Gra black desert to nie tylko B2P ale to też potężne P2W dlatego nie warto w nią grać na dłuższą mete
Oto przed państwem pospolita Cebula która się wypowiada, a nie wie o czym mówi..
Gra black desert to nie tylko B2P ale to też potężne P2W dlatego nie warto w nią grać na dłuższą mete
Oto przed państwem pospolita Cebula która się wypowiada, a nie wie o czym mówi..
Miło mi a teraz idę zdjąć swe warstwy
BDO po prostu ma ukryta cene (pare petow, udzwig), reszta to ew. premka /maidy z tych wazniejszych.
BDO jak wydasz powiedzmy 150 euro rozlozone w czasie to w zasadzie mozesz juz grac pve bez problemow.
*I to nie jest tak, ze bez tego nie mozesz po prostu jak np. Ciebie stac na PETY t3 (100 euro), udzwig max to zycie jest duzo prostsze, dodatkowo jak masz value packa 30 dni to razem z nagrodami dla nowego gracza masz w zasadzie 2 miesiace premki +/- daje Ci to olbrzymi boost do zarobku
*Pod warunkiem, ze grindzisz te 4h dziennie czy cos +, bo jak nie to wcale nie koniecznie.
Dodatkowo, taki gear teraz ma sie z Q cala bizuteria, bronie main/off wiec skupiasz sie na Awaku, i 1 piece armoru tez z glowy. Takze naprawde latwo sie teraz zaczyna, zwlaszcza jak ktos ma czas przygrindzic z tydzien, dwa
https://bdoplanner.com/s/h08Mgn3f
Mozna sobie mowic co kto chce, ale jak ktos lubi grind lub rozbudowane life skille/crafting to ta gra jest swietna i jedyna "nowa" na rynku.
PvP to juz zalezy, napewno PvP wymaga poswiecenia duzej ilosci czasu, niestety ale w tej grze osiagniecie gearu zajmuje sporo czasu. Natomiast jak juz ogarniesz chociaz FULL TRI boss, to potem wiekszosc itemkow mozesz na nowa postac przerzucic wiec jest spoko.
Ludzie, jakie wy tu głupoty piszecie to glowa mała. Gra nie jest wgl p2w, Jedyne Co jest wymagane to Pety, Kupywając pety nie myślałem o tym by zostać zmuszony, lecz zrobiłem to, ponieważ stworzyli naprawdę dobrą gierke i po prostu taki dodatkowe podziękowania z mojej strony. Jeżeli coś kupisz i chcesz to sprzedać na Markecie, to zgarniesz maaaalutkie pieniążki ... Prawie że wszystkie itemy z IS można kupić bezpośrednie na Markecie Ludzie często wystawiają, wystarczy złożyć pre order
i to nie za jakieś kolosalne pieniądze
Możesz wydać 40 zł w IS, kupisz coś i sprzedasz na markecie, ale zyskasz MAX 10 mln .... a Normalny gracz 10 mln zarabia w pare minut
Gram już dłuższy czas, posiadam 61 level, i oprócz 3 petów, nic nie musiałem już kupywać, 2 inne pety zgarnąłem z Marketu, Kostium również, Value Packi (Cos ala premium) jak zaczynałem grać, to przez 5-6 miesięcy ciągle miałem za kalendarzyk, albo coś innego
potem zacząłem zgarniać z MARKETU
A jeżeli chodzi o Kostiumy, którę dodają jakieś Skille typu łowienie itp, To po prostu przyśpiesza ci gierke, ale nie wywyższa, Pay2progress
Ludzie, jakie wy tu głupoty piszecie to glowa mała. Gra nie jest wgl p2w, Jedyne Co jest wymagane to Pety, Kupywając pety nie myślałem o tym by zostać zmuszony, lecz zrobiłem to, ponieważ stworzyli naprawdę dobrą gierke i po prostu taki dodatkowe podziękowania z mojej strony. Jeżeli coś kupisz i chcesz to sprzedać na Markecie, to zgarniesz maaaalutkie pieniążki ... Prawie że wszystkie itemy z IS można kupić bezpośrednie na Markecie Ludzie często wystawiają, wystarczy złożyć pre order i to nie za jakieś kolosalne pieniądze Możesz wydać 40 zł w IS, kupisz coś i sprzedasz na markecie, ale zyskasz MAX 10 mln .... a Normalny gracz 10 mln zarabia w pare minut Gram już dłuższy czas, posiadam 61 level, i oprócz 3 petów, nic nie musiałem już kupywać, 2 inne pety zgarnąłem z Marketu, Kostium również, Value Packi (Cos ala premium) jak zaczynałem grać, to przez 5-6 miesięcy ciągle miałem za kalendarzyk, albo coś innego potem zacząłem zgarniać z MARKETU A jeżeli chodzi o Kostiumy, którę dodają jakieś Skille typu łowienie itp, To po prostu przyśpiesza ci gierke, ale nie wywyższa, Pay2progress
Super fajnie, tylko ze wiekszosc osob, nie zbiduje value packa lub petow takze wiesz to ze tobie sie udalo, nie znaczy ze innym sie uda.
Poza tym, to nie jest prawda. P2W w tej grze jest ale duzo kosztuje, nie jest nim sprzedaz kostiumow na ah za 150 usd za tam powiedzmy 150mln tygodniowo......
P2W sa artistan memory i jak duzo ktos grindzi to 5x Tier 4 pety (mimo, ze t4 pet ma 2.5 sec wiec nie wiele mniej jak T3, to porusza sie 10x szybciej, ma duzo wiekszy zasieg, nie wraca do ciebie po kazdym zebranym dropie. Wiec efektywnie zbiera 2x wiecej dropa jak t3, zakladajac ze masz ten tri gear + i czyscisz spota).
Dla przykladu ja wyciagam na spocie 20mln na godzine solo, zawsze. Kolega max 12-13 Jak ktos duzo gra to nie mow, ze to nie roznica. Tak samo z Artistankami, ale ofc my tutaj mowimy juz o wydatku z zrzedu 500 euro na pety i w pakietach 40e/100 artistankow, wiec P2W w tej grze istnieje, ale kosztuje "duzo" jak na Polska kieszen.
Za 150 euro to nie poszalejesz
Takze, jak ktos sobie pozwoli na wydatek 500e na pety, ma juz jakis min gear do farmy i zakupi odpowiednia ilosc Artistan memory packow, to ubierze sie nie 2 nie 3 a 4x szybciej
nie jest może P2W ale "za***iście" niewyobrażalnie dla zwykłego Kowalskiego P2Easy. Kupujesz i masz dużo dużo łatwiej niż osoby które nie wydadzą ani grosza, po za tym jeżeli ktoś nie wyda dodatkowych 300-500zł na BDO to może sobie całkowicie odpuścić grę z jednego prostego powodu brak możliwości zarabiania na greandzie który ułatwia i to mega pety + boost swojej postaci(udźwig,buffy itp). BDO nie jest strikte B2P a bardziej B2PP2E. To już lepiej grać w gry od hejowanego GameForge np. TERA lub od NCSoft Blade and Soul takie jest moje zdanie. A ile ktoś powie ble ble kupisz na licytacji to stary ściema taka że głowa mała bo teraz w 80% stoją boty i kupują z automatu.
P.S. Kolega zainwestował 500zł na BDO i wciągu 2 miesięcy grając po 3-5h dziennie osiągnął to co ja w ciągu 6 miesięcy grając 5-7h i ta gra mnie wkur... na maxa.
nie jest może P2W ale "za***iście" niewyobrażalnie dla zwykłego Kowalskiego P2Easy. Kupujesz i masz dużo dużo łatwiej niż osoby które nie wydadzą ani grosza, po za tym jeżeli ktoś nie wyda dodatkowych 300-500zł na BDO to może sobie całkowicie odpuścić grę z jednego prostego powodu brak możliwości zarabiania na greandzie który ułatwia i to mega pety + boost swojej postaci(udźwig,buffy itp). BDO nie jest strikte B2P a bardziej B2PP2E. To już lepiej grać w gry od hejowanego GameForge np. TERA lub od NCSoft Blade and Soul takie jest moje zdanie. A ile ktoś powie ble ble kupisz na licytacji to stary ściema taka że głowa mała bo teraz w 80% stoją boty i kupują z automatu. P.S. Kolega zainwestował 500zł na BDO i wciągu 2 miesięcy grając po 3-5h dziennie osiągnął to co ja w ciągu 6 miesięcy grając 5-7h i ta gra mnie wkur... na maxa.
Ja po miesiącu miałem Boss Gear na Tri >,< Pamiętajmy że dużo też zależy od RNG, a pety T1 starczają, aktualnie biegam sobie z 5 petami T1 i to co zbiorą to zbiorą ... Jakbym miał 5 petów Tier 4 to i tak nie zdążą zebrać bo za szybko biegam już ...Ok powiedzmy że wydaje i co se kupie ? xD udźwig by 5 min później pójść 10 metrów do Konia ? Mam se kupić w IS Konia tieru 5 ? którego i tak się dostaje po paru dniach ? Jakie buffy człowieku jedyne jakie buffy potrzebujesz to z celności i AP które się gotuję bądź kupuje za grosze w markecie, a jest pare tysięcy wystawionych.
A ile ktoś powie ble ble kupisz na licytacji to stary ściema taka że głowa mała bo teraz w 80% stoją boty i kupują z automatu.
Nie wiem, ale się wypowiem. Wszystko schodzi w etapie bidowania. Żaden bot ci pearl itemów nie kupi. Value packa i pety kupić ciężko, ale ubranko dla postaci wystarczy dać do obserwowanych i bidować darmową pokojówką, którą każdy dostał, na 3 postacie kupiłem za 5, max 10 próbą.
Zobacz! Za darmo mi wczoraj wypadło! Nie z item shopa!
nie jest może P2W ale "za***iście" niewyobrażalnie dla zwykłego Kowalskiego P2Easy. Kupujesz i masz dużo dużo łatwiej niż osoby które nie wydadzą ani grosza, po za tym jeżeli ktoś nie wyda dodatkowych 300-500zł na BDO to może sobie całkowicie odpuścić grę z jednego prostego powodu brak możliwości zarabiania na greandzie który ułatwia i to mega pety + boost swojej postaci(udźwig,buffy itp). BDO nie jest strikte B2P a bardziej B2PP2E. To już lepiej grać w gry od hejowanego GameForge np. TERA lub od NCSoft Blade and Soul takie jest moje zdanie. A ile ktoś powie ble ble kupisz na licytacji to stary ściema taka że głowa mała bo teraz w 80% stoją boty i kupują z automatu. P.S. Kolega zainwestował 500zł na BDO i wciągu 2 miesięcy grając po 3-5h dziennie osiągnął to co ja w ciągu 6 miesięcy grając 5-7h i ta gra mnie wkur... na maxa.
Prawda
Potwierdzam, min te 5 petow od startu miec, preferowalnie t3 i udzwig i zawsze miec value packa i mozna grac, bez tego bym nawet nie dotykal gry.
Juz przestancie tak fanbojowac, moze i sie da jak gracie od startu gry to macie te rzeczy za free, ale teraz ktos nowy dojdzie to nie gadajcie bzdur, ze bedzie mial 5 petow, ze udzwig nie potrzebny, ze value packa zawsze kupi itd. itp. Badzmy realistami.
Zeby, nie bylo ze jestem jednym z tych co sie tutaj wypowiadaja a nie wiedza co mowia.
Tyle mnie np. kosztowala wygodna gra, + sama gra - takze nie moim zdaniem gra obecnie bez tych t3 petow, udzwigow i maidow to by byla porazka:
3 storage maidy, 2 ah maidy
pety t3
stroj, majtki, okulary, kolczyki, udzwig,
kostium dla lodki i jakies tam pierdoly, vp.
Pety to must have na pozniejszym etapie, kosisz po 10mobow/2s i reczne zbieranie tego zajmie 5x dluzej niz zabicie tych mobow i jest niesamowicie uciazliwe. Nie wyobrazam sobie gry bez nich.
Jedyny smierdzacy prawdziwym p2w itemem sa artisan memory. 3x mniej silverow za naprawe = 3x mniej potrzebnego grindu = masa czasu "zaoszczedzonego". zrobienie full boss gear na TET zajmie ci bez nich, np. pol roku, a komus kto wladuje w nie z 500-1000€ - 2 miesiace.
Maidy do storage jak dla mnie sa najmniej potrzebne bo co to jest 100lt, 5min grindu, a wieksza ich ilosc to duzo €, a mimo wszystko koniecznoscia nie sa. Na konia laduje i jechane dalej, ew. jak brakuje slotow to wagon. Maidy do marketu jak najbardziej
Pety to must have na pozniejszym etapie, kosisz po 10mobow/2s i reczne zbieranie tego zajmie 5x dluzej niz zabicie tych mobow i jest niesamowicie uciazliwe. Nie wyobrazam sobie gry bez nich. Jedyny smierdzacy prawdziwym p2w itemem sa artisan memory. 3x mniej silverow za naprawe = 3x mniej potrzebnego grindu = masa czasu "zaoszczedzonego". zrobienie full boss gear na TET zajmie ci bez nich, np. pol roku, a komus kto wladuje w nie z 500-1000€ - 2 miesiace. Maidy do storage jak dla mnie sa najmniej potrzebne bo co to jest 100lt, 5min grindu, a wieksza ich ilosc to duzo €, a mimo wszystko koniecznoscia nie sa. Na konia laduje i jechane dalej, ew. jak brakuje slotow to wagon. Maidy do marketu jak najbardziej
3 maidy do storage to 1000 smieci, wiec jednak sporo
2 maidy market tez fajnie miec
No coz, artistan memorki op i tyle 40euro i zamiast 70kk miec wartosci itemkow to macie auto 210, teraz jak wpakujesz odpowiednio to widac ile "zarabiasz. Ale ofc, to nie sa dotki dla chlopcow z liceum, to juz grubsze pieniadze jezeli chodzi o taki enchanting.
Ludzie dziś za dużo rozkminiają zamiast po prostu cieszyć się grą to wolą rozkminiać kto ma lepiej. Szczególnie Ci co w żadnym MMO nie mogą zagrzać miejsca, i to oni tacy super gracze a gatunek MMO tak bardzo niegodny. Nie każdy gracz BDO to wallet player, PvP jest od groma na różnych poziomach wygearowania. Najwieksza obsesje bycia top maja forumowicze co wbijaja wiecej postow na forach niz % w grze.
Moim zdaniem pety i udźwig to ukryty koszt do samej gry, którą można wyrwać za ok 20 zł. Sam gram krótko, ale wyciągnąłem 2 pety z kalendarza i 2 zakupiłem. Do tego zakupiłem sobie kostium (do Mystic bo strasznie mi się podobał), który daje tam jakiś mały bonus i to wszystko. Nic więcej nie mam zamiaru kupować. Oczywiście są różne boostery, ale nie dają one tak kolosalnej przewagi. Większym wrogiem moim zdaniem jest beznadziejny system bidowania oraz ulepszania przedmiotów (lepiej uzbierać i kupić gotowy).
btw. skąd wziąć namiot i czy maid jest permanentna?
Moim zdaniem pety i udźwig to ukryty koszt do samej gry, którą można wyrwać za ok 20 zł. Sam gram krótko, ale wyciągnąłem 2 pety z kalendarza i 2 zakupiłem. Do tego zakupiłem sobie kostium (do Mystic bo strasznie mi się podobał), który daje tam jakiś mały bonus i to wszystko. Nic więcej nie mam zamiaru kupować. Oczywiście są różne boostery, ale nie dają one tak kolosalnej przewagi. Większym wrogiem moim zdaniem jest beznadziejny system bidowania oraz ulepszania przedmiotów (lepiej uzbierać i kupić gotowy). btw. skąd wziąć namiot i czy maid jest permanentna?
Pokojówkę dostaliśmy za darmo a dobry poradnik opisujacy krok po kroku jak zdobyć namiot znajdziesz na stronie http://dulfy.net/2018/01/03/black-desert-camping-system-guide/
Ten temat juz tyle razy jest walkowany, ze az sam wtrace co mysle. Gram od kwietnia w BDO, gdy zaczynalem grac to duzo czytalem na reddicie oraz tutaj i tematy wlasnie tego typu na poczatku mnie zrazaly do gry. Pisanie typu, ze musisz wydac tyle i tyle jest wedlug mnie bez sensu. Takim wydatkiem najbardziej potrzebnym jest kupno petow, domyslam sie, ze te T3 i T4 to sa OP, ale sam latam z piecioma T1 i jakos zle nie jest (napewno na dluzsza mete, jak kolega wczesniej pisal to jest iles tam mln mniej, ale i tak przelatuje przez te moby tak szybko wiec posiadanie tak duzych tierow i tak nie dalyby rady wszystkiego zbierac). Mowiac o kupnie petow 4-5 T1 + koszt BDO to wychodzi okolo tyle co za sama podstawke ew dodatek w normalnej grze w tych czasach. Zatem co tu duzo mowic pety sa najbardziej potrzebne, ale normalnego zarobku z grindu wystarcza te T1.
Co do wagi, slotow fakt sa przydatne, ale NIE SA NIEZBEDNE. Wystarczy grac i mozesz kupic 200LT lacznie z 4x3500 loyalitek, do tego dochodzi wbity strenght to jakies z 40lt dodatkowo i rozne dodatki typu value pack itd. Mozna spokojnie konia przeciazac, badz jezdzic w niektore miejsca wagonem, roznica tylko taka ,ze trzeba czesciej odkladac itemy i tyle...
Inventory sloty podobnie jak z udzwigiem mozna kupowac za loyalitki + za granie sa rozne bonusowe np 8 inv slotow + okularki za 3000h + za poczatkowe main questy.
Piszecie non stop wlasnie o tych 3 dodatkach do gry, bez ktorych rzekomo nie da sie grac i sa one niby niezbedne i trzeba wydac tyle $$$ aby moc normalnie grac, a spokojnie mozna grac z kupnem samych petow.
Dalsza kwestia jest juz poznanie gry i zaleznie czy sie wkrecisz czy nie, badz spodoba Ci sie jakas droga rozwoju to w to mozesz pozniej wydac kilka zl, ale jako dodatek, a nie niezbednik. Podam na swoim przykladzie, ze spodobal mi sie np cooking i kupilem sobie wlasnie do niego stroj, ale tak samo ja te dodatkowe udzwigi to nie jest on niezbedny.
Co do marketu to fakt to jest juz szczescie, ale posiadajac np takiego darmowego maida na market to spokojnie mozna cos wychaczyc. Grajac od tego kwietnia lacznie udalo mi sie kupic 3 VP, 6 outfitow z czego biduje tylko kilka, ktory mi sie podobaja oraz peta wiec tu juz jest kwestia bardziej indywidualna, ale ustawienie notice i zagladanie na ten marketplace napewno predzej czy pozniej sie oplaci.
Dlateego uwazam, ze piszac ciagle takie tematy to predzej zniechecicie ludzi do gry niz do zagrania w nia, a chyba nie o to chodzi.
Podsumowujac - kazdy kto juz troche pogra w BDO to napewno widzi pewne elementy, ulatwiajace gre oraz P2W - artisan memory lecz jedynym, wymaganym na start kupnem sa pety co lacznie wychodzi tyle co za normalna gre. Spokojnie z tym mozna juz grac wiec nie piszcie, ze bez wykupionych tych i tych rzeczy i wydania milona zlotowek nie ma sensu grac.
Pokojówkę dostaliśmy za darmo a dobry poradnik opisujacy krok po kroku jak zdobyć namiot znajdziesz na stronie http://dulfy.net/2018/01/03/black-desert-camping-system-guide/
Czy jeżeli wróciłem do gry kilka dni temu też mogę jakoś otrzymać tą pokojówkę?
Czy jeżeli wróciłem do gry kilka dni temu też mogę jakoś otrzymać tą pokojówkę?
Za darmo odbierasz od duszka na postaci 52+ lv. Raz na konto.
Ogólnie to, że raz na jakiś czas wszyscy mają jakąś okazję dostać coś za friko jest fajnym gestem od wydawcy na którego niestety niewielu wydawcow stać w świecie MMO. Mówię tu o eventowych podarunkach lub też tych dla zaczynających - wiadomo, że jest to też zabieg marketingowy, "posmakuj" ale kilka strojów - każdy po 7 dni, kilka value packów po 7 dni no i te pety raz na jakiś czas/za przegraną ilość godzin. Nawet VP za te głupie 1400 loyalty na 1 dzień jak już się wyda limit na wagę to jest fajna sprawa bo można sprzedać itemy na MP i aktywować i robią to często też osoby które mają nadmiar VP w inventory, 30 %+ przy np zysku 500kk z MP to spora ilość i tak na prawdę może to uzyskać każdy.
Casual po prostu niech sprzedaje raz na jakiś czas bo głupotą jest coś wystawiać co chwila, lepiej uzbierać pokaźną ilość. A druga sprawa, że jednak kupno VP z MP to nie jest jakaś wyższa szkoła magii, przez ostatnie 2 miesiące łowię a sam kupiłem 3 i to nie snajpując bo wolę oglądać seriale niż gapić się co chwila w grę...
Trzeba po prostu myśleć...
Gram casualowo i uzbierałem z 8 VP na 7 dni także nie jest tak źle. Loyality mam z 12k więc wydam na wagę na wybraną przeze mnie postać.
Bardzo dziękuję za informację
P.S. Czy rozkładając obóz tworzę strefę ochronną przed mobami i czy mogę w nim wrzucać itemki do wspólnego np z Heidel storage?
Ogólnie to, że raz na jakiś czas wszyscy mają jakąś okazję dostać coś za friko jest fajnym gestem od wydawcy na którego niestety niewielu wydawcow stać w świecie MMO. Mówię tu o eventowych podarunkach lub też tych dla zaczynających - wiadomo, że jest to też zabieg marketingowy, "posmakuj" ale kilka strojów - każdy po 7 dni, kilka value packów po 7 dni no i te pety raz na jakiś czas/za przegraną ilość godzin. Nawet VP za te głupie 1400 loyalty na 1 dzień jak już się wyda limit na wagę to jest fajna sprawa bo można sprzedać itemy na MP i aktywować i robią to często też osoby które mają nadmiar VP w inventory, 30 %+ przy np zysku 500kk z MP to spora ilość i tak na prawdę może to uzyskać każdy. Casual po prostu niech sprzedaje raz na jakiś czas bo głupotą jest coś wystawiać co chwila, lepiej uzbierać pokaźną ilość. A druga sprawa, że jednak kupno VP z MP to nie jest jakaś wyższa szkoła magii, przez ostatnie 2 miesiące łowię a sam kupiłem 3 i to nie snajpując bo wolę oglądać seriale niż gapić się co chwila w grę... Trzeba po prostu myśleć...
Jak sie ma fish bota, to pewnie sie dobrze gra, z ah pewno tez nie ma problemu