Co teraz czytacie?

OlowianySwit_453.jpg

Jak ktoś lubił Stalkera to, to będzie mu się podobać bardziej. W tej książce niema żadnych frakcji ani wojen ani setek bandytów na drodze protagonisty, jest przede wszystkim zona, cisza i myśli głównego bohatera Miszy (Miś). Misza rozwiązuje zagadkę skarbu pełnego cennych artefaktów należący co jego przyjaciela który popełnił samobójstwo.

A tu oficjalny z okładki

Zona - tajemnica, która wciąga, kusi i intryguje.
Jej historią jest świat współczesny. Jej dzieci to my.
Uniwersum S.T.A.L.K.E.R.a oczami Polaka – stara mleczarnia, martwy cieć, zapomniany kalendarz i wieża w środku lasu.
Wchodzisz w to? Zresztą, już jesteś. Wszyscy jesteśmy – stalkerami. Dziećmi Sarkofagu.
Tutaj wrogiem jest zło, które może czaić się tuż obok, za naszymi plecami. Może przyjmować różne postaci, imiona i kształty; jednak najstraszniejszym, co możemy spotkać w Zonie - jest człowiek.
Wstaje nowy dzień. Czy przeżyjesz go - całym sobą?

Królewski Skrytobójca

Ktoś się orientuje czy można kupić Blegariade w księgarniach czy tylko allegro używane ?

15 ton sagi Drizzta pod tytułem "Tysiąc orków"

Krasnoludy maja problem bo Orki wyszły z jaskiń i będzie ostra ustawka.

Bosz już chyba rok to katuje i nie przestane dopóki nie skończę wszystkich książek o drowie przetłumaczonych na jęz Polski.

W międzyczasie Jon Spurk "Pokusa Cienia" 2 tom.

I Jack Reacher nie pamiętam już który tom, może 7.

I "Cienioryt" Piskorskiego

andy weir marsjanin

11241495_1607392652836414_1697081612_n.j

Peter V. Brett - Cykl Demoniczny. Podaje jako calą serie gdyz caly cykl jest wciagajacy i inny od typowego fantasy - nie ma elfow, nie ma jakis orkow, a sa demony ktore atakuja noca ludzi, a ich jedyna ochrona sa runy ochronne malowane na domach... przez co wiekszosc ludzi boi sie wychodzic noca z domow. A by bylo ciekawiej to ludzkosc jest wrecz zdziesiatkowana i skupia sie w poblizu tzw Wolnych Miast ktore sa od siebie oddalone o spora ilosc "cykli dnia" - wobec czego wiekszosc ludzi nigdy do nich nie dociera bo boja sie spedzic noc na trakcie. Chcecie wiecej? To polecam przeczytac serie i samemu sie dowiedziec :D. Tom 1 to "Malowany czlowiek"

@up dzięki obadam na pewno ;)

@Loor 2 dni temu zakupiłem 2 tom Malowanego Człowieka a tu ktoś zrobił z nim wstawkę, no proszę :D również polecam, jak ktoś lubi mroczniejsze fantasy to z pewnością nie pożałuje, ja pierwszy tom wręcz pochłonąłem (niech mrok Cię pochłonie :D )

Haha, dokladnie - a powiem ci szczerze ze ja jestem juz przy tronie z czaszek (ksiega 2) i... boje sie. Tego ze jak sie skonczy ta seria to bedzie to znane uczucie pustki i szukanie dlugi czas czegos co wciagnie porownywalnie :D. A tez o dziwo szybko sie przeczytalo... po prostu ksiazka w fajnym stylu napisana - kto wie, moze siegne po inne danego autora :D

Od jutra czytam ,,Pana Tadeusza" Adasia Mickiewicza. Książki chyba nie muszę przedstawiać, czytam na zlecenie pani od polskiego. Mam nadzieję że będzie w miarę ciekawe.

A ostatnio rozważam kontynuowanie czytania serii Sherlock Holmes, bo czytałem 2 książki (Pies Baskervill'ów i któryś zbiór opowiadań) i były na prawdę spoko.

Szczerze, to czytałem sporo polskiej klasyki, ale przez Pana Tadeusza nie przebrnąłem całego. Mickiewicz leje wodę lepiej niż licealiści na maturze. Wyciąłbym 2/3 tej książki z zerową stratą dla fabuły :P

Mam pytanie odnośnie 'malowanego człowieka', przeczytałem księgę pierwszą i bardzo mnie wciągnęła, zakupiłem księgę drugą, przeczytałem(!) i bardzo niemiło mnie zaskoczyła. Fabuła zaczęła wydawać się jakoś bardzo naciągana, szczerze mówiąc, nie wytrwałem nawet do końca, zostało mi z 20 stron. Nie wiem na ile to mój wymysł, może powinienem dać jej drugą szansę... Tak czy inaczej, warto przebrnąć przez księgę drugą i zabrać się za pustynna włócznię?

Miałem ostatnio ,,Dziady część trzecią" do przerobienia. Poddałem się po 80 stronie i przeczytałem streszczenie szczegółowe, tego się czytać nie dało :/

Może Tadek będzie lepszy, a jak nie to spotka go ten sam los.

Mam pytanie odnośnie 'malowanego człowieka', przeczytałem księgę pierwszą i bardzo mnie wciągnęła, zakupiłem księgę drugą, przeczytałem(!) i bardzo niemiło mnie zaskoczyła. Fabuła zaczęła wydawać się jakoś bardzo naciągana, szczerze mówiąc, nie wytrwałem nawet do końca, zostało mi z 20 stron. Nie wiem na ile to mój wymysł, może powinienem dać jej drugą szansę... Tak czy inaczej, warto przebrnąć przez księgę drugą i zabrać się za pustynna włócznię?

No a jak. Ja przynajmniej chce zobaczyć jak Arlen będzie rządził w Otchłani xD (przeczucie ale nie spoilerować). Chociaż ja skończyłem niedawno Pustynna Włócznię za która zabierałem się ze 3 tygodnie bo miałem jawną niechęć do czytania o muslimach a mimo to książka okazała się nie gorsza od pierwszych dwóch tomów. Jak narazie mam tylko pierwsze 3 tomy i muszę sprawić sobie na wypłatę następne 3 bo cykl jest miodzio.

A teraz zaczynam czytać to z musu bo siostra przysłała więc zobaczymy czy nie odebała kaszany.

Hmm, ciezko mi stwierdzic bo nie pamietam juz co bylo w tej drugiej ksiedze xd. Ale generalnie polecam jak najbardziej - tak juz jest to napisane, sam pewnych elementow nie lubie ale na nie mozna przymknac oko :). Co do serii (jako calosci) to co ksiazke praktycznie wprowadza sie nowych bohaterow i miesza jak tylko sie da. Ale pewien element mi nie pasuje za chiny... A mianowicie pewna zielarka i jej... przygody milosne - dla mnie chyba tylko to jest przesadzone i naciagniete do granic mozliwosci, ale jak sie to zignoruje to idzie przeczytac - im pozniej tym lepiej bo wiecej jest wazniejszych decyzji i generalnie opowiesc nabiera rozmachu i jest wiele zwrotow akcji

Btw - w ramach zabawy zapamietuj sobie jak najwiecej szczegolow (nwm, zachowanie danych osob, ich cele, ich wrogow itd) i porownuj sobie z pozniejszym czesciami, czasami mozna niezle sie zaskoczyc :D

Ale za zakonczenie wojny w blasku dnia tom 2 to powinien gosciu w leb dostac... Bo to bardziej uzaleznia i kaze kupic dalsza czesc niz serial xD

Orientujecie się kiedy następne części? Coś tam czytałem ale nic konkretnego się nie dowiedziałem. Oczywiście mówię tutaj o Cyklu Demonicznym ;)

Co tu tak cicho? Czyżbyście przestali czytać? Ja właśnie zacząłem czytać serię "Siedem Królestw" Cindy Williams Chimy i muszę powiedzieć, że dawno, ale to dawno nic mnie tak nie wciągnęło, mimo, że do tej pory nie ma zbyt wiele spektakularnej akcji. Wczoraj wypożyczyłem część drugą i trzecią, niestety nie dałem rady powstrzymać się od czytania, więc położyłem się spać o 5 nad ranem - po przeczytaniu całej drugiej księgi na raz (650 stron). Naprawdę gorąco polecam każdemu, kto tylko potrafi czytać. Główni bohaterowie z niebanalnymi problemami intrygują bardziej niż mógłbyś się tego spodziewać. Nie raz łapałem się nad tym, że zastanawiałem się, co ja bym zrobił w ich sytuacji. Mimo, że chwilowo... ah, nie będę mówił za wiele, sami przekonajcie się, że jest warto. Pozdrawiam

Aktualnie czytam "Z mgły zrodzony". Jak na razie (przeczytałem około 100 stron) jest całkiem nieźle, choć raczej można powiedzieć, że nieźle się zapowiada, bo samej akcji jeszcze było niewiele. Jednak sądze, że w całości spełni moje oczekiwania, tak jak i poprzednie książki Sandersona. Ostatnio też skończyłem czytać "Strach Mędrca" czyli kontynuację "Imię Wiatru". Naprawdę przyjemnie mi się to czytało, choć jak teraz na to patrzę to niewiele takich "istotnych" rzeczy się tam wydarzyło. Książka opisuje herosa (?) tamtego uniwersum, choć ciężko jest to stwierdzić, ponieważ opowiada on swoją historię, lecz mimo tych dobrych kilkuset stron zdarzyło się niewiele. Są to książki bardzo szczegółowe, lecz jednocześnie przyjemne

Księga 5 kręgów

ksiega-pieciu-kregow-b-iext11084657.jpg

sqldko.jpg

Czas zacząć się uczyć czegoś przydatnego.

Ja przymierzam się do trylogii Skrytobójcy Hobb. Czytał ktoś ? Warto sięgać ?