 

Czlowiek uczy sie na bledach, jak masz duzo pytan to wyslij mi adres skajpa, jestem juz dosyc obeznany moge Ci troche pomoc jezeli chodzi o klase/farme/poradniki w skrotach.

Uzylem ostatni kamyk do broni i wbilo do +13. wiecej nie bede robic. Dopiero co wbilem 50lvl. Mam w planach teraz popracowac troche nad bizuteria, witch earringi, mark of shadows to to w co bede teraz celowac ^.^. Przy okazji spytam, gdzie najlepiej expic na 50 ? Slyszalem, ze niby na helmach ale ze zbugowanym dp u musy, jeden ten lepszy helm z podwojnym axem potrafi zabrac mi czasami 450hp na hita.

Uzylem ostatni kamyk do broni i wbilo do +13. wiecej nie bede robic. Dopiero co wbilem 50lvl. Mam w planach teraz popracowac troche nad bizuteria, witch earringi, mark of shadows to to w co bede teraz celowac ^.^. Przy okazji spytam, gdzie najlepiej expic na 50 ? Slyszalem, ze niby na helmach ale ze zbugowanym dp u musy, jeden ten lepszy helm z podwojnym axem potrafi zabrac mi czasami 450hp na hita.

siedz na witch (hexe sanctuary) do 51 spokojnie, az wyfarmisz 2 earingi,

potem pt na susany az do 56

To i ja dorzucę pytaniem. Gram rangerem 32lv. Jestem na harpiach ale nie idzie jakoś sprawnie moby porozrzucane i jeden level wbijalem z ponad 2h. Przerzucić sie na bandytów? Jeszcze sie spytam o gear jestem w pracy więc nazw nie pamietam ale mam set co zwiększa atk speed. Bron mam bodajże 18-22 gdzie znajdę lepszy łuk ? Dziekuje za odpowiedzi.

Jak masz dobry gear, to możesz isć do Caphras Cave. Swego czasu, jak tam lvlowałem, to wypadło mi dość sporo bs weapon :D A wtedy prawie 400k za sztukę chodzily ;p

Gear mam raczej słaby xP 2 party armora na +5 i zielony luk +0

Ogólnie tutaj mniej więcej możesz zobaczyć gdzie expić.

http://blackdesertfoundry.com/2015/05/05/leveling-1-60-guide/#13

Ja ogólnie 39-50 wbiłem szybciej, niż 29-40 :D Chimery i Catfishe, to jedne z lepszych spotów.

To i ja dorzucę pytaniem. Gram rangerem 32lv. Jestem na harpiach ale nie idzie jakoś sprawnie moby porozrzucane i jeden level wbijalem z ponad 2h. Przerzucić sie na bandytów? Jeszcze sie spytam o gear jestem w pracy więc nazw nie pamietam ale mam set co zwiększa atk speed. Bron mam bodajże 18-22 gdzie znajdę lepszy łuk ? Dziekuje za odpowiedzi.

Ja bym się nie opierał na żadnych poradnikach - sam wszystkie spoty sprawdziłem i mam swoje ulubione.

30+ to zaczynamy od Biraghi Den (bandyci)

Później Q na harpie i jak tylko skończysz - Jedziesz do Khuruto Cave i tam jedziesz do 36-37

Następnie Bree Tree Ruins i mobki tam(jak będziesz miał farta to kilka Cobelinusów dropniesz, które szybko schodzą na AH) do 40/41 lvl

Później Giants na Gehuku Plain do 44/45 lvl

Następnie Saunile na Saunil Camp 47/48 lvl (mega hajs tutaj leci)

Później Catfishe albo Manshe i masz 50 lvl :D

Ciekawe kiedy naprawia blad z ap/ad bladera i plum

Ciekawe kiedy naprawia blad z ap/ad bladera i plum

Niestety chyba dopiero jak Awakening wrzucą. Wątpię by coś z tym zrobili skoro wiedzą że jest rozwiązanie, które i tak wrzucą i tak, więc pewnie wychodzą z założenia, iż po co robić coś 2 razy.

Coś tam ponoć na forach pisali że działają w tej sprawie.

Najbardziej mnie śmieszy jak napisali w Patch notach że poprawili Bladera ale nie napisali co - więc wg mnie ściema albo dmg o 1% wrzucili w górę.

Jedno slowo pojawiajace sie wiele razy w ostatnim patch note : ADJUSTED. Wszyscy juz chyba maj dosyc tych slabych opisy. Musa pvp blanace ADJUSTED. Drop from monsters ADJUSTED. Ale nam to mowi tyle co nic. Powinni napisac, drop zwiekszony o 10%, ten i tek skill u bladera dmg zwiekszony o 6% itd.

Aktualne opisy patcha w 90% skupiaja sie na item shopie, a reszte tylko troszeczke wspominaja.