cRPG - Co na początek?

Autor tematu weźmie wszystko na klatę ; D

mi się podobała

jedna z pierwszych gier na mojego pc-ta

CDA numer bodajże 119

demo battlefielda i coś tam jeszcze(rc cars może)

ja się świetnie bawiłem i opinie innych co do tej gry(jak również w przypadku kilku innych)mam w głębokim poważaniu

Nie wiem czemu nikt nie wspomniał o Arcanum: Przypowieść o Maszynie i Magyi. Ja po prostu wsiąkłem w ten klimat :) Chyba aż sobie zaraz zainstaluje :)

Jeśli coś dla początkującego amatora cRPG, to proponuję zacząć od Sacreda i Titan Questa. Są to łatwe i przyjemne hac'n'slashe. Fabuły w obu grach są też dobrze zrobione. Następnie proponuję zagrać w Arcania: Gothic 4. Najłatwiejsza, ale i najładniejsza pod względem graficznym część Gothicka. Jeśli już wtopisz się w piękną fabułę Gothicka to zalecam grać od 1 do 3 części Zmierzch Bogów. Wyszło już na tyle patchy, że nie będzie żadnych problemów z bugami. Właśnie to Gothic ma najlepszą jak dla mnie fabułę ze wszystkich jak dotąd przegranych RPGów. Do wszystkich postaci da się zakochać :)) nawet do takiego wrednego i złego Thorusa :D

Jak na razie to zagrywam się w Fable: The Lost Chapters i mam do Was pytanka:

1. Czy każdy z Was miał w Fable taką "zbyt płynną" kamerę? Że się tak "dziwnie" obraca etc. ? Ciężko wytłumaczyć, ale chyba zrozumiecie, o co mi chodzi.

2. Jak grałoby się w Fable na padzie? Czy komfort gry jest zachowany, a może jest nawet lepiej? W końcu Fable jest grą dedykowaną dla XBox'ów ;) Macie jakieś doświadczenia z gamepad'em i Fable: Zapomniane Opowieści?

:)

Jak na razie to zagrywam się w Fable: The Lost Chapters i mam do Was pytanka: 1. Czy każdy z Was miał w Fable taką "zbyt płynną" kamerę? Że się tak "dziwnie" obraca etc. ? Ciężko wytłumaczyć, ale chyba zrozumiecie, o co mi chodzi. 2. Jak grałoby się w Fable na padzie? Czy komfort gry jest zachowany, a może jest nawet lepiej? W końcu Fable jest grą dedykowaną dla XBox'ów Macie jakieś doświadczenia z gamepad'em i Fable: Zapomniane Opowieści?

Ad1. Nie pamiętam, żebym miał takie problemy z Fable. Zobacz w opcjach, może coś masz z czułością myszki albo z jakąś akceleracją ruchów myszki czy coś w ten deseń.

Ad2. To już chyba kwestia indywidualna. Ja jako zatwardziały PeCetowiec nie zamienię klawiatury i gryzonia :) Musisz sam sprawdzić i zobaczyć jak będzie lepiej :)

Dziwie sie, ze nikt nie podal sagi Final Fantasy :)

Finale to są gry, które nie każdemu się spodobają ludzie wychwalają te siódemkę, ale imo ona nie jest najlepsza zawsze będę polecał FF 9[iX],oraz istne cudo czyli FF-X.

Final fantasy X to jest cudo fabuła,postacie,system walki wszystko wgniata w fotel,jedna z gier idealnych które na zawsze pozostaną w pamięci:).

W FF-9 piękna, jest scena jak Zidane dowiaduje się kim jest, przebija nawet śmierć aerith z ff7.

To tak :

-Wiedźmin 2 (świetna grafika ;] , Fabuła , kto czytał książkę lub oglądał film wie o co chodzi.)

-Dragon Age (dla mnie taka sobie ;])

-Risen (Świetna Polecam!)

-Mount & Blade

-Mass Effect ( niby gra akcji ale oznaczana jako cRPG)

-TorchLight ( nie zmarnowane godziny POLECAM! )

Więcej grzechów nie pamiętam ;]

jako że siedzę z cRPG już długo wiec tak

-gothic1,2 noc kruka (obowiązkowo)

-risen

-dragon age 1,2

-neverwinter night 1,2

-wiedzimin (obowiązkowy dla polaków )

-fable lost chapter

a jak będzie się nudziło to polecam przejść gothica 1 z modem mroczne tajemnice

Dziwie sie, ze nikt nie podal sagi Final Fantasy

yyy no bo w sumie można podać, ale to takie hmm...turowo/rpg i większość jest na konsolki (osobiście nic do tego nie mam, bo saga Final Fantasy zawsze była u mnie nr 1 ;])

heh a tak wgl seria FF jest jRPG/akcja ;p a w teacie jest cRPG :)

Finale to są gry, które nie każdemu się spodobają ludzie wychwalają te siódemkę, ale imo ona nie jest najlepsza zawsze będę polecał FF 9[iX],oraz istne cudo czyli FF-X.Final fantasy X to jest cudo fabuła,postacie,system walki wszystko wgniata w fotel,jedna z gier idealnych które na zawsze pozostaną w pamięci:).W FF-9 piękna, jest scena jak Zidane dowiaduje się kim jest, przebija nawet śmierć aerith z ff7.

...grałeś może w XIII ? fakt, VII i X są suuuper :D XIII bardziej idzie w akcję więc u mnie jak najbardziej na +

hmmm X w porównaniu do XIII to się TERAZ nie umywa ale jak na tamte czasy gra godna uwagi :D

Jak ja zaczynałem: Gothici 1, 2 z dodatkiem, może być 3... 4 póki co omijaj... MUSZĄ BYĆ! Klasyka, i ch** :P Potem Baldur's Gate'y jak się zaznajomisz. Jak się nie spodoba, to spróbuj Divinity II. Jak się spodoba, to Dragon Age. Potem jeśli poszedłeś drogą turowych RPG, zagraj w KotOR- nie zaczynaj od tego, tylko się zrazisz. Jeśli poszedłeś drogą "dynamiczniejszych" RPG, to zagraj w The Elder Scrolls bądź w Wiedźmina, obie części (choć dwójka moim zdaniem lepsza o jakieś 170% :P). A dalej to już sam będziesz wiedział, co się podoba.... Ode mnie jeszcze jeden tytuł, który miecie- Fable: The lost chapters. W dwójkę nie grałem, bo nie mam konsoli, a trójka była G-Ó-W-N-I-A-N-A! Gówna się nie tyka ^^ W porównaniu do pierwszej części, bezdenne dno. Pierwsza część jest piękna, świetna, niesamowita, nie do opisania... Trójka jest TOTALNIE SKOPANA. Dziękuję za uwagę :P

Jak ja zaczynałem: Gothici 1, 2 z dodatkiem, może być 3... 4 póki co omijaj... MUSZĄ BYĆ! Klasyka, i ch** Potem Baldur's Gate'y jak się zaznajomisz. Jak się nie spodoba, to spróbuj Divinity II. Jak się spodoba, to Dragon Age. Potem jeśli poszedłeś drogą turowych RPG, zagraj w KotOR- nie zaczynaj od tego, tylko się zrazisz. Jeśli poszedłeś drogą "dynamiczniejszych" RPG, to zagraj w The Elder Scrolls bądź w Wiedźmina, obie części (choć dwójka moim zdaniem lepsza o jakieś 170% ). A dalej to już sam będziesz wiedział, co się podoba.... Ode mnie jeszcze jeden tytuł, który miecie- Fable: The lost chapters. W dwójkę nie grałem, bo nie mam konsoli, a trójka była G-Ó-W-N-I-A-N-A! Gówna się nie tyka ^^ W porównaniu do pierwszej części, bezdenne dno. Pierwsza część jest piękna, świetna, niesamowita, nie do opisania... Trójka jest TOTALNIE SKOPANA. Dziękuję za uwagę

Magnus jeśli chodzi o dwójkę Fable to skoro trójka Ci się nie podobała to dwójka tym bardziej, bo sequel idzie bardziej w rozbudowę poprzednika niż w coś nowego ;p (mi osobiście się podoba dwójka, w trójkę nie grałem, ale co tam :D)

@DOWN

haha HardCore bez podniety xD

A mi te Fable wywala po 10 min. gry do Windowsa/ścina komputer i muszę resetować.

Pech, że mam Windows 7 x64 Enterprise... ; /

Jakieś porady może?

EDIT: Ooo... 100 (słownie: setny tongue.gif) post cool.gif

two worlds (imo 2-jka lepsza)

dungeon siege - 3-jki się nie tykaj

torchlight-jeżeli Ci "podchodzi" zagraj też w Deathspank'a

bioshock-spróbuj mimo tego, że nie lubisz broni palnych ;)

legend hand of god - ni to rpg ni h'n's

oczywiście nie możesz ominąć tytułów takich jak : "diabolo, dagones drank, kieszonkowe potwory, pokemony"

Jeśli omijasz tytuły takie jak "Diabolo", "Dagones Drunk", "Pokemony - kieszonkowe potwory" - TO WIEDZ...

ŻE COŚ SIĘ DZIEJE!

A to kilka odemnie

Fable 3

wiedźmin 2

Gothic 1/2/3/4

Two Worlds

Neverwinter Night 2

Mass Efect

Jako że Fable działa mi średnio stabilnie ogarniam teraz Dragon Age 2, raczej mocno mi się spodobał :D

:) I Fable, i Dragon Age 2 na przyszłość też mogę Wam polecić bo według mnie są świetne ;]

Akurat wybrales najwiekszy syf (Dragon Age 2), ktory nie ma niczego wspolnego z gra cRPG.

a Ten dalej swoje

to, że w twoim mniemaniu nie jest to cRPG nie znaczy, że owa gra cRpgiem nie jest

chcesz dowodów??

Dragon Age

rzeczywiście Dragon Age to syf ale bez przesady

od dzz dodam, że on poleca Baldura i Planescape Torment(ot taki żart)

ja polecam Tesa i NWN