Co myślą "eksperci od sportu" o e-sporcie

Patrzac na to jak mlody jest E-sport to moim zdaniem i tak pokazne liczby. Zobaczymy jak to bedzie wygladalo za 10-20 lat. Juz teraz coraz czesciej pojawiaja sie w telewizji relacje z jakis turniejow csa,doty, lola czy innej gry. Dla mnie sport to sport, E-sport to e-sport, dwie rozne rzeczy. Jedna bazujaca na sile fizycznej, druga natomiast na wiedzy i czasie rekacji(chyba tak to moge okreslic).

Osobiscie wole obejrzec jakis mecz z Doty niz mecz pilki noznej. Moim zdaniem wszystko moze sie zmienic gdy aktualne pokolenie dzieci( zaznajomionymi z grami od wozka, ze smartphonem w rece od 4 roku zycia) dorosnie. Wtedy moze byc np wieksze zainteresowanie E-sportem niz zwyczajnym tradycyjnym sportem i te liczby podane na gorze sie diametralnie zmienia. Ale co bedzie, tego nie wiem. Zobaczymy za kilkanascie lat :)

Wiesz akurat jakbym zobaczył jakiegoś zalewającego się tłuszczem kolesia z pryszczami w okularach i by mi powiedział, że gra w lola zawodowo to bym go sportowcem nie nazwał .Ktoś już podał definicję sportu jest to wysiłek fizyczny i psyhiczny, nazywanie lola, cs-a e-sportem jest ok, ale nie nazwałbym tego zwykłym sportem, tak samo jakbym nie nazwał kolesia grającego w szachy zawodowo sportowcem.Dla mnie osoba wysportowana to osoba odznaczająca się sprawnością fizyczną dzięki uprawianiu sportu.

No właśnie, bo wszyscy są ograniczenie w dzisiejszych czasach. Sport, ludzie kojarzą z wysiłkiem fizycznym głównie, co jest dzisiaj błędnym określeniem. Ja sam też nie chętnie nazywam ten cały e-sport, prawdziwym sportem bo nie mieści mi się to w głowie by nagle zmieniać definicję sportu po to by "wlepić" tam tych ludzi którzy grają w gry....

Ale cóż trzeba iść z duchem czasu i akceptować zmiany bo inaczej ciężko nam się będzie nie długo pogodzić z kolejnymi nowościami które pewnie nie raz nas jeszcze zaskoczą i zmienią nasze postrzeganie.

Co za problem sport to sport, czyli wysiłek fizyczny, esport to esport - granie na komputerze :lol:

Shitstorm.jpg

@Criss85 Cholera no, nigdzie nie mogę znaleźć tego wykresu, ale wygląda na to, że masz rację. Zwracam honor. Pozdrówka :)

Oczywistym jest, że eSport to sport a dokładniej jedna z konkurencji sportowej. Tym wszystkim co chodzi o ruch fizyczny mający na celu rozwinięcie organizmu niech siedzą sobie dalej na wikipedii i udają mądrych, (mam nadzieje że zdacie mature z wiedzą z wikipedii.)

Porażka, w dzisiejszej dobie internetu każdy jest znawcą wszystkiego o ile ma dostęp do wikipedii :D. Debile pozostają dalej debilami (inteligencja) ale mają wiedzę (mądrość)!! bo mają dostęp do 'mądrości' w internetach. Eh....

Profesjonalizacja eSportu dowodzi, że 'eSport' jest 'sportem' w 100%.

Dla tych wszystkich co nadal uważają, że sport = rekreacja zachęcam do powrotu do książek. Podpowiem że znak równości zniknął już w XI wieku....

Skoro esport jest sportem to czemu właśnie nazwanego go esportem? Rozumiem, że to sport elektroniczny, ale po co go tak nazwano, a nie po prostu sport? Jakiś synonim od słowa sport? Jego kategoria? Czy co?

Dajcie już temu tematowi umrzeć w spokoju :v

Nazwano to esportem bo inaczej wielu ludzi powiązanych z "prawdziwym" sportem miałoby ból dolnych części ciała. Bo tego że np. szachy to też sport już nikt nie pamięta.

Wiadomo przecież Bolt, Beckham, Sugar Ray, Krystyna, Ali albo cała masa innych sportowców nie różni się od pączka z chińskiej dzielnicy siedzącego 14h przy kompie i doskonalącego :
-ciało po przez walenie w klawiaturę i niezidentyfikowane ruchy myszką

-umysł................ czy tylko ja pomyślałem o community w tych jakże genialnych grach
-ducha......... chyba były już jakieś przypadki że ktoś tam wyzionął ducha od przegrania

Ale sportsmeni dalej będą wierzyć że kiedyś to oni dostąpią zaszczytu uniesienia w górę Pucharu Prawdziwych Mężczyzn a i może komputer odsłoni przed nimi coś więcej.

Na pewno nadajecie się na aktorów do filmu "Powrót do Rzeczywistości"

I szachy do większości gier to porównują chyba tylko ogórki które nigdy tej gry na oczy nie widziały. Są gry na komputer w których trzeba wykazać choć odrobinę inteligencji ale to nie te esportowe. Niespełnieni sportowcy chcą się realizować w esporcie i to tyle co mogę o nich powiedzieć

Kiedyś ku uciesze gawiedzi były walki gladiatorów, ludzie uważali to za sport i możecie mówić co chcecie ale tak było.
Dla nich wtedy to była rozrywka na takim samym poziomie jak dla nas oglądanie Piłki nożnej itd.

Później jakiś Mieciu z Heniem wymyślili sobie, "Eee stary dawaj zrobimy igrzyska olimpijskie" i kurde się przyjęły koniec końców wyparły walki gladiatorów itd.
Masowy szał P** był i jest, sport się rozwinął jest super. Dzisiaj dyscyplin sportowych mamy od groma.

No i teraz przyszedł czas na E-sport, czy to jest sport? Teraz nie ale kto wie czy kiedyś z tą dyscypliną nie stanie się tak samo jak z resztą dyscyplin "sportowych" które powstały dla radości i rozrywki mas?
Ale tak naprawdę czy E-sport musi być uznany za sport? NIE, NIE i jeszcze raz NIE. Macie szachy, pokera itd. te dyscypliny są niszowe ale ludzie w nie grają, jeżdżą na turnieje itd. Dyscypliny się rozwijają i będą sie rozwijały.
Z E-Sportem może być podobnie, nie ma sensu gównoburza że PRZECIEŻ TO JEST SPORT albo PRZECIEŻ TO NIE JEST SPORT!
Ci którzy lubią ten nowy nurt to niech go śledzą, a może nawet się w nim rozwijają dochodzą do najwyższych poziomów w SCII, LoLu itd.

Ps. Mój znajomy gra profesjonalnie w szachy, i ktoś wyżej powiedział o stresie przed każdą rozgrywką w SCII albo w innych produkcjach.
Nie zdajesz sobie sprawy @umbra jaki stres jest grać jedną partię szachów przez 13-14 GODZIN! Ale to tylko taka mała ciekawostka z mojej strony :)

Kolejna bezsensowna dyskusja, kolejna gównoburza... debatowanie na ten temat nie ma sensu, bo każdy jest przekonany do swoich racji i nie da się 'nawrócić'.

Uważajcie sobie co chcecie, ale organizatorzy e-sportowych eventów nie narzekają na brak widowni i raczej nie obchodzi ich, czy np LoL jest uważany za sport, czy tylko grę.

A co do tej 'dyskusji' na YT. Rozwala mnie to, że te dziadki wypowiadają swoje mądrości na temat gier komputerowych. Ich jedyne doświadczenie z komputerem to pisanie maili jedną ręką (na dwie za trudno).

http://www.youtube.com/watch?v=Box01YzekaQ#t=0

Ich zachowanie mówi wszystko. Kolejna rzesza ludzi myśląca, że gry są dla dzieci albo ludzi bez jakiegokolwiek życia. Ciekawe co oni robią takiego głębokiego. Zresztą komentarze pod tym mówią same za siebie co ludzie o nich myśla.