Czas na nową mysz

Witam.

Dziś po południu po 3,5 roku zdechł mój ukochany gryzoń Razer Naga Molten Edition 2013. Czas więc na zakup nowej myszy. Jako, iż jest tego teraz od groma, zwracam się do Was z uprzejmą prośbą, byście pomogli mi w wyborze nowego sprzętu do kwoty 350 zł. Bardzo się przyzwyczaiłem do bocznego num-pada, więc takowy bezapelacyjnie znaleźć się musi. Preferuję myszki średnio-ciężkie, nie powinna być za lekka, najlepiej z regulacją obciążenia. Dobry sensor laserowy, chociaż nigdy nie korzystałem z lepszej optyki, niż w produkcie za 50 zł. więc nie mam pojęcia, czy taki się sprawdzi. Głównie gram w gry MMO, troszkę FPS/RTS. Uważam, że moja poprzedniczka była całkiem fajna, jednak chciałbym spróbować czegoś nowego. Jestem prawo-ręczny i posiadam krótkie dłonie, myszka nie powinna być zbyt duża. Czekam na Wasze propozycję i pozdrawiam ;]

UPDATE: Wybrałem mysz. Miejsce poprzedniej zajmie Mad Catz M.M.O.T.E. MATT BLACK 8200 DPI . Dzięki wszystkim za udzielenie się w temacie oraz oczywiście osobie(Guru?), która wystawiła post na główną. Pozdrawiam!

Od siebie mogę polecić - Logitech G600 :) Jeśli chodzi o ergonomię i dopasowanie - najlepiej by było abyś poszedł do sklepu i "pomacał" sobie myszkę przed zakupem. Nie ma to organoleptyczny test :)

Pozdrawiam !

Logitech G600 bije wszystkie myszki mmo na głowe. Mówie bo sam mam taką.

Tylko A4tech X7.

W ciągu ostatnich 10 lat przez 9 lata używałem X7 (pierwsza padła po 4 latach, druga żyje i ma się świetnie do teraz. Na rok przeskoczyłem na Razer Chroma, która leży teraz w szufladzie, bo totalnie mi nie podeszła i nadal używam ukochanej X7.

A4tech już od dawna nie jest żadnym no-namem, tylko stał się solidną firmą sprzętową.

Nieco dorzsza (b o 380zl wedlug ceneo) ale moge polecic corsair scimitar. Myszka jest naprawde bardzo dobra i solidna uzywam jej od roku i raczej przez dlugie lata nie wymienie jej, wygodna w lapie oraz 12 przyciskow ktore mozesz sobie skonfigurowac jak tylko chcesz dzieki latwemu oprogramowaniu.

Tylko A4tech X7.

W ciągu ostatnich 10 lat przez 9 lata używałem X7 (pierwsza padła po 4 latach, druga żyje i ma się świetnie do teraz. Na rok przeskoczyłem na Razer Chroma, która leży teraz w szufladzie, bo totalnie mi nie podeszła i nadal używam ukochanej X7.

A4tech już od dawna nie jest żadnym no-namem, tylko stał się solidną firmą sprzętową.

Panie :) Cytuję: "Bardzo się przyzwyczaiłem do bocznego num-pada, więc takowy bezapelacyjnie znaleźć się musi" - A4tech X7 jest dobra ale nie nadaje się za bardzo do MMO - do FPS prędzej.

Zawsze możesz kupić drugą nagę, skoro tamta ci odpowiadała. https://www.morele.net/mysz-razer-naga-limited-razer-green-edition-rz01-01040300-r3m1-834909/ choćby tu

Sprzęt za kilkaset zł padł po 3,5 roku? Rzucałeś nim czy to po prostu przereklamowany szajs? Od około 12 lat kiedy to dostałem pierwszy komputer mam dopiero 2 myszkę, A4techa za kilkadziesiąt złotych, pierwsza która wytrzymała z 7 - 8 lat wciąż działa tylko kursor czasami uciekał w bok. W obecnej kilkuletniej tylko kółko się trochę wyrobiło i ciężej chodzi. Klawiatura również od a4techa to moja pierwsza i po 12 latach nie szwankuje nic ! 100 % sprawna. Te myszki za kilkaset zł to jakieś pozłacane są ? Co w nich tyle kosztuje? Te kolorowe diody imitujące choinkę czy znaczek firmy reklamowanej przez znanych graczy i youtuberów ? Tylko nie dowalcie że laser dokładniejszy i lepiej działa na różnych podłożach, bo o ile dokładność myszy za 20 zyla faktycznie odbiega od takiej droższej tak te od 50 zł nie odstają ani trochę.

@Arzesz No i to jest pomocny post! Teraz OP musi tylko cofnąć się w czasie, kupić taki konkretny sprzęt jak twój i zacząć go używać do gry w WoWa tudzież pasjansa.

Od siebie mogę polecić Roccat Kova 2016. Korzystam z niej od roku do prawie każdego typu gier ( poza rts, zwyczajnie w ten gatunek nie gram). Sprawdza się doskonale, wygodna w użytkowaniu pomimo dość sporych rozmiarów. Jednak najlepszym rozwiązaniem będzie jak przejdziesz się do jakiegoś sklepu typu mediaMarkt lub media expert i dopasuje sobie jakąś z tam obecnych.

Sprawdź sobie Logitech MX Master bardzo fajna mycha dużo ludzi gada że bezprzewodówki są badziewne, ale sam osobiście polecam, większa wygoda i swoboda ruchów a specyfikacja taka jak na kablu, (w cs na myszcze G602 global przed derankiem, po deranku superior, nie chwale się tu :P tylko chcę podać za przykład że bezprzewodowe myszki w obecnych czasach są tak samo dobre jak te na kablu, teraz to jest tylko kwestia gustu co wolisz na kablu czy bez).

Osobiście uzywam Logitech G602, ale nie polecam bo ona jest na zwykłe baterie AA, w ciągu 2 lat za sam koszt baterii wychodzi ponad 100 zł xD.

MX Master używa akumulatorków które można ładować, lecz ma tylko 2 przyciski pod kciukiem, 4 jeśli liczyć rolkę ponieważ można ją zaprogramować jako 2 przciski w grze, jak przewijasz do góry albo do dołu.

Jeśli obowiązkowy dla Ciebie jest boczny num-pad, to wielkiego wyboru nie ma, jednak zawsze da się coś wykopać. Najłatwiej dla Ciebie było by kupić nową Nage ale wnioskuje że skoro zakładasz ten temat to szukasz czegoś innego. Osobiście polecam Ci Logitech G600 użytkuje tą mysz od 2012 roku, jak łatwo policzyć katuje ją już 5 lat i działa bez zarzutów. Testowałem Nage jednak mam małą dłoń i lepiej leży mi właśnie G600. Pozostaje jeszcze Corsair Scimitar, myszki w dłoni nie miałem więc za wiele nie pomogę, oglądałem recenzję i ciekawa tutaj jest możliwość regulacji położenia bocznego num-pada co pozwoli dopasować mysz do każdej dłoni i jak kiedyś padnie mój Logitech to kupie własnie Scimitara. Wiecej myszek z 12 klawiszowym num-padem już nie znam :D

Polecam stronę http://www.test-gear.pl/

Logitech g502 protheus. Niby nie ma panelu bocznego ale wszystkie przyciski po boku (5) , 3 przyciski na scrollu od myszki oraz przyciski dpi da sie dowolnie ustawic. Czy to pojedyncze klawisze czy cale macro. Gram na niej w mmorpg i to tylko kwestia przyzwyczajenia co jest pod jakim przyciskiem. Dodatkowo mozna ja wywazyc oraz świetnie lezy w dloni. Mozna ustawiac rozne profile pod rozne gry. Polecam.

Osobiście mogę polecić Razer Naga 2014, sam taka używam już od ponad 1,5 roku i jestem zadowolony. Boczna klawiaturka, średnio ciężka, dobrze leży w ręce. Do tego jest podobna do tej co poprzednio miałeś więc długo nie będziesz musiał sie do niej przyzwyczajać :)

Mam Mad Catz R.A.T. 5 już od 2010 roku, polecam ;) Teraz za http://www.ceneo.pl/47866973?se=Rgp8VLn8Z4_0UdcjPPruM8suYNmaiX-8&gclid=CjwKEAiAuc_FBRD7_JCM3NSY92wSJABbVoxB1H3WHh8YPzp1DDX1U07v-gXSeHtLVGgr_w9BaerZvRoCMO7w_wcB będziesz miał 8 ;)http://www.madcatz.com/gamechanging/rat8.php

mysz w mediamarkcie.

Mam Mad Catz R.A.T. 5 już od 2010 roku, polecam  Teraz za http://www.ceneo.pl/47866973?se=Rgp8VLn8Z4_0UdcjPPruM8suYNmaiX-8&gclid=CjwKEAiAuc_FBRD7_JCM3NSY92wSJABbVoxB1H3WHh8YPzp1DDX1U07v-gXSeHtLVGgr_w9BaerZvRoCMO7w_wcB będziesz miał 8 http://www.madcatz.com/gamechanging/rat8.php

Mysz o tym kształcie faktycznie musiałbym wymacać, czy aby na pewno granie nią jest komfortowe. Mysz nieco droższa, a ja już na siłę dożuciłem te 50 zł do puli :P

Osobiście mogę polecić Razer Naga 2014, sam taka używam już od ponad 1,5 roku i jestem zadowolony. Boczna klawiaturka, średnio ciężka, dobrze leży w ręce. Do tego jest podobna do tej co poprzednio miałeś więc długo nie będziesz musiał sie do niej przyzwyczajać 

Mysz Razer Naga jest świetna, jednak czas na coś z innej beczki.

Logitech g502 protheus. Niby nie ma panelu bocznego ale wszystkie przyciski po boku (5) , 3 przyciski na scrollu od myszki oraz przyciski dpi da sie dowolnie ustawic. Czy to pojedyncze klawisze czy cale macro. Gram na niej w mmorpg i to tylko kwestia przyzwyczajenia co jest pod jakim przyciskiem. Dodatkowo mozna ja wywazyc oraz świetnie lezy w dloni. Mozna ustawiac rozne profile pod rozne gry. Polecam.

Korzystam z masy bindów na bocznej stronie(pod kciukiem), więc 5 to zbyt mało.

Ja osobiście nie lubię tych typowych mmorpg myszek z całą klawiaturą na boku bo są według mnie mega niewygodne ale to moje osobiste zdanie. Sam wczoraj kupiłem Steelseries Rival 500 a wcześniej miałem logitecha g700 i mogę spokojnie polecić oba produkty.