Czy Black Desert jest P2W? - Odpowiedź

Otóż sporo osób pyta się jak się trzyma ‘p2w’ w BDO, więc postanowiłem odpowiedzieć.
W Black Desert nie ma P2W (jak sama nazwa wskazuje Pay To Win - czyli coś co daje przewagę nad innymi graczami).
Wypada wydać ok 150-200 zł na start żeby zakupić pety, które przyśpieszają proces zarabiania, aczkolwiek można polować na nie w markecie (1 pet to ok 15kk - grosze).

Zauważyłem, że ludzie co piszą o tym, że BDO to p2w są to najczęściej osoby, które skończyły grać w to, ponieważ najzwyczajniej nie umiały. Sporo ludzi oczekuje, że w tydzień zrobią full eq, 61 level, pójdą na PvP i będą kosić. Tak nie jest. Gra wymaga czasu jak każda inna.

Przykładem P2W może być AION, gdzie Aion Coiny można sprzedawać za walutę, natomiast w BDO żeby zarobić na wydawaniu pieniędzy należałoby wydać tysiące zł, jak nie euro żeby uzyskać przewagę, gdyż większość przedmiotów (np kostiumy, value packi, pety itd…) są warte max 30-40kk (czyli nic).

Dodam też. Gram miesiąc wydałem tylko 90 zł na grę (w tym 40 za zakup) na 1 peta, resztę petów kupiłem z marketplace, tak samo z udźwigiem. Mam 58 (nie śpieszy mi się z levelowaniem), mam już dandeliona, kutuma, kzarke na tri, dim tree armor tri, reszta grunile tri i set asuli. Spokojnie można rozwijać postać nie wydając ani grosza na grę :slight_smile:

Ci co się nie zdecydowali czy chcą zagrać w BDO to zachęcam, przyjemna, oryginalna gra.

to ile pet kosztuje na markecie nie ma znaczenia bardziej to, że aby kupić coś na markecie to trzeba mieć więcej szczęścia niż rozumu :stuck_out_tongue: co do elementów p2w dla mnie są nim tylko artisan memory dzieki którym potrzebujesz 4 razy mniej memory fragmentow do prób enchantowania bo umówmy się tylko z memorkami jest jakiś problem żeby je szybko i efektywnie zbierać.

Po co kolejny wątek na temat, który i tak był już wałkowany w dziesiątkach postów od miesięcy?
https://forum.mmorpg.org.pl/t/nadal-p2w-czy-mozna-pograc/103705

I tak, bdo jest p2w. :slight_smile: Dodatkowo nie liczy się skill, tylko gear.

2lajki

Że ta gra jest p2w wmawiają sobie ludzie którzy jej zwyczajnie nie rozumieją. Ot dla przykładu - pety, tylko w tym miesiącu dostajesz aż 3 za darmo (jeden za gildie, jeden z nowego uzytkownika/powrot, a kolejny za zwykle logowanie). Artisan memory? no spoko, tylko i tak potrzebujesz memory fragmentów które musisz zdobywać w normalny sposób - grając i robiąc np scrolle. Udzwig? Zanim wbijesz rozsądniejszy lvl i eq to udzwig niepotrzebny, a do tego czasu nazbierasz spokojnie loyality pointy za logowanie na udzwig. Ze slotami w inwentory dokladnie to samo.

A czemu ludzie jeszcze sądzą że gra jest p2w? Bo gostek mnie w pvp zabil na dwa skille. Ale nie pomyślą że ta gra to hack and slash pod względem walki, a w tych zawsze walka pvp zawsze tak wyglądała. A dwa jeszcze dochodzi różnica gearu i lvla.

Większość ludzi po prostu nie rozumie definicji p2w, a jako że ostatnio stało się modne rzucanie tym hasłem na lewo i prawo to tak mamy. TERA p2w, BnS p2w, BDO p2w, LOL p2w, wow p2w, gw2 p2w, eso p2w.

1lajk

VanMetal błagam cię. Dobiłeś pewnie 56, pograłeś tydzień i piszesz, że jest p2w. Naucz się w końcu człowieku co to jest P2W. Nie zdobędziesz przewagi w tej grze wydając hajs.

Jeśli w miesiąc od zera kupiłeś 4 pety na markecie i masz połowę boss setu to jesteś najbardziej rng carried osobą o jakiej słyszałem w tej grze.

2lajki

Nie wiem jak to nazwac ale to jest cos pomiedzy p2w a b2p tak bym nazwal ten model platnosci, a ci co mowia ze to nie jest ani troche p2w to niech sie schowaja prosze. Powiedzcie prosze czemu ci wszyscy Dreedziki itd. tak zawziecie bronia tego ze gra nie jest ani troche p2w a sami powydawali po 3k zl na udogodnienia zeby gralo sie komfortowo. Grac sie da nawet i za te 50zl wydane ale co to za gra to tak jakby scigac sie maluchem z gosciem co jezdzi bmw i po wygranej powiedziec ze to jakim samochodem sie scigakem nie mialo znaczenia. Po prostu w tej grze na kazdym kroku czegos brakuje do wykonywania lifeskilla, farmy itd co akurat jest do kupienia za perly. Jeszcze bym rozumial ze wydasz te 2k i masz spokoj a tu wychodzi jakis wiekszy update i kolejny raz musisz wydac kase zeby robic cos szybciej lub sprawniej bo znowu czegos ci brakuje. Obecnie nie ma lepszego mmo lecz kakao i to tak naprawde gracze swoja mentalnoscia zdecydowali ze tak wyglada model platnosci w BDO bo abonament 50zl miesiecznie by przecierz nie przyciagnol tylu graczy wiec mamy co nas tak naprawde nabija w but