Loor, a czytałeś prequel trylogii pt. Uczennica Maga?
Co teraz czytacie?
World o Warcraft : Zbrodnie Wojenne
Fajnie, gdybyscie opisywali ksiakzi, ktore czytacie. Nawet w trzech zdaniach, plus wasza opinia, bo takie rzucanie tytulem albo okladka... to nudne?
Regis wpadł w szpony skrytobójcy Artemisa Entreriego, który zabiera go na południe od Mithrilowej Hali, do Calimportu, aby dostarczyć go nikczemnemu Pashy Pookowi. Ale na pięty następują mu Drizzt i Wulfgar, zdecydowani ocalić Regisa przed jego własnym szaleństwem oraz potężnymi nieprzyjaciółmi. Choć rozsądek podpowiada mu, żeby uciekać, Entreri niecierpliwie czeka na chwilę, gdy Drizzt go dosięgnie. Skrytobójca pragnie udowodnić raz na zawsze, że najgroźniejszy szermierz nie może zostawić w swoim sercu miejsca na przyjaźń i miłość. Drizzt będzie musiał udowodnić, że jest inaczej.
3 cześć trylogii Doliny Lodowego Wichru, i 6 z kolei Legend Drizzta. Polecam, sztos w ch*j xD
David Weber, Evans Linda cykl multiwersum.
Krótki opis:
Cywilizacja oparta na magi w czasie swej kolonizacji innych wymiarów trafia na inną cywilizację zasiedlającą światy za portalami. Nieszczęśliwy wypadek, spiski i inne czynniki sprawiają, że wybucha wojna. Na polu bitwy z jednej strony stanie armia uzbrojona w karabiny, moździerze i inną broń podchodzącą pod nasz XX wiek, a po drugiej stronie wzniosą się smoki i gryfy, a kawaleria dosiadać będzie jednorożców, ze wsparciem magicznych zaklęć. Bardzo podobają mi się bohaterowie, niektórych nie lubi się, innych tak, ale wszyscy są bardzo ludzcy i dobrze zbudowani psychologicznie. Polecam.
Ostatnio zakończyłem czytać Joe Hilla "Rogi".
Aktualnie zabrałem się za Neila Gaimanna "Nigdziebądź".
Neil ma dość specyficzny sposób pisania, przedstawiania świata i nazywania niektórych postaci ^^.
Jego styl jest taki... baśniowy. To chyba będzie dobre słowo. Dlatego nie każdemu musi się podobać.
Zabieram się za "Wprowadzenie do filozofii" Leszka Kasrzyka i Adama Węgrzeckiego.
A ja z nudow wrocilem i kontynuuje serie zwiadowcow - aktualnie czesc 10 - "Cesarz Nihon-Ja". Seria do ambitnych nie nalezy, jednak sie latwo i przyjemnie czyta, wciaga potwornie i na plus nalezy zaliczyc dobre postacie o swoich osobowosciach.
Hmm, ja moze zamiast opisac ksiazke opisze serie . A wiec tak :
Seria opowiada o organizacji Zwiadowcow - mistrzow luku i sprawnych tropicieli. Kazdy z zwiadowcow przeszedl szkolenie w zakresie skradania, strzelania z luku, walki na noze, strategii, spostrzegawczosci oraz wymyslania nietypowych rozwiazan. Wypelniaja misje dla krola Araulenu, krainy z ktorej pochodza. Kraina ta jest podzielona na lenna - nad kazdym lennem opieke sprawuje jeden zwiadowca w mysl starego powiedzenia "jeden problem, jeden zwiadowca", gdyz do wiekszosci zadan wystarczy zazwyczaj jeden czlonek. Mamy okazje poznac blizej szeregi tej organizacji, ich wladze, system wybierania rekrutow, szkolenie, oraz przyjrzec sie ich misjom ktore sa najrozniejsze. W wszystkich maja praktycznie nieograniczona swobode dzialania - dostaja tylko ogolne wytyczne typu - rozbic sekte. Jednak to jak do tego podejda to juz indywidualna sprawa. Moga nawet posunac sie do nielegalnych dzialan - lacznie z podrobieniem krolewskiej pieczeci za co grozi kara smierci...
A ja zaczytuje się w Sztejera, kupiłem dzisiaj szczerze mówiąc na promocji za śmieszną kwotę 10 zł i jestem zadowolony. Podoba mi się całkiem język oraz przemyślenia bohatera, który po prostu się nie pierniczy w tańcu.
Chłopak mi polecił.
Jakieś 3 rozdziały mi zostały do końca. Książka mega fajnie napisana.
I muszę się przyznać, że kiedyś mówiłem, że książki to gówno i że nie lubię czytać wystarczył jeden długi brak internetu
Pierwszą jaką przeczytałem tak sam od siebie był Wiesiek tom 1 i od razu po nim wybrałem coś grubego i od razu trafiło w moje gusta. Polecam
Ja kończę Dzieci Diuny i muszę przyznać, że przereklamowany cykl. O ile pierwszy tom ciekawił i wciągał, to drugi i trzeci czytam tylko dlatego, że zawsze kończę to, co zacząłem. Nie mówię, że książka nie ma zalet. Mi po prostu nie podeszła.
Regis wpadł w szpony skrytobójcy Artemisa Entreriego, który zabiera go na południe od Mithrilowej Hali, do Calimportu, aby dostarczyć go nikczemnemu Pashy Pookowi. Ale na pięty następują mu Drizzt i Wulfgar, zdecydowani ocalić Regisa przed jego własnym szaleństwem oraz potężnymi nieprzyjaciółmi. Choć rozsądek podpowiada mu, żeby uciekać, Entreri niecierpliwie czeka na chwilę, gdy Drizzt go dosięgnie. Skrytobójca pragnie udowodnić raz na zawsze, że najgroźniejszy szermierz nie może zostawić w swoim sercu miejsca na przyjaźń i miłość. Drizzt będzie musiał udowodnić, że jest inaczej.3 cześć trylogii Doliny Lodowego Wichru, i 6 z kolei Legend Drizzta. Polecam, sztos w ch*j xD
Z Legend Drizzta przeczytałem przypadkiem tylko 2 i 3 tom. Słyszałem, że raczej nic specjalnego. Z kolei z cyklu o Entrerim tylko Kryształowy Relikt i książka była naprawdę fajna. Jednak nie dało rady jej nigdzie kupić wtedy, kiedy potrzebowałem. Chyba czas to nadrobić. %-)
Aktualnie czytam świetną książkę o tytule:
Historia starego amerykańskiego malarza mieszkającego w Paryżu. Proza życia, motory, chwytanie chwili, pitu-pitu. Główny bohater to prawdopodobnie alter-ego autora. Przeżycia wewnętrzne. Niedługo skończę.
Polecam.
Autor: Wiktor Pielewin
Skrót Fabuły: Książką opowiada o postsowieckiej rzeczywistości w Rosji po upadko komunizmu, o tym jak globalizacja i masowy napływ kultury "Zachodu" jest odbierany przez społeczeństwo pełne nadal ideologii komunistycznej. Główny bohater Wowa Tatarski odnajduje się w tej rzeczywistości jako copywriter i autor reklam dla zachodnich produktów w Rosji.
Książka bardzo trudna, przeplatana wywodami na temat myślenia człowieka oraz innych filozoficznych rzeczy. Polecam.
Jarosław Grzędowicz-"Pan lodowego ogrodu" tom IV.Hmm jedna z lepszych Polskich książek fantasy które pojawiły sie w ostatnim czasie,aczkolwiek nie jest jakoś niesamowicie porywająca i czegoś mi w niej brakuje.Niby mamy magie,fantastyczne istoty,niesamowite przedmioty i niegłupi pomysł na świat i bohaterów,ale jakoś tak pusto tam.Zaraz zabieram sie za cykl "Ja,inkwizytor" albo "Dragon Age-utracony tron".Miedzy tomami Pana Lodowego Ogrodu czytam też "Świat lodu i ognia" aby zająć czas przed nowym sezonem GoT'a.