cRPG - Co na początek?

Witam!

Otóż mam do Was, drodzy forumowicze, prośbę:

Jaka gra cRPG jest najlepsza na rozpoczęcie przygód z tymże gatunkiem? Nigdy nie grałem w eRPeeGa, no oprócz 2 minut w Gothic'a u kuzyna, no i można by podciągnąć Mount&Blade ale to już mocno na siłę. Tenże, jakby nie było charakterystyczny gatunek dla komputerów osobistych jest dla mnie kompletnie obcy (oprócz MMO, ofc.), a ostatnio tak mnie coś ciągnie do fajnych fabuł itd. i chciałbym spróbować. Jaki RPG na początek? Od czego najlepiej (według Was) zacząć przygodę z tym gatunkiem, aby się nie zniechęcić i jednocześnie potem móc sklejać wątki fabularne w logiczną całość. Po prostu - od czego zacząć i jakich tytułów próbować jako następnych? Wiem, że jest wielu maniaków na forum i chciałem zapytać się bardziej doświadczonych userów ;)

KOTOR'ki. ;d

Zapomniałem dodać, byleby nie Star Wars i wszelkiego rodzaju sci-fi czy post-apokaliptyczne klimaty z bronią itd. bo po prostu nie przepadam.

Zagraj w Wiedźmin 1,2

Zagraj w Gothic 1,2 (później lipa)

Zagraj w Tormenta

Zagraj w Elder Scrollsy

Zagraj w Baldur's Gate

Ja też za SW nie przepadam, ale w KOTOR'y trzeba zagrać, uwierz. To tacy przedstawiciele gatunku, że broń Boże ich omijać.

Ja bym polecił Jade Empire, Fable: The Lost Chapters, Gothic 1-2, Wiedźmin 1-2, możesz też kupić Guild Wars, ponieważ fabuła jest tam dość ciekawa, a gra się prawie jak w tytuły singlowe.

Witam! Otóż mam do Was, drodzy forumowicze, prośbę: Jaka gra cRPG jest najlepsza na rozpoczęcie przygód z tymże gatunkiem? Nigdy nie grałem w eRPeeGa, no oprócz 2 minut w Gothic'a u kuzyna, no i można by podciągnąć Mount&Blade ale to już mocno na siłę. Tenże, jakby nie było charakterystyczny gatunek dla komputerów osobistych jest dla mnie kompletnie obcy (oprócz MMO, ofc.), a ostatnio tak mnie coś ciągnie do fajnych fabuł itd. i chciałbym spróbować. Jaki RPG na początek? Od czego najlepiej (według Was) zacząć przygodę z tym gatunkiem, aby się nie zniechęcić i jednocześnie potem móc sklejać wątki fabularne w logiczną całość. Po prostu - od czego zacząć i jakich tytułów próbować jako następnych? Wiem, że jest wielu maniaków na forum i chciałem zapytać się bardziej doświadczonych userów

pierwsze ? no myślę tak sobie, że Dragon Age może być spoko (najpierw 1 potem 2), ewentualnie Gothic 1 i\lub 2 | 3 (choć nie polecam, no chyba, że na kodach, bo tak to jest masakrycznie xD), yyy jeśli lubisz takie trochę połączenie jRPG i taktyki + ciekawa fabuła i super efekty wizualne to polecam The Last Remnant, super gra, czasem może trochę trudna dla początkującego, ale w miarę rozwinięcia idzie gładko ;p

kiedyś grałem w taką grę...Ascension to the Throne, też jest niezła, no może poza grafiką, bo to taka trochę jak na 2005-06 rok

jeśli cb interesują POLSKIE gry cRPG to wiadomo, Wiedźmin 1 i 2 ;]

inne co słyszałem, że też są fajne to Mass Effect i Fallout, choć obydwie chyba opierają się na FPS, ale nie potwierdzę :D

a i jeszcze Fable 1, bo inne są na x360 (no oprócz trójki, bo wyszła na PC chyba niedługo po wejski konsolowej)

miłego grania xD

@EDIT

a więc w skrócie, bo komu się chce to pisać ;p :

1 - Dragon Age : Początek + dodatek

2 - Wiedźmin 1 i 2

3 - Fable : The Lost Chapters

4 - The Last Remnant

5 - Ascension to the Throne

6 - Dragon Age 2

7 - Mass Effect zarówno 1, jak i 2

8 - Fable 3

TOP PC RPG by GameSpot

Tutaj chyba mam dość wiarygodną listę lepszych (o ile nie najlepszych) RPG? No chyba, że macie jeszcze jakieś lepsze rankingi? :) Na pewno zagram w Diablo (od dawna mnie "korci" żeby w niego ciupnąć, najwyżej wywalę po 2 godzinach gry :D), potem Dragon Age 1&2 i spróbuję TES'ów oraz ofc. Baldur's Gate, może od kumpla wezmę Wiedźmin 2. Jak się wciągnę w gatunek to zostanę na dłużej i spróbuję więcej klasyków i RPG, teraz muszę się czymś zająć do premiery GW2 bo nie mam w co zbytnio grać.

Jak macie jeszcze jakieś tytuły, to śmiało, ja jestem otwarty na wszelkie propozycje (ale nie na takie zbereźnicy :D) :)

Jak zostać fanem RPG - Poradnik.

Najpierw zaczynamy od czegoś lekkiego:

1. Fable (Pierwszy)

2. Dragon Age: Origins

3. Diablo II

4. Wiedźmin

Ok, jeśli przeszedłeś wszystkie powyższe tytuły to jesteś gotowy by wejść -że tak powiem- głębiej.

1. Fallout 1,2,3

2. Baldurs Gate 1,2

3. Icewind Dale 1,2

4. Planescape Torment

5. Neverwinter Nights 1,2

6. Nox

Masz już za sobą? Ok, teraz się przygotuj na prawdziwe RPG-Nerd-Fantasy

1. Elona (Darmowa)

2. A.D.O.M (Darmowy)

3. Dwarf Fortress (Darmowy)

TOP PC RPG by GameSpotTutaj chyba mam dość wiarygodną listę lepszych (o ile nie najlepszych) RPG? No chyba, że macie jeszcze jakieś lepsze rankingi? Na pewno zagram w Diablo (od dawna mnie "korci" żeby w niego ciupnąć, najwyżej wywalę po 2 godzinach gry ), potem Dragon Age 1&2 i spróbuję TES'ów oraz ofc. Baldur's Gate, może od kumpla wezmę Wiedźmin 2. Jak się wciągnę w gatunek to zostanę na dłużej i spróbuję więcej klasyków i RPG, teraz muszę się czymś zająć do premiery GW2 bo nie mam w co zbytnio grać. Jak macie jeszcze jakieś tytuły, to śmiało, ja jestem otwarty na wszelkie propozycje (ale nie na takie zbereźnicy )

najlepsze Diablo 1...mogę się zgodzić xD osobiście nie przepadam za żadną wersję jego, ale mogę się zgodzić, iż DA zasługuje na 2 miejsce (o ile nie na 1 ;])

Nie zaczynaj od TES-ów, ponieważ może cię przytłoczyć wielkość świata. Grałem tylko w Morrowinda i jakoś nie przypadł mi do gustu. Wielki świat trochę przeszkadza w opowiadaniu epickiej fabuły. Jeżeli potrzebujesz prawdziwych RPG-ów graj w starsze tytuły jak Baldurs Gate. Bardzo fajnie grało mi się w Fable: The Lost Chapters. Może nie jest to co BG, lecz też ciekawy tytuł. Jade Empire jest trochę liniowe, ale jak to bywa BioWare obdarzył ją ciekawą fabułą:) Tyle z mojej strony mam nadzieję, że pomogłem:)

Hardcore: ta lista, co ja tu zamiesciles, jest troszke slaba. Lepiej sie na niej nie opierac. Najlepiej odpisal ci Noobgod, ale ja wprowadze w jego wypowiedz pewne modyfikacje i przedstawie to tak, jak uwazam za najlepsze dla nowego rpgowca.

Na poczatek powinienes zagrac w cos prostego i przyjemnego, aby poznac podstawy gatunku i nie zrazic sie za szybko mechanika gier. Tak wiec dobrym wyborem bedzie pierwszy Dragon age (tylko 1), KoTOR (nawet jesli nie lubisz Star Wars, to polecam, bo gra godna, a sam klimat troszke odbiega od tego filmowego), Wiedzmin (1 i 2). Potem polecam zagrac w IceWind dale 1 i Neverwinter nights 1. Grty nie sa wybitne, ale maja mechanike podobna (dnd) do innych tytulow, lepszych, a sa jednoczesnie na tyle przystepne, ze sa idealnymi pozycjami, aby zapoznac sie z ich systemem. Jak je ukonczysz i ci sie sposobaja, to polecam Baldura 2 (jedynka slabsza i to sporo) i Tormenta. A jak ci sie nie sposobaja Never i IWD, to moze warto siegnac w troszke inny, mkierunku i zagrac w Gothica albo Morrowinda + Obliviona (tych gier akurat osobiscie nie lubie, ale maja one wielu zwolennikow, wiec jednak cos w sobie maja).

Innymi grami, ktorymi powinienes zainteresowac sie juz pozniej, sa takie pozycje jak Fallout 1 i 2.

Osobiscie nie gralem jeszcze w Arcanum i Deus ex ( z tym drugim sie zapoznalem tylko, ale zaraz szukam plytki i instaluje), ale ponoc te gry rowniez sa uznawane w srodowisku graczy za bardzo dobre, wiec tez mozesz sie z nimi zapoznac, ale to troszke pozniej.

Gry typu Mass Effect polecam zostawic sobie na potem, bo nie sa to takie prawdziwe RPGi z krwi i kosci, wiec mozesz miec potem wypaczony obraz gatunku, ale to nie zmienia faktu, ze chyba jednak warto po nie siegnac.

A czy rozpoczęcie grą Fable: Zapomniane Opowieści (Lost Chapters) byłoby dobrym pomysłem?

Co do Deus Ex miałeś na myśli 1 czy 2? Bo jeśli dwójkę, to nie ma co nawet próbować w to grać. Ogólnie jest słaba. Jedynka jest o wiele lepsza, ale może poczekać na Deus Ex: Human Revolution, która ma być w klimatach jedynki.

@up: Na początek IMO jest to ciekawy tytuł. Na pewno nie będziesz się nudził. Zamiast Fable możesz kupić Jade Empire. Gra od BioWare'u w azjatyckich klimatach, a cenowo są takie same, ponieważ możesz kupić za 20zł w Extra Klasyce:)

no patrzcie a ja myslalem, ze Diablo to zwykly h''n's. Niby ma fabule i staty, ale bardziej to juz chyba skomplikowane jest sznurowanie buta...

a NVN, BG sam tez polecam :)

i Fallouty 1,2 (nikt nie nazwie sie prawdziwymym rpg-wcem, kto raz chodz nie skonczyl obydwu czesci)

toz to klasyka gatunku

Lumin, chodzilo mi o czesc 1.

A co do Jade Empire... Czy ja wiem? Niby fajny klimat, niby niezla fabula, ale jednoczesnie troche za duzo zrecznosciowej walki. Komus moze to przypsc do gustu, mi sie jednak nie spodobalo. No, ale moze to i dobrze na poczatek, bo nie bedzie przytloczony jakas trudniejsza mechanika, a zamiast tego skupi sie na samej otoczce fabularnej. Ewentualnie mozna zagrac, choc ja zostaje przy Dragon Age 1 xD.

A może oblivion?

Dzz uwierz mi Jade Empire potrafi wciągnąć:) Gdy ją kupiłem, pierwszy raz odczułem syndrom No-Life. Nie mogłem się od niej oderwać. Jeśli chciałby, aby była bardziej wymagająca wystarczy ustawić wysoki poziom trudności. Patrząc na cenę i zawartość płyty z napisem Jade Empire, jest to bardzo opłacalny wybór jak na początek przygody z cRPG:)

Tes III i IV

NWN 1 i 2 koniecznie dodatki

Fable

gothic 1 i 2

M&M IX

Diab(o)lo II

to wszystko:P

M&M IX

IX to jest najgorsza część, każdy tak powie. Najlepszą częścią jest VI i VII. No ,ale wątpię czy autor zechciałby zagrać w przestarzałe gry...