Co teraz czytacie?

Pakt Ribbentrop-Beck

W dziejach narodów są chwile, gdy trzeba zacisnąć zęby i iść na bolesne koncesje. Ustąpić, aby ratować państwo przed zniszczeniem, a obywateli przed zagładą. W takiej sytuacji znalazła się Polska w 1939 roku.

"Piotr Zychowicz konsekwentnie dowodzi w tej książce, że decyzja o przystąpieniu do wojny z Niemcami w iluzorycznym sojuszu z Wielką Brytanią i Francją była fatalnym błędem, za który zapłaciliśmy straszliwą cenę. Historia mogła się jednak potoczyć inaczej.

Zamiast porywać się z motyką na słońce, twierdzi autor, powinniśmy byli prowadzić Realpolitik. Ustąpić Hitlerowi i zgodzić się na włączenie Gdańska do Rzeszy oraz wytyczenie eksterytorialnej autostrady przez Pomorze. A następnie razem z Niemcami wziąć udział w ataku na Związek Sowiecki. 40 bitnych polskich dywizji na froncie wschodnim przypieczętowałoby los imperium Stalina.

Czy w 1939 roku na Zamku Królewskim w Warszawie należało podpisać pakt Ribbentrop–Beck…?"

Ja w tej chwili czytam wszystkie książki z serii "Gotrek i Felix" książki są o krasnoludzie gotreku i jego towarzyszu Felixie człowieku :)

"Gdybym była tobą, gdybyś była mną. Sławne mamy i ich córki" autorstwa Wiktorii Padlewskiej.

Wiktoria Padlewska ma 28 lat; swoje życie dzieli między Polskę i Szwajcarię, gdzie mieszka. Jej pasją jest fotografia - publikowała zdjęcia portretowe między innymi w czasopismach "Twój Styl", "viva, "Zwierciadło". Te portrety właśnie oraz rozmowa z mamą, Beatą Tyszkiewicz, zainspirowały ją do przeprowadzenia serii wywiadów z matkami o córkach i córkami o matkach. Pierwsze dwie rozmowy ukazały się na łamach "Twojego Stylu" i zostały bardzo ciepło przyjęte przez czytelników, co zachęciło autorkę do dalszej pracy - jej efekty zebrane zostały w tej książce. "Zawsze interesowały mnie związki i relacje międzyludzkie. Po licznych rozmowach przeprowadzonych z bohaterkami mojej książki utwierdziłam się w przekonaniu, że miłość matki do dziecka jest miłością prawdziwie bezwarunkową. Zaufanie, jakim mnie obdarzyły, szczerość ich wypowiedzi zapewne ujmą czytelników tak, jak ujęły mnie; mam nadzieję, że moje z nimi rozmowy pozostaną przekonującym świadectwem tej miłości.

gdybym-byla-toba-gdybys-byla-mna-slawne-mamy-i-ich-corki-b-iext2213218.jpg

Akira ToryiamaManga "Dragon Ball" (42 tomy)"Głównym bohaterem Dragon Balla jest Son Goku, chłopiec z ogonem, który wraz z nowo poznaną przyjaciółką Bulmą wyrusza w podróż w poszukiwaniu tajemniczych Smoczych Kul. Legenda głosi, że gdy zbierze się siedem kul, pojawia się smok – Shen Long (pol. Boski Smok), który spełni jedno życzenie. Od wielu lat jednak nikt nie zdołał zebrać wszystkich kul. Son Gokū już jako dziecko dysponuje potężną siłą (potrafi udźwignąć samochód), a z biegiem czasu staje się coraz silniejszy i wraz z przyjaciółmi broni losów Ziemi."

warn_ico.png
Ten temat służy do przedstawiania tytułów, jakie się czyta. Ich popularność nie jest ważna - nie wszyscy muszą znać fabułę "Dragon Balla". Warn za offtop.

~ AlphaWolf

"Mort" autorstwa Terry'ego Pratchetta.

Czasem nawet Śmierć potrzebuje wakacji - na Świecie Dysku, jedynej Płaskiej Ziemi we wszystkich wszechświatach, kościsty strażnik klepsydr życia uświadamia sobie, że tylko jedno może dać mu chwilę wytchnienia: terminator. Wybiera więc sobie Morta - chłopca gorliwie pragnącego zdobyć wiedzę, której stanowczo posiadać nie powinien. Wprawdzie Mort szybko opanowuje tajniki przechodzenia przez ściany, jednak nauka obiektywizmu to całkiem inna sprawa. Zwłaszcza kiedy życie, po które został wysłany, należy do pięknej młodej księżniczki. W związku ze zmianą biegu losu rzeczywistość chwieje się w posadach. A że Śmierć wyruszył w podróż, by poznać rozkosze śmiertelnych, to właśnie Mort, z pomocą niezbyt kompetentnego maga imieniem Cutwell oraz adoptowanej i pełnej entuzjazmu córki Śmierci, musi naprawić przyszły tok historii - zanim Dysk się przekręci...

Władca wilków

„Władca wilków” to pierwszy tom opowieści o zemście potomka bogów, wojownika Rogana, wspieranego przez wilka z zaświatów, Gorywałda.

Prawie dziesięć lat walczył w wojnach, które doprowadziły do rozbicia imperium Awarów, rozciągającego się na równinach pomiędzy Dunajem a Cisą. Należał do drużyn słowiańskich książąt, był najemnikiem, walczącym po stronie Karola Wielkiego, służył w szeregach armii bułgarskiego chana Kruma. Czarny Rogan. Osławiony łucznik, bezlitosny pogromca Awarów. Każdy wódz pragnie mieć go po swojej stronie.

Działa teraz na własną rękę, zapuszcza się w ciemne, zamieszkane przez duchy i demony lasy za Hronem. Tropi ślady Krwawych Psów – najokrutniejszych awarskich oprawców. Dzięki spotkaniu z wiedźmą Mireną i władcą wilków, Czarnobogiem, szybko się dowie, że jego powołaniem jest nie tylko zemsta za dawno nieżyjących bliskich. Aby sprawdzić, jakie drzemią w nim siły i jakie posłannictwo przypadło mu w spadku po nieznanych dotąd przodkach, będzie musiał udać się do królestwa Moreny, bogini śmierci…

„Czarnoksiężnik” to znakomita seria, która błyskawicznie wciąga w świat słowiańskich herosów, książąt oraz magii, kapryśnych bogów i żądnych krwi biesów, a wszystko to na tle prawdziwych wydarzeń historycznych.

Obecnie przeczytałam chudszego S.Kinga książka moim zdaniem w miarę fajna aczkolwiek spodziewałam się czegoś lepszego. Czytam podpalaczkę jest o wiele lepsza niż poprzednia książka ;) bardzo mi się podoba.

Erich von Däniken

Może nie będę pisał co jest fabułą, ponieważ jej jako takiej nie ma w jego książkach ponieważ jest to "paleoastronautyka - teoria wpływu istot pozaziemskich na życie ludzi w czasach przedhistorycznych" -Wikipedia.

Aktualnie czytam "Ślady istot pozaziemskich"

HOBBIT

Chyba każdy wie o czym jest ta książka lecz może znajdzie się ktoś to jej nie zna więc:

"Opowiada o wyprawie podjętej przez kompanię Thorina do okupowanej przez smoka SmaugaSamotnej Góry w celu zabicia go i odzyskania dawnej siedziby krasnoludów. Po drodze, w jaskini Golluma, Bilbo Baggins znajduje Jedyny Pierścień."

NON-STOP

Moje drugie podejście

z2118023Q.jpg

Nareszcie udało mi się dorwać w bibliotece :D.

"Igrzyska śmierci" autorstwa Suzanne Collins

Czy zdołałbyś przetrwać w dziczy zdany na własne siły, gdyby wszyscy dookoła próbowali wykończyć cię za wszelką cenę?

Na ruinach dawnej Ameryki Północnej rozciąga się państwo Panem, z imponującym Kapitolem otoczonym przez dwanaście dystryktów. Okrutne władze stolicy zmuszają podległe sobie rejony do składania upiornej daniny. Raz w roku każdy dystrykt musi dostarczyć chłopca i dziewczynę między dwunastym a osiemnastym rokiem życia, by wzięli udział w Głodowych Igrzyskach, turnieju na śmierć i życie, transmitowanym na żywo przez telewizję.

Bohaterką, a jednocześnie narratorką książki jest szesnastoletnia Katniss Everdeen, która mieszka z matką i młodszą siostrąw jednym z najbiedniejszych dystryktów nowego państwa. Katniss po śmierci ojca jest głową rodziny - musi troszczyć się o młodszą siostrę i chorą matkę, a jest to prawdziwa walka o przetrwanie...

Uznana pisarka Suzanne Collins jest mistrzynią w konstruowaniu zaskakujących zwrotów akcji, doskonale łączy refleksję z przygodą i romansem w swojej nowej, świetnej powieści o przyszłości, która niepokojąco przypomina teraźniejszość.

Igrzyska_smierci_32986471.jpg

"Cyberiada" Stanisław Lem

"Dziewiąty Mag" Trylogia A. R. Reystone

"The Legend of Huma" Richard A. Knaak

"Heretyk" Joseph Nassie

"Po wiekach zapomnienia i niesławy, zakon Templariuszy odradza się z popiołów jako ostatnia linia obrony przed siłami ciemności i chaosu… Nowa broń Watykanu to Cade Williams – człowiek, który działa na pograniczu obydwóch światów, a klątwa która pozostawiła blizny na jego duszy stanowi potężną broń przeciwko mrocznej armii. Nadciąga Nie-święta Wojna, a Cade wkrótce stanie na ostatniej barykadzie – pomiędzy żywymi a umarłymi…"

Polecam, naprawdę super się czyta, ciągła warta akcja cały czas trzyma w napięciu :)

Książką którą ostatnio zacząłem czytać jest ,,Gra o Tron " Gra o tron (ang. A Game of Thrones) – pierwszy tom siedmioczęściowej sagi fantasy Pieśń Lodu i Ognia amerykańskiego pisarza George'a R. R. Martina. Pierwsze wydanie w języku angielskim pochodzi z roku 1996. Polski przekład ukazał się w roku 1998 nakładem wydawnictwa Zysk i S-ka.

Akcja książki jest osadzona głównie w Westeros – fantastycznej krainie przypominającej średniowieczną Europę. Pory roku mogą tam trwać kilka lat lub nawet dekad.

Lord Eddard Stark, pan posiadłości i ziem wokół Winterfell, gości władcę całego królestwa, Roberta Baratheona i jego żonę Cersei Lanninster. Król Robert prosi Eddarda, swego starego przyjaciela, o przyjęcie stanowiska Królewskiego Namiestnika – drugiej po królu najważniejszej osoby w państwie. Eddard początkowo odmawia, zaniepokojony tym, że poprzedni namiestnik, Jon Arryn, nagle zmarł. Mimo sprzeciwów żony Eddard przyjmuje stanowisko namiestnika. Nieoczekiwanie okazuje się, że jego poprzednik prawdopodobnie został zamordowany, co więcej – na zlecenie królowej lub jej rodziny.

Lord Eddard udaje się do Królewskiej Przystani ze swoimi córkami – Sansą i Aryą. Miał z nimi pojechać ich ośmioletni syn Bran. Niestety, wspinając się na wieżę zobaczył królową z bratem w niedwuznacznej sytuacji, podsłuchał także ich rozmowę. Jaime, brat bliźniak królowej, zrzucił Brana z wieży. Bran przeżył, ale nic nie pamiętał. Eddard pojechał z królem do stolicy. Odkrywa tam, że dwór jest pełen intryg i krwawych sekretów. Tymczasem Catelyn Stark zmierza na południe, aby podzielić się z mężem nowiną o próbie morderstwa syna. Catelyn podejrzewa o to Lannisterów, co powoduje napięcie między rodami, mogące być przyczyną rychłej wojny domowej. Owe zachwianie równowagi zauważa dawny wróg z dalekiej północy oddzielony monumentalnym Murem.

Na wschodzie, na sąsiednim kontynencie Essos, Daenerys Targaryen, córka nieżyjącego króla Aerysa Targanyena, zostaje sprzedana przez swojego brata Viserysa Khalowi Drogo – władcy plemienia Dothraków. W zamian za rękę siostry Viserys ma otrzymać armię zdolną do podbicia Westeros i odzyskania tronu należącego kiedyś do jego rodu. Niedługo po ślubie Viserys zaczyna odsłaniać swoją niepoczytalną naturę odziedziczoną po ojcu, co prowadzi do jego śmierci, zadanej mu przez Drogo.

Tymczasem Daenerys, początkowo przerażone dziecko wydane za obcego mężczyznę, odnajduje swoje miejsce wśród ludzi z plemienia. Odkrywa w sobie miłość do męża, zachodzi z nim w ciążę, co Drogo uznaje za początek wielkiego przymierza między ich rodami, które zdobędą władzę nad Westeros. Szczęście Daenerys trwa krótko – na jej nienarodzonego syna i na męża zostaje rzucony zły urok, przez co obaj umierają. Podczas ceremonii pogrzebowej okazuje się, że w żyłach Daenerys płynie niezwykła, królewska krew, dzięki której ostatnia z rodu Targaryenów może zbudzić moc nieobecną w Westeros od wieków – smoki.

Teraz zabieram się za Chemię Śmierci, a przed chwilą skończyłem Mroczną Wieżę i powiem wam, że jest to wspaniała saga. Zakończenie jakiego bym się nie spodziewał, końcówka nieco smutna. Dla mnie trzy pierwsze części trochę odstają ale potem już jest epicko.

"Ziemie Jałowe"

Roland z Gilead ma nowych towarzyszy krucjaty- Eddiego i Susannah. Zaczyna się dla nich czas nauki, zdobywania nowych umiejętności: tymczasem rewolwerowiec stopniowo traci zmysły. Bohaterowie podejmują nowy trop w poszukiwaniach Wieży. Szlak wędrówki wiedzie przez lasy, prerie, aż po dżunglę. Walczą z demoniczną sztuczną inteligencją sterującą naddźwiękowym pociągiem.

"Krytyka czystego rozumu -- Immanuel Kant"

Gdy Ingarden tłumaczył Kanta, to z pewnością musiał wiedzieć, że grozi mu pułapka zaplątania się w skomplikowane pojęcia, antynomie kantowskie, paradoksy, czy wiele innych zawiłości logicznych. Jednak walkę zakończył zwycięsko. Kant jest jaki jest. Dla mnie ta książka była jedną, gigantyczną antynomią. Próbą przedstawienia wzajemnych sprzeczności i wykluczeń. Kant podawał dowody na coś, a zaraz poszukiwał kontrargumentów. Po co to robił? Bo działał rozumem, czyli racjonalnie. Oprócz tego - w środku znajduje się wiele głębokich przemyśleń ontologicznych, chociaż można zarzucić, że ontologię Kant ostatecznie zdewastował. Niewątpliwie książka jest podstawową pozycją dla wielu intelektualistów, a z pewnością każda osoba o otwartym umyśle ma tutaj szansę na naprawdę solidny trening krytyczny....

"Trylogia Czarnego Maga"

Dokładnie I część

Autorstwa Trudi Canavan

Fabuła opiera się na dziewczynce z niższej grupy społecznej która odkrywa w sobie magię. Magowie chcą jej pomóc, ale ona myśli że chcą ją zabić. Magia wymyka jej się z pod kontroli, na szczęście mag pomaga jej nad nią zapanować. I to tyle ile przeczytałem.

Java Efektywane Programownie wydanie II

Autor: Joshua Bloch

Ksiazka o tym jak pisac "dobre" programy w jezyku Java