Czy gra jest P2W

Quaku a ja po pół roku gry sorceress z wykupiona wagą zmienilam postac na tamera. Wbiłam jej 56 lvl bez wykupionej wagi za perły tylko z tą za loyality i bez wszystkich tych rzeczy o ktorych piszesz. Wyobraź sobie że z wagą za loyality, całym setem asuli, 3 petami tier 1, darmową pokojówką, konikiem zostawionym w przydroznych krzakach i margoria food potrafię nawet expic na sausanach.... a moje plany nie ograniczaja sie tylko do tego. I wyobraź sobie jeszcze że grindowanie nie jest jedynym co można robić w tej grze także zarabiaj te swoje 80 milionów na godzinę ja wole zająć się czymś innym.

Tak poza tym od dziś w grze jest nowy kalendarz dla graczy w którym m.in. można zdobyć te twoje znienawidzone artisany.:)

Naucz sie kolego czytania ze zrozumieniem.

Tyle tych artstanow w nagrodach, zebys sie czasem nie oblowil xD.

Gear w 90%... Z tym się nie zgodzę.. W Większości decyduje(póki co) Klasa i skill - jesli patrzeć na mój przykład kolega mający tet eq i bizu tri/Ja mający tri eq i bizu tri/duo(tteraz danda na pri) co nic nie zmianiło się, jak gram tamerem nadal go jade w pvp(kuno). P2W może jest w bdo - nie mówię, że nie ma - ale takie p2w jakie jest tu to przy innych grasz go prawie nie widać..

Ofc, jak grasz jakas 1/2 trash klasami, ale dla kogos z gearem zmiana klasy to zaden problem bo oprocz broni wszystko przechodzi i za silver tetki tez idzie kupic max 2.5b preorder, nowa klasa tak samo tylko z mc trzeba poczekac albo lekko przeplacic.

Jest powod dlaczego top gildie wymagaja 520-30 gs. Klasa tu sie zgodze, ale nie w pelni po prostu sa 2-3 slabe.

A sp coz trzeba farmic ja mam 1750.

W glowie macie od tego fanboiostwa nie po kolei 

Pay2 Win - placic zeby wygrac, osoba ktora zaplaci ma 10x szybsza gre

- Artistan Memory, glowny przedmiot do upgrade'u gearu zamiast 1 sztuki macie 4 ....

- Farma bez petow? 4-5mln na godzine z Petami t3? do 15mln, z t4 do 20mln na godzine (czyli w 4h ty zarobisz masz 20kk a ja zarobie 80)

- Przy odpowiednim juz sprzecie, 5x storage maid pozwala mi zarabiac do 20mln na godzine/ty tyle nie zarobisz, bo zajmie ci czas "bieganie dystansow", a pakowanie szmelcu tez ma swoje mozliwosci

- Gra bez udzwigu? aha GL

Zaraz bedzie o udzwigu za loyalki, czyli 200 udzwigu za ok 120-125 dni logowania (a wykupic mozna 50+100+150+200 tj 500 udzwigu za 50 euro)

- Premka, jezeli jej nie bidniesz to ja na 100mln wartosci przedmiotu z zarabiam 84.5mln,a  ty 65mil czyli przy miliardzie jestes juz 195 mln w plecy

Porownanie proste, gracz placacy (na udzwig min t3 pety, pare maidow, VP + troche artistanow tak z 400szt) w 3mc osiagnie tyle co gracz grajacy tyle samo nawet z paroma T1 petami w 9 mc +

Obecnie do TRI gear'u RNG wielkiego znaczenia nie ma, wiec do tego etapu to jest juz olbrzymia przewaga.

W ogole zakladanie ze ten co nie wyda pieniedzy n a gre, a bedzie mial 

6x + x mniej prob enchantu (x4 artistan, wiecej silvera/h zarobku - to tak jakos easy 6x wiecej mozna zrobic z wydatkiem real cashu) 

zrobi szybciej TETY to juz w ogole jakis joke 

Pomine fakt, ze w tej grze jako tako end game PvE contentu nie ma, jest TYLKO PVP.

Ok, sa Life skille ale to nie jest end game content (zreszta jak sie wykupi lodge dla workerow za perly, wieksze storage w miastach zeby nie trzeba CP marnowac, to i tak robi sie wiecej silvera/h :)) ) 

Gear decyduje w 90% o tym czy wygrasz czy nie, takze gra jest P2W, jak ktos twierdzi ze nie to GL 

Widzisz i nie grzmisz... Tak jak kolega wyżej nie gear, a skill co Ci po gearze jak nie potrafisz odpowiednio combo używać ? No i oczywiscie klasa postaci :) To raz, dwa no rzeczywiście co do artisanow można sie przyczepić ale proszę Cie... "Porownanie proste, gracz placacy (na udzwig min t3 pety, pare maidow, VP + troche artistanow tak z 400szt) w 3mc osiagnie tyle co gracz grajacy tyle samo nawet z paroma T1 petami w 9 mc +" Troche poleciałeś wszystko zależy tak jak wcześniej wspominałem w jaki sposób farmisz i ile godzin dziennie przeznaczasz na gre. Kto ogarnia ten wie jak zarobić, jak chcesz juz wydać kase, to polecam kupno drugiego konta i jak masz drugiego pcta lub lapka i troszke czasu, to drugim kontem można fajnie zarobić przy okazji głównym grindując i tez sianko klepać. Szkoda tłumaczyć, każdy na swoj sposób ma zdanie. Niektórym zależy żeby o pare miesiecy szybciej dojsc do end gearu z enchem konkretnym, a niektórzy maja na to kiełbasę wyłożoną bo i tak ten kto planuje dłużej pograć dojdzie do tego poziomu :)

P2W może jest w bdo - nie mówię, że nie ma - ale takie p2w jakie jest tu to przy innych grasz go prawie nie widać..

No i doszliśmy do kompromisu :) Jedni będą grę uważać za p2w bo pety, udzwig i artisany wydajesz bagatela 500 euro jesteś szybciej w "endgame" bardziej endgearze i gra sie później zazwyczaj szybciej nudzi (przynajmniej u mnie tak było może nie na przykładzie bdo ale inne mmorpgi) lub wolniej i czerpiesz przyjemność z możliwości w grze, dochodząc do enda wolniej ale za ta dłużej pozostając przy grze.

Quaku a ja po pół roku gry sorceress z wykupiona wagą zmienilam postac na tamera. Wbiłam jej 56 lvl bez wykupionej wagi za perły tylko z tą za loyality i bez wszystkich tych rzeczy o ktorych piszesz. Wyobraź sobie że z wagą za loyality, całym setem asuli, 3 petami tier 1, darmową pokojówką, konikiem zostawionym w przydroznych krzakach i margoria food potrafię nawet expic na sausanach.... a moje plany nie ograniczaja sie tylko do tego. I wyobraź sobie jeszcze że grindowanie nie jest jedynym co można robić w tej grze także zarabiaj te swoje 80 milionów na godzinę ja wole zająć się czymś innym.

Tak poza tym od dziś w grze jest nowy kalendarz dla graczy w którym m.in. można zdobyć te twoje znienawidzone artisany.:)

9 artisanów to tyle co nic.

Jako 9-letni gracz metina, gdzie w IS'ie można kupić itemy dające dodatkowy dmg przeciwko mobom i ludziom, hp, expa (wierzchowiec, pierścien i vip daje 130 lub 180% dodatkowego expa), samą walutę z gry itd, w mojej opinii ta gra nie jest p2w, bo niemalże nie ma itemów, które dawałyby faktyczną przewagę np. w pvp. IS w BDO to tak naprawdę czas, im więcej wydasz tym więcej go zaoszczędzisz. Wiadomo, gracz IS w porównaniu do gracza f2p teoretycznie szybciej dojdzie do określonego gearu, no ale zawsze jest RNG. W teorii jeden może dropnąć tet ogre ze skrzynki z valks rewards i 1tapem wbić pena, a inny zrobi 10x fsy po 30 ulepszając boss gear na duo.

tl;dr bdo jest rng2win, a IS=ogromna oszczędność czasu i klawisza R, ale realnej przewagi co do bonusów w eq tam nie ma (nie licząc aż 10% expa z kostiumu.

Standardowe P2W to kiedy musisz wydawać regularnie żeby być w topie (np. MU Online, Runes of Magic)

W BDO możesz ponieść dodatkowe koszty żeby grało się łatwiej, czy żeby szybciej dojść do end-game jak kto woli, ale jest to jednak jednorazowy zakup.

Może takie pytanie, do zwolenników nazywania modelu płatności w DBO jako P2W, które moim zdaniem dobrze obrazuje tę kwestię:

Jeśli BDO kosztowałoby tyle co podstawka+pety+udźwig itd, gdyby raz wydać powiedzmy 500 zł - a niech będzie nawet 500 euro to gra automatycznie przestała by się kwalifikować do P2W, tak? Byłaby po prostu drogą grą?

Ludzie dzis zanim jeszcze zaczna grac to juz mysla o end game, przesada.

Standardowe P2W to kiedy musisz wydawać regularnie żeby być w topie (np. MU Online, Runes of Magic)

W BDO możesz ponieść dodatkowe koszty żeby grało się łatwiej, czy żeby szybciej dojść do end-game jak kto woli, ale jest to jednak jednorazowy zakup.

Może takie pytanie, do zwolenników nazywania modelu płatności w DBO jako P2W, które moim zdaniem dobrze obrazuje tę kwestię:

Jeśli BDO kosztowałoby tyle co podstawka+pety+udźwig itd, gdyby raz wydać powiedzmy 500 zł - a niech będzie nawet 500 euro to gra automatycznie przestała by się kwalifikować do P2W, tak? Byłaby po prostu drogą grą?

Dla mnie mu online nie było p2w bo wszystko kupowałem za blesy w grze nawet konto zdarzyło mi się kupić, wymieniając jakiś set.

Za to uważam ze BDO jest p2w, głównie przez ich chore zasady panujące na targu.

Jak już ktoś powiedział każdy ma swoją definicje p2w i ciągniecie tego tematu jest bez sensu

@Quaku

Poniekad zgadzam sie z Toba ale czytajac Twoje posty mam wrazenie, ze mowisz ciagle w kontekscie "wyscigu szczurow". A przeciez zeby sie dobrze bawic nie trzeba byc w topce czy tez ja gonic.

Spytam teorytycznie - wydaje 20k€ w IS ale gram srednio 2h dziennie bez afk 24/7 (czasem ze 3 dni w ogole nie gram) jestem wtedy po miesiacu koksem z full PEN? Nie, lepszy odemnie bedzie typ co gra 10h dziennie reszte doby afk, a na gre wydal 50€ albo i nic nie wydal ale spedzil kilka dni na kampieniu marketu.

Lubie BDO ale lata kiedy moglem grac po 15h dziennie byle by byc w topce juz dawno minely. Ciesze sie teraz w ogole jak raz na miesiac uda mi sie zrobic "nocke" jak za dzieciaka :D Po prostu dobrze sie bawie grajac kiedy moge te 1-3h, a na bycie pro graczem nie mam czasu. Takich osob jak ja jest na pewno wiele.

Tak, wydalem na gre 100€ (pety i kostium). Ale bardziej z zasady - gra dobra, a dobry produkt trzeba wspierac :)

W glowie macie od tego fanboiostwa nie po kolei    Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Równie dobrze ja Ciebie moge wyzwać od hejtera co ma nie po kolei w głowie, więc bardzo proszę się nie rozpędzaj. Jak wspomniałam wcześniej kilka postów "racja jest jak d*pa - każdy ma swoją"

Pay2 Win - placic zeby wygrac, osoba ktora zaplaci ma 10x szybsza gre - Aż tak Ci się spieszy w grze, która nie ma max lvla i ograniczonych możliwości? Płacisz za MMO, aby je "przejść"? O, bogowie....

- Artistan Memory, glowny przedmiot do upgrade'u gearu zamiast 1 sztuki macie 4 .... - nie neguję i jak wspomniałam, nieco boli

- Farma bez petow? 4-5mln na godzine z Petami t3? do 15mln, z t4 do 20mln na godzine (czyli w 4h ty zarobisz masz 20kk a ja zarobie 80) - a póżniej i tak to wydasz na markecie, skupując ode mnie shardy, hardy, jedzenie albo inne duperele. Dzieciom w spadku i tak tych silverów nie przepiszesz, więc możesz wyluzować. 

- Przy odpowiednim juz sprzecie, 5x storage maid pozwala mi zarabiac do 20mln na godzine/ty tyle nie zarobisz, bo zajmie ci czas "bieganie dystansow", a pakowanie szmelcu tez ma swoje mozliwosci - jak wspomniałam, to jest tylko gra, w której wystarczały mi nawet silvery zbierane ręcznie bez petów. Wystarczy mieć głowę na karku i pomysł na zarobek.  Do trumny i tak tych grubych mln silverów ze sobą nie zabierzesz...

- Gra bez udzwigu? aha GL - zawsze można skorzystać z dobrodziejstwa słonia, wielbłąda albo wozu. Jest alternatywa

Zaraz bedzie o udzwigu za loyalki, czyli 200 udzwigu za ok 120-125 dni logowania (a wykupic mozna 50+100+150+200 tj 500 udzwigu za 50 euro) - można, ale nie ma konieczności (patrz wyżej). A poza tym można sobie zostawić na kilka nocy postac na spacerku z plecakiem... Ale pewnie, lepiej płakać o p2w

- Premka, jezeli jej nie bidniesz to ja na 100mln wartosci przedmiotu z zarabiam 84.5mln,a  ty 65mil czyli przy miliardzie jestes juz 195 mln w plecy - i znów takie kokosy przepadną zwykłym graczom... Ale czekaj... czyżby już nie można było zebrać sobie silverów z marketu dajmy na to 1-2 x w tyg? Value za lojalki, z kalendarza albo eventu na bank sie w tym czasie wyrwie

Porownanie proste, gracz placacy (na udzwig min t3 pety, pare maidow, VP + troche artistanow tak z 400szt) w 3mc osiagnie tyle co gracz grajacy tyle samo nawet z paroma T1 petami w 9 mc + aogoniłeś go, przegoniłeś i co w związku z tym? Poza tym, że Ci ego urosło, coś więcej sie wydarzyło? Otworzyłeś magiczne drzwi jak w Tibii?

Obecnie do TRI gear'u RNG wielkiego znaczenia nie ma, wiec do tego etapu to jest juz olbrzymia przewaga.

W ogole zakladanie ze ten co nie wyda pieniedzy n a gre, a bedzie mial 

6x + x mniej prob enchantu (x4 artistan, wiecej silvera/h zarobku - to tak jakos easy 6x wiecej mozna zrobic z wydatkiem real cashu) 

zrobi szybciej TETY to juz w ogole jakis joke 

Pomine fakt, ze w tej grze jako tako end game PvE contentu nie ma, jest TYLKO PVP.

Ok, sa Life skille ale to nie jest end game content (zreszta jak sie wykupi lodge dla workerow za perly, wieksze storage w miastach zeby nie trzeba CP marnowac, to i tak robi sie wiecej silvera/h :)) ) 

Gear decyduje w 90% o tym czy wygrasz czy nie, takze gra jest P2W, jak ktos twierdzi ze nie to GL 

Twoja argumentacja jest dość marna i mało mnie przekonuje. Jeśli wydaje pieniądze na grę, to po to by sie nią delektować jak najdłużej, poznać każdy jej aspekt. Nie rozumiem tego Twojego pędu, by w tydzień zaliczyć dwa lata. Gdzie w tej frustracji znajdujesz przyjemność z gry? Jakiejkolwiek gry....? Czy na co dzień, w życiu realnym, też jesteś taki niecierpliwy? Jeśli tak, to współczuję partnerce...

Wam sie topiki pomylily, to nie temat o tym czym sie delektujesz.

Pytanie jest czy mozesz zaplacic zeby wygrac?

Odp:

Tak bo ogarniesz sprzet 6x szybciej i bdziesz mordowal na pvp.

Jak nie wydasz to bedziesz scierwem na pvp przez dlugi okres czasu ;) i tyle.

Ja gram w BDO, ale uwazam za nieuczciwe zaklamywanie rzeczywistosci. Wejscie do gry moze i kosztuje pare euro, ale efektywnie gra kosztuje znacznie wiecej min to te 120 euro, a mozna sobie jeszcze przyspieszyc ubranie sie artistanami, duza iloscia maidenek, slotami dla workerow, storage expansion itd. Rozne ciekawe rzeczy :)

Quake Ja już nie mogę czytać jakie ty tu bzdury Piszesz, Wszystko co trzeba kupić to tylko Pety i mogą być na T1. Moby zazwyczaj są w formacji 5-6. w Late Gamie to już nawet w mniejszych. Mając EQ na Tet biję jeszcze pare sekund, także na spokojnie Pety se herbatke wypiją i znowu zbiorą. Udźwig to tylko dla leniwych graczy, którym się nie chce 50 metrów dalej iść do Konia i zapakować rzeczy co zajmuje max 10 sekund, zwłaszcza że koń znajduję się jak stacja na autobusy podczas rotacji. Premium lajtowo można kupić w MarketPlace. Wystarczy sę inną postać postawić pod market. Racja Memorki Artisan które teraz dodali to daje p2progress wielki. Lecz mam nadzieję że memorki nie będą już tak skupowane w Markecie, ale musi minąć czas bo Milion graczy którzy są online nie zaczną tego odrazu kupować.

Ps. dzisiaj zarobiłem na grindzie 303 Mln, nie mając udźwigów ani petów t2 :)

Jedyne CO jest Wielkim minusem w tej grze, to że kiedyś był bugi, ludzie zarabiali na tych bugach Miiilriaddy, i nie dostali bana ani nic. Myślicie że skąd ci streamerzy mają tyle kasy ? :D z Life skilli ? Hah

Quake Ja już nie mogę czytać jakie ty tu bzdury Piszesz, Wszystko co trzeba kupić to tylko Pety i mogą być na T1. Moby zazwyczaj są w formacji 5-6. w Late Gamie to już nawet w mniejszych. Mając EQ na Tet biję jeszcze pare sekund, także na spokojnie Pety se herbatke wypiją i znowu zbiorą. Udźwig to tylko dla leniwych graczy, którym się nie chce 50 metrów dalej iść do Konia i zapakować rzeczy co zajmuje max 10 sekund, zwłaszcza że koń znajduję się jak stacja na autobusy podczas rotacji. Premium lajtowo można kupić w MarketPlace. Wystarczy sę inną postać postawić pod market. Racja Memorki Artisan które teraz dodali to daje p2progress wielki. Lecz mam nadzieję że memorki nie będą już tak skupowane w Markecie, ale musi minąć czas bo Milion graczy którzy są online nie zaczną tego odrazu kupować.

Ps. dzisiaj zarobiłem na grindzie 303 Mln, nie mając udźwigów ani petów t2 

Jedyne CO jest Wielkim minusem w tej grze, to że kiedyś był bugi, ludzie zarabiali na tych bugach Miiilriaddy, i nie dostali bana ani nic. Myślicie że skąd ci streamerzy mają tyle kasy ?  z Life skilli ? Hah

powiesz gdzie zarobiles 303ml w jeden dzien ? i w jakim czasie ?

Wam sie topiki pomylily, to nie temat o tym czym sie delektujesz.

Pytanie jest czy mozesz zaplacic zeby wygrac?

Odp:

Tak bo ogarniesz sprzet 6x szybciej i bdziesz mordowal na pvp.

Jak nie wydasz to bedziesz scierwem na pvp przez dlugi okres czasu  i tyle.

Ja gram w BDO, ale uwazam za nieuczciwe zaklamywanie rzeczywistosci. Wejscie do gry moze i kosztuje pare euro, ale efektywnie gra kosztuje znacznie wiecej min to te 120 euro, a mozna sobie jeszcze przyspieszyc ubranie sie artistanami, duza iloscia maidenek, slotami dla workerow, storage expansion itd. Rozne ciekawe rzeczy 

Tym zdaniem pokazujesz ze nie masz pojęcia co to znaczy P2W ani o rożnych możliwościach zarobku w tej grze. Pierdoląc w dodatku ze sprzęt 6x szybciej ogarniesz... Wystarczająco zostałeś skwitowany serio nie brnij dalej.Nie bo autorowi pewnie chodzi tylko i wyłącznie o PVP pier**lić reszte contentu. Co za typ FailFish Nie no ogolem P2W jak nic w tej grze w Item shopie do kupienia kamloty do ulepszania, catalizatory do 100% wejscia enchanta, kostiumy z statystykami i expem + 50%,itemy do przyspiesznia craftingu lub calkowitego pomijania czasu,boosty ze robole z buly koncza robote.... Teraz pomysl. A przypomne nie ma w tej grze wyscigu szczurów jak wczesniej pisałem i nie ma k**wa zadnej topki. Nie to nie MU czy inne mmo z topka Combat Pointow gdzie jeden drugiego przegania.

Czy po jednorazowym zakupie gra wymaga dalszych płatności, głównie chodzi mi o to żeby bardzo nie odstawać oraz swobodnie grać nie denerwując się.

Jeśli gra wymaga płatności to ile mniej więcej na jakiś podstawowy pakiet trzeba odłożyć.

I nie pytanie takie nie było wiec doczytaj o co autorowi chodziło. Mysle ze za duzy offtop i shitstorm sie robi. Lepiej żeby moderacja zamknęła temat.

Tym zdaniem pokazujesz ze nie masz pojęcia co to znaczy P2W ani  o rożnych możliwościach zarobku w tej grze. Pierdoląc w dodatku ze sprzęt 6x szybciej ogarniesz... Wystarczająco zostałeś skwitowany serio nie brnij dalej.Nie bo autorowi pewnie chodzi tylko i wyłącznie o PVP pier**lić reszte contentu. Co za typ  Nie no ogolem P2W jak nic w tej grze w Item shopie do kupienia kamloty do ulepszania, catalizatory do 100% wejscia enchanta, kostiumy z statystykami i expem + 50%,itemy do przyspiesznia craftingu lub calkowitego pomijania czasu,boosty ze robole z buly koncza robote.... Teraz pomysl. A przypomne nie ma w tej grze wyscigu szczurów jak wczesniej pisałem i nie ma k**wa zadnej topki. Nie to nie MU czy inne mmo z topka Combat Pointow gdzie jeden drugiego przegania.

I nie pytanie takie nie było wiec doczytaj o co autorowi chodziło. Mysle ze za duzy offtop i shitstorm sie robi. Lepiej żeby moderacja zamknęła temat.

Widze lekka bieda umyslowa :) Od razu agresja, jak z argumentami slabo :)

Ja mam 520 GS, ty sie swoim pochwal.

Tyle Wam mam do powiedzenia na temat P2W:

https://clips.twitch.tv/TenaciousSlipperyWolfNomNom

t4 pety i 15 maidow = 4x wiecej zarobku na 1h

:D

Widze lekka bieda umyslowa  Od razu agresja, jak z argumentami slabo 

Ja mam 520 GS, ty sie swoim pochwal.

Tyle Wam mam do powiedzenia na temat P2W:

https://clips.twitch.tv/TenaciousSlipperyWolfNomNom 

t4 pety i 15 maidow = 4x wiecej zarobku na 1h

Twój argument jest inwalidą że tak powiem oraz stosujesz widze marną próbe prowokacji. Nawet nie próbujesz odpowiedzieć na moje kluczowe argumenty tylko wstawiasz jakiegos streamera, a podobno słabe argumenty łatwo zripostować. Nie ma w tym żadnej agresji, po prostu ręce opadają przy twojej skrajnej głupocie xxD

Pokazujesz mi jakiego streamera który wrzucił w gre z 3k $ i mam się teraz trzepać nad tym ? Mając tyle maidow i petow t4 zarabia tylko stricte grindem pomijając fakt że chyba nie ma co robić z hajsem. Dobra co dalej zarabia sobie szybciej na GRINDZIE i ? Co związku z tym gdzie te p2w bo nie rozumiem ? I proszę cie nie podawaj argumentów typu "Kupił maidy i pety t4 zarabia teraz szybciej na GRINDZIE szybciej ogarnie sprzęt". Dalej nie pojmujesz genezy p2w. Ktos fajnie przytoczył P4Convenience tyle w temacie. Jak serio dla Ciebie bólem d*py jest jak najszybsze wbicie gearu i siedzenie na pvp to spoko, nie mierz wszystkich swoją miarą. Sorry ale jeżeli komuś podpasuje BDO i zamierza grać dłużej to spokojnie ogarnie bez wrzucania hajsu na pety maidy itp itd. Śmiechem jest to że ludzie potrafią wy***ać 2k albo 3k € żeby z pół roku grania zrobiło sie 2 mesiące ! Gdzie te czasy gdzie GRINDOWAŁEŚ LATAMI składając geara i bijąc lvl mając w d*pie czy ktos do tego doszedł szybciej czy wolniej. Świetnie masz 520 gs co z tego jak możesz byc totalną miernotą w pvp i dostawać od typa co ma 480 :/. Psst dla wiadomości miałem kolo 400 nie duzo bo gra mnie dalej nie wciągnęła a miałem tylko 3 pety t1 grałem możne z 4 miechy po pare godzinek, czasem w ogole nie było czasu na granie. Kupiłem ponownie konto, zrobiłem muse chyba wytrzymałem do 42 ale to nie dla mnie, gra jest pochłaniaczem czasu niestety. Przy okazji jak ktos ma eso to chetnie sie zamienie :)

Tak właśnie jak wyżej.

BDO to maraton w grach, za nie cały miesiąc będzie to 2 lata jak w gierkę gram w trybie "po swojemu" :) i to mi pasuje :D

Nie ma znaczenia czy wydałem 100 czy 10000 zł a i tak ludzie mają więcej i lepiej niż ja - gear/hajs itd. - do tego prawda jest taka.... nie masz czasu na grę to i IS ci nic nie da.

"Kupił maidy i pety t4 zarabia teraz szybciej na GRINDZIE szybciej ogarnie sprzęt".

i to juz jest p2w - pay-to-win („płać, aby wygrać”) koleś ma nad tobą w tej chwili przewagę, czyli tak jakby wygrywa z tobą

P2W z tego co czytam jeżeli jest że 4x szybciej można dropić i ktoś normalny zarabia w 1h 5-8mln a ktoś z full isem itd nastackowany 4x wiecej w też godzine to tylko debile nie nazwią tego p2w xD aczkolwiek chyba lepszej na tą chwile gry z grindem nie ma i i tak :D

Quaku widze ze tu 50% graczy to poprostu gracze pve i nie obchodzi ich pvp dlatego tego nei rozumieja...nie umieja ponoc , ze w pvp sa nikim przez bardzo dlugi czas jezeli nie placa ...straszne jest to myslenie .

Tu nie chodzi o to , ze mozecie sobie farmic mobki....tylko o to , ze gosc , ktory placi wpada i w pol sekundy was nie ma bo macie tak slaby gear ....dotarlo do was ?? on po 3 ms kladzie was bez myszki....tak trudno to pojac ??....a wy musiscie farmic rok na to co on ma w 3 ms...po 3 latach jest taka przepasc , ze jego stac na wszystko a was na nic :)