Otóż sporo osób pyta się jak się trzyma ‘p2w’ w BDO, więc postanowiłem odpowiedzieć.
W Black Desert nie ma P2W (jak sama nazwa wskazuje Pay To Win - czyli coś co daje przewagę nad innymi graczami).
Wypada wydać ok 150-200 zł na start żeby zakupić pety, które przyśpieszają proces zarabiania, aczkolwiek można polować na nie w markecie (1 pet to ok 15kk - grosze).
Zauważyłem, że ludzie co piszą o tym, że BDO to p2w są to najczęściej osoby, które skończyły grać w to, ponieważ najzwyczajniej nie umiały. Sporo ludzi oczekuje, że w tydzień zrobią full eq, 61 level, pójdą na PvP i będą kosić. Tak nie jest. Gra wymaga czasu jak każda inna.
Przykładem P2W może być AION, gdzie Aion Coiny można sprzedawać za walutę, natomiast w BDO żeby zarobić na wydawaniu pieniędzy należałoby wydać tysiące zł, jak nie euro żeby uzyskać przewagę, gdyż większość przedmiotów (np kostiumy, value packi, pety itd…) są warte max 30-40kk (czyli nic).
Dodam też. Gram miesiąc wydałem tylko 90 zł na grę (w tym 40 za zakup) na 1 peta, resztę petów kupiłem z marketplace, tak samo z udźwigiem. Mam 58 (nie śpieszy mi się z levelowaniem), mam już dandeliona, kutuma, kzarke na tri, dim tree armor tri, reszta grunile tri i set asuli. Spokojnie można rozwijać postać nie wydając ani grosza na grę
Ci co się nie zdecydowali czy chcą zagrać w BDO to zachęcam, przyjemna, oryginalna gra.