Ludzie mają rage na Bli$$arda bo nagle zorientowali się, że on wszystko robi dla kasy. NO KTO BY SIĘ SPODZIEWAŁ. I tak jestem pod wrażeniem, że ludzie zauważyli to tak szybko, ale jak dla mnie to o dobre 10 lat się i tak spóźnili.
Jeśli o mnie chodzi to dla mnie cena jest neutralna. Sam nekromanta mnie nie interesuje, a w D3 gram raz od święta więc go po prostu nie kupię i tyle. To czy jest to dużo czy mało to zależy właśnie od sposobu spojrzenia. Faktycznie w wielu grach f2p za te 63 zł się i mniej dostanie, ale za te 60 zł też można sporo kupić np. TESO, GW2, gdzie contentu no masz xx więcej niż jakiś tam nekromanta i duperele do niego
Natomiast jeśli zaś chodzi o "moralne" spojrzenie na cała tą sprawę to jak dla mnie Blizzard nie jest w porządku wobec fanów D3, ale samo D3 uważam za całkiem ok h'n's. Pomysł na płatne dodatkowe klasy ma swoje plusy i minusy i według mnie nie jest jakiś mega głupi, pod warunkiem, że cenę mają sensowna (a te 60 zł to nawet daje radę), ale fajnie by było jakby oprócz tej klasy dodali też w zanadrzu jakiś inny, dodatkowy content. Od razu na myśl przychodzi mi tutaj taka gra "Evolve" gdzie np. kupowało się pakiety łowców i potwory, każdy chodził po 20 euro. Co się stało z tą grą chyba wszyscy wiemy? Nawet f2p jej nie pomogło, a niby też taki hype na nią był
Jesteś głupia, czy tylko udajesz? Firma KAŻDA MOŻLIWA ma za zadanie zarobić pieniądze. Możesz sobie mówić co chcesz, możesz uważać że komuś tam przyświeca dobro, ale wydawca zawsze obiera sobie za cel zarobić i nie ma w tym nic dziwnego. Nikt się nie zorientował, bo dla każdego konsumenta jest to normalne - ktoś tworzy jakiś produkt i chce na nim zarobić. I rzeczywiście porównywanie nowości do czegoś, co już ma swoje lata i cena zdążyła spaść ma wiele sensu. Użyj czasem tego co masz w głowie (o ile masz). Za 20 złotych też można kupić ogrom starych gier z masywną ilością kontentu, a jakoś nie porównujesz ich do nowości, które wychodzą. Można za cenę nekromanty kupić wiele rzeczy, ale jak na cene czegoś, co dopiero wychodzi jest ok. Cena jest adekwatna do tego, co dostajemy.
I moralnie blizzard jest ok w stosunku do fanów - zrobił grę, ludzie bawią się setki godzin. Nie ma on żadnych zobowiązań wobec nich, bo diablo nie jest i nigdy nie było mmorpg, które musi otrzymywać jakieś ogromne wsparcie. Za czasów diablo dwa było dokładnie to samo, żadnych rewolucyjnych zmian nie było i co? I nic, bo ludzie nie mieli takiego butnego, dziwnego przeświadczenia, że NO PRZECIEŻ SIĘ NALEŻY. Diablo jest grą SP z dodatkiem multi, które jest prowadzone i utrzymywane. Nie ma żadnych dodatkowych kosztów, żadnych możliwości dodatkowego finansowania utrzymania tych serwerów. Kupujesz raz i możesz grać ile chcesz. Nie ma tutaj kosmetyków do kupowania, które generowałyby dodatkowych przychód. Zwyczajnie gra jest.
Zresztą nawet nie ma sensu się produkować, bo dla ciebie kupowanie nekromanty nie ma sensu (mimo, że to jakiś dodatkowy kontent, postać), a nie raz na forum się chwaliłaś ile to pieniędzy potrafisz zostawić na jakieś gówno skiny w smajcie czy innych takich grach. Wieje głupotą na kilometr