Co o tym sądzicie?

Witam chciałbym wam się hmm.. (pochwalić?) moim opowiadaniem (a raczej jego pierwszymi dwoma rozdziałami, wybaczcie reszty jeszcze nie napisałem ^^)

Szpital Terskani

Patrolujemy już trzeci lub czwarty dzień ten sektor w poszukiwaniu tych rzeczy zrobionych z

Hae've. Jesteśmy w systemie Turian mam nadzieję, że nie naruszyliśmy ich przestrzeni i nie

wydadzą nam wojny. Cała załoga ufa komandorowi, kapitanowi. Nie wiem co on dokładnie

planuje ale mam nadzieję, że jest to dobry wybór. Tasae [komandor] powiedział, że kiedy

tylko przybijemy do jego ojczystej planety, każdy z załogi będzie mógł pić i jeść na jego

koszt. Jak na razie jest najlepszym człowiekiem, u którego służyłem, cała załoga jest

zmieszana między rasami mamy tu nawet quariana, to świetny technik, zaś nasz pilot Ardis

potrafi wylecieć z każdej opresji. Wygląda na to że Tasae i Ardis znają się już bardzo długo.

Dziennik Pokładowy

Jesteśmy atakowani, Tasae z Ardisem robi co mogą. Cała załoga robi co w jej mocy. Alri z

drużyną, którą przydzielił jej Tasae używa dział laserowych, niestety musi robić to ręcznie

gdyż strzał uszkodził systemy celowania. Kazali mi nagrać tą wiadomość na wszelki

wypadek. Ładownia się pali, w kajutach jest wielka dziura, część załogi zginęła podczas tej

bitwy. Obawiam się, że Ardis i Tasae wiedzą, że nic nie zrobimy w tej sprawie. Kazał wysłać

wszystkich do Kapsuł ratowniczych, kazał mi zabrać dziennik. Cały statek się pali, na

głównym pokładzie została tylko Arli broniąca nas dalej, Tasae i Ardis. Niestety mają zbyt

dobrze rozwinięte działa, a my nie zdążyliśmy włączyć osłon. Arli z tego, co widzę broni

kapsuł żeby nas nie zestrzelili, Ardis i Tasae stanęli na bok do dział żeby i Arli miała lepszy

punkt strzału i żeby oni nie trafili w kapsuły.

Widzę kolejną kapsułę, dostaliśmy wiadomość Arli z Ardisem odlatują kapsułą, Tasae został

na statku by nas nie zestrzelili.

Dziennik Tasae

Obudziłem się w nieznanym mi miejscu, obok leżał ranny Turianin. Wszystko mnie bolało,

nie mogłem wstać. Do sali gdzie leżałem wszedł komandor jednego ze statków flagowych

Turian. Podszedł do mnie i zaczął mówić:

-Witam panie Tasae, jak się pan czuje?

-Tak samo jak dwie minuty temu –odpowiedziałem

-Darujmy sobie arogancje chcemy panu pomóc więc niech pan tego nie utrudnia.

-po pierwsze nie mów do mnie „Pan” bo to brzmi staro, mów mi po prostu Tasae

-No dobrze P.. Tasae to jak się czujesz?

-Eh… ogólnie dobrze ale ręką cały czas mnie boli.

-Nie dziwie się spadłeś z kosmosu-popatrzył na mnie z dziwną ironią w spojrzeniu. -może cię

boleć jeszcze przez tydzień później ustanie. –prześpij się, jak wstaniesz pójdziesz razem ze

mną do Rady Turiańskiej.

Później usnąłem, dziwi mnie, że Turianin tak dobrze mnie przyjął…

Mija drugi dzień od kiedy obudziłem się w Turiańskim szpitalu. Dalej dziwi mnie fakt

dlaczego mnie tak mile tutaj przywitano. Postanowiłem się wybrać na spacer po tym szpitalu

żeby sprawdzić gdzie dokładnie jestem. Szpital nie różnił się niczym od tych na Ziemi, no

może oprócz bardziej rozwiniętej technologii. Sami Turianie, no ale czego można się bardziej

spodziewać po planecie Turian. Podszedłem do pierwszego lekarza jakiego spotkałem.

-Witaj mam pewne pytanie

-Czego chcesz człowieku, mam ważniejsze rzeczy do zrobienia

-Wybacz, że do ciebie podszedłem.

-Oh przepraszam, wróć do Sali, połóż się na swym wygodnym łóżku i poczekaj aż przyjdą po

ciebie.

-Czemu pałasz taką niechęcią do ludzi?

-Ludzie to zmora galaktyki więc nie mam pojęcia dlaczego tutaj jesteś.

-Jestem Komandor Tasae, ten, którego odzyskaliście z wraku statku.

-Co? Ja przepraszam nie wiedziałem.

-Nic się nie stało, mam po prostu kilka pytań.

-Oczywiście pytaj.

-Najprostsze pytanie, gdzie się znalazłem?

-Witamy na Terskani, ojczystej planecie każdego Turianina.

-Rozumiem, wiesz może co stało się z moją załogą?

-Niestety na statku, a raczej jego wraku byłeś tylko ty i martwi załoganci.

-Rozumiem no dobrze nie zabieram ci już czasu, na resztę odpowiedzi odpowiedzią mi wasi

komandorzy.

-Rozumiem widzę szczęścia Komandorze.

-Dziękuje i miłego dnia.

Odszedłem. Wyjrzałem przez okno na czerwono-niebieski niebo Terskani. Słońce już

zachodziło i na niebie ukazały się dwa księżyce tej pięknej, zielonej planety. Z okna oprócz

pięknego nieba było widać morze lub ocean, nie byłem pewny gdyż nie znałem tej planety

więc nie mogłem powiedzieć co się tam znajdowało. Lekki wiatr poruszał liśćmi drzew

wywołując, usypiający dźwięk.

-No dobra czas wracać do pokoju –pomyślałem.

Nazajutrz mój pokój odwiedził Ambasador Turian.

-Witaj Komandorze, jestem Azden. Dla ciebie po prostu Azden

-Widzę, że przyjmowanie tutaj Ras innych niż Turian jest bardzo mile widziane –

uśmiechnąłem się szyderczo.

-Niech pan odstawi swoje aroganckie żarty, jestem tu po coś i chce to jak najszybciej

skończyć. Mam do pana dwa pytanie potem wyjdę a pan będzie mógł się zabierać z naszej

planety.

-No dobrze skoro mnie tak przytulnie ugościliście to będę próbował wam pomóc.

Azden skrzywił się, najwyraźniej nie bardzo lubił żarty, szczególnie od ludzi.

-Dobrze więc niech pan odpowie, co pan robił ze swoją załogą na naszej orbicie?

-To tajna misja Przymierza i niestety nie będę mógł panu udzielić tej informacji.

-No cóż spodziewałem się takiej odpowiedzi od człowieka.

-W sprawy Przymierza proszę nie mieszać całej ludzkości, nie każdy człowiek jest taki jak

pan sądzi.

Po Azdenie widać było zdziwienie. Malowało się to na całej jego twarzy.

-Dobrze, ale czy zechce pan współpracować od tego zależy przyszłość tej twojej ludzkości.

-Szukaliśmy tutaj Hae’ve, dostaliśmy od kogoś wiadomość, ze w tej okolicy ktoś może coś o

nich wiedzieć.

-Hae’ve to tylko mit, legenda zależy jak wy to nazywacie. Jeśli tylko po to tu pan jest to

proszę opuścić planetę.

Odszedłem nic nie mówiąc, wiedziałem, że w tej sprawie nic nie wskóram. Wykupiłem jedną

noc w hotelu przy porcie kosmicznym.

Atak

Rano zerwały mnie z łóżka syreny alarmowe miasta, coś do nas leciało i nie były to Gethy.

Szybko podleciałem do strażnika, którego spotkałem na swej drodze.

-Ruszaj się człowieku do schronu – zdążył krzyknąć zanim przygniótł go kawałek budynku,

który oderwał się po strzale z działka plazmowego.

Biorąc pod uwagę technologię, której używali najeźdźcy to nie była znana mi rasa.

Miałem zamiar pomóc strażnikom w walce, kiedy przeszył mnie dreszcz. Moje ciało

odmawiało mi posłuszeństwa. Czułem krew na swym czole, purpurowa ciecz ściekała mi na

ręce. Nie wiedziałem dokładnie co się stało lecz obawiałem się, że jednak chyba się już nie

dowiem. Obudziłem się w zniszczonym mieście, na ulicach Turiańskiej metropolii było pełno

trupów. Były to głównie żołnierze, choć zdarzali się też obywatele, kobiety a nawet dzieci.

Nie wiem ile czasu minęło odkąd byłem nie przytomny. Ktoś się zbliżał, widziałem zarys

postaci przez kłęby dymu. Leżał przy mnie martwy strażnik więc wyciągnąłem z jego ręki

karabin szturmowy i wycelowałem.

-Mam włączone tarcze, jeśli strzelisz rozsmaruję twój mózg na tej ścianie –osoba dalej się

zbliżała, przynajmniej było wiadome, że od razu przechodzi do rzeczy.

Krzyknąłem pierwsze co mi przyszło na myśl –Kim jesteś, przedstaw się.

-Apil Shard generał z trzynastego oddziału Przymierza.

-Czy to wy tak zmasakrowaliście to miasto?

-Niby po co mielibyśmy to robić, zostałam tutaj wysłana po ciebie.

Apil zbliżyła się do mnie, wtedy mogłem dokładniej zobaczyć jak wygląda. Była ona piękną

blondynką o niebieskich oczach, włosy sięgały jej do ramion. Była dość wysoka co jeszcze

podkreślało jej urodę.

-No i na co się tak patrzysz Komandorze? –uśmiechnęła się do mnie.

-Wybacz, pani generał.

-Przewyższasz mnie rangą więc nie mów do mnie pani generał, poza tym mów do mnie po

prostu Apil na czas naszej misji.

-No dobrze Apil może ktoś tu został, pamiętaj ratuj cywilów, strzelaj do nie przyjaciół. –

Powiedziałem z ironią w głosie

-To, że pracuje w wojsku nie oznacza, że jestem tępa. –Apil uśmiechnęła się szyderczo. Jako,

że takiej odpowiedzi się nie spodziewałem to trochę mnie to zamurowało.

-I pamiętaj Komandorze jeśli jesteśmy na misji i pan powie „Skacz” ja się spytam „Jak

wysoko” lecz jeśli tylko skończymy misję a pan komandor choć spojrzy na mnie nie tak, to

najzwyczajniej ci nakopię.

Stałem w osłupieniu po tym co usłyszałem przez jakieś dwie minuty. Wyrwały mnie z tego

stanu jej słowa.

-Ruszaj się komandorze, przecież mamy sprawdzić co tu się stało.

-No dobrze Apil ale mam jedną prośbę mów mi Tasae.

-Jak tam chcesz mi to bez różnicy, po tej misji i tak nasze drogi się rozejdą.

Przemierzaliśmy ruiny miasta, oprócz naszych kroków nic nie było słychać. Zniszczone

kawałki bladych ścian z których farba odpadła przez atak, co chwila spadały na ulicę miasta.

Szyby a raczej ich pozostałości odpadały z okien rozbijając się o ziemię z dziwnym

aczkolwiek interesującym dźwiękiem.

-Ciekawe z czego robią tutaj szyby –przeleciało mi przez myśl, lecz od razu powróciłem do

misji.

-Apil jak się właściwie tutaj znalazłaś? –próbowałem jakoś rozpocząć rozmowę.

-Byłam najbliżej kiedy dostałam wiadomość od sztabu o ataku na tą planetę. Kazali mi to

sprawdzić, kiedy się zbliżałam dostałam jeszcze jedną wiadomość tym razem o twoim

pobycie tutaj.

-Rozumiem, no dobrze zachowajmy ciszę niewiadomo co tutaj może się czaić.

-Oby jednak nie było tutaj nic.

Szliśmy po ulicach miasta w ciszy przez dobre dziesięć minut, oczywiście nic nie trwa

wiecznie i w tym przypadku było tak samo. Widzieliśmy Turian zamkniętych w jakiś

dziwnych kapsułach.

Apil zerwała się by otworzyć kapsuły i pomóc Turianom, lecz dało się zauważyć, że coś tu

nie gra.

-Apil czekaj!

-Nie ma na to czasu trzeba im pomóc!

-Nie otwieraj kapsuły!

Apil mnie nie posłuchała nacisnęła przycisk by zostały otwarte kapsuły. Turianie byli

podłączeni do jakiegoś dziwnego urządzenia, wyglądali inaczej. Byli to sami ciężko uzbrojeni

strażnicy, po ich całym ciele były poprzeplatane kable. Zamiast miejsc na serca mieli

złączenia kilku kabli. Jeden z nich odłączył się od tego urządzenia i otworzył oczy, Apil

przysunęła się do mnie z wyciągniętą bronią. Od razu wiedziałem, że to nie wróży nic

dobrego. Po chwili wszyscy odcięli się od urządzenia i zaczęli szybko biegnąć w naszą stronę.

Wyciągnąłem broń, którą zabrałem martwemu strażnikowi i razem z Apil zaczęliśmy

ostrzeliwać Turian a raczej to co z nich zostało. Każdy mój strzał odbijał się od ich ciała jak

od tarczy.

-Cholera!

-Użyj tego –usłyszałem od apil, po chwili rzuciła mi magazynek z ostrą amunicją.

Zacząłem strzelać w każdego kto podchodził zbyt blisko. Strzeliłem jednemu w wiązania

kablowe na jego klatce piersiowej, padł.

-Apil strzelaj w wiązania na klatce!

Apil kiwnęła mi głową i po chwili padł kolejny. Jeden z nich próbował nas zajść od boku,

strzeliłem w beczkę z materiałem wybuchowym obok, której stał. Na nieszczęście było to

obok budynku. Iskry poleciały z beczki, po chwili ukazał się wybuch. Ogień poszedł w różne

strony, podpalone resztki beczki latały w każde strony, wbijając się w okna i budynki.

Kawałek ściany przy której stała beczka oderwał się przygniatając dwóch innych Turian.

Kiedy się odwróciłem zobaczyłem tylko zmierzającą ku mnie rękę zombie, zamknąłem oczy

chciałem mieć to już za sobą. Poczułem krew na twarzy, kiedy otworzyłem oczy zobaczyłem

przed sobą Apil. Jej ciało przedziurawiły pazury Turianina. Zrobiła to żebym ja przeżył, kiedy

już upadła szybko wziąłem jej karabin szturmowy i zacząłem ich ostrzeliwać. Krew tych,

którzy podeszli zbyt blisko bryzgała wprost na mnie. Niektórzy dostawali najpierw w nogi by

nie podeszli, dzięki temu miałem więcej czasu na zestrzelenie tych, którzy już zdążyli podejść

zbyt blisko. Zauważyłem beczkę plazmową, nie dbałem o to co się stanie od razu w nią

strzeliłem. Poleciały iskry, następnie ogień. Oderwała się ściana budynku miażdżąc Turian.

Wielki kłęby dymu i kurzu wzbiły się w powietrze kiedy tylko ściana upadła. Słyszałem jak

krzyczą z bólu, mnóstwo krwi wylało się z ich zmiażdżonych lub przebitych ciał. Poczułem

wielki ucisk w nodze, kawałek ściany uderzył prosto w moją lewą nogę. Usłyszałem

miażdżoną kość po czym zawyłem z bólu. Kiedy już pył i kurz opadł, poczołgałem się do

Apil, zdążyłem jeszcze żyła.

-Apil nie zasypiaj wyciągnę cię z tego tylko nie zasypiaj.

-Nie oszukuj się, przecież wiesz, że co do mnie nic się już nie zmieni.

-Apil już wzywam jednostkę, poczekaj nie zasypiaj. -Chociaż tak, krótko ją znałem napłynęły

mi łzy do oczu.

-Żegnaj komandorze, miło było ci służyć chociaż była to tylko jedna misja, komand... .

Apil nie dokończyła, przerwał jej kaszel. Razem z kaszlem wypluła krew, po tym zdarzeniu

odeszła.

-Nie martw się Apil, znajdę tego kto to zrobił i każe mu za to zapłacić.

Wezwałem jednostkę, wziąłem ciało Apil na ręce. Zamierzałem powiadomić jej rodzinę jak

umarła w bohaterskim czynie. Zamierzałem też spełnić przysięgę wobec Apil, i znaleźć tego

kto za to wszystko odpowiadał. Postanowiłem odnowić moją drużynę a także zdobyć

odpowiednią Fregatę (statek kosmiczny)

PS. wybaczcie, że tak to jest zrobione tutaj, ale pisałem to w PDF'ie i tak się przeniosło na to miejsce ^^ (i błagam was nie kopiujcie tego, napiszcie własny ^^)

No no... Nieźle się musiałeś namęczyć, żeby to tutaj przepisać :) A co opowiadania : Komandor Tasae i pilot Ardis? Zbieg okoliczności, czy to z kanału Rectiv13 lub mmotime? Oprócz tych detali, opowiadanie ciekawe B) .

AristaN chyba zbieg bo pierwsze słyszę o Rectiv13 to jakiś obowiązkowy kanał gracza MMO? (moge ich jeszcze zmienić ^^)

Ok, jest jakis pomysl, fajnie. Dialogi wydaja sie w miare naturalne i przy tym dosyc ciekawe, co oczywiscie tez jest plusem. Masz swoj swiat, wydaje sie byc przemyslany, wiec to tez jest fajne. Ale...

No wlasnie, jest ale, a nawet kilka tych Ale.

Ale brak ci warsztatu. Oczywiscie taki sie wyrabia z czasem, wiec jesli chcesz dobrze pisac, powinienes cwiczyc i duuuzo czytac. Obie te rzeczy sa wazne, bo pisaniem bez czytania daleko nie zajdziesz, a czytaniem bez pisania juz wcale : P. Chcialem wspomniec o 2 rzeczach.

1. Malo opisow. Jest ich cholernie malo. To, co tu napisales, mozna rozwinac na cztery razy dluzszy, i przy tym bogatszy w emocje, tekst. Przez to, ze tak malo piszesz o rzeczach widzianych czy o samych uczuciach bohaterow, opowiadanie staje sie bardziej sprawozdaniem pisanym do szkoly. Bylem tam, pogadlem, poszedlem spac, a potem si eobudzilem i znowu zasnalem.

Chodzi mi o to, ze musisz przywiazac wieksza uwage do ruchow postaci, ich gestow, do tego co czuje glowna postac, jaki zapach ma morze, a i dlaczego szpital jest podobny do ziemskiego. Tekst musi byc bardziej subiektywy, itp. Oczywiscie sa pisarze, ktorzy glownie opieraja sie na dialogach, ale to jest trudne i tobie nie wyszlo.

2. Czytaj swoj tekst. Pojawilo sie sporo bledow, ktore nie powinny sie tu znalezc. Powtorzenia (slownik synonimow, polecam!), zle odmienione slowa, problemy z przecinkami, itp. Za przyklad niech posluzy ten fragment:

Jeden z nich próbował nas zajść od boku,

strzeliłem w beczkę z materiałem wybuchowym obok, której stał. Na nieszczęście było to

obok budynku. Iskry poleciały z beczki, po chwili ukazał się wybuch. Ogień poszedł w różne

strony, podpalone resztki beczki latały w każde strony, wbijając się w okna i budynki.

Kawałek ściany przy której stała beczka oderwał się przygniatając dwóch innych Turian

^Caly ciag powtorzen, problemy z przecinkami, zla odmiana, itp.

Tak wiec czytaj swoj tekst kilka razy, a takich bledow nie bedzie : ). A jak beda, to polecam wyslac tekst do zaufanej osoby, ktora wylapie rozne babole.

K, na koniec dodam, ze oczywiscie nie jest tak zle, jak mogloby sie wydawac przez to, ze tyle tutaj lez wylalem. Pamietaj o +, ktore wypisalem na samym poczatku. One sa, ale trzeba o nie zadbac odpowiednim warsztatem, a trening czyni mistrza. Tak wiec pisz, czytaj ksiazki i dalej zamieszczaj swoje teksty : ).

Dzz oczywiście zalecę się do twoich porad. Będę próbował wydłużać jakoś opisy (a raczej pisać ich więcej), zanim coś dodam przeczytam to dwa lub trzy razy zwracając uwagę na rzeczy, które wymieniłeś. Serio dzięki za taką krytykę dzięki temu mogę zwrócić uwagę (i poprawić) błędy, których sam nie dostrzegłem ^^

Coś coraz więcej ludzi pisze tu opowiadania itp ;) a tak na marginesie fajne te Twoje opowiadanie dobrze sie czytało:)

Ciesze sie, ze w taki sposob przyjales krytyke, bo znam ludzi, ktorzy sie na takowa odwracaja i zaczynaja stroic fochy : ).

Dzz - też znam taką osobę.

Co do tekstu, zlewka słów, bez żadnych akapitów. Rozwijaj opisy dialogów, używaj znaków wykrzyknika dla podkreślenia tonacji wypowiedzi. Najważniejsze jednak, by czytać jak najwięcej książek/opowiadań i zapoznawać się ze stylem pisania.

Good Luck. Czekamy na kolejne prace.

Dzz krytyka moich prac nigdy mnie nie obraża gdyż wiem, że nie jestem doskonały (A tym bardziej moje prace) i popełniam błędy. Osoby (takie jak ty) czytające pracę i wychwytujące błędy pomagają mi w następnych opowiadaniach tych błędów uniknąć ^^

Guru wiem i przepraszam za brak akapitów, ale jak przepisywałem tekst to ich zabrakło ^^'. Opisy dialogów postaram się robić w następnych pracach, masz dużo racji z tymi wykrzyknikami. Każde moje zdanie (nieważne od jego treści) jest zakończone zwykłymi kropkami (no oprócz pytań xD)

Szkoda, że wykorzystałeś uniwersum Mass Effecta, a nie stworzyłeś czegoś własnego. Błędy to standardowe już tutaj: naiwność, płytkość, prostota, za dużo dialogów, za mało opisu oraz emocji.

Szczególnie nie spodobał mnie się główny bohater, który jest nijaki. Niepotrzebnie charakteryzowałeś go na cwaniaczka/"zimnego drania z drwiącym uśmieszkiem na ustach", ponieważ wyszedł z tego miszmasz niepasujący do niczego. W złych miejscach starałeś się rzucić sarkazmem i ironią oraz spłyciłeś wszelkie przeżycia i emocje postaci. Zauważyłam również, że asekurowałeś się początkową sceną w ME2 (zniszczenie Normandii, pilot, kapsuły oraz wyrzucenie bohatera w eter). Dla osoby, która grała w obie części i czytała książki o tym uniwersum, jest to niewątpliwy minus.

Sama akcja została poprowadzona za szybko, za prosto, zbyt banalnie. Na kilku stronach zmieściłeś obronę statku, katastrofę, pobyt w szpitalu, liczne dialogi, atak na miasto oraz śmierć walecznej dziewoi. Staraj się rozbudowywać opisy oraz konwersacje. Wczuwaj się w różnych bohaterów opowiadania i zwróć uwagę na szczegółowe oddanie ich charakterów, poglądów, relacji z innymi. Nie spłycaj tak wszystkiego. Lepiej napisać 1/10 fabuły na trzydziestu stronach niż 5/10 na dziesięciu.

Generalnie najbardziej w czytaniu, oprócz fabuły, przeszkadzały mi liczne powtórzenia. W internecie masz słowniki z synonimami. Jak będziesz potrzebował jakiegoś zamiennika, po prostu tam poszukaj.

Pisz, czytaj i jeszcze raz pisz. Z biegiem czasu i lat wzbogacisz swój warsztat. Zdaję sobie sprawę, że wiek jest pewnym ograniczeniem, ale po czasie sam dostrzeżesz różnicę i zmiany w swojej twórczości.

Nieszczesna na szczęście nie będzie to książka w empiku za 30 zł lecz luźne opowiadanie, które myślę, że tylko wy przeczytacie ^^. Ale dzięki za napisanie tak wyczerpującej krytyki, jestem pewien, że coś zmienię ^^

Przyjemnie się czyta. Przejrzyste i bez niepotrzebnego zamieszania. Ale w dialogach nie podoba mi się to ciągłe Apil, Apil, Apil. Jak z kimś rozmawiasz to też za każdym razem mówisz imię rozmówcy? ;). Wystarczy raz na początku dialogu i ew jeśli jest dłuższa przerwa i gdy pojawia się nowy bohater. Czasem można urozmaicić i dodać po wypowiedzi "rzekł do niej" albo "rozkazał Apil".

Masz tu przykład:

Poczołgałem się do

-Apil nie zasypiaj wyciągnę cię z tego tylko nie zasypiaj.

-Apil już wzywam jednostkę, poczekaj nie zasypiaj. -Chociaż tak, krótko ją znałem napłynęły

mi łzy do oczu.

dużo lepiej było by tak:

Poczołgałem się do

-Nie zasypiaj wyciągnę cię z tego tylko nie zasypiaj.

-Już wzywam jednostkę, poczekaj nie zasypiaj. -Chociaż tak, krótko ją znałem napłynęły

mi łzy do oczu.

Nie uważasz, że dużo naturalniej? A i tak wiadomo o kogo chodzi.

(nie poprawiałem interpunkcji bo też walnąłbym jakiegoś babola :D)

Szkoda, że wykorzystałeś uniwersum Mass Effecta

A ja myslalem, ze to jego wlasny twor xD.

Haha Dzz aż taki genialny nie jestem ^^ (gdybym był aż tak genialny to zamiast Mass Effect-BioWare było by Mass Effect-SiqWare xD)

1 Tasae to przerobiony Hasae?

2 To świat Mass effect?

1. Nie to nie jest przerobiony Hasae (mógłby ktoś mi wytłumaczyć kto to jest Hasae bo nie mam pojęcia xD)

2. Tak jest to dzieło które zostanie wyprodukowane w realiach Mass Effect

Hasae to jeden z Rectiv13 ,a przed tem z Mmotime.

A co do opowiadania było kilka błedów ale fajne i z mojego ulubionego świata (Mass effect rzecz jasna).

I Dzz kto niezna takich ludzi?

I Dzz kto niezna takich ludzi?

Mozesz jasniej? Bo jakos nie lapie o co chodzi.

Chodzi mi o te osoby które przy krytyce robią fochy i obrażają się.

A do Siquel w takie małe podczepienie się w mass effect są pochłaniacze ciepła a nie amonicja.

Pemek wiem że tam są pochłaniacze ciepła ale wolałem napisać amunicja, może ktoś by nie zrozumiał ^^