Co teraz czytacie?
Też aktualnie czytam Achaję i choć pierwszy tom był dla mnie świetny, to drugi (w trakcie czytania) jest wg. mnie słabszy. Niestety Achaja jest bardzo pechową osobą i jest poganiana z jednego miejsca na drugie co widać wyraźnie właśnie w drugim tomie. No i niestety, odkąd przeczytałem Grę o Tron (gdzie było sporo bohaterów i nie było żadnego bohatera "głównego", każdy mógł zginąć) to książki w których jest tylko jeden bohater są dla mnie trochę słabe - wiadomo, że bohater jest nieśmiertelny, ew. zginie na końcu książki, a w trakcie jest niepokonany.
Lektura Obowiązkowa- Lesio i Lądowanie w Gawrolinie Chmielewskiej (mozna opuszczac nudne momenty ;p) nalepsze komedie jakie są
Hłaskoooo, Pierwszy krok w chmurach,
Udzielę się raz tutaj. Czytam sobie Achaję Ziemiańskiego (którą czyta tu spora grupa ludzi, spoko). Książka jest póki co genialna (nie ulęknę się stwierdzić, że jest znacznie lepsza od sławnego zabójcy potworów z Rivii), obecnie zaczynam drugi tom, może ok 100 strony.Teraz spróbuję przekonać sceptyków.Achaja jest w sumie pod wieloma względami subtelniejszym Wiedźminem (m. in. styl pisania, słownictwo), jest to książka, gdzie bohaterowie podejmują wybory nieoczywiste, ciężko dające się przewidzieć. Jeśli chodzi o fantazje erotyczne Ziemiańskiego... Gdyby bohaterowie zamiast ,,dupo" mówili "kurwo" (ja tu bardzo przepraszam za słownictwo jakie padło i padnie za chwile, jednak inaczej tego nie wytłumaczę. Chyba.), czy też ,,pizdo" - nie zmieniłoby to niczego. A nie oczekiwałbym, żeby ubodzy w słownictwo bohaterowie powieści używali w stosunku do Achai jej imienia wraz ze wszelkimi możliwymi tytułami ("Wielka Księżniczka Achaja, pani (...) czy raczy może dać się...). Nie widzę tego
Dotrwaj do końca, najpierw będzie mindfuck, a potem skojarzenia z wiedźminem odejdą w zapomnienie
W tym momencie czytam Przygody Gotreka i Felixa - seria książek fantasy osadzonych w świecie Warhammera, której głównymi bohaterami są: człowiek Felix Jaeger oraz krasnolud Gotrek Gurnisson. W wyniku splotu okoliczności podróżują razem Gotrek, zabójca w poszukiwaniu chwalebnej śmierci za czyn, który popełnił za młodu oraz Feliks, poeta, który obiecał po pijaku opisać chwalebne czyny i śmierć Gotreka. Części Jest 12
Pierwsze 7 Autorstwa Williama Kinga :
Drugie 5 Autorstwa Nathana Longa:
Ogólnie mówiąc Przygody niesamowitego Krasnoluda Zabójcy i jego towarzyszu Felixie który poprzysiągłszy spisać śmierć krasnoluda i podróżuje nim krok w krok.
Ben Counter "Galaktyka w ogniu". 3 część z cyklu "Herezja Horusa".
Co do Achajii to jej na straty nie spisałem całkowicie leży sobie ładnie na półce i czeka być może za kilka dni wezmę się za nią i spróbuje chociaż skończyć pierwszy tom, ale tak jak mówiłem wcześniej wątek Achajii nie podoba mi się najbardziej zwłaszcza zaraz po tym jak wpadła do obozu uchodźców co poznała tych 2 co jej pomagają tam ( nie pamiętam już ) nastawiłem się na przeczytanie całej trylogii raczej to zrobię btw ile osób z tego forum nagle zaczęło czytać Achaje
Obecnie czytam zwiadowców tom 2 "Płonący Most "
Matthew Woodring Stover "Caine Czarny Nóż" - 3 tom z cyklu "Akty Caine'a".
Rhonda Byrne ~ "SEKRET"
Ja się zabrałem za serię Mroczne Materie
Salamandra (wydanie przedwojenne nieocenzurowane - straszne archaizmy) Grabiński
Zbrodnie Wojenne - uniwerek WoW'a
Marzenie Celta - Mario Vargas Llosa noblista początek strasznie przynudza, lecz później wkręca tak, że ciężko się oderwać
PHP i MySQL Tworzenie stron WWW Vadenecum Profesjonalisty, wydanie trzecie XD
Roman Dmowski "Myśli nowoczesnego Polaka"
Metro 2033
Follett - Wejść między lwy
A ja tymczasem wracam do nie przeczytanego wiedźmina do ostatniej części tj. "Pani Jeziora"