Champion AP

Witam,

kilka miesięcy temu bardzo trafnie doradziliście mi z kupnem Akali, ale teraz szuka nowego wyzwania.

Sprecyzuję swoje poszukiwania:

* W grę wchodzą jedynie postacie na AP (kocham postacie na ap, mam AP runki i nie chcę tego zmieniać)

* lista champów, których posiadam:

- Ahri

- Akali

- Alistar (darmowy to wiadomo)

- Blitzcrank

- Fiddlesticks

- Fizz

- Kennen

- Teemo

- Tristana (to samo co ali)

- Zilean

Serdecznie pozdrawiam i czekam na uzasadnione wypowiedzi, to znaczy nie tylko nazwa championa, chcę dokładnie wiedzieć, dlaczego jest waszym typem numer jeden.

Pozdrawiam. Jest temat ogólny powinieneś tam napisać. Dla mnie AP mistrzem jest Brand

Wielki nuke

Ulti na teamfighty.

Skille obszarowe

Podpalenie

Na midzie kosi, na lejnie też.

Fajnie wygląda :>

Od kiedy Tristana jest na AP?

Ostatnio sprawdzałem Galio i też kosi:

Swietny passyv,

Dużo AP na początku

Z runami w early game koximy i nie mamy problemów w późniejszej grze.

"Combo" Q>E / E>Q robi naprawde dużo

Ult bardzo przydatny aby uratować drużynę. Można ultem zmienić teamfighta na naszą korzyść.

Dla mnie support z niego do d*py.

Jako tank mamy mały dmg, osobiście robie go na max AP. Jednak bez itemów na HP, nie wyciągniemy 2k HP na 18. Nie jestem tego do końca pewny, ponieważ nigdy nie skończyłem builda.

Tristane da się na ap robić , ale mniejsza ;s.

Brand

Swain

Katarina

shaco

ezrael

Te postacie ownią aaa no i jeszcze anivia.

Sion pod Ap pro dmg z Q jak i W dotego ulti co daje life steal i AS = OP postać

Ezraela sie robi najczęsciej na AD z powodu Q i ulta, bo W walimy tylko w championów a do E trzeba troche ogarnięcia.

Poza Tym GrucA umiesz czytać?

Musze przyznać ze nafeedowany Sion może ubiegać się o pente :D

@ up nigdy nie twierdziłem że Tristana jest na ap, ja tylko wymieniłem posiadanych champów.

Ahri :

+ true dmg z Q

+ auto-naprowadzanie czarow tzn. ich priorytetem jest champion ( W i R )

+ ucieczka x3 z ult

+ maly cooldown czarow

+ zadaje ogromniasty dmg przy 100 ap

+ taunt - psycho-milosc

+ przydatna w TF

+ * ma fajnego skina ( troll wiem ) :)

- najczesciej pada focus

- bedzie miala nerfa

- wymaga skill-shota taunt oraz q

Malzahar, 1v1 najsilniejszy mag jak dla mnie, nawet po nerfie. Dzieki swojej plamie spokojnie posklada tankow (procentowe wysysanie hp) jego ulti lapie przeciwnika wiec nawet kiedy wpadnie na ciebie ad w na full buildie wystarczy ze rzucisz plame zlapiesz w ulti i typa nie ma. Dochodzi takze banalna farma dzieki visionowi, po kazdej sierci przeciwnika, przenosi sie na kolejnego zadajac dmg + pasyw malzaharaz ktory przywoluje dosc silnego minniona. No i ten przelicznik na ulti om nom nom.

Ahri już mam i ją ubóstwiam :D

Z tego, co widzę, nie wymieniłeś Annie.

Annie:

+jeden z najlepszych nukerów

+wszyscy leżą na jej kombo

+przydatna w TF (stun bear, połączenie pasywa z ultem)

+dzięki jej tarczy każdy dps może ssać

+dobra farma z Q (jeżeli dobijemy miniona z Q, odnowi nam manę zużytą na skilla)

+tania (450 IP)

-często banowana

-mocno focusowana

-papier

A ja polecam Xeratha moim zdaniem to Ryze v 2.0

Malzahar, Malzahar i Malzahar!!! To on jest AP "miszczem", ogarnięty jedzie dosłownie każdego. Do tego masz runki, więc nie ma o czym gadać, polecam go z całego serca :)

Kennen !!!!! Jest boski :D

Piszecie piszecie a o LeBlanc to juz nie :)

Opisze ci LeBlanc, jak dlamnie najlepsza postać na ap na midzie ogarniętej le blanc nikt nie może zabić.

1 Combo zreguły po wrogu.(w+q+r+e)

+Silence

+Stun

+Małe CD

+"Potrójny flash"

+Tania 3150.

+Malzahar nie ma szans.

-Dostaje silenca/taunta jest po niej

-Brana na Focus

-Postać jedno liniowa wskrócie jest wstanie zabić jednego bochatera naraz, nie 2 nie 3, wsumie można pokoleji z tak małym cd.

-Troche nie przydatna w team fight ale cóż najlepiej łapać pojedynczo.

Zapomniałem o Xh (a sam go mam i polecam)

Xerath:

Build:

Doran's Ring

Sorcerer's Shoes

Rabadon's Deathcap

Rylai's Crystal Scepter

Will of the Ancients

Void Staff

Dorana zamieniasz na Zhonya's Hourglass

Plus i minus:

+pasyw świetny do obrony przed DPS ad

+niesamowity zasięg

+3x ult

+stun nie raz uratuje ci d*pę

+dobra farma z Q podczas togglowanego W

+świetnie harassuje dzięki Q

+sprawuje się dobrze nie tylko na Normalu, ale też Dominionie

-jakiekolwiek disable - jest po nim

Combo:

E-W-Q-R x3

Nie ma to jak doradzać najłatwiejsze postacie , co to ma być?

LeBlanc-W Q R i do tego ewentualnie jeszcze ignite =0 funnu z gry....

Malzahar-E W R E=Dziękuje za taką grę ...

Annie-Stakujesz stuna puszczasz q potem ulta po typie=co to jest za fun...

Jak widzę niektóre wasze komentarze to oooohhh.Tristana na ap jest dobra , bo ma wszystkie skille na ap i jak pociśnie full combo to szkoda gadać.Ezrael pod ap cienki ??proszę cię jest teraz darmowy zagraj sobie potem pisz.Z tego co gadacie to opłaca się kupić:

Kennena

Branda

Pisałem wcześniej Swaina

Anivia

Xeratha

Ewentualnie jeszcze malza chociaż przy nim nie ma tak dużego funnu z gry.

Taki ps łatwo zabić malze 1v1 wystarczy mieć taką szarą chuste na głowe (Quick silver slash czy jakoś tak)puszcza w ciebie ulta a ty tą chuste i po ult.

Karthus:

+olbrzymie dmg,

+łatwa farma,

+przyjemne ulti, :D

+silny pasyw,

+dużą część ad da radę sam zabić właśnie dzięki pasywowi,

+W dobrze spowalnia i zmniejsza m defa.

-E żre dużo many na początkowym etapie,

-Q wymaga treningu przy celowaniu,

-ulti w trakcie tf opłaca się rzucić tylko po śmierci,

-mogą ciebie nie lubić. :D

Co do ulti Malza, jeśli chce się je przerwać wystarczy grać Gangplankiem.

Zapomniałem o Xh (a sam go mam i polecam)Xerath:Build:Doran's RingSorcerer's ShoesRabadon's DeathcapRylai's Crystal ScepterWill of the AncientsVoid StaffDorana zamieniasz na Zhonya's HourglassPlus i minus:+pasyw świetny do obrony przed DPS ad+niesamowity zasięg+3x ult+stun nie raz uratuje ci d*pę+dobra farma z Q podczas togglowanego W+świetnie harassuje dzięki Q+sprawuje się dobrze nie tylko na Normalu, ale też Dominionie ***-jakiekolwiek disable - jest po nimCombo:E-W-Q-R x3

Combo... hmm, lepiej E-W-R-Q-R-R-Q :) ultem łatwiej zestunować niż Q, zwłaszcza jeśli przeciwnik jest dość daleko i potrafi dobrze unikać ciosów. Inna sprawa że jeśli trafimy ze stunem z Q to mamy 100% pewności że drugie Q wejdzie na czas. Za to z tekstu co do Dominiona się śmiałem w głos, kilka razy widziałem tam xerusia i szczerze mówiąc żaden nie był w stanie nic zrobić :)

Build niezły, chociaż osobiście preferuję RoA zamiast Rylai (oczywiście budowany przed Raba). Nie do końca rozumiem voida, bo to dość sytuacyjny item, a już kompletnie nie rozumiem co tu robi zhonya (armora i tak uzbieramy z AP, a aktywny nie jest aż tak przydatny dla Xeratha jak parę bonusów pasywnych z innych itemów, np. Morello).

Xerath polega głównie na tym, że stara się farmić ile wlezie i harassuje wroga swoim Q. Jeśli wbije lvl6, ma flasha (i ignite najlepiej) to można obstawiać killa (flash, W, E, Q/RRR, ignite). Poza tym Xerath jest urodzony do gankowania moim zdaniem, więc jeśli uda ci się zniknąć niezauważonym z lane to jest spora szansa na killa na przepychanym lane :)

@GrucA: Prosta gra tymi champami? Na low-lvl to i może. Malzaharowi łatwo uciec, a przepchnąć go pod wieżę potrafi np. wspomniany wyżej Xerath (w trakcie meczu byłem w stanie spokojnie z-outfarmić malza na midzie, dwukrotnie na 2 takie pojedynki), Annie ma raczej małe zasięgi i naprawdę nie jest trudno ją zatrzymać. A jak kogoś można łatwo powstrzymać, to gra nimi staje się automatycznie utrudniona. Oczywiście że łatwo ich ogarnąć, ale... :)

Dlaczego nikt nie wspomniał o Veigarze? Okej, rozumiem że jak trafi na kogoś kto będzie go twardo harassować to będzie źle, ale przy nowych kosztach many może łapać swoje AP jak szalony. A w mid i late pokazuje na co go stać, zwłaszcza przy targetowaniu przeciwnego AP carry. Ba, farmed/fed Veig jest w stanie nawet tanka położyć (oczywiście z combo z DFG, jak widzę tego yordla bez tego itemu to jakoś mi się słabo robi). :)

n4zArh ja jadę buildem Phreaka :D mam runki pod xh, a zapomniałem dodać, że można budować xercia pod cd reduction lub magic penetrę, i jak weźmiemy morella to częściej możemy używać W, lecz jak weźmiemy Voida to większy dmg. Poza tym chciałbym dodać, że prawdziwa zabawa xerciem jest wtedy, gdy mamy full runki. A kombosy walę różnie, zależnie od sytuacji, jak widzę, że focusują mojego, to robię im wjeżdża z R, żeby się od niego odwalili. Co do spelli to ja biorę zawsze flasha+exhausta, stawiam na ewentualne doganianie przeciwników i dobijanie ich z Q :)

Za Veigiem nie przepadam, ale jak załapiesz stuna, a ten ci wyjedzie z DFG + W,R,Q...

okej poznałem już wasze zdanie na ten temat i mam dylemat Malazhar vs Brand :X