Co w największym stopniu odpowiada za płynność gry w sytuacjach, kiedy mamy do czynienia z bardzo dużą liczbą jednostek w jednym miejscu? grafika, procesor czy ram?
Co jest główną przyczyną?
Wszystko co wymieniles jest powiazane Grafika ofc ma najwieksze znaczenie jednak jezeli dajmy na to masz mocna grafe a procek slaby to grafika nie bedzie w stanie osiagnac swojego optymalnego dzialania poniewaz procesro bedzie spowalnial ( nie bedzie w stanie przetowrzyc wszytskich informacji od grafiki ) . Kolejnosc grafika > proc > ram ( jednak jak wspomnialem jedno jest zalezne od drugiego
) .. Takze do optimum potrzebujesz wszytskiego
Właśnie zależało mi na ustawieniu takiego łańcuszka co najważniejsze. Dzięki T4l4r. Swoją drogą myślałem że to właśnie procek głównie odpowiada za płynność a następnie ram.
Po pierwsze nie ma czegoś takiego jak "proc spowalnia grafike" XDDDD Polecam włączyć benchmarka i ustawić by testował tylko samą grafikę... Procesor ma zwyczajnie różnorakie rzeczy do przetworzenia i to on nie nadąża, nie można powiedzieć, że spowalnia karte LEL Zależy też od gry. Inne wykorzystują moc obliczeniową karty, drugie zaś w większym stopniu kładą nacisk na procesor. Wysokie taktowanie RAM w większości przypadków ma sens jedynie przy zintegrowanych karta graficznych. Można powiedzieć, że w komputerze działa coś na zasadzie prawa minimum Liebiga i tak naprawdę najsłabszy komponent decyduje o tym jak to wszystko działa. Nie można jednak powiedzieć, że procesor spowalnia grafikę czy na odwrót.
Ehh napisales to samo co ja "prawa minimum Liebiga i tak naprawdę najsłabszy komponent decyduje o tym jak to wszystko działa. Nie można jednak powiedzieć, że procesor spowalnia grafikę czy na odwrót." reasumjac majac np gtx 980 i core 2 duo to proc bedzie spowalnial grafike bo nie wyrob z obrobka informacji ... Wiec nie wiem why tak "mowic nie mozna" skoro sam powyzej napisales ze "zalezy od najslabszej czesci" .... Skoro grafa jest end gamowa a procek slaby to on jest powodem spowolnienia ....
Nic tu nie spowalnia XD GTX 980 z core 2 duo, a GTX 980 z i7 4770k ciągle będzie pracował tak samo, procesor zwyczajnie nie będzie wykonywał odpowiednio szybko WŁASNYCH obliczeń co spowoduje spadek fpsów...
Dziękuje wam obojgu wiem o co biega.
Zdziwił mnie skok cenowy w ostatnim miesiącu. Myślałem że komponenty powinny stanieć a tutaj na zestawie za 3600 już 200zł trzeba dopłacić za to samo
Polecam obserwować cenę dolara, może kiedyś spadnie
Chyba wiem co masz na mysli bo tez mialam ten problem w pewnej grze... lagi, sciny... a wystarczylo zaktualizowac sterowniki i wszystko juz smiga Sprawdz sobie je, moze ci pomoze jak nie wspolczuje wydatkow...
Sprzęt mam już prawie 5 letni i do tego laptop. Co prawda jak był kupowany to z górnej półki ale już powoli wymięka i czas na zmiany. Zależy mi na kompie pod Star Citizen tak żeby ruszył na max detalach ale daje sobie cały rok na zakup.
Ja mam lapka 7-8 lat i smiga lepiej niz stacjonarny w HotS'a zwlaszcza wiec powiem ci jakie bylo moje zdziwienie ze po 3 miesiacach przerwy okazuje sie ze moj dziadek lepszy jest od kompa... i okazalo sie ze wine ponosza sterowniki... ale nei do konca bo w grze pokazuje mi ze mam slabego neta a co jets nie prawda, bo jak sprawdzam predkosc mam prawie 80 mb...
Hehe ale tez lapka chcesz kupic czy stacjonarny?
Generalnie stacjonarny ale przeraża mnie okropnie power consumption tych nowoczesnych potworów. Według moich obliczeń to po 4-5 latach może się nawet uzbierać do 1000zł dodatkowych kosztów za prąd. To tyle ile +/- są droższe laptopy o porównywalnej specyfikacji a wolałbym dołożyć raz a mieć głowę spokojną co miesiąc... ah sam już nie wiem co robić
lol co, przecież "power consumption" w obecnych czasach idzie w stronę coraz mniej prądożerności, nie wiem skąd te obliczenia za prąd XD no chyba, że liczyłeś maszyne do bitcoinów
Co w największym stopniu odpowiada za płynność gry w sytuacjach, kiedy mamy do czynienia z bardzo dużą liczbą jednostek w jednym miejscu? grafika, procesor czy ram?
Jeśli poprzez tą frazę rozumiesz np wyświetlanie dużej ilości graczy w miastach (vide Lineage2, Aion, etc), to dochodzi jeszcze kwestia dysku. Za mała prędkość odczytu i na super grafie i procku będzie slideshow przy dużych skupiskach graczy. Tu na pomoc przychodzą dyski SSD - last, but not least.
Ja pod koniec czerwca tez chce nowy komp zlozyc za 3k juz mozna cos lepszego miec, ale wiem ze przynajmniej starczy mi na pare lat, a dodatkowo zawsze latwiej jest cos wymienic czy zmienic
p.s podeslij mi na pw kompa na ktory sie zdecydowales
@Sewei specjalistą nie jestem a tak jak mówię czasu daje sobie cały rok. Chociaż prawdopodobnie jakoś zaraz po wakacjach zakupie, kiedy ceny zestawów jeszcze nie zaczną iść w górę sierpień-wrzesień (podobno to najlepszy okres).
@Civil: Zgadzam się z Tobą, przy nowych podzespołach widać wyraźne spadki zapotrzebowania na energię ale nadal jest to dużo więcej od laptopów. Jeżeli mój laptop pobiera około ~30W a nowy gamingowy pecet ciągnie w praktyce te 150 W przynajmniej. Proste obliczenie: 120W * 6 h pracy (d) * 365 (dni) = 262 kWh * 0,55 gr = ~145 zł. Zakładając, że kompa nie wymieniam przez 5 lat no to masz ~730zł. Zauważ, że przyjąłem że ten Pc-et pracuje praktycznie bez jakiegokolwiek obciążenia (normalnie przynajmniej x2 tyle). Gdzieś popełniłem błąd??
Moc obliczeniowa więcej energii = większa moc obliczeniowa, coś za coś. W przypadku peceta masz pewność, że wszystko ci zadziała tak jak powinno(jeśli chodzi o gry, renderowanie etc/) + masz możliwość szybkiej wymiany padniętego komponenta. By uzyskać podobną moc obliczeniową komputera za +/- 3 tysiące, musiałbyś kupić laptop za 6-8 tysięcy, który także będzie miał całkiem wysokie zużycie prądu. Trzeba liczyć w ten sposób
A nie lepiej samemu zlozyc? napewno ktos ci na tym forum doradzi cos dobrego niz czekanie, a bo moze bedzie taniej, a ja sie bede meczyc i nudzic xD
Nie prawda Civil nie ma aż takiej różnicy cenowej zobacz sobie:
Gamingowy laptop z allegro cena: 4800zł
http://allegro.pl/gaming-laptop-toshiba-qosmio-x70-i7-gtx770-ssd-w8-i5062636233.html
Jeden z zestawów z forum 3800zł
http://www.morele.net/inventory/info/QP5kZn/
Te dwa zestawy są bardzo porównywalne (oceniam że laptop jest słabszy mocą o jakieś 8% według porównywarek google) a zużycie mocy to mniej niż 1/3 tego co ten pecet!!!
Lol przeciez jest przepasc miedzy gtx 770m a normalnym gtx 970... W tamtym laptopie jest gtx770m nie gtx770