Czy gra jest P2W

Czy po jednorazowym zakupie gra wymaga dalszych płatności, głównie chodzi mi o to żeby bardzo nie odstawać oraz swobodnie grać nie denerwując się.

Jeśli gra wymaga płatności to ile mniej więcej na jakiś podstawowy pakiet trzeba odłożyć.

Gra nie wymaga dalszych płatnosci

Będziesz odstawać od tych co płacą

Ale dalej możesz swobodnie grac nie denerwując sie

Tak gra wymaga płatnosci

Czym więcej tym lepiej

Quaku widze ze tu 50% graczy to poprostu gracze pve i nie obchodzi ich pvp dlatego tego nei rozumieja...nie umieja ponoc , ze w pvp sa nikim przez bardzo dlugi czas  jezeli nie placa ...straszne jest to myslenie .

Tu nie chodzi o to  , ze mozecie sobie farmic mobki....tylko o to  , ze gosc , ktory placi wpada i w pol sekundy was nie ma bo macie tak slaby gear ....dotarlo do was ??  on po 3 ms  kladzie was bez myszki....tak trudno to pojac ??....a wy musiscie farmic  rok na to co on ma w 3 ms...po 3 latach jest taka przepasc , ze jego stac na wszystko a was na nic  

Po 3 latach taki gość to może wykupić pół marketu zapewne xD

i to juz jest p2w - pay-to-win („płać, aby wygrać”)  koleś ma nad tobą w tej chwili przewagę, czyli tak jakby wygrywa z tobą

FailFishFailFishFailFish Powiedz mi co wygrał ?

Quaku widze ze tu 50% graczy to poprostu gracze pve i nie obchodzi ich pvp dlatego tego nei rozumieja...nie umieja ponoc , ze w pvp sa nikim przez bardzo dlugi czas  jezeli nie placa ...straszne jest to myslenie .

Tu nie chodzi o to  , ze mozecie sobie farmic mobki....tylko o to  , ze gosc , ktory placi wpada i w pol sekundy was nie ma bo macie tak slaby gear ....dotarlo do was ??  on po 3 ms  kladzie was bez myszki....tak trudno to pojac ??....a wy musiscie farmic  rok na to co on ma w 3 ms...po 3 latach jest taka przepasc , ze jego stac na wszystko a was na nic  

Jeżeli nie masz geara to nie pchasz sie na pvp proste. Jaka przepaść koleś xxxD Aktualnie dodawanie contentu w tej grze jest dosc powolne takze jak masz postac zrobioną to miedzy 520 gs a 550 jest taka że jeden wy***ał 3k eurasów (550gs) a koleś który gra bez wydania kasy na nia
(520gs) i tak go położy bo ma skilla pomijając fakt żeby wbić 550 to trzeba od ch*ja grać nawet jak wydajesz Hajs na udogodnienia. No oczywiście przez pryzmat PVP oceniacie gre czy jest p2w czy nie gratulacje xD Pomijając fakt że potraficie tylko na grindzie zarobić... Grze trzeba poświęcić czasu czy to wydasz siano czy nie. Jak lubicie taki powerlvling i fast gear uping po to by na pvp siedziec to spoko dla was moze i bedzie to wtedy p2w...

Powiedz mi co wygrał ? 

Jeżeli nie masz geara to nie pchasz sie na pvp proste. Jaka przepaść koleś xxxD Aktualnie dodawanie contentu w tej grze jest dosc powolne takze jak masz postac zrobioną to miedzy 520 gs a 550 jest taka że jeden wy***ał 3k eurasów (550gs) a koleś który gra bez wydania kasy na nia
(520gs) i tak go położy bo ma skilla pomijając fakt żeby wbić 550 to trzeba od ch*ja grać nawet jak wydajesz  na udogodnienia. No oczywiście przez pryzmat PVP oceniacie gre czy jest p2w czy nie gratulacje xD Pomijając fakt że potraficie tylko na grindzie zarobić... Grze trzeba poświęcić czasu czy to wydasz siano czy nie. Jak lubicie taki powerlvling i fast gear uping po to by na pvp siedziec to spoko dla was moze i bedzie to wtedy p2w...

P2W jest bo liczy się tu i teraz a nie to że ty za rok będziesz miał to 520 gs co ja robię w 3 miesiące. Gra w której ważną część stanowi pvp, wymaga wygearowania. Po to grindujesz godzinami żeby się ubrać i iść napierdzielać. Jak chcesz być farmerem to zagraj sobie w Farming Simulator 17. Wymagania do topowych gildii nie biorą się z d*py. Osobiście nie znam w gildii osoby która ma 520gs i nie zapłaciła nic oprócz kupna samej podstawki. Specjalnie zapytałem w gildii ludzi i każdy odpowiada podobnie, że bez kupna dodatkowych rzeczy z is nie da się w pełni skupić na tym co liczy się w tej grze najbardziej czyli walki. Nikogo przy tej grze nie trzyma łowienie ryb. A teksty w stylu "nie zalezy mi na tym czy bedę miał po 3 miesiącach czy po 1-3 latach" tylko świadczy o tym że taki gracz zawsze będzie w tyle i zadna powazna progressowa gildia sie nim nie zainteresuje. Quaku ma racje:) Już tak po nim nie jeźdźcie...

Powiedz mi co wygrał ? 

na pewno nie pieniądze w totka...

nie wiem co twoja odpowiedz ma wspólnego z p2w.

Dwie rzeczy są pewne, pierwsze ze p2w jest, drugie ze nie trzeba z niego korzystać, pisaliście ze nie lubicie wyścigu i kiedyś do tego dojdziecie, ok ale co to zmienia, gra nadal posiada elementy p2w

W tej grze jest niekonczacy sie progress predzej czy pozniej dodadza gear +20-25, tak jak byla zmiana z +15 na max +20.

Gear ma najwieksze znaczenie, a argumenty ze ktos musi miec skilla to sobie zostawcie bo zakladaja tutaj wszyscy ze Ci ludzie grac nie umieja. Zapewniam Was, ze wiekszosc umie, BDO to nie budowanie rakiet.

Jak ktos robi nawet 3x wiecej kasy niz ktos wydal tylko na baze udzwig/vp i pety t1 to jest p2w jak uj, a pomine fakt, ze bylo pelno wyliczen.

(p.s roznica miedzy t3 a t4 petami jest ogromna)

Ez mozna robic 3-4x wiecej taka osoba zawsze bedzie do przodu, zawsze bdzie miala szybszy progress.

Ktos jeszcze zaraz powie, ze nie bo RNG a d*pa prawda bo to, ze 1/10 whalei musi troche wiecej poklikac raz na jakis czas to co z tego jak on sie odrobi w pare h, a ty 4x wiecej.

Powinno sie Wam placic, kakao w tylek wjezdza bez wazeli a gracze im gratuluja.

Kolejny, P2W przede wszystkim to nie jest tu i teraz.. Krótko p2w jest wtedy kiedy w grze jesteś ZMUSZONY do zainwestowania bo inaczej nie ma bata. W BDO tak nie jest sorry ale przy aktualnej predkości dodawania contentu jestes w stanie i tak dojsc do 480+ gsa w pol roku(ogarniesz afk lifeskilling + grind) nie zostając tak na prawdę w tyle bo tutaj zaczyna sie delikatna stagnacja. Nie ma co sie oszukiwać ale gra stoi jak na razie przy 550+ gs. I raczej dlugo tak zostanie. "pierwsze ze p2w jest, drugie ze nie trzeba z niego korzystać" Jedynym elementem p2w sa artisany tyle w temacie. Reszta nie ma nic wspólnego z p2w. Dalej powtórzę jezeli potraficie tylko zarobić na grindzie i zmuszacie sie do kupna petów i maidow to spoko xxD. Dalej bede powtarzał grze trzeba poświęcić sporo czasu casualowate granie odpada o pvp wtedy możesz pomarzyc nawet jak wydajesz siano na isie :) Rzeczy które rzekomo nazywacie p2w to tylko i wyłącznie przyspieszacze. Jestescie tak na prawde nikim w porównaniu do osoby ktora spedzila znacznie wiecej czasu i gra od 2 lat i chociażby zaczęlibyście teraz i ze srogim wydatkiem na isie to i tak nie dogonicie tej osoby i gdzie tu niby te p2w jak zatrzymacie sie na 520 gsie i tyle po was było :/ Ktoś fajnie to opisał w tej grze jest maraton. Używacie tego skrótu nie majac pojecia o jego znaczeniu xD Na siłe zarzucając że jest bo PVP i musze szybko nadgonić do 500 gsa bo zaraz bedzie srednia 600 xD gdzie gra będzie tak na prawde stała przy 550 jak zawsze. "P2W płacisz by być lepszym i z konieczności" zapamiętajcie to sobie. Gra od 500 gs sprawdza wasza cierpliwość i chęci. Dodam ze RNG to szmata xxD "Powinno sie Wam placic, kakao w tylek wjezdza bez wazeli a gracze im gratuluja." To nie ich wina że dajecie sie dymac w dupe kupując artisany w niebotycznych ilościach xxD. Serio mając 5x petów na t1 nie ma tragedii i mozna je normalnie zdobyc w grze.

"W tej grze jest niekonczacy sie progress predzej czy pozniej dodadza gear +20-25, tak jak byla zmiana z +15 na max +20." Ło panie a po jakim czasie dodali maks do 20stki.

"Gear ma najwieksze znaczenie, a argumenty ze ktos musi miec skilla to sobie zostawcie bo zakladaja tutaj wszyscy ze Ci ludzie grac nie umieja. Zapewniam Was, ze wiekszosc umie, BDO to nie budowanie rakiet." Jezeli masz 520 gsa to gówno ma nie znaczenie bo srednia gsa to gdzies 520 przy endgame pvp. Liczy sie w tym momencie skill. Dobił facet do 520 zszedł pierwszy raz z pve na pvp i dostaje po d*pie bo nie wie co sie dzieje. Dziękuje dobranoc.

Bawią mnie teksty ludzi co bronią BDO że nie ma P2W. Jedna pisze w temacie że gra od premiery i zdobyła pety pewnie na T1 góra na T2:) Toż to prawie dwa lata będzie. Ja to miałem jak tylko grę pierwszy raz uruchomiłem:) W 3 miesiące zgarnąłem itemy 532gs. Zaznaczam że pracuję, mam rodzinę i nie afkuje w grze:) Wydawałem euro w grze. Czy uważam że mi pomogło to? Tak. Czy osiągnąłbym to bez kupowania w IS rzeczy? W takim czasie nie ma takiej możliwości. Czy grałbym bez wydania paru euro więcej? Czy ja wyglądam na masochistę... Co ja teraz robię w grze? Bawię się świetnie, jak chcę grinduję % i kasę, jak chcę powalczyć idę się bić lub lecę na pomoc moim niepłacącym znajomym na Sausany bo ich biją:P A co robią moi znajomi co nie chcą wydać ani grosza na grę? Dalej ostro grindują i nic prawie nie maja. Na pvp z nimi nie pójdziesz bo jeszcze za niski GS, więcej czasu spędzają na koniu jadąc do miasta się sprzedać niż na spocie, oczywiście mają albo 1 albo 4 pety na T1 które na niektórych spotach nie są wydajne i albo opuszczają drop i się nie schylają z czego tracą kasę albo się schylają i kasy nie tracą ale czasowo wychodzi im dłużej. I nie piszcie mi tutaj że za rok dogonicie mnie. Bo przez taki czas to pearl i kakao zwęszą że już większa część osób co stale wpłacają pieniążki ma tak rozwinięte postacie że czas najwyższy podnieść możliwość ich ulepszania, tak żeby mogli dalej wydawać EURO. A wy wrócicie tutaj za rok i napiszecie no nic się nie stało najwyżej jeszcze rok pogram i cię dogonię, ale nie ma P2W bo mogę to wszystko zdobyć inwestując tylko swój czas. Dlatego życzę wszystkim powodzenia. Zarówno graczom co płacą euro jak i tym co grają casualowo dla zabawy i nie zależy im na byciu w topce. Jak chcecie pograć w grę gdzie nie ma P2W a jest RNG to zainstalujcie diablo 3. Tam liczy się wasz czas i ilość godzin jaką poświęcicie na grę i farmę. W BDO rządzą pieniądze potem farma.

Krótko p2w jest wtedy kiedy w grze jesteś ZMUSZONY do zainwestowania bo inaczej nie ma bata.

dziwne od 2010r grałem praktycznie w 80% dostępnych gier mmo, miedzy innymi archeage/archlord/aion/revelation/tera/blade and soul/ride in icarus/ i nie wydałem na te gry ani 1 zł ( oprócz founder packa do revelation) a raczej nikt nie zaprzeczy ze taki archeage nie jest p2w :)

Bawią mnie teksty ludzi co bronią BDO że nie ma P2W. Jedna pisze w temacie że gra od premiery i zdobyła pety pewnie  na T1 góra na T2:) Toż to prawie dwa lata będzie.  Ja to miałem jak tylko grę pierwszy raz uruchomiłem:)  W 3 miesiące zgarnąłem itemy 532gs. Zaznaczam że pracuję, mam rodzinę i nie afkuje w grze:) Wydawałem euro w grze. Czy uważam że mi pomogło to? Tak. Czy osiągnąłbym to bez kupowania w IS rzeczy? W takim czasie nie ma takiej możliwości. Czy grałbym bez wydania paru euro więcej? Czy ja wyglądam na masochistę... Co ja teraz robię w grze? Bawię się świetnie, jak chcę grinduję % i kasę, jak chcę powalczyć idę się bić lub lecę na pomoc moim niepłacącym znajomym na Sausany bo ich biją:P A co robią moi znajomi co nie chcą wydać ani grosza na grę? Dalej ostro grindują i nic prawie nie maja. Na pvp z nimi nie pójdziesz bo jeszcze za niski GS, więcej czasu spędzają na koniu jadąc do miasta się sprzedać niż na spocie, oczywiście mają albo 1 albo 4 pety na T1 które na niektórych spotach nie są wydajne i albo opuszczają drop i się nie schylają z czego tracą kasę albo się schylają i kasy nie tracą ale czasowo wychodzi im dłużej. I nie piszcie mi tutaj że za rok dogonicie mnie. Bo przez taki czas to pearl i kakao zwęszą że już większa część osób co stale wpłacają pieniążki ma tak rozwinięte postacie że czas najwyższy podnieść możliwość ich ulepszania, tak żeby mogli dalej wydawać EURO. A wy wrócicie tutaj za rok i napiszecie no nic się nie stało najwyżej jeszcze rok pogram i cię dogonię, ale nie ma P2W bo mogę to wszystko zdobyć inwestując tylko swój czas. Dlatego życzę wszystkim powodzenia. Zarówno graczom co płacą euro jak i tym co grają casualowo dla zabawy i nie zależy im na byciu w topce. Jak chcecie pograć w grę gdzie nie ma P2W a jest RNG to zainstalujcie diablo 3. Tam liczy się wasz czas i ilość godzin jaką poświęcicie na grę i farmę. W BDO rządzą pieniądze potem farma.

XDDDDDDDDDDDDDD

To niezły 532 GS w 3 miechy. Co? Pewnie za euroski ten gear kupiłeś? XD Boss EQ to samo się wydropiło, a może w pakiecie z perłami dostałeś? Może za silvery kupiłeś? Jak tak, to gdzie w takim razie? Na AH? Ja przykładowo z AH już 3 tydzień biduje Kutuma i dalej go nie mam. Rozumiem, że jak załaduję pereł za 80 dych, to bid mi szybciej wskoczy? XD Nie wiem, może z pre-orderów cały boss gear zdobyłeś? W takim razie nie chcę wiedzieć ile silver coinsów musiałeś wygrindować, a co sam zaznaczyłeś - "nie masz czasu". Żeby taki HajsHajsHajs zrobić, to musiałeś mieć i wcześniejsze EQ też ładnie wrzucone.

Najlepsze jest to, że jakieś borowiki mu tego posta lajkują XDDD Gościu nie podał nic konkretnego, co i w jaki sposób kupił. Nawet niech ma te swoje peciki na T4, to w jaki sposób mu to pomoże osiągnąć 532 GS w 3 miechy? Żeby wjechać mocno na grind hajsu, to trzeba mieć te ~200 AP i do tego plan, aby to sobie ładnie wszystko rozplanować. Jak nie afczył, to nawet memorek nie miał w takim krótkim czasie, aby bossowe itemy wrzucać na większe plusy. Mógł dropić scrolle? W takim razie tracił czas i jego "zarobek" spadał, bo poświęcał czas na składanie scrolli - co przeczy temu, że te EQ kupił z AH.

@Edit:

Nie wspomnę, że zabawy na AH (przy boss gearze i kamieniach do ulepszania po +15) to też wielkie RNG (nawet z pre-ordera, gdzie przepłacasz całkiem sporo). Powodzenia w robieniu EQ na TET w 3 miechy XD Co za marna prowokacja.

XDDDDDDDDDDDDDD

To niezły 532 GS w 3 miechy. Co? Pewnie za euroski ten gear kupiłeś? XD Boss EQ to samo się wydropiło, a może w pakiecie z perłami dostałeś? Może za silvery kupiłeś? Jak tak, to gdzie w takim razie? Na AH? Ja przykładowo z AH już 3 tydzień biduje Kutuma i dalej go nie mam. Rozumiem, że jak załaduję pereł za 80 dych, to bid mi szybciej wskoczy? XD Nie wiem, może z pre-orderów cały boss gear zdobyłeś? W takim razie nie chcę wiedzieć ile silver coinsów musiałeś wygrindować, a co sam zaznaczyłeś - "nie masz czasu". Żeby taki  zrobić, to musiałeś mieć i wcześniejsze EQ też ładnie wrzucone.

Najlepsze jest to, że jakieś borowiki mu tego posta lajkują XDDD Gościu nie podał nic konkretnego, co i w jaki sposób kupił. Nawet niech ma te swoje peciki na T4, to w jaki sposób mu to pomoże osiągnąć 532 GS w 3 miechy? Żeby wjechać mocno na grind hajsu, to trzeba mieć te ~200 AP i do tego plan, aby to sobie ładnie wszystko rozplanować. Jak nie afczył, to nawet memorek nie miał w takim krótkim czasie, aby bossowe itemy wrzucać na większe plusy. Mógł dropić scrolle? W takim razie tracił czas i jego "zarobek" spadał, bo poświęcał czas na składanie scrolli - co przeczy temu, że te EQ kupił z AH.

@Edit:

Nie wspomnę, że zabawy na AH (przy boss gearze i kamieniach do ulepszania po +15) to też wielkie RNG (nawet z pre-ordera, gdzie przepłacasz całkiem sporo). Powodzenia w robieniu EQ na TET w 3 miechy XD Co za marna prowokacja.

A ty januszu jaki gear score i ile kasy wpakowane? Placi Ci kakao ?

Grałem, sprawdziłem, zainwestowałem,wbiłem high lvl i już nie gram, zmarnowałem kasę i mogę stwierdzić jak większość tutaj, że gra jest p2w, włożysz $$ to się nie wyłożysz.... Ogólnie powiem tylko tyle, że jest wielka przepaść między ludźmi co włożyli $$ a tymi co grają normalnie... Zresztą ludzie wyżej to dokładnie wytłumaczyli, wypunktowali i dla mnie nie ma sensu tego samego powtarzać. Jeśli nie chcesz inwestować w IS i coś znaczyć to nie ma sensu zaczynać, chyba że grasz for fun to ok :) Pozdrawiam.

XDDDDDDDDDDDDDD

To niezły 532 GS w 3 miechy. Co? Pewnie za euroski ten gear kupiłeś? XD Boss EQ to samo się wydropiło, a może w pakiecie z perłami dostałeś? Może za silvery kupiłeś? Jak tak, to gdzie w takim razie? Na AH? Ja przykładowo z AH już 3 tydzień biduje Kutuma i dalej go nie mam. Rozumiem, że jak załaduję pereł za 80 dych, to bid mi szybciej wskoczy? XD Nie wiem, może z pre-orderów cały boss gear zdobyłeś? W takim razie nie chcę wiedzieć ile silver coinsów musiałeś wygrindować, a co sam zaznaczyłeś - "nie masz czasu". Żeby taki  zrobić, to musiałeś mieć i wcześniejsze EQ też ładnie wrzucone.

@Edit:

Przynajmniej uczciwie przyznaję ze wpakowanie euro dało mi to co mam. Nie czaruję że siedziałem po 24 godziny 7 dni w tygodniu jak niektórzy. Wydałem kupę kasy, czy się opłacało to jest moja prywatna sprawa. Wiadomo może niewielki odsetek ludzi tak robi w takim stopniu jak ja ale dla kogoś kto ma zasoby jest to możliwe. Zaznaczam że bardzo dużo jest osób co wydają na BDO miesięcznie okolo 100-300 euro. Po coś je muszą wydawać, przecież nie wpłacają ich za nic.

ps. Wystarczy poczytać zagraniczne fora. Opinie o P2W w BDO nie są tylko u nas. Dla mnie to nie jest wielka różnica czy jest P2W jawne że bez kupna czegoś z item shopu nie da się czegoś zrobić czy P2W owinięte papierem ozdobnym i zawiązane cudowną wstążką czyt "musisz grać kilka do kilkunastu tysięcy godzin dłużej od gracza co płaci regularnie kasę" Dla przeciętnego zjadacza chleba nie ma to sensu bo i tak tyle w grze nie wytrzyma.

Dobranoc

a może tak osoby, które twierdzą że BDO jest p2w i im się to nie podoba.. niech przestaną w niego grać... bo i po co grać jak i tak do niczego bez kasy nie dojdziecie :P

Cały ten temat czyta się z prażoną kukurydzą i okularkami 3D.. co post to większy śmiech.

Jak nie janusze, to cebularze, to ludzie którym płaci kakao...

dziwię się, że produkcje, które aż kipią od konieczności płacenia kasy, bo inaczej NIC w grze nie zrobisz są przez Was kompletnie pomijane.

Czepiacie się BDO jakby to był jakiś sport narodowy czy coś.

Przynajmniej uczciwie przyznaję ze wpakowanie euro dało mi to co mam. Nie czaruję że siedziałem po 24 godziny 7 dni w tygodniu jak niektórzy. Wydałem kupę kasy, czy się opłacało to jest moja prywatna sprawa. Wiadomo może niewielki odsetek ludzi tak robi w takim stopniu jak ja ale dla kogoś kto ma zasoby jest to możliwe. Zaznaczam że bardzo dużo jest osób co wydają na BDO miesięcznie okolo 100-300 euro. Po coś je muszą wydawać, przecież nie wpłacają ich za nic.

ps. Wystarczy poczytać zagraniczne fora. Opinie o P2W w BDO nie są tylko u nas. Dla mnie to nie jest wielka różnica czy jest P2W jawne że bez kupna czegoś z item shopu nie da się czegoś zrobić czy P2W owinięte papierem ozdobnym i zawiązane cudowną wstążką czyt "musisz grać kilka do kilkunastu tysięcy godzin dłużej od gracza co płaci regularnie kasę" Dla przeciętnego zjadacza chleba nie ma to sensu bo i tak tyle w grze nie wytrzyma.

Dobranoc

Słuchaj, ale co Ci to dało? Wiesz człowieku jak wygląda 532 GS'a? Chcesz mi powiedzieć, że grając OD POCZĄTKU zdobyłeś przez 3 miechy: full boss gear (na TECIE) z topową biżu (wbitą na TRI)? Widzisz jaką Ty głupotą tutaj wypisałeś? Czy tego kompletnie nie zauważasz? Pety na T4 pomogły Ci to zdobyć? Artisany? No proszę Cię. Do hardcorowego grindu hajsu potrzeba Ci ~200 AP, a skąd te 200 AP wytrzaśniesz jako początkujący? No powiedz mi to. Do tego dochodzi jeszcze aspekt RNG. Równie dobrze mógłbyś napisać, że wygrałeś w lotka - takie to jest rzetelne. Tym bardziej, że tylko piszesz coś w stylu "wpakowanie euro dało mi to co mam", gdzie nie podajesz żadnych konkretów. Też mogę napisać: "Nie wydałem na grę ani złotówki, a w 3 miechy wbiłem 532 GS'a. Wpakowanie 0 złotych dało mi to co mam." - beka, co?

Nie wiem, a może mam Ci przeliczyć ile ten ekwipunek kosztuje w silverach, gdzie później porównam to do czasu jaki trzeba było spędzić, aby to wyfarmić? Bo coś mi się wydaje, że sam się za głowę złapiesz bajkopisarzu (zakładając, że miałeś farta w pre-orderach i bidach - w co szczerze wątpię :> ).

A ty januszu jaki gear score i ile kasy wpakowane? Placi Ci kakao ?

Ja bawię się na 460 GS i nikomu bajek na dobranoc nie opowiadam. Kasy tyle wpakowałem, co na pierwsze pety, jedną wagę i outfit dla maina.

//do usunięcia

Jak tu większość nawet boss gearu nie widziała na oczy, nie mówiąc o enchancie. Ludzi pokroju T4l4ra quitujacych gre na 55 lvlu jest tutaj od groma.

Słuchaj, ale co Ci to dało? Wiesz człowieku jak wygląda 532 GS'a? Chcesz mi powiedzieć, że grając OD POCZĄTKU zdobyłeś przez 3 miechy: full boss gear (na TECIE) z topową biżu (wbitą na TRI)? Widzisz jaką Ty głupotą tutaj wypisałeś? Czy tego kompletnie nie zauważasz? Pety na T4 pomogły Ci to zdobyć? Artisany? No proszę Cię. Do hardcorowego grindu hajsu potrzeba Ci ~200 AP, a skąd te 200 AP wytrzaśniesz jako początkujący? No powiedz mi to. Do tego dochodzi jeszcze aspekt RNG. Równie dobrze mógłbyś napisać, że wygrałeś w lotka - takie to jest rzetelne. Tym bardziej, że tylko piszesz coś w stylu "wpakowanie euro dało mi to co mam", gdzie nie podajesz żadnych konkretów. Też mogę napisać: "Nie wydałem na grę ani złotówki, a w 3 miechy wbiłem 532 GS'a. Wpakowanie 0 złotych dało mi to co mam." - beka, co?

Nie wiem, a może mam Ci przeliczyć ile ten ekwipunek kosztuje w silverach, gdzie później porównam to do czasu jaki trzeba było spędzić, aby to wyfarmić? Bo coś mi się wydaje, że sam się za głowę złapiesz bajkopisarzu (zakładając, że miałeś farta w pre-orderach i bidach - w co szczerze wątpię :> ).

Ja bawię się na 460 GS i nikomu bajek na dobranoc nie opowiadam. Kasy tyle wpakowałem, co na pierwsze pety, jedną wagę i outfit dla maina. 

Do hardkorowego grindu silvera eystarczy mu wizzard z tri zlotem, duo setem i t4x5 petow. Ew. Piraty z min art2 trading i znowu wizz.

Czyli masz 460GS, to o czym ty piszesz jak ty nie masz w ogole gearu na pvp, tylko nadal do pve.

To co ty mozesz wiedziec o tej grze jak co dziala i jaka przepasc tworzy pakowanie euro nawet po te (po poczatkowych zakupach) 120 euro mc ? (6-8h pracy dla przecietnego gracza zapewne z zachodzu eu lub NA).

Jak masz 460GS, facet 460GS to jest nic, takze skoncz pisac bzdury i sie wypowiadac siedz w swojej lol gildii dla ludzi z takim lol GS i nie pisz o rzeczach, i ktorych nie masz pojecia.

Przy paru godzinach farmy i zostawianiu pc na caly dzien 24/7 on, pakowaniu euro na start w stroje na sell zapewne jak kolega(masz bron tri z tego w ciagu tyg) z dodatkiem tego co z dropa juz po ok 10 dniach mogl ostro farmic z t4 petami.

Pomine fakt, ze na rogueach z t4 petami spokojnie mogl zarobic 10m srebra na godzine + pofarmic tam troche i upnac sie na spoty 15m srebra.

Da sie w 3mc wbic full boss tet i gold acc tri, kwestia tego czy stac cie all gear przerzucic przez artistany, nie korzystac z memorek bez nich oraz czy ci wskocza itemy na sensownych FS.

460GS przeszedles gre, na pewno duzo wiesz.

Ofc da sie grac jak Dreedzik regularnie od startu gry miec ten Full tet 560gs, tylko ze Dreedzik zapewne wydal rowniez wiecej jak 120-140 euro. ( no i znowu od wtartu gry ile czasu wpakowal).

;) Janusze biznesu, ja nie wiem ta dyskusja sie teraz bezsensowna wydala 3 dni sie klocic z graczen z 460gs, lol.

Do hardkorowego grindu silvera eystarczy mu wizzard z tri zlotem, duo setem i t4x5 petow. Ew. Piraty z min art2 trading i znowu wizz.

Czyli masz 460GS, to o czym ty piszesz jak ty nie masz w ogole gearu na pvp, tylko nadal do pve. 

To co ty mozesz wiedziec o tej grze jak co dziala i jaka przepasc tworzy pakowanie euro nawet po te (po poczatkowych zakupach) 120 euro mc ? (6-8h pracy dla przecietnego gracza zapewne z zachodzu eu lub NA).

Jak masz 460GS, facet 460GS to jest nic, takze skoncz pisac bzdury i sie wypowiadac siedz w swojej lol gildii dla ludzi z takim lol GS i nie pisz o rzeczach, i ktorych nie masz pojecia.

Przy paru godzinach farmy i zostawianiu pc na caly dzien 24/7 on, pakowaniu euro na start w stroje na sell zapewne jak kolega(masz bron tri z tego w ciagu tyg) z dodatkiem tego co z dropa juz po ok 10 dniach mogl ostro farmic z t4 petami.

Pomine fakt, ze na rogueach z t4 petami spokojnie mogl zarobic 10m srebra na godzine + pofarmic tam troche i upnac sie na spoty 15m srebra.

Da sie w 3mc wbic full boss tet i gold acc tri, kwestia tego czy stac cie all gear przerzucic przez artistany, nie korzystac z memorek bez nich oraz czy ci wskocza itemy na sensownych FS.

Ofc da sie grac jak Dreedzik regularnie od startu miec ten Full tet 550gs, tylko ze Dreedzik zapewne wydal rowniez wiecej jak 120-140 euro.

Janusze biznesu, ja nie wiem ta dyskusja sir teraz bezsensowna wydala 3 dni sie klocic z 460gs, lol.

Weź Ty się człowieku w głowę pacnij. Taki ze mnie 460GS, a wiem, że strojów maksymalnie da się 5 wystawiać tygodniowo. To nie jest wystarczająco, aby podbić się na TRI + wrzucić ultimatem całe EQ na żółte. Do tego dochodzi biżuteria, którą też musi kupić, albo wydropić = jeszcze więcej czasu. Raczej do gry też jak wszedł, to od razu wszystkiego nie wiedział. Piraty? Może mi powiesz, że jeszcze miał czas, aby kontrybucje wbijać (bo bez podłączenia nodów, to drop na piratach idzie w dupsko)? Trading na art2? To samo.

Jasno zaznaczył też, że nie zostawiał kompa 24/7 i nie miał dużo czasu na grę.

Dobra, krótka kalkulacja:

532 GS'a = 15 700 000 000 silver coinsów

Nawet jakby kolega miał farmić od PIERWSZEGO dnia, to wychodzi na to, że musiałby dziennie farmić 174mln, aby wyrobić się w 3 miechy. Ziomek nie zostawia kompa na noc, nie gra też dużo (sam mówił: praca i rodzina), nie ma kontrybucji na łączenie nodów, nie ma nic oprócz swoich pecików na T4. Strojów sprzedaje max. 5 tygodniowo (bo jest limit). Wszystko robi jako początkujący gracz. Widzisz paradoks w tym wszystkim? Ja nie mówię, że to jest nie do osiągnięcia. Owszem, da się, ale przez doświadczonego gracza, który już sam posiada zbliżonego GS'a.

I @Quaku do tego co napisałeś:

Typowy rak BDO z 500+ GSa, który nie wiadomo ile wydał na gierkę i teraz nie pozostało mu nic innego, jak na jakimś randomowym forum hejcić grę w której przesiedział tysiące godzin XD Mało tego, uważa, że kiedy wygrywa na PvP z gościami poniżej 500 to tylko dlatego, iż ma od nich większego skilla (jeszcze większe "XD"). Do tego powiększenie e-penisa +500, bo to on się najlepiej zna na tej grze i trzeba robić jak on każe. Trochę mi Cię szkoda, że został Ci tylko ten hejt. Idź sobie farmić 172mln. na dzień, bo w końcu pety na T4 Ci to umożliwiają (XD x3).

Grałem, sprawdziłem, zainwestowałem,wbiłem high lvl  i już nie gram, zmarnowałem kasę i mogę stwierdzić jak większość tutaj, że gra jest p2w, włożysz $$ to się nie wyłożysz.... Ogólnie powiem tylko tyle, że jest wielka przepaść między ludźmi co włożyli $$ a tymi co grają normalnie... Zresztą ludzie wyżej to dokładnie wytłumaczyli, wypunktowali i dla mnie nie ma sensu tego samego powtarzać. Jeśli nie chcesz inwestować w IS i coś znaczyć to nie ma sensu zaczynać, chyba że grasz for fun to ok  Pozdrawiam.

Tacy co jest wielka przepaść nie grają 3 miesiecy kolego po 2h dziennie tylko to sa weterani i no lify praktycznie. I to nie pety t4 i maidy dały im przewagę ale cos bardziej cenniejszego :/

Ofc da sie grac jak Dreedzik regularnie od startu gry miec ten Full tet 560gs, tylko ze Dreedzik zapewne wydal rowniez wiecej jak 120-140 euro. ( no i znowu od wtartu gry ile czasu wpakowal).

Janusze biznesu, ja nie wiem ta dyskusja sie teraz bezsensowna wydala 3 dni sie klocic z graczen z 460gs, lol.

Cały czas nie potraficie porządnie mnie kontrargumentować efektywnie je pomijając. Oceniacie gre tylko i wyłącznie pod PVP ja oceniam pod całym jej contentem. Sorry ziomeczki ale grze trzeba wiele czasu poświęcić. Niektórzy mysla że zaczynasz postac z eq tri/duo bo zainwestowałes w pety xD. A i to ze 520 gs potrzebują do topowych gildi super sa jeszcze inne ktore nie mają tego wymogu i mają głęboko w d*pie byciem top1 i nie musisz mieć tych 520 gs aby dobrze bawić sie na pvp... Nie $ a czas. I od kiedy w ogolę k**wa trzeba dojsc do full teta i 550 gsa jakis dziwny wyznacznik. Nie ma żadnej topki ludzie..

http://forum.blackdesertonline.com/index.php?/topic/140653-how-long-does-it-take-to-get-gs-at-least-450/&page=3

Poczytajcie sobie ten temat a w szczególności pana Alkaiser i jego sposób na zarobek i ile czasu mu zajęło wbicie 480 przy jego trybie życia. Sorry ale jezeli jesteście totalnymi amebami i dalej podkreślam myślicie ze grind (za który rzekomo przez niego jest p2w xxxD bo kupić koniecznie musicie pety t4 i maidy xxxD gdzie serio t1 kupisz i wyłapiesz na eventach i tak tak starczą mimo że tam wolniej lootuja) to jedyna forma zarobku to elo, grind jest po prostu jedna z wielu, korzystasz z każdej formy. Wszyscy w tym wątku w linku piszą o dziwo o rng i snipingu czyli czysty luck. O artisanach czy petach nie ma nawet słowa. Ciekawe :)