Co grozi za szerzenie piractwa na YouTube?

Zacząłem nagrywać poradniki jak piracić gry.Słyszałem że za to grozi nawet policja 0.o.Liczę na odpowiedzi i dodam że administracja nie ma prawa ZNOWU zamknąć mojego tematu, ponieważ nie szerze piractwa tylko się na jego temat pytam.

mod_ico.png
Przenoszę do tego działu ~ NS

lol twierdzisz że administracja nie ma prawa zrobić czegoś na swoim serwisie? ; O fun.

A tak do tematu to poszukaj w internecie a nie liczysz na to że ktoś to znajdzie za ciebie >.<

W skrócie? Dożywocie oczywiście.

A tak poważnie, to jeśli ktoś to zgłosi, to policja się tym zainteresuje.

Samo piractwo w pewnym sensie " nie jest karane " jezeli robisz to na wlasny uzytek . Jezeli jednak chcesz robic poradniki z tego co rozumie jak piracic gry ( crackowac , sciagac z torentow itd ) to jest traktowane jako rozpowszechnianie . Wystarczy jeden telefon na policje i sa u Ciebie na chacie ....

A jak się zainteresują na dobre to skanik na kompie. Jak piracisz dużo to pewnie kara pieniężna, lub nawet parę lat więzienia.

To przecież oczywiste, aż dziwię się, że można o to pytać... Piractwo = kradzież, a jeśli policja interesuje się kradzieżą to piractwem również. Nie rozumiem takich osób, które zamiast uczciwie zarobić, poroznosić ulotki czy coś woli ściągnąć piracką wersję gry, bo "za darmo" i "tylko frajerzy płacą za gry"... Idąc tym tokiem rozumowania, po co kupować samochód jak na parkingu pod domem stoi tyle darmowych, nic tylko wsiąść i jechać? Do OP - polecam zaprzestać tego typu działalności i zacząć żyć uczciwie. Pozdrawiam

jak to zrobisz mądrze to wiesz...może by dało rade, uzywac innych nazewnictw, pozatym kto sie choć troche zna sie na necie i umie używac google to wie ,że miesięcznie każdą gre mozna mieć "za darmo" , wystarczy zainwestwowac kolo 150 zł co starczy na kilka/kilkanascie mięsiecy, ja już nie używam torrrentów, pamiętaj , że sciągać możesz to jedyna wskazówka jaką moge dać ;p + to, że 99 gb gier można mieć za 25 zł nie wiem czy to duzo czy mało ;p, pozatym jak crakowac gry? serio? tak cieżko poszukać jak używać odpowiednich programów i jak sie kopuje pliki?

Za takie coś zapewne tak, ale jak sam ściągasz i korzystasz raczej nie no i łapią grube ryby głównie, nie płotki, wiec raczje mała szansa :)

CherryGrove --> No wiesz, Twój tok myślenia nie jest poważny, bo ukraść auto stanowi spory trud i grozi realna kara, za ściąganie gier czy filmów nie grozi w sumie nic, to takie prawdopodobieństwo, jak wygranie w lotto, że coś Ci zrobią, za ukradzenie auta, to inny temat i to całkowicie, to nie dane w postaci kodu, to fizyczny przedmiot.

To przecież oczywiste, aż dziwię się, że można o to pytać... Piractwo = kradzież, a jeśli policja interesuje się kradzieżą to piractwem również.

1...

2...

3...

HASUUHSAUHSAHUSAHUSAHUASHUASUHSAHUASHUAS xD

A tak serio do autora tematu, bo widzę że dzieciarnia cię tutaj straszy policją, i takie tam - Oczywiście polska policja ci gówno zrobi, nie masz się czego obawiać, niektórzy chyba zapomnieli w jakim kraju żyją. "Skanik na kompie", padłem, i nie wiem czy jeszcze wstanę xDDDDD. JEDYNĄ rzeczą jakiej się możesz obawiać, to to, że YT zamknie twój kanał, jak natrzepiesz ileś tak tysięcy subskrypcji (przynajmniej 15k), thats all. Nie słuchaj pierdół gimbów w tym temacie, bo to wszystko podchodzi pod mocny kabaret. Kraj, w którym trudno o zadowalającą interwencję policji do NORMALNEJ zbrodni, wpada ci na chatę i robi "skanik na kompie" (żelażny kandydat do mojego osobistego tekstu roku, a dopiero początek lutego). Oczywiśćie czekam teraz na opowieści, jak to kumplowi kumpla CBŚ zrobiło wjazd na chatę, i skonfiskowało toster i lodówkę za pobranie cracka do Tibii.

1...2...3...HASUUHSAUHSAHUSAHUSAHUASHUASUHSAHUASHUAS xDA tak serio do autora tematu, bo widzę że dzieciarnia cię tutaj straszy policją, i takie tam - Oczywiście polska policja ci gówno zrobi, nie masz się czego obawiać, niektórzy chyba zapomnieli w jakim kraju żyją. "Skanik na kompie", padłem, i nie wiem czy jeszcze wstanę xDDDDD. JEDYNĄ rzeczą jakiej się możesz obawiać, to to, że YT zamknie twój kanał, jak natrzepiesz ileś tak tysięcy subskrypcji (przynajmniej 15k), thats all. Nie słuchaj pierdół gimbów w tym temacie, bo to wszystko podchodzi pod mocny kabaret. Kraj, w którym trudno o zadowalającą interwencję policji do NORMALNEJ zbrodni, wpada ci na chatę i robi "skanik na kompie" (żelażny kandydat do mojego osobistego tekstu roku, a dopiero początek lutego). Oczywiśćie czekam teraz na opowieści, jak to kumplowi kumpla CBŚ zrobiło wjazd na chatę, i skonfiskowało toster i lodówkę za pobranie cracka do Tibii.

Mam nadzieję że masz rację :D

Ma rację. Gdyby tak było jak tu się wypowiadają "znawcy" to już dawno bym siedział za korzystanie z torrentów. Niestety PÓKI CO polscy stróże prawa mają problem wyśledzić zgubiony telefon który ktoś zostawił na komendzie więc nalotu się nie spodziewaj a jak takowi zapukają to spytaj czy mają nakaz i grzecznie im zamknij drzwi przed nosem.

Ehh widze nie lapiecie o co chodzi przeczytajcie to co napisalem ... Jezeli uzywasz wylacznie DLA SIEBIE nic nie zrobia .... Ale jezeli ROZPOWSZECHNIASZ to juz jest inna bajka ... Wiec sry ale jezeli nie jestescie w stanie rozroznic tych dwoch spraw tylko swiadczy o tym ze nie macie pojecia o czym piszecie .... Wy tu piszecie o przypadakch gdzie WY SAMI korzystacie z tego a nagrywanie na YT jak scrakowac skad sciagnac jest juz ROZPOWSZECHNIANIE .... Nie mowimy odrazu o nalacie FBI , Gromu czy co tam wiadomo ale przez takie cos mozna narobic sobie problemow ...

@BCS wyzywanie od gimbów i dzieciarni, prezentujesz tym tylko swój poziom, do którego nie będę się zniżać. CBŚ nie "wjedzie ci na chatę", chyba, że ktoś poda na ciebie namiary. Tutaj bardziej chodzi o jakąś śladową chociaż moralność, zastanów się ile ludzi robi tak samo, dzięki tobie teraz po obejrzeniu poradników będzie robić to jeszcze więcej ludzi, przez co twórcy gier tracą pieniądze. Zaraz znajdą się tacy, co napiszą że przez to przecież nikt nie zbankrutuje ale postawcie się na ich miejscu. Na prawdę nie trzeba się aż tak wysilać, żeby mieć oryginalną wersję gry, ale po co iść do pracy dorywczej jak jest weekend prawda? Czy poczekać kilka miesięcy aż gra będzie w jakiejś reedycji o wiele tańsza. Jest również mnóstwo czasopism, które nie są drogie i zawierają niezłe gry, np. CD-Action. A wracając do tematu, tak, najwyżej twoje konto na YT zostanie zablokowane, natomiast warto się zastanowić, czy to co robisz jest słuszne. Tyle w temacie, pozdrawiam.

Cherry takie "moralizacje" sensu nie maja :) To tak jakbys chcial naklonic zlodzieja zeby nie kradl bo to jest "be" . Dzieciaki pojda " na swoje" zarobia grosza wtedy moze docenia czyjas prace . Teraz kiedy all idzie z garnuszka mamusi nie ma na to szans ^^

T4l4r, chociaż jeden rozsądny :P Rozumiem to aż za dobrze, ale pójdzie taki kiedyś do pracy i zdziwi się, że musi on sam zarabiać, i że gold sam mu nie wpada do portfela. A w najgorszym wypadku od takiego niewinnego piracenia przerzuci się na coś bardziej "niezgodne z prawem"... Ja na prawdę nie chcę źle dla ludzi, mam nadzieję, że OP to zrozumie.

Żyj uczciwie w Polsce ze śmiesznymi zarobkami. Załóżmy, że u nas zarabia się 2000zł i w Niemczech 2000euro. U nas gra kosztuje 200zł u nich 40 euro. (przykład nie przeliczałem) Kto o zdrowych zmysłach będzie kupował oryginały? CherryGrove, Ty może tego nie rozumiesz bo zawsze mama leciała do sklepu i kupowała Ci co tylko zechcesz. Spróbuj sam zarobić, nawet pracą dorywczą, jakiś pieniądz a potem przepier*ol go na gierke komputerową...

Nie chcę tutaj wchodzić w żadną kłótnię, dlatego powiem jak ja to widzę.

Fakt, faktem polska policja, nie będzie nikogo szukać za takie rzeczy.
ALE
Jeżeli komuś się zechce, zgra wszystkie twoje filmiki jako dowody, znajdzie Cię jako osobę prywatną, a potem razem z twoimi danymi, dowodami w postaci filmików itd. pójdzie na policję i udowodni, że to właśnie ty łamiesz prawo, to nie bój się, w takiej sytuacji nasza policja zainterweniuje.

Mają wszystko podane na tacy, załatwić nakaz wejścia do mieszkania i zabezpieczenia komputera do "ekspertyzy" nie będzie problemem przy dowodach jakimi są twoje filmiki.

Sprawa dla policji łątwa, szybka i przyjemna. Kolejny sukces naszej wspaniałej policji nad przestępcami.

Pozdrawiam wszystkich i bez hejtów.

PS. Udowodnienie, że to ty nie będzie trudne, bo chociażby już na tym portalu ujawniłeś swoje IP ;)

Z tego co wiem, gra komputerowa, muzyka, czy film nie są elementami niezbędnymi do przeżycia. Jest to towar luksusowy, na który z założenia, nie wszystkich musi stać. Zaczniecie tworzyć coś swojego, co będziecie chcieli sprzedać, to wtedy zrozumiecie, dlaczego to jest problem.

Za nagrywanie jak pobrać "jakąś" grę nic Ci się nie stanie. Co najwyżej zablokują/usuną konto choć ja nie kojarze aby kogoś zablokowali po tym jak nagrał taki filmik. Na youtube jest pierdyliard filmów jak pobrać, zainstalować gdzie nagrywają to dzieci w wieku 10-13 lat i nic.

Ten temat piractwa to jak mniemam był już poruszany. Autor zadał pytanie więc wypadałoby mu na nie odpowiedzieć.

@Bekaz, ale nikt Ci nie każe kupować gier albo inaczej: gier które są nowościami, megahitami, itp. Jest wiele klasyków dostępnych po bardzo niskich cenach, czy jak już wspominałem w magazynach o grach. A u nas wcale z cenami nie jest tak najgorzej. Bodajże w Czechach gry są 2x droższe, niż u nas, więc nie możemy narzekać. To tylko ta nasza polska mentalność działa w ten sposób - jak dostać coś szybko, za darmo.