Witam. Chciałbym się was spytać co takiego ma w sobie WoW ze tyle osób płaci i wszyscy sie tak tym "jarają". Prosiłbym was o odpowiedź xd. I proszę nie pisać postów typu : To sobie zagraj i zobacz albo szukanie nie boli. Z góry dzieki. ;p
Co ma w sobie WoW?
dlaczego mamy nie pisać,żebyś poszukał?
sprawa jest prosta WoW ma to COŚ...
-w pizdu klas
-przeogrpmny świat
-jeszcze większy wybór itemów
-skilli
-dzięki temu,ze jest abonament, taki "polskipolaczekpl" nie popsuje Ci radości gry...
ogólnie wow, to mega połączenie wszystkich mmo jaki istnieją... ma tak wiele opcji, nie sposób wszystkich wymienić...
- Nietypową grafikę
- Żaden mmorpg nie ma tak dużego i bogatego świata jak WoW
- Strony konfliktu
- Dużo ras i klas
- Świetny PvP, PvE
- Masa skilli i zadań
- Dużo itemów
- Wiele eventów
- Małe wymagania sprzętowe ;-)
- Ciekawe podchodzenie do niektórych spraw jak np. rajdy (czyli zbiera sie kilkaset osób by po chwili rzucić się na kilkanaście NPC'ów i kilku przypadkowych graczy-ofiar)
- Czasami można po prostu wejść , usiąść i cieszyć się spokojem / pięknymi widokami lub spotkać się przy piwie w karczmie
- Tysiące ukrytych lokacji
- Walki na szeroką skalę i z rozmachem
- Setki potworów
- Ogromne wsparcie fanowskie
- Częste uptady i nanoszenie poprawek
- Ogólnie zainteresowanie twórców własnym projektem
- Dodatki z nowymi lokacjami, potworami, skillami, rasami, itemamy i eventami
- Na ogół przyjemna atmosfera.
A czemu nikt nie mowi o questach? bo jak na MMO sa bardzo ciekawe. W wiekszosci MMO sa to questy podaj przyniesc pozamiataj. A ja rogalem mialem questy ktora sa specialnie dla niego i dla jego trybu stealth. Gdzie moby sa po 40+ ja mialem 30 i musialem sie zakradac do komnat by cos wyniesc. Dla mnie to bylo cos... No i to ze za same questy nagrody sa naprawde fajne... a nie robisz questa caly dzien i dostaniesz jakis syf. Poza tym bardzo dobrym rozwiazaniem jest laczenie klas alchemia z hmmm zielarstwem
. No i fakt niby cukierkowa grafa. Ale cholera jasna jest naprawde ale to naprawde dobra.
Czemu się wszyscy tym jarają? Reklama, reklama... Blizzard dużo w nią inwestuje, i dlatego amerykanie nie znają innego MMO niż WoW. A na kilkoma milionami amerykanów poszła reszta świata. Ale nie oszukujmy sie - można znaleźć lepsze MMORPG.
każdy ma inne gusta, ale pokaż mi mmorpg wyraźnie lepsze od WoW'a....
Wyraźnie lepsze? Jak sam mówiłeś są różne gusta, dla mnie na przykład wyraźnie lepsze jest L2.
Wyraźnie lepsze? Jak sam mówiłeś są różne gusta, dla mnie na przykład wyraźnie lepsze jest L2.
...... (wdech wydech) Ogolnie chodzi o to ze WoW jest naprawde dobrym MMO. Nie mowie ze L2 nie bo tez jest za***iste.. ale hmmm no WoW ma cos co w dzisiejszych czasach powoduje ze MMO wciaga. L2 ma juz sporo lat i ciagle jest to to samo L2 z roznicami co do subclass nooblessow czy hero ale ogolnie glowna strona gry sie nie zminila. Robisz glowna postac expisz ja troche potem robisz krasia farmisz/spoilujesz materialy potem znow nastepnego i craftujesz. Poza tym L2 nie jest typowym MMO pod PvP wiadomo jedna klasa jest bardziej kozacka od drugie. L2 zawsze bylo glownie pod siege. W WoWie masz ta mozliwosc ze nie musisz pytac by komus najebac tylko to robisz. Laczenie profesji i co najlepsze fajne questy. W L2 jedyne questy ktore mi sie podobaly byly to questy na klasy... cala reszta jest po chu... i gowno z nich sie ma. A w WoWie sa naprawde dopbre. Niby cukierkowa grafika ale wlasnie ona przyciaga oko. Hmmm moze to dla tego ze WoW faktycznie wyglada bardziej sredniowiecznie niz L2. W L2 nie ktore armory swieca sie jak psu jajca a w WoWie rague undeath ubrany w lachy plus jakis kaptur.... i wyglada jak prawdziwy brudas z sredniowiecza
ZACZYNA SIĘ!!!(buhahahaha)
W L2 jedyne questy ktore mi sie podobaly byly to questy na klasy... cala reszta jest po chu... i gowno z nich sie ma.
Jak sie gra na rate x35 to można odnieść takie wrażenie... ale na x1 czyli offowych serwach Questy są bardzo potrzebne, bo bez nich nie ma EQ, ani materiałów, ani kasy.
w WoWie rague undeath ubrany w lachy plus jakis kaptur.... i wyglada jak prawdziwy brudas z sredniowiecza
Wygląda jak G. Już wspominałem że grafa w WoWie jest dobijająca, nie tylko przez cukierkowość, ale także przez ogólną rozdzielczość. A w L2 mamy piękne widoczki, świetną muzykę, a lepsze zbroje wyraźnie różnią się od tych gorszych... Zresztą sam wiesz, grałeś. Dyskusja bez sensowna bo i tak obstajemy przy swoim
1. Nigdy nie robilem questow nawet na Offach. bo byly o dupe rozbic. Zabijajac 100 mobow a w nagrode 25CBP? to juz na SSach gozej wychodzilem niz na nagrodach ktore dostawalem za questy. Jedyny przydatny quest i w sumie konieczny byl na ostrza i recke na Sword of Ipos.
Ja tam nie wiem bo wow na maxa na 1284x1024 wyglada calkiem w pyte
- Nietypową grafikę- Żaden mmorpg nie ma tak dużego i bogatego świata jak WoW- Strony konfliktu- Dużo ras i klas- Świetny PvP, PvE- Masa skilli i zadań- Dużo itemów- Wiele eventów- Małe wymagania sprzętowe ;-) - Ciekawe podchodzenie do niektórych spraw jak np. rajdy (czyli zbiera sie kilkaset osób by po chwili rzucić się na kilkanaście NPC'ów i kilku przypadkowych graczy-ofiar)- Czasami można po prostu wejść , usiąść i cieszyć się spokojem / pięknymi widokami lub spotkać się przy piwie w karczmie- Tysiące ukrytych lokacji- Walki na szeroką skalę i z rozmachem- Setki potworów- Ogromne wsparcie fanowskie- Częste uptady i nanoszenie poprawek- Ogólnie zainteresowanie twórców własnym projektem- Dodatki z nowymi lokacjami, potworami, skillami, rasami, itemamy i eventami- Na ogół przyjemna atmosfera.
Nie pisz ze zaden mmorpg nie ma tak rozbudowanego swiata jak wow. Z tym sie nie zgodze, age of conan ma dwa razy taki swiat jak wow i 2 razy tyle skilli i questow, oraz prawie dwa razy tyle klas co wow. Ogolnie jest gra wieksza od wowa z lepsza grafika, tylko poki co narazie przechodzi ciezke chwile odbugowania [ z wowem tez tak na poczatku bylo].
A wow na najwyzszej grafice z wysoka rozdzielczoscia ladny to zbytnio nie jest,
Mozliwe tyle ze AoC to syf Juz Mortal Online bedzie o niebo grubsze i DarkFall. Grajac na Trialu AoC myslalem ze chyba pomylily im sie pojecia czym jest dobre MMO
Wracając do tematu, a raczej do gościa który go załadał, a jeszcze precyzyjniej - do pytania które zadał ;]
Bo ja grałem bardzo krótko w WoW, więc mało o nim wiem (grałem może ze 3 dni i to na pirackim serwerze...), ale mam ze 3-4 kumpli w klasie, którzy grają w to na globalu i znam część zasad panujących w grze i pare rozwiązań, których użyli twórcy i też pare rzeczy mnie irytuje.
No i w sumie też zadaje sobie pytanie, postawione przez autora tego topicu.
Wiem, że Blizzard to firma, która wszystko co robi jest genialne (w diablo2 grałem 2 lata, w Warcraft3 pogrywam do tej pory), ale np. walka, która jest bardzo mało dynamiczna w porównaniu do niektórych gier, albo fakt, że dobijesz max lvl w miesiąć a następne 3 lata śmigasz z max lvlem mnie bardzo irytuje :/
No po prostu za cholere nie moge sobie wyobrazić RPG'a, a już tym bardziej MMORPG'a, w którym głownym celem nie jest lvl.
Kumple z klasy mi mówili, że w WoW'ie gra się dopiero zaczyna od max lvla, ale to mnie nie zadowala ;/
Jak można grać w MMORPG, bez świadomości, że nie mogę sobie w każdej chwili pójść na mobki się wzmocnić? :/
Przecież to już się zamienia w grę akcji.
Bo w grach akcji też masz ekwipunek, questy i śmigasz sobie po mapce bez patrzenia na lvl...
Jakby chociaż w WoW'ie były jakieś buildy albo coś... ale NIE.
Tam staty rozdają się SAME.
Powalone na maxa i chociaż wiem, że pewnie nie mam racji, bo Blizzard to geniusz, ale dla mnie takie MMORPG'i to w zasadzie nie MMORPG'i tylko jakieś dziwaczne hybrydy...
W dodatku questy wydają się być bardzo potrzebne w tej grze, a ja questów nie lubie, tylko full party i max grind
A tu nie dość, że pewnie grindu będzie mało, albo wogóle (wkońcu masz max lvl, to po co?) to jeszcze pewnie z nudów (bo co tu porobic jak masz max lvl?) będe musiał robić te questy :/
I jeszcze ten OGROMNY abonament...
No po prostu nie mam pojęcia, jak ten WoW mógł przyciągnąć, aż TYLE ludzi, mimo tych rzeczy które opisałem wyżej, nawet jeśli nadrabia to innymi ciekawymi rozwiązaniami...
A i jeszcze jedno:
1. Nigdy nie robilem questow nawet na Offach. bo byly o dupe rozbic. Zabijajac 100 mobow a w nagrode 25CBP? to juz na SSach gozej wychodzilem niz na nagrodach ktore dostawalem za questy.
Dla mnie np. takie rzeczy to plus. Nie zmuszają do questowania... W przeciwieństwie do WoW'a, w którym jak nie będziesz robił questów to będziesz gorszy od tego co robi... Bo on ma wypaśne itemy a Ty nie. Bezsens... Questy mają być urozmaiceniem a nie głównym celem. Głównym celem ma być grind i rywalizacja. Takie moje zdanie, więc nie kłuć się o kontrowersyjny fakt :]
EDIT:
@Do pana poniżej:
na granie ani nie mam pieniędzy ani chęci, bo niektóre rozwiązania są nie pod mój gust (patrz wyżej).
.
Heh, zagraj najpierw na poważnie - później oceniaj.
Choć zgadzam się z tobą co do tego że WoW to śmieć, to:
walka, która jest bardzo mało dynamiczna w porównaniu do niektórych gier
Właśnie jest bardzo dynamiczna, ale w stylu "skacz i licz na to że trafisz"...
Tam staty rozdają się SAME.
Wierz mi, grałem kiedyś w grę w której są bulidy. Wszyscy dawali szybkość szczęście i atak, nie dało sie ich trafic a ciebie rozwalali na hita... Wiec to że staty rozwijają sie same jest plusem.
I jeszcze ten OGROMNY abonament...
Dla dorosłych jest to bardzo mały wydatek, wiec abonament to gwarancja że nie spotkasz tam dzieci...
"Dla dorosłych"? Dorosły nie zawsze ma duże zarobki, zresztą często dużo pracuje i ma mało czasu na gre, więc woli kase przeznaczyć na coś innego niż na coś, przed czym spędza tak mało czasu... Ty myślisz, że każdy pracuje po 6h dziennie i przynosi 4 tys. miesięcznie?
Co do statów to można byłoby to inaczej rozwiązać, a nie tak upraszczać :/
A co do walki to może masz rację, chociaż w porównaniu do takiego cabala, to nie jest za dynamiczna :/
Altairze wiele nie wiesz o tej grze skoro tak mowisz
Po 1 fakt max lvl mozesz dobic w miech.... Nie prawda bo by walczyc z dobrymi mobami trzeba naprawde miec dobry staff a by go zdobyc trzeba naprawde czasem sie pomeczyc. Wiec osiagniecie max lvl z itemami ktore mozna kupic tylko w sklepie = noobstwo na maxa.
Mowisz ze nie lubisz questow. Czyli musisz grac w MMO ktore sa albo lamerskie albo kiepskie. Bo akurat w WoWie questy sa naprawde ale to naprawde ciekawy w przeciwiestwie do polowy MMO w ktorych chodzi glownie o podaj/przynies/pozamiataj.
Teraz tak mowisz ze nie ma buildow.... BLAD tam masz talenty ktore TY rozdajesz baaa robisz to tak by wybrac na co chcesz isc czy na PvP czy na PvE czy na expienie.
Teraz PvP ktore niby jest malo dynamiczne. Ja tam nie wiem ale mi sie wydaje ze PvP w tej grze jest mocna strona. Nie jest to faktycznie PvP jak w Fury Online czy w Cabalu gdzie skill wykonywany zaslania 3/4 ekranu ale jest naprawde dobre szczegolnie jak walczy druid z paladynem.
Co do party... hyh a slyszales o stancjach? wypadach na nie ? albo Tajemnicze lokacje gdzie TYLKO z party mozna isc i miec dobre dropy z tego. ja nie wiem jak graja twoi koledzy ale skoro nawet oni tego nie wiedza to o czyms swiadczy
Fakt, że mało wiem. Troche mnie przekonałeś, ale np. w starutkim już diablo 2, były i skille (czyli coś w stylu talentów) i staty. To naprawdę się udało, więc po co tak upraszczać? Fakt że głównym wskaźnikiem "siły" postaci są itemy, też troche irytuje (chociaz tak jest niemal w kazdej grze, chociaz w WoW'ie jest to spotęgowane). Co do mobów - w innych grach decydowałeś się: idziesz albo na hunt, albo na grind. A tu w zasadzie masz tylko hunt. Więc kolejne uproszczenie. I po co? Co do stancji - tak, slyszalem i akurat to bardzo mi się podoba więc nic nie wspomniałem.
Altair, 40 zł miesięcznie, to nawet ja mógłbym przez jakiś czas wydawać, bo mam trochę odłożone. I nie mówimy o dorosłych którzy pracują w kopalni czy gdzieś, ale normalnie, wracajac koło 17 do domu.
Prawie połowa ludzi grających w WoWa to dorośli.