Naszła mnie ochota zagłębić się w klimaty gier RPG. Możecie mi podpowiedzieć którą z podanych gier powinienem wybrać: Risen 1, Gothic 3, Oblivion, Morrowind, Wiedźmin 1. Najbardziej stawiam na przyjemną walkę oraz klimat. Nie chciałbym też żeby gra mnie przytłaczała. Jeśli macie jakieś inne propozycje to z chęcią wysłucham
Co wybrać na pierwszego RPGa?
Ja osobiście wybrałbym na początek Wiedźmina, następnie Gothica. Aczkolwiek moja przygoda z RPG zaczynała się zupełnie od innych tytułów.
No u mnie tak samo
Może najpierw ten wiedzmin 1 ?
potem gothic od 1 części najlepiej i dopiero potem morrowind
w sumie tak akurat jezeli chodzi o poziom trudności
Gothic1,2 i noc kruka.
Morrowindy, Obliviony odradzam, tak nie powinno się robić rpg'ów.
Polecę jeszcze Spellforce 1 i 2, nie są to typowe gry rpg, a takie hybrydy, mimo to warto.
Gothic1,2 i noc kruka.Morrowindy, Obliviony odradzam, tak nie powinno się robić rpg'ów.Polecę jeszcze Spellforce 1 i 2, nie są to typowe gry rpg, a takie hybrydy, mimo to warto.
Czemu tak nie powinno się ich robić? To jest system który fakt no... nie każdemu odpowiada ale tak naprawdę jak go tu nie polubić jak gra naprawdę sporo oferuje?
Jedni grali w gothica, a inni w morrowinda i też wtedy już się zdania dzieliły , ale ja z perspektywy czasu widze, że obie gry są kozackie i mają dużo do pokazania
tak czy siak jak ominiesz gothica 1/2 z dodatkiem to jesteś luzer ;D haha być graczem i nie poznać gier od tej strony to kalectwo !
Już nie mówie o jakiś baldursach itd no bo fakt faktem to kolejny system który nie każdemu odpowiada ale tak czy siak nie zmienia to faktu iz to dobra gra na któej wzorują się do dziś.
I może jeszcze jakiś fallout? część dowolna jak co wolisz , a jest ich chyba z 5 , ale nie są tak numerowane
Co do Morrowinda, świetny... ale nie wrócę do niego nigdy! Po sesji półh-h miałem dość, tak na oczy jedzie. Więc ja również polecam Gothica.
Morrowind , Skyrim , Oblivion ( ... w takiej kolejności ) . Świat TES'a jest tak rozbudowany i piękny , że sam ten fakt przyćmiewa wady gry ^ ^ Żebym z takim zapałem czytał lektury , jak książki w Tamriel , to Pani polonistka byłaby ze mnie dumna ; ) Niestety wraz z kolejnymi częściami zanika motyw RPG , na rzecz akcji i widowiskowości ... buu !
Skoro stawiasz na przyjemną walkę i klimat to spokojnie wiedźmin, ale jeśli chodzi Ci o klimat i otwarty świat to morrowind.
Risen 1 też nie jest zły, chociaż nie stawiał bym go nad wiedźminem.
Risen 1 to sobie przejdz jak już ogarniesz inne tytuły bo tak czy siak może i mało rozbudowana, ale też przyjemna gra.
Jeżeli jesteś mało wymagający w kwestii rozbudowania technicznego , a lubisz klimat i przyjemną , prostą rozgrywkę , to mogę też polecić Fable ; )
Zacznij od Morrowinda
Jeżeli grafika Morrowind'a jest dla Ciebie barierą nie do pokonania , to polecam odwiedzić stronę Nexusa ; )
Gothic1,2 i noc kruka.Morrowindy, Obliviony odradzam, tak nie powinno się robić rpg'ów.Polecę jeszcze Spellforce 1 i 2, nie są to typowe gry rpg, a takie hybrydy, mimo to warto.
bzdury, polecasz coś co nie jest cRPG jak Spellforce (przy okazji denne) przecież to jest bardziej rts, a prawdziwe cRPG jak Morrowind, który oferuje dobrą linie fabularną, otwarty świat, a uwierz mi w tej grze jest gdzie pochodzić, daje ci totalną swobodę, zadania poboczne nie raz kapitalnie rozbudowane, możliwość przystąpienia do 1 z gildi (od ciebie zależy z kim się skumasz) więc tego na poważnie raczej nie można brać, ja rozumiem że komuś nie podeszło, że świat może nie pasować czy coś innego, ale nie wypisuj głupot typu "tak się nie powinno robić cRPG".
Ja na twoim miejscu zaczął bym od Wiedźmina 1 potem dwójeczka i gra gitara. Ze względu na świat, klimat i intrygi.
Dodam też że powinieneś spróbować Dragon Age, mimo nie jednej i nie dwóch złych opinii na necie, pierwsza część jest bardzo przyjemna.
Na dzień dobry olał bym Gothicka i The Elder Scrolls, a wystartował z czymś w rzucie izometrycznym jak Wiesiek albo Dragon Age. Tylko że ja uwielbiam stare cRPG jak BG II czy Planescape Torment, a co za tym idzie rzut izometryczny i 2D.
Przy okazji coś starego, jeśli nie straszne są tobie starsze gry, piękna grafika 2D i masz łeb do taktyki (oczywiście chodzi mi o poziom trudności wyyyyżej niż normal) to polecam tobie Icewind Dale II.
Panowie, proszę was...
Miły zakładaczu tematu, zacznij waść od Planescape : Torment, serii Baldurs Gate, lub Icewind Dale.
Jeżeli takie gry Ci nie odpowiadają, napisz waść do mnie na PM to dam Ci listę wartych rpg który zostały zrobione przed wiedźminem i są bardzo dobre.
Po co proponujesz mu gry które na wstępie go odrzucą? nie wiem jakim kozakiem trzeba być by teraz w te gry grać nie znająć ich wcześniej.
Sam gram w nie po raz któryś i to już nie jest to co kiedyś... oczy odzwyczaiły się od tego typu gier.
Niech się nie zniechęca i zacznie od czegoś nowszego, a wcale nie gorszego
BG , ID2 itp nie są właśnie gierkami dla osoby zaczynającej przygodę z cRPG ( ... tym bardziej w tych czasach wielu odstrasza już grafika ) .
Owszem , godne polecenia produkcje ... ale nie na " start " ^ ^
moim pierwszym wyborem RPG NA PC była gra Gothic 1 kupiłem ją w gazecie to było pare lat temu za 5zł
w expresie i ta gra mnie oczarowała ;D do dziś pamiętam jak pierwszy rozdział 2 dni przechodziłem grając cały dzień ^^
Zenhancowane Baldury są całkiem przyjemne dla oka. Moim zdaniem chcąc grać w najlepsze rpgi, należy skupić się na fabule a nie na grafice, bo inaczej omijamy gry kultowe a to błąd jest duży. Polecam na długie zimowe wieczory z Baldurami, Planescapem, Icewind Dale, Fallouty, liznąć je chociażby i zobaczyć jak się powinno rpgi robić, a potem zobaczyć nowszą generacje RPG. Btw odstraszającą grafikę ma The eye of beholder, i tego poleciłbym dla hardkrowca jeno, ale dla fana rpgów nie znać tego tytułu, to wstyd jest .
To może po prostu ułożymy mu liste tak w miare po kolei co i jak ;D by podołał co? ;D
co jak co ale do tych gier trzeba mieć cierpliwość
nie raz przechodząc baldura czy morrowinda, aż mnie krew zalewała.
Jak w morrowindzie jestem w punkcie zaznaczonym na mapie, a biegam jak idiota w kolko bo nie moge znalesc wejscia xD haha
Ze by się chłopina nie speszyła
świerzakowi trzeba pomóc
Ale nowi tego nie zajarzą no chyba, że ktoś czuje się bardzo na siłach
w każdym bądź razie ma liste gier już całkiem sporą więc ma w czym wybierać
Ja polecam od siebie na początek Fallouta jeden pies którą część bo jak przejdziesz jedną to przejdziesz wszystkie
i twoja przygoda z rpg się zacznie.
naprawdę mało osób znam którym tak gra nie podeszła