Bluescreen przy graniu

Witam.

Od ponad tygodnia laptop mi sie wylacza podczas graniaw CS:GO, Dragon Nesta i inne gry w ktore gram.

Dziwne jest to ze gram od ponad roku na tym laptopie a bluescreeny pojawiaja sie od ponad tygodnia. Zdarza sie, ze zamiast bluescreena i resetu laptop sie wylacza. Najczesciej po jakies godzinie grania.

Laptopa skanowalem antywirusami, Ccleanerem, registy mechanic i nic. Dysk formatowalem jakis miesiac temu. Nie bylo to zwykle formatowanie tylko przywracanie systemu przez AIRecovery, poniewaz jak to przy kupnie laptopa nie dostaje sie plyty z windowsem tylko trzeba plytki nagrac tym recovery.

Specyfikacja:

Laptop Asus X53S

CPU : Intel Core I3-2310M , 2.1 GHz

Grafika : NVIDIA GeForce 610M

Ram : 4 Gb

HDD : 500 Gb

System : Windows 7 Home Premium, SP 1 64 bit.

Patrzylem tez pod katem temperatury, ktora jest calkowicie w normie, rowniez podczas grania.

Po bluescreenie i resecie wyskoczyla ramka z wiadomoscia , ze system sie zrestartowal itd oraz jak rozwine liste to napisane jest dokladnie co to za problem wystapil.

Wyglada to tak(Windows w jezyku niemieckim niestety) :

Problemsignatur:
Problemereignisname: BlueScreen
Betriebsystemversion: 6.1.7601.2.1.0.768.3
Gebietsschema-ID: 1031
Zusatzinformationen zum Problem:
BCCode: 1000007e
BCP1: FFFFFFFFC0000005
BCP2: FFFFF88005F066FA
BCP3: FFFFF880035AF748
BCP4: FFFFF880035AEFA0
OS Version: 6_1_7601
Service Pack: 1_0
Product: 768_1
Dateien, die bei der Beschreibung des Problems hilfreich sind:
C:\Windows\Minidump\031814-21590-01.dmp
C:\Users\krzychu\AppData\Local\Temp\WER-56831-0.sysdata.xml
Lesen Sie unsere Datenschutzbestimmungen online:
http://go.microsoft.com/fwlink/?linkid=104288&clcid=0x0407
Wenn die Onlinedatenschutzbestimmungen nicht verfügbar sind, lesen Sie unsere Datenschutzbestimmungen offline:
C:\windows\system32\de-DE\erofflps.txt
Klikalem w rozwiazywanie problemu przez internet ale nic sie po tym nie wydarzylo.
Prosze was o opinie i ewentualna pomoc w rozwiazaniu tego problemu.
Z gory dziekuje i pozdrawiam :)

.

Dodam jeszcze, ze sterowniki do karty graficznej sa aktualne, probowalem tez przeinstalowac sterowniki ale dalej to samo

mom test / zimne luty - wirus lub dysk:) cos padlo lub wirus , mialme to samo nie dawno i znowu sie zaczyna - ponoc zimne luty w serwisie mi powiedzieli:) teraz blu screeny dostaje po wylaczeniu gier xD

ja miałem BS'a przy zakurzonym wentylatorze :/ przeczysc jakis sprezonym powietrzem czy cos

Laptop się nie przegrzewa czasami?

http://screenshooter.net/7899733/livvcmq

Tak wyglada temperatura po 2 godzinnej pracy laptopa bez grania. Korzystalem tylko z przegladarki. Za godzinke wrzuce temperature po godzince grania.

http://screenshooter.net/7899733/mumbrfy

Tak wyglada po 20 miutach grania. Po godzinie chyba by sie zrestartowal, bo temperatura spokojnie wzroslaby do 90-100 stopni. Czyli wyglada na to, ze sie jednak przegrzewa. Tylko teraz nie wiem czy jest to spowodowane kurzem czy moze jakis wentylatorek nie dziala.

Sprawdz paste, może juz jej prawie niema ;) i odkurz/wyczyść porządnie chłodzenie ;) a obroty wentylatorów powinienes mieć w BIOS oraz na programach typu Everest :)

Problem w tym, ze jest jeszcze na gwarancji i wolalbym go nie otwierac puki co. Jesli kupilbym te sprezone powietrze to jest mozliwosc uzycia go bez koniecznosci rozkrecania/otwierania laptopa? Te pytanie moze sie wydawac dla kogos dziwne ale niestety jestem w tym zielony.

Chcialem sie tez spytac czy jest mozliwosc sprawdzenia czy wentylatory sa sprawne, najlepiej jakims programem.

Między szparki możesz przedmuchać w obudowie...ale nie wiele to da przy takim stanie jak masz, moim zdaniem coś nie tak z chłodzeniem lub brak pasty.

Zrób testa programem CPU Z i jak się po godzinie testu nie wyłączy to się napewno nie grzeje.

Dobra odkrece go, usune kurz i zobacze jak sprawa z pasta. Gwarancja tylko na 3 miechy jeszcze wiec obojetnie. Dzieki wszystkim za porady! ;) Napisze jeszcze po wszystkim czy podzialalo.

Bawilem sie z tym troche. Nalozylem nowa paste, wyczyscilem wszystko od srodka a temperatura taka sama. Nie wiem co jeszcze moge zrobic.

Kup może podkładkę chłodzącą, zawsze trochę pomoże.

Pewnie by troche pomogla ale musi byc cos na rzeczy z tymi resetami, wylaczaniem sie od tygodnia. Zakladajac, ze jest to wina temperatury ktora jest wysoka podczas grania to zrobilem co moglem. Zuzycie procka i innych czesci jest w normie. Moze formata zrobie ale nie wiem w jaki sposob mogloby to zadzialac.

ja tak miałem jak do przedłużacza podpiąłem za dużo i mi też w trakcie obciążenia blue gówno wyskakiwało.

Spróbuj odpiąć zbędne rzeczy.

Może też to być spowodowane zawalonym wentylatorem więc upewnij się że wszystko jest ok.

Sprawdź też temperatury. Jak w spoczynku procek będzie miał 50+ stopni to zainwestuj w podkładkę chłodzącą.

Kiedyś miałem podobny problem... i o dziwo myślałem że po daniu do naprawy kompa który wywalał ciągle blue screeny i zamulał się podczas przeglądania stron internetowych a podczas grania nie 3 dni działał po naprawie normalnie i znów się pojawiały..., dziwne było jeszcze to że jak wymieniłem Liveboxa z TP na TP-Linka router przestało wywalać blue screeny i zamulać kompa :P

Przedłuzacz jest raczej wporzadku. Tylko ladowarka od lapka podpieta jest. Ewentualnie telefon laduje. Wentylator byl praktycznie czysty, dzisiaj czyscilem go na blysk a w procku zmienilem paste na nowa.

Trzeba było nie rozkręcać i oddać do servisu. Może przysłali by nowego lapka.

Z tego co się orientuję to wykrzaczyła się jakaś germańska łatka. (z tego wynika kod błędu + płacze na DE forach)

Machnij sobie formata lub spróbuj zaaplikować service packa http://www.microsoft.com/pl-pl/download/details.aspx?id=5842

Skoro masz jeszcze 3 miesiące na gwarancji to bym się nie zastanawiał tylko wysyłał. Miałem podobny problem (laptop dell) tylko, że nawet przy "głupich" stronach na internecie miałem temperaturę 60+. Czyszczenie nie przyniosło rezultatu. Wysłałem na gwarancję i tak naprawdę większość podzespołów mi wymienili. Ostatecznie nie dowiedziałem się co z laptopem było nie tak ale problem został rozwiązany (do tego nowe części o ile były nowe nie jakieś używki ;))

Obczaj to

http://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/windows_7-hardware/bluescreen-id-1031/62846dc5-88fb-48a5-851e-86b65f19a13f

Od siebie mogę polecić odinstalowanie antywirusa, jeśli to nie pomoże to nie wiem.