Casual pytania

POE to pierwsza gra z rodzaju mmorpg z której nie wyszdłem po godzinie.

Mam dość dużo pytań mam nadzieje, że są tu jacyś doświadczeni plejerzy.

Dobry build dla rangera? Jeśli pvp ma w tej grze jakikolwiek sens to pod pvp.

Czym są skrawki papierów dla przykładu 1/9 The Hermit?

Mam 54 lvl do tej pory zbieralem wszystkie żółte itemy i je sprzedawałem po identyfikacji czy robić tak dalej? (300 orb of alternation w stashu)

Co oznacza corrupted?

Czy Breach to event czy stały element gry?

Pvp to raczej zabawa. Nie nastawiaj się na to w tej grze.

Karty, jeśli zbierzesz te przykładowe 9/9 będziesz mógł wymienić na item z opisu danej karty.

Zbieraj całe zestawy uzbrojenia (żółty item z każdego slotu eq) i sprzedawaj za alchemy/chaos orby. Obojętnie jakie skill gemy z quality. Najlepiej ściągnij sobie item filter. One ładnie zaznaczają wartościowe itemy.

Corrupted to przedmiot, którego nie możesz dalej edytować w żaden sposób.

Breach to tymczasowa liga (całe te "portale"). Każda liga ma motyw przewodni, od społeczności graczy może zależeć czy zostanie w grze na stałe.

PvP nikt nie gra bo praktycznie nie da się tego zbalansować w grze tego typu.
Build pod rangera? Jest tego mnóstwo. Sprawdź forum i przejrzyj pod 2.5, wiele 2.4 też działa.

Możesz sprawdzić jaki poziom ma przedmiot klikając alt gdy najedziesz na niego myszką (możesz też wziąć go "w rękę" i wpisać na czacie /itemlevel). Mówię Ci to ponieważ jest kilka recipe w których ważny jest poziom przedmiotu, tak jak Ci kolega wyżej napisał. Sprawdź Vendor Recipe Wiki by poznać w sumie bardzo ważny element gry.

Corrupted, jak wyżej wymieniono, sprawia że nie można modyfikować przedmiotu. Istnieje też "Vaal Orb" którym można zmodyfikować przedmioty/skrzynki w 'nieprzewidywany' sposób. Ogólnie używa się tego na bardzo dobre skrzynki lub gemy z dużym quality.

Breach to liga która będzie trwać 3 miesiące. Poprzednia liga "essence", tak się spodobała że została wprowadzona jako stały element, więc kto wie, możliwe że breach też z nami zostanie (w co wątpię).

Jaką krójówkę wybrać? Chodzi mi o te od 3 lvla u npctów

Jaką krójówkę wybrać? Chodzi mi o te od 3 lvla u npctów

Jaką chcesz. I tak będziesz mógł do niej zaprosić innych npc.

czyli gra to nieskończony grind

Jak każdy hack'n'slash, chodzi o to byś zdobył jak największą ilość waluty i jak najlepsze przedmioty, a w między czasie się też przy tym dobrze bawił. Na siódmym poziomie mistrza, możesz wziąć największą bazę która pozwoli Ci zaprosić wszystkich do siebie.

Gra ma swoje zakończenie ale wtedy wchodzisz na wyższy poziom trudności i zaczynasz od nowa. Gdy zrobisz to na wszystkich poziomach trudności, zostaje Ci endgame, czyli mapowanie.

uhh dla kogoś takiego jak ja może być ciężko grać w coś gdzie nie można komuś pokazać kto jest lepszy, ale dziękuję każdemu za odpowiedź

uhh dla kogoś takiego jak ja może być ciężko grać w coś gdzie nie można komuś pokazać kto jest lepszy, ale dziękuję każdemu za odpowiedź

Zapraszamy na HC, tam możesz bić się o bycie lepszym nawet bez pvp.

jest top ranking graczy HC? nie można dawać itemów ze standarda na hc postacie?

jest top ranking graczy HC? nie można dawać itemów ze standarda na hc postacie?

Tak, ostatnio chyba z resztą top 1 padł, jeśli dobrze pamiętam. Nie, nie można.

to może być ciekawe. czy ranger może mieć build niezwiązany z łukiem? bo zdaje się, że takie na forum widzę

W PoE w teorii każda postać może być każdym, różnią się tylko tym, w którym miejscu drzewka zacyznają. Ofc wiąże się to z tym, że niektóre postacie mają większe predyspozycje pod konkretne buildy albo mogą z nich więcej wyciągnąć. Więc tak, ranger może mieć build bez łuku. Rangerem nie grałem, ale skoro w liście są jakieś aktualne buildy to prawdopodobnie jakoś działają.

super, podoba mi się coś takiego

to co zebrałem do 54lvl

poe.jpg

filtr ściągnięty//edit nie rozumiem dlaczego pokazuje mi zwykłe białe itemy, żebym zbieral czy też potiony

Biały item możesz potraktować orb of chance. Masz wtedy szansę na stworzenie niebieskiego, żółtego, lub nawet legendy. Dlatego masz podświetlone dobre bazy do legend.

Czasami też pokazuje białe itemy z socketami na chromatic orba.

dobra rozumiem, a jak działa party? czy jest shared exp? czy exp ten sam, ale trudniejsze potwory

czy słabe legendarne przedmioty normalnie sprzedawać w sklepie?