Co lepiej by było wybrać rangera czy wizarda jeśli chodzi o zasięgową postać? bo rozumiem że sorceress nie jest brana pod uwagę jako zasięgowa, czyli sprawuje się przy world bossach tak samo jak inne meele? (dużo ginie)
Black Desert - EU
Od 50 lv isc na sausan i tam leciec do 55 i jednoczesnie zbierac kase czy gdzie indziej? Gdzielepiej isc solo na tym lv a gdzie w pt? Dodam ze mam marne 53 AP ale zbieram na Yuria +15 of temptaion ( ten niebieski co daje +1 crt chance
Od 50 lv isc na sausan i tam leciec do 55 i jednoczesnie zbierac kase czy gdzie indziej? Gdzielepiej isc solo na tym lv a gdzie w pt? Dodam ze mam marne 53 AP ale zbieram na Yuria +15 of temptaion ( ten niebieski co daje +1 crt chance
50 lvl Sausan?! z 53 AP?! -- to wydaje się jedynie możliwe jak zabiorą cię ludzie z Twojej Gildii... --- chociaż co ja tam wiem
Ja od 50 siedzę sobie na Manach i jest tam okey - kasa leci spoko i nie jest jakoś mega ciężko(a gram Musą, więc papier ze mnie) - dlaczego nie Helmy?
Jak to powiedział kolega Huciq - jestem walnięty
Ja widzę plusy:
- Pusto(na Helmach sporo ludzi koksa)
- Sporo Elitów
- Lecą itemki, które później wymienia się na hajs(100 futerek = 150k)
- klaty grunill
- książki do bossów
Jak zwykle jestem inny niż wszyscy - poza tym zrobię test jak się skończy event - tzn godzina na helmach i godzina na Manach - sprawdzimy gdzie lepszy xp, a gdzie hajs
Pusto(na Helmach sporo ludzi koksa) Sporo Elitów Lecą itemki, które później wymienia się na hajs(100 futerek = 150k) klaty grunill książki do bossów
Helm Posts:
-
Ludzi na pewno wiecej niż na Manach, ale bez przesady
Jak ja ide robić daily, to dość często spoty są puste.
-
Sporo elitek? A leci w ogóle z nich cos?
Na Helmach też są elity z których leci kolejny syf. 10 elitek = 150k
- Tutaj też lecą trash itemy 100 sztuk = 150k, do tego leci masa smieci takich jak Broken Helmet które dropią nawet po 3 SZTUKI za 1 moba, a sprzedajesz je za 840 golda (wiec 84k za 100 sztuk). 30 min na spocie i z ~800 tych Broken Helmet zbierzesz. Oczywiście zależy jak szybko moby zabijasz.
- Też lecą 2 elementy Grunila
- Też lecą książki na disco
-
Do tego dropi naszyjnik który wystawiasz za 5kk i zejdzie ci w 5 sekund
- No i reszta takich pierdół jak Vangertz Shield, Steel Dager które sprzedajesz po 170k
Dla mnie Helmy, to drugi najlepszy spot po Sausanach na Mediah. Moby blisko siebie, do tego zbite w 5-6 sztuk. Ja osobiście siedziałem tutaj do 53 lvla. W 6h idzie wyciągnąć ponad 12kk - oczywiście wszystko zależy od rng i czy spot jest pusty.
Helm Posts: Ludzi na pewno wiecej niż na Manach, ale bez przesady Jak ja ide robić daily, to dość często spoty są puste. Sporo elitek? A leci w ogóle z nich cos? Na Helmach też są elity z których leci kolejny syf. 10 elitek = 150k Tutaj też lecą trash itemy 100 sztuk = 150k, do tego leci masa smieci takich jak Broken Helmet które dropią nawet po 3 SZTUKI za 1 moba, a sprzedajesz je za 840 golda (wiec 84k za 100 sztuk). 30 min na spocie i z ~800 tych Broken Helmet zbierzesz. Oczywiście zależy jak szybko moby zabijasz. Też lecą 2 elementy Grunila Też lecą książki na disco Do tego dropi naszyjnik który wystawiasz za 5kk i zejdzie ci w 5 sekund No i reszta takich pierdół jak Vangertz Shield, Steel Dager które sprzedajesz po 170k Dla mnie Helmy, to drugi najlepszy spot po Sausanach na Mediah. Moby blisko siebie, do tego zbite w 5-6 sztuk. Ja osobiście siedziałem tutaj do 53 lvla. W 6h idzie wyciągnąć ponad 12kk - oczywiście wszystko zależy od rng i czy spot jest pusty.
Wieczorem zawsze trafiałem na pełne spoty - ja nie lubię przestoju.
Na helmach nie lecą itemy do wymiany... mógłbyś linknąć?
Naszyjnik fakt
Z tych manów też jakieś gówniane itemki lecą - zrobie koło weekendu test to ci powiem gdzie lepiej
Hełmy nie mają itemółw na wymianę tylko itemy do sprzedaży u NPCa. - 840 srebra za szt.
Hełmy nie mają itemółw na wymianę tylko itemy do sprzedaży u NPCa. - 840 srebra za szt.
no właśnie
Jak najbardziej, niech Ciebie z gildii zabiora. Najlepszy koks i kasa jaka bedziesz w stanie zarobic. W 1-2os 2mln/hr, w pt moze z 800k-1.1/1.2kk na godzinke to i tak duzo.
W dobrym PT:
50-51 2h
51-52 3-4h
53-54 5-6h
54-55 z 12h?
no właśnie
Na helmach zarobek w porownaniu do susan bdb slaby, a necklace'a to ja bym w ogole nie uwzglednial. Raz moze komus 2 poleca w 5-8h, a innym przez 40h na spocie ani jeden.
Obecnie MoS farmie w 2-3h? mam z tego 12kk i farmie 2 dziennie to jest jakis zarobek a nie tam pierdoly.
@Ulferius, odnosnie "58"
jak pisalem posta to u nas mieli "prawie 58" tzn 57 z % powyzej 50%, gram w GRINDZIE.
I nadal stoje przy tym co pisalem, sam mam (57lv, MoS/witch duo, tree belt spirit+1, ogre ring, liverto, grunil Ulti).
Bgh. gloves wlasnie ogarnalem czyste, tylko czekam do "patch notes" bo jakby dali mozliwosc upgradu powyzej 15 to wole w to na razie zainwestowac niz tracic 150-200 mem. fragm + stony na "same glovsy".
__
Ja nie jestem "cebulowaty", jezeli takie odniosles wrazenie po moich postach.
Ja prostu uwazam ze ta gra nie jest dla casuali i tym sie kieruje w moich odp/poradach. Tutaj PvE content(tj bossy itd.) jest slaby bossy sa tragiczne, a cale te nody/fishing - ktorego ja osobiscie nie uprawiam bo generuje mniejszy zysk niz grindowanie (przynajmniej przy moim online, nie wiem jak przy 3-4h) jest najwyzej sredni bo zeby ograniczyc ilosc botow wylaczyli mozliwosc tradowania.
Nastepna sprawa, ktos mi tu zarzucal ze ja sie "pusze" bo juz mowie kto bedzie mial zamek. No coz, patrzac po tym ze w mojej gildii osoby z ponizej ogre ringa/duo jewsow i 57 ~(~ +/- daje tj procentowo 56.60/70%-57+, zeby nie bylo) to mniejszosc, a duzo klanowiczow ma juz kase odlozona i materialy na +17/bossy armor to .... l
Przewaga gearu daje nam tyle, ze tak jestem na 100% pewien ze my zamek bedziemy mieli.
Chodzi raczej o to, że w każde możliwe miejsce wsadzasz swoją opinię dotyczącą targetu gry, która ma pokrycie tylko dla mniejszości przypadków. Nadal zdajesz się nie rozumieć, że BD poza grindem i PvP oferuje całe mnóstwo innych aktywności, które owszem - nie generują takich zysków jak grind i nigdy nie będą, ale nadal bawią. To jest tak jakby mówić, że LoL jest grą e-sportową i jeżeli nie jesteś w stanie poświęcić 12 godzin dziennie na treningi, to nie ma sensu grać, bo i tak do LCSów nie dojdziesz. Tyle samo sensu mniej więcej jest w twoich "opiniach".
Z panem "pro" ni ma po co dyskutowac . Jezeli ktos tego nie zrozumial do tej pory to az dziwne ... Jak mozna rozmawiac z kims kto wsyztsko bierze tylko i wylacznie "swoja miara" bo tylko ta jest jedyna i prawdziwa . To jak klocic sie z bogiem o jego boskosc. Nie przekonasz czlowieka ktory uwaza ze jak sie nie jest w top to nie ma po co grac... Ten typ juz tak ma i nie wazne co napiszecie i tak bedzie ze robicie to zle i on robi to lepiej , ma all najlepsze , najlepsza gildie , sety itd. Wiec dajcie sobie na luzik ignorujcie pewne odp i zycie bedzie latwiejsze . Kazdy niech gra na tyle ile ma czas. Pamietajcie ze gra ma sprawiac przyjemnosc a nie byc druga prac Pozdrawiam
Chodzi raczej o to, że w każde możliwe miejsce wsadzasz swoją opinię dotyczącą targetu gry, która ma pokrycie tylko dla mniejszości przypadków. Nadal zdajesz się nie rozumieć, że BD poza grindem i PvP oferuje całe mnóstwo innych aktywności, które owszem - nie generują takich zysków jak grind i nigdy nie będą, ale nadal bawią. To jest tak jakby mówić, że LoL jest grą e-sportową i jeżeli nie jesteś w stanie poświęcić 12 godzin dziennie na treningi, to nie ma sensu grać, bo i tak do LCSów nie dojdziesz. Tyle samo sensu mniej więcej jest w twoich "opiniach".
Masz racje, uwzglednie to w swoich wypowiedziach.
Wieczorem zawsze trafiałem na pełne spoty - ja nie lubię przestoju. Na helmach nie lecą itemy do wymiany... mógłbyś linknąć? Naszyjnik fakt Z tych manów też jakieś gówniane itemki lecą - zrobie koło weekendu test to ci powiem gdzie lepiej
Kurde, to będę musiał się tam wybrać i jeszcze raz, to sprawdzić. Jako rekompensatę trzymaj link.
https://www.paysafecard.com/pl-pl/wiadomosci/promocje/promotion/blackdesert/
Może coś wygrasz
//
Swoją drogą - miał ktoś z Was konakt z supportem? Bo jestem ciekaw jak szybko działają. Ogólnie chodzi o to, że chciałem sobie wbić failstacki na wędce (Epheria +7). 15 pierwszych fs wbijałem na crap itemie, później zacząłem wbijać na wędce. Przy około 24 fs wędka "wbiła się na +8" tzn. dostałem komunikat, że się wbił - failstacki oczywiście zniknęły.
Otwieram inventory, a wędka nadal +7 wtf? W dzienniku oczywiście mam napisane, że wędką wbiła się na +8.
Już drugi raz miałem taką sytuacje, że przedmiot enchantuje się pomyślnie, a zostaje na tym poziomie co wcześniej. Pierwszą taka sytacje miałem przy Bares necklace, a teraz z wędką. Oczywiście kij z tą wedką, ale jak mam już tracić failstacki, to lepiej, żeby ta wędką na ten +8 się wbiła.
Jest szansa, że support w ogóle pomoże w tej sytuacji? Napisałem do nich 2 dni temu i na razie bez odzewu.
Greetings adventurers,
Today we are happy to announce that Valencia Part 1 is coming to BDO on the 1st of June !
This new content will increase the size of the world, bring hundreds of news quests, new mounts, new weather effect, new armors/weapons/accessories and an enhanced enchantment system up to +20.
On top of that the biggest PVP feature you have all been waiting for, The Node/Castle Siege Warfare, will begin on June 15.
Stay tuned for our official announcement later today !
W skrocie valencia 1 czerwca + upgrade equ do +20 /// siege 15 czerwca
Rozumiem, że awaki wyjdą później?
No nic, trzeba się wziąć za ten 56.
Nie wiem czemu mylisz mój nick i przypisujesz mi wypowiedź innego gracza ale okey nie wnikam
Pięknie to podsumował @PlainLazy - BDO to nie tylko grind - dziennie jest tyle rzeczy do zrobienia że nie mam nawet kiedy iść i czysty grind zrobić. Dla przykładu wczoraj zalogowałem się około 18 i... zrobienie piwa + potionów + daily + pvp gildyjne i quest gildyjny ... patrzę na zegarek a tu już około 1:00 w nocy
Gra ma sprawiać fun a nie grind grind grind
Co do Patcha - w końcu skille na Muse poprawili i jest różnica - w koncu mogę kogoś na Battleground ubić.
Do tego słyszałem od wygearowanych Blader'ów że jak już secik na 15 dobije i AP zbliży się do 150 to idzie na prawdę zrobić niezły rozpiernicz na BG.
Odwrotnie do PvE
@Quaku Nie wiem czemu mylisz mój nick i przypisujesz mi wypowiedź innego gracza ale okey nie wnikam Pięknie to podsumował @PlainLazy - BDO to nie tylko grind - dziennie jest tyle rzeczy do zrobienia że nie mam nawet kiedy iść i czysty grind zrobić. Dla przykładu wczoraj zalogowałem się około 18 i... zrobienie piwa + potionów + daily + pvp gildyjne i quest gildyjny ... patrzę na zegarek a tu już około 1:00 w nocy Gra ma sprawiać fun a nie grind grind grind Co do Patcha - w końcu skille na Muse poprawili i jest różnica - w koncu mogę kogoś na Battleground ubić. Do tego słyszałem od wygearowanych Blader'ów że jak już secik na 15 dobije i AP zbliży się do 150 to idzie na prawdę zrobić niezły rozpiernicz na BG.
No sam mam taki plan, na razie jest 137 i liczę iż uda się wreszcie ten poziom 143dość szybko ogarnąć... zobaczymy. Po patchu walka jest o wiele szybsza, ludzie mają problemy z nami nie z powodu DMG ale z powodu szybkości, sam się nie mogę ogarnąć bo z tej szybkości często sam nie trafiam w ludzi
Problem jest jeszcze tylko na spotach, pomimo inwestycji w evasion hity wchodzą masaktyczne, zużycie potów na HP mam na poziomie kolegi Berka, który nie ma żadnych "uników" ale obecnie ma średnio 900hp ode mnie więcej a bardziej hapsowaci mają już blisko 3000 hpsów.
No sam mam taki plan, na razie jest 137 i liczę iż uda się wreszcie ten poziom 143dość szybko ogarnąć... zobaczymy. Po patchu walka jest o wiele szybsza, ludzie mają problemy z nami nie z powodu DMG ale z powodu szybkości, sam się nie mogę ogarnąć bo z tej szybkości często sam nie trafiam w ludzi Problem jest jeszcze tylko na spotach, pomimo inwestycji w evasion hity wchodzą masaktyczne, zużycie potów na HP mam na poziomie kolegi Berka, który nie ma żadnych "uników" ale obecnie ma średnio 900hp ode mnie więcej a bardziej hapsowaci mają już blisko 3000 hpsów.
Po dzisiejszych testach i porównaniu dmg z taką np Maehwą ... stwierdzam że rzucam Bladera.
Poszedłem na Ogry i później na szkielety... o bosze bosze boszenko... MASAKRA.
Fakt mamy poprawionego Chase - fakt mamy poprawiony Dragon Bite ALE K**WA UCIELI NAM Rising Storm(RS)... I to mocno.
Na słabszych mobach nie jest to zauważalne ale wyżej to już masakra.
PvP poprawione ... PvE rozwalone - w Obecnej chwili Maehwa szybciej koksa od nas.
W obecnej chwili mogę stwierdzić że Musa to najsłabsza postać w grze - już zwróciłem się o refund sprzętu, który kupiłem za perły i robię rerola na coś innego w oczekiwaniu na awakeningi albo Ninja. Szkoda moich nerwów i kasy.
Po dzisiejszych testach i porównaniu dmg z taką np Maehwą ... stwierdzam że rzucam Bladera. Poszedłem na Ogry i później na szkielety... o bosze bosze boszenko... MASAKRA. Fakt mamy poprawionego Chase - fakt mamy poprawiony Dragon Bite ALE K**WA UCIELI NAM Rising Storm(RS)... I to mocno. Na słabszych mobach nie jest to zauważalne ale wyżej to już masakra. PvP poprawione ... PvE rozwalone - w Obecnej chwili Maehwa szybciej koksa od nas. W obecnej chwili mogę stwierdzić że Musa to najsłabsza postać w grze - już zwróciłem się o refund sprzętu, który kupiłem za perły i robię rerola na coś innego w oczekiwaniu na awakeningi albo Ninja. Szkoda moich nerwów i kasy.
Powątpiewam w refund, ponieważ wydawałeś sam z własnej nieprzymuszonej woli, jeśli awakening będzie fajny - a będzie widząc filmiki w KR - to jednak będziesz chciał na postać wrócić. Na szybkość walki nie narzekam, ponieważ teraz zamiast spamu Rising Storma wreszcie zacząłem używac Dragon Bite'a jak i Bloominga, który wreszcie ma lepszy zasięg. Koksam AP, bo defa już nie dodaje, chociaż może pierścienie wezmę i zrobię mieszane AP i DP.. ale wizja 15+ jakoś sprawia iż to DP nie koniecznie ... tak czy inaczej każdy boost AP ładnie przyspiesza, wczoraj miałem PvP z Valkirią 56, 2x mnie podchodził na PK i 2x padł, aż zaczął wypisywać iż zrobili nam patcha OP.
Fakt jest na PvP lepiej, to się czuje, jest szybkość etc.
Z PvE jest duży problem, aczkolwiek już dawno - ten sam gear/ chodzi o ilości AP i DP - i jednak spota, na którym wcześniej siedziałem Wizem szybciej czyszczę na bladerze. Jednak ilość dmg jakie się otrzymuje i to na mobach dużo niższych jest masakryczny, a najgorsze jest to iż nagle jest to 20-50dmg a nagle hit za 200.
Część ludzi u nas powróciła na swoje stare postacie, rangerów, wojaków, witchki etc., pewni ludzi po poczytaniu stron pooglądaniu filmików zaczęli robić SORCKI, bo uważają je za OP klasy i nic się z nimi nie zmienia - niestety się zmieni, już pojawiają się szczątkowe nerfy -.
Nie planuję zmieniać obecnie postaci na żadną nową czy wracać do starej, inwestycja golda i czasu na kolejny "test" jest ehh no stratą dla mnie, nie przesiaduje w grze po 20h dziennie by w jeden/dwa dni wyrównać się poziomowo do obecnych postaci a sama gra nie pozwala na zdobycie szybko broni, nie ma tego na AH a jak jest to trzeba mieć farta w losowaniu. Skupiam się obecnie na lvlu, zdobyciu dodatkowego gearu/kasy, itemów do nowych kamieni itd.
Ja nie wiem jaki jest sen nerfienia czy buffowania postaci przed awakening'iem?
Oczywiście nie mówię tutaj o Bladerze, bo on na buffa zasługiwał.
Oglądając ostatnio twitcha gdzie koleś grał na KR (59 lvl), to mówił, że u nich Berserker na 1v1 koksi niemiłosiernie. Oczywiście najpierw dodał, że największa rolę odgrywa Gear, później skill i lvl, a dopiero potem klasa.
Ja przyznam się przyznam, że o tych Berserków się obawiam Nie dość, że ich awak wygląda kozacko, to na dodatek wczoraj dostali buffa i większość Berserkerów ma po +3k hp
Odpisali mi że przy każdym większym Patchu jest 48 godzin na prośbę o refund. Znaczy nie chce kasy tylko by Perły wróciły do mojego ekwipunku.
Co do postaci - poczekam - poza tym mi się nigdzie nie spieszy - nic nie muszę osiągnąć - nie mam jakiiegoś parcia na bycie w TOP po prostu by pograć.
Obczaje powoli inne klasy i zapewne wróce do Musy ale na razie na luzaku.
Co do kasy - dziennie na samych nodach robie jakieś 2-5kk srebra więc na luzaku z kasą