Jak w tytułe pytam się Was graczy BDO czy nadal jest to gra p2w czy niedzielny gracz BDO pogra bez nerwów ? Jak wygląda pvp?
Nadal P2W czy można pograć ?
W tej grze nigdy nie było P2W - tylko dzieci, które mylą to pojęcie z pay for convenience. PvP wygląda tak, że musisz mieć level i musisz mieć EQ, bo inaczej będziesz mięsem armatnim dla reszty. I owszem, niedzielny gracz może sobie pograć na luzie, bo do wielu rzeczy w tej grze potrzebny jest czas. Do wygodnego grania najlepiej kupić ~4 pety (tego 5 dostaniesz z jakichś eventów, które dość często są), aby nie schylać się po ten loot, ale to jak będziesz już zdecydowany, że na pewno będziesz grał.
Nie ma P2W? Nawet głupi Value Pack to p2w, kupienie go od ludzi wiąże się z siedzeniem wielu godzin przy marketplace polująć na niego, a sam daje takie benefity dzięki którym WIĘCEJ zarabiasz, więcej zarabiasz, masz lepszy sprzęt, a to przekłada się bezpośrednio na PvP i całą resztę. P2W nie masz w LoLu, Hotsie, Fortnite, GW2, WoWie, OW, CS:GO, Dota 2 i masie innych gier, jak można tego nie rozumieć?
Oczywiście że gra jest p2w, ale jeśli ktoś nie planuje być top graczem to będzie dobrze się bawił bez wydawania pieniędzy.
Można grać bez płacenia, ale bez:
- petów
- udźwigu
- value packa
Jesteśmy bardzo ograniczeni. Dodatkowo ostatnio dodali m.in. Kamasylva blessing, który jednak daje przewagę w grindzie. Dodatkowo mamy jeszcze strój do pływania, kamuflarz, stroje dające odrobinę (ale zawsze) EXP itd.
Moim zdaniem w momencie, gdy gra oferuje taką ilość przedmiotów i można ich kupować bez liku, osiąga się zauważalną przewagę. W tej grze lepszy sprzęt = wygrana na PvP, które towarzyszy nam na każdym kroku.
Nie słuchaj ludzi,którzy piszą,że Black desert jest p2w. Powiem tak; pety i stroje mozesz bidowac, mi udalo sie kupic w markiecie 2 pety i stroj do expa. Tylko potrzeba sporo czasu + peta mozesz dostac z kalendarzyka za logowanie. A co do udzwigu to mozesz go sobie ulepszac po jakims czasie za dodaktowa walue w grze ktora dostajesz za dzienne logowanie Value packi (premium w grze) rowniez mozna bidowac na markiecie zajmuje to troche czasu ale nie daje to jakos mega przewagi. A co do pvp to tak jak w wiekszosci gier,jesli wychodzi nowa postac to jest strasznie boostowana wiec raczej slabe sa szanse na wygrana, lecz w Bdo duzo zalezy od gracza. SLaby gracz nie wygra z najlepszych nawet gdyby mial o wielece lepsze eq od ciebie.
O czym Ty w ogóle piszesz, rzeczy, które można kupić w Pearl Shopie dają olbrzymią przewagę w progress’ie postaci, a to bezpośrednio przekłada się na to czy jestem mięsem armatnim na PvP czy nie, jeden item jak Artisan Memory sprawia, że ktoś, kto kupuje te itemy będzie ulepszał gear 2-3 x szybciej niż Ty, nie wspominam o dziesiątkach innych item’ów dzięki którym podwoisz/potroisz swoje zarobki. Oczywiście, można grać za darmo i się dobrze bawić, ale próba rywalizacji z resztą graczy wręcz wymusza wydawanie niemałej ilości pieniędzy miesięcznie.
Jesli chodzi o grind grajac np wizardem w chwile ogarniasz set ktorym ogarniasz wszystkie spoty z łatwoscia a co do pvp to jesli nie znasz kombinajci skilli to nawet z najlepszym eq padniesz. Moim zdaniem warto zagrac w BDO. Kazda gra musi na siebie jakos zarabiac, a jesli chodiz o BDO to ciagle sa jakies akutalizacje, dodaja nowe postacie,rzeczy wiec gre jak najbardziej polecam I nie patrz na kogos kto pisze,ze daja olbrzymia przewage. Gra nie jest juz super nowa wiec i tak nie masz szans z starymi wyjadaczami.
A Ty Hazu mozesz mi powiddziec,ktora gra jest za darmo i w ktora warto zagrac, jestem bardzo ciekawe jaki tytul podasz
Jeśli chcesz grać PvP i cokolwiek pokazywać na tej scenie, to daruj sobie grę bez wydawania $$.
Chcesz pograć własnym tempem, pobawić się w lifeskille, trochę pogrindować, ale wszystko bez spiny - śmiało.
PvP w 95% to gear, Twój skill nie będzie miał żadnego znaczenia, jeśli dorwie Cie ktoś z lepszym gearem.
Mówi to osoba z licznikiem +/- 5000h w BDO obecnie. Ja powoli daje sobie spokój i w grze jestem praktycznie tylko afk już od kilku miesięcy, wchodzę tylko inv czyścić.
Polecam poczekać na Bless i zobaczyć co oni pokażą. Producent gry będzie jednocześnie wydawcą u nas, więc może nie zepsują gry od samego początku.
Stwierdzam fakt iż ciężko się gra na globalu bez wydania kosztowności, ale da się przeżyć. Lecz po co się tam męczyć? Nie lepiej wybrać priva GamezBDO, gdzie nie musisz się martwić o perły bo za grę jesteś nimi nagradzany. A raty jedyne x5 gdzie w takiej grze to nie robi jakiejś ogromnej różnicy. No chyba, że lubisz zarabiać 5 miesięcy na jeden item na PEN
Jak najbardziej dalej p2w. Walic tego wydawce
Wcale WoW nie jest P2W. Kupujesz premium sprzedajesz na rynku masz kasę za którą kupujesz lepsze eq
¯_ツ_/¯
Uwielbiam ludzi którzy plują na BDO chociaż IDEALNIE taki system jest w WoWie ale hehe wow “krul”
Przedmioty premium kosztują GROSZE. 12-14 milionów to nawet nie 1h grindu.
Możesz je kupić na markecie tak jak w WoWie, ale jak to dodatkowe 10% expa na premium przecież to P2W. Blizzard zrobił świetny ruch zamiast dodatkowych przedmiotów na % do expa wprowadził od razu boost na 110 czy tam 100 lvl XDD ¯_ツ_/¯
Masz na myśli sieciówki czy MMORPG? Jeżeli chodzi o pierwszy typ gier to chyba nie muszę wymieniać żadnego tytulu, bo większość najpopularniejszych z nich ma zero aspektów p2w. Z mmorpg jest trochę gorzej, taki gatunek i oprócz gier z abonamentem, a także gier b2p typu gw2 ciężko o gry bez jakiegokolwiek p2w. Aion po przejściu na f2p miał przyjazny model, bo gold pack kosztował w grze grosze, sam miałem wykupione premium na wiele lat, mimo że większość tego czasu przepadło. Od jakiegoś czasu nie gram w MMORPG, oprócz okresów z WoW’em, albo BDO więc nie wiem czy są jakieś inne gry f2p bez p2w.
Podaj przykład fajnej gry mmo ktora nie jest teraz p2w
Gra nigdy nie była p2w. Nie wydałem na grę ani grosza po za kupnem najtańszego pakietu, a mam na mainie 3 różne stroje (komplety), strój kamuflujący, strój do pływania, 5 petów t3, pokojówkę i mase innych pierdół. Wszystko z eventów lub marketu.
W obecnych czasach większość osób po prostu myli czas z p2w. W tej grze miesiąc gry to nic. A potem czytamy komentarze na forum “omg, this game is p2w, i wanna buy value pack from mp, tried 3 times and dont get it”, co jest śmiechem, bo trzy razy to można co najwyżej jednego dnia próbować xD.
Dodatkowo ludzie patrzą że do niczego nie dochodza (np do boss setu) i szukają powodu… najlepszy powód? P2W. Co z tego że na world bossach nie byli ani razu, trash itemki sprzedają u npc zamiast wymieniać za sztabki, nie wiedzą do czego służą wille, nie ogarniają książek, zwojów, workerów… ale racja, to na pewno nie to, a fakt że gierka p2w. Przecież jakby mieli ten strój, czy tego peta to kurde kzarkę by dropnęli z mobka na 50 lvlu normalnie xD
A co do to gry i pvp - warto o ile masz czas. Czas jest wszystkim w tej grze. Nawet wykupując cały IS będziesz nikim dla kogoś kto poświęci pół godzinki dłużej dziennie na grę. Aczkolwiek pvp w tej grze jest “dopasowane” - ktoś z full boss setem na tet i z 63 lvlem raczej nie będzie biegał na node-warach o jakąś polankę na uboczu, albo farmił na spocie na lvl 56 i 120 AP xD. Więc grasz po prostu w swoim tempie i swoim tempie “awansujesz” dalej
nie dodali tego bo do było od początku istnienia tej gry, zwiększyli tylko pulę dróg do jego zdobycia, zanim to jak ty nazwałeś “wprowadzili” miałem nafarmione 7 tygodni tego. by sobie móc tego używać
a nie wydałem na to ani złotówki
Jeśli ktoś uważa, że w WoWie na markecie można kupić dobry gear, to albo jest autystyczny, albo nigdy nie grał w WoW’a, gdzie w BDO można kupić BiS gear.
Dobra jest P2W kupiłem strój do Tamera za 20 eurosów który jest mi niepotrzebny ale za to ładnie wygląda. Szkoda tylko, że nie gram Tamerem ¯_ツ_/¯
Podaj przyklad p2w w tej grze