Bog, bogowie, religie, jaszczury, itp

Dobry farmazon, powinien być jakiś test na IQ przed możliwością napisania w tym temacie.Wątpię, żeby to było tak łatwe do wyjaśnienia - w sensie fenomen religii we współczesnym Świecie, Polsce. Moim zdaniem na taką popularność składa się wiele czynników, np. tradycja (według naszych babć, dobry człowiek = człowiek chodzący do kościoła), duży wpływ kleru na politykę, kościół jest również poważnym podmiotem opiniotwórczym. Myślę, że wśród "wierzących" jest spory odsetek, który w żadne biblijne cuda nie wierzy, ale wierzy w siłę kościoła jako instytucji/wspólnoty.Nastolatki szaleją za gwiazdami rock'a, dla ludzi starszych takimi celebrytami są często księża.

Ehhhh..... az nie chce mi sie ogarniac

I to tyczy sie wszystkich :)

Biblia została napisana w takich czasach kiedy jej głównymi odbiorcami byli ludzie ubodzy i niewykształceni. Biblia była pisana w języku takim by ludzie mogli zrozumieć i uczyć się o bogu. Więc nie można słów biblii przyjmować dosłownie.Ja wierze w Trójcę Świętą i rozumiem że zawsze gdy naukowiec zaczyna gadać o chrześcijaństwie za dowody że bóg nie może istnieć bierze biblie dosłownie czyli tak jak nie powinno się robić, po prostu idą na łatwiznę.Nie wieżę że Bóg stworzył świat w siedem dni... Było tak napisane by ludzie nie pomyśleli że skoro Bóg ma tworzyć świat kilkanaście milionów lat to jest słabym bóstwem.Duchy czyli ludzkie dusze pałętające się po świecie... Człowiek może mieć duszę, ale by Bóg skazywał go na pałętanie się po świecie jest śmieszne. Może w średniowieczu to był jeden ze sposobów straszenia wieśniaków przez kościół?Jest to moje zdanie i nie musicie się z tym zgadzać. Trzeba trochę więcej wiedzieć o temacie o którym się rozmawia a nie głupoty gadać.

To co można podważyć naukowo jest w Biblii takim razie przenośnią?

Nie wierzycie w Boga tak ? To powiedzcie mi skad sie wziela Ziemia i zycie, albo inaczej skad sie wzial kosmos nawet nie wiadomo jak dluga granica jest wszechswiata. Samo sie wszystko nie stworzylo z niczego. A duchy ? Malo to ludzi na przyklad opowiada jak byli w jasnym tunelu kiedy to byli na granicy smierci ? Ja wierze w duchy i ufo tak samo jaki reinkarnacje,i nie musze byc zwolennikiem kosciola lub religi.