Czy gra jest P2W

Tacy co jest wielka przepaść nie grają 3 miesiecy kolego po 2h dziennie tylko to sa weterani i no lify praktycznie. I to nie pety t4 i maidy dały im przewagę ale cos bardziej cenniejszego :/

Cały czas nie potraficie porządnie mnie kontrargumentować efektywnie je pomijając. Oceniacie gre tylko i wyłącznie pod PVP ja oceniam pod całym jej contentem. Sorry ziomeczki ale  grze trzeba wiele czasu poświęcić. Niektórzy mysla że zaczynasz postac z eq tri/duo bo zainwestowałes w pety xD. A i to ze 520 gs potrzebują do topowych gildi super sa jeszcze inne ktore nie mają tego wymogu i mają głęboko w d*pie byciem top1  i nie musisz mieć tych 520 gs aby dobrze bawić sie na pvp... Nie $ a czas. I od kiedy w ogolę k**wa trzeba dojsc do full teta i 550 gsa jakis dziwny wyznacznik. Nie ma żadnej topki ludzie..

http://forum.blackdesertonline.com/index.php?/topic/140653-how-long-does-it-take-to-get-gs-at-least-450/&page=3

Poczytajcie sobie ten temat a w szczególności pana Alkaiser i jego sposób na zarobek. Sorry ale jezeli jesteście totalnymi amebami i dalej podkreślam myślicie ze grind (za który rzekomo przez niego jest p2w xxxD bo kupić koniecznie musicie pety t4 i maidy xxxD gdzie serio t1 kupisz i wyłapiesz na eventach i tak tak starczą mimo że tam wolniej lootuja) to jedyna forma zarobku to elo, grind jest po prostu jedna z wielu, korzystasz z każdej formy. Wszyscy w tym wątku w linku piszą o dziwo o rng i snipingu czyli czysty luck. O artisanach czy petach nie ma nawet słowa. Ciekawe  

PvP i farma kasy w BDO to podstawa i stanowi trzon rozgrywki. Ekwipunek wykorzystuje się głownie w farmie i PVP. Jaki content posiada jeszcze ta gra?

Po tym co napisałeś o gear score i tym że są gildie którym nie zależy i nie mają wymagań 520GS pewnie mogę stwierdzić że jesteś kompletnym casualem, cieszy Cię możliwość gry, zabijania potworków i nie obchodzą Cię walki na najwyższym szczeblu. To że ta gra to sandbox to nie znaczy że nie jest w jakiś sposób ukierunkowana.

ps. Skoro jest "Pan" Alkaiser to może możemy być "Panami" amebami i ziomeczkami.

Tutaj nikt nie stara się Ciebie kontrargumentować. Jesteś tylko Ty i Mandrah, którzy usilnie staracie się udowodnić że nie ma w tej grze jakiejś formy P2W. Spinacie pośladki o byle grę:) Po czym jeden z Was piszę no tak kupiłem grę i wydałem jeszcze na pety, udźwig i outfit.

Haha dobrze sie bawic, spadac od 1-2 skilli jako pleban z 460gs :)

Brak P2W a reddit i oficjalne forum nonstop zasypywane jakismis formami p2w topikow xD

https://community.blackdesertonline.com/index.php?threads/is-this-a-joke-like-seriously-lets-poll.144226/

A co do 5 outfitow week ;) super tylko, ze ty zakladasz ze ktos w srode zaczynal, bo on mogl zaczac w pon-wt, dobic 56 przed resetem kupic i po resecie lacznie 10 outfitow i witam 300mil, do tego z nagrod startowym i juz ma te 330 na TRI golda.

Bizka, Main hand offhand, armor z Q na wystarczajacym poziomie

Asula

I jedyne co sie skupic na duo glovsach/helmie/butach i polowac na kzarke/offhanda lepszego(gold tri starczy) i moze farmic praktycznie wszedzie.

PvP i farma kasy w BDO to podstawa i stanowi trzon rozgrywki. Ekwipunek wykorzystuje się głownie w farmie i PVP. Jaki content posiada jeszcze ta gra?

Po tym co napisałeś o gear score i tym że są gildie którym nie zależy i nie mają wymagań 520GS pewnie mogę stwierdzić że jesteś kompletnym casualem, cieszy Cię możliwość gry, zabijania potworków i nie obchodzą Cię walki na najwyższym szczeblu. To że ta gra to sandbox to nie znaczy że nie jest w jakiś sposób ukierunkowana.

ps. Skoro jest "Pan" Alkaiser to może możemy być "Panami" amebami i ziomeczkami.

Tutaj nikt nie stara się Ciebie kontrargumentować. Jesteś tylko Ty i Mandrah, którzy usilnie staracie się udowodnić że nie ma w tej grze jakiejś formy P2W. Spinacie pośladki o byle grę:) Po czym jeden z Was piszę no tak kupiłem grę i wydałem jeszcze na pety, udźwig i outfit. 

??? Serio ciężko mi prowadzić dyskusje. Bo jesteśmy jedynymi osobami które przedstawiają kontrargumenty. Reszcie sie nie chce po prostu strzępić ryja że tak powiem. Jakaś forma p2w jest, juz o tym pisałem ( artisany). Ale jakas a pelne p2w to róznica. A o jaki content moze mi chodzic... Oczywiscie PVP I PVE i oceniam ogółem. Gra na takim szczeblu jest możliwa bez wkładania kasy. W ogóle nie potrafisz ukierunkować sie do tego co mówie. Teraz przyczepiasz sie do gildi i twierdzisz ze te co nie wymagaja 520 to typowo dla casuali. Raz cos tam też urwiesz z wypowiedzi i tez cos bezsensownego wtrącisz. Schodząc zupełnie z tematu p2w w grze. Serio odpuszczę sobie ta nagonkę bo tylko dublujecie to co juz było powiedziane...

Ale jakie kontrargumenty? Co ty za bzdurne dyskusje tutaj prowadzisz.

Placisz? 3mc i z odpowiednik nakladem i 4ma godzinami mozesz miec 500gs

Nie placisz? Do zobaczenia za rok, a osoba ktora placi i tak bedzie kolejne 50gs do przodu(550) jak dalej bedzie pakowac w gre EURO.

Haha dobrze sie bawic, spadac od 1-2 skilli jako pleban z 460gs 

Brak P2W a reddit i oficjalne forum nonstop zasypywane jakismis formami p2w topikow xD

https://community.blackdesertonline.com/index.php?threads/is-this-a-joke-like-seriously-lets-poll.144226/

A co do 5 outfitow week  super tylko, ze ty zakladasz ze ktos w srode zaczynal, bo on mogl zaczac w pon-wt, dobic 56 przed resetem kupic i po resecie lacznie 10 outfitow i witam 300mil, do tego z nagrod startowym i juz ma te 330 na TRI golda

No nagonka w ch*j przyczepić to i nawet ja sie przyczepiłem do tych artisanów. W ogole czlowieku outfity kupujesz by je używać realnej przewagi nie daja a że je mozna sprzedać i wymienic na silvery to tak jakbys kupi sobie silvery na allegro. W ogole co za porównanie...

Ale jakie kontrargumenty? Co ty za bzdurne dyskusje tutaj prowadzisz.
Placisz? 3mc i z odpowiednik nakladem i 4ma godzinami mozesz miec 500gs

Nie placisz? Do zobaczenia za rok, a osoba ktora placi i tak bedzie kolejne 50gs do przodu(550) jak dalej bedzie pakowac w gre EURO.

Z tobą juz skonczyłem bo nie rozumiesz genezy :) W sumie jak i w tym topicu bo nie ma sensu :)

Lepiej swoj gear pokaz, obronco Kakao NON P2W :D

EDIT:
Nie prawda Guilhe i desert na pustyni daje przewage "kolego".

Jak zaczniesz nosic 30+ potek, 30+ foodow itd. to zobaczysz ze udzwig tez potrzebujesz.

Z petow masz tez bonusy do zbijania szybciej karmy na odpowiednim Tierze, dodatkowo w klate mozna wsadzic kamyczek ;) na crit+1 tez Boost.

GL na pvp z tymi rzeczami bez Udzwigu, aha no tak masz loyalitki ja wiem ;) 14k loyalitek 120 dni + zbierania mhmm

@Mandrah

https://bdoplanner.com/s/bVmjeICb

Gear do farmy, 10 stroi na market, 5x t4 pety i farmisz 15m silvera. (Jak upgradniesz gear to z t4 petami 25m/h ez)

1dzien grubej farmy, pare Q i masz ten gear. Co lepsza bez problemu wbije farmiac cala asule na pri bez palenia specjalnie i bedzie mial kolejne 6ap monster.

A tu juz +/- 190 sie robi wiec piraty witaja i 20mil ez z art 2, ktorego mozna wbic tez szybko. (ofc 5maidow storage min preferowalnie 7).

Wy nie widzicie p2w bo z waszym 460gs (brak soft capu, jestescie nadal na etapie robienia gearu pod np. raidy w wowie lub lvlowania w bgr+4 gearze w l2).

Gl i hf koncze ta rozmowe.

Zgodzę się z Quaku jezeli chodzi o piorytet gearu, słaby gear przegra szybko z bardziej uzbrojonym przeciwnikiem. LECZ na pvp a zwłaszcza na Node Warach, jest dużo ról do odgrywania, Najsłabsi do Flame Towerów, niektórych można na zwiady wysyłać, A nawet zacząłem widywać role mass buff i heal bądź nawet jako koźle odciąganie wrogów (zależy jak liczna jest gildia)

A teraz tak zarabianie:

1. Stały zarobek na Godzine typu sausany, Pirate. Posiadam 5 petów t1, Lajtowo daje rade zbierać, choć często siedziałem ze znajomym, by po prostu odrazu na market syf szedł. to daje 10 petów t1. Node połączony z piratów na odległą krainę (większy Hajs za coiny) Ewentualnie Kamasylvia, ale to expimy w party 4 osobowym każdy z petami to 20 petów.. nawet nie musze pisać.

2.A teraz zarobek w zależności od RNG Całą pustynia, trudniejsze stwory = szansa na lepszy item. Nagi są rozstawione po 5 mobów, zabijam, pety zbiorą, teleport do następnego spota, znowu 5 mobów spada i znowu mi pety zbiorą, nie widze sensu ulepszania petów. Centaury, są w mniejszych spotach. to już wgl nie trzeba się martwić. Dalsze moby już nie padają tak szybko. i Gdzie tu potrzeba ulepszania petów i marnowania kasy na t4?

Jeszcze jak był limit na 3 pety, to OK Pomagałem, traciłem czas.

Potek na HP nigdy nie używałem, Po prostu unikałem wszystkiego. a teraz jako Witchka to mam heala. Jedzonko Buffy nosze po 15. Dużo udźwigu nie zabierają. Koń zawsze blisko. na Ryby zazwyczaj mi slotów brakuje. Proccesing to zawsze przy storagu robie. Także również nie widzę sensu kupywania udźwigu.

Inny zarobek podam przyklady z gildii:

1. Centaur belty. Skubany ma szczeście i jego rekord to 5 beltów w godzine. Jego Norma na dzień to 9 beltów, Szybki Clear Ulepsza do Duo Bądź Tri, Dzienny zarobek za same Belty można liczyć nawet do 2.200.000.000. Itemy trash, nie wie po ilu dniach farmienia wartość; 10.000.000.000 (Black stony itp) ZERO ITEM SHOPU Tylko Pety

2. Produkcja Ukochanych grunili :) dużo nie tłumaczył, ale sporo workerów potrzeba i również grindowania na low spotaach (Mine) ZERO ITEM SHOPU ale potrzeba zrobienia sporej ilości questów.

Jeżeli chcecie używać Life skilli do zarabiania. to tak yhm Tu już wymagany jest item Shop, ludzie którzy nie lubią grindować, kupują różne rzeczy co im szybciej progresuję daną statystyke.

Ahhh w sumie, każdy inaczej pojmuje P2W. BDO mi pokazało coś jak w życiu realnym. Jesteś mądrym ? Kombinujesz ? to dasz rade zarobić więcej niż inni i mniej się napracować. Moje RNG w tej grze od zawsze było słabe, Siedziałem na nagach, raz w godzine 20 scrolli, 4 Necklace, a potem przez cały dzien NIC, Znajomi mają lepsze RNG i chwalą o tym. Tak samo Boss itemy. Zwiększyli szanse dropu. Teraz co raz łatwiej nowym jest dobrać te Boss itemy ... Dużo nowych ludzi w gildi graja farmia 2-3 dni i się pytam skąd masz Już Kzarke i inne Itemy ? Aaa kupiłęm za pre order 100 mln. Kiedyś to 400 mln się dawało i było Ciężko... Są również Artisan Memorki. Teraz CAAAŁAA gospodarka się zmienia w BDO, za miesiąc czuje że to będzie inna gra. Zwłaszcza że teraz za ostatni dzień w kalendarzyku można dostać End Game item już ulepszony na TET ... Ludzie którzy mają wszystko na TET zaczną te rzeczy sprzedawać.

Dalibyście już spokój z tym p2w i po prostu wrócili do grania :> Czy wy macie jakiś problem typu, że wywala wam na ekranie: "Wydaj 1000euro, bo jesteś za słaby!". Nie każdy musi uczestniczyć w tym wyścigu. Każdy może sobie grać w takim tempie jakie mu odpowiada i pozwalają na to okoliczności, chcesz szybciej/wygodniej to wydaj pieniądze ale nikt do tego nie zmusza... To, że wydając euro zdobędziesz wszystko szybciej to prawda ale czy od razu powoduje, że i bez tego nie da się bawić w grze?
@Slither z tymi zerami to się rozpędziłeś trochę...No, chyba, że według Cb gościu zarabia 2miliardy dziennie.

i to juz jest p2w - pay-to-win („płać, aby wygrać”)  koleś ma nad tobą w tej chwili przewagę, czyli tak jakby wygrywa z tobą

no to w sumie 99% graczy jest z automatu na przegranej pozycji, bo zawsze znajdą się osoby grające aktywnie 16 godzin dziennie + wydające 1k€ miesięcznie

Dalibyście już spokój z tym p2w i po prostu wrócili do grania :> Czy wy macie jakiś problem typu, że wywala wam na ekranie: "Wydaj 1000euro, bo jesteś za słaby!". Nie każdy musi uczestniczyć w tym wyścigu. Każdy może sobie grać w takim tempie jakie mu odpowiada i pozwalają na to okoliczności, chcesz szybciej/wygodniej to wydaj pieniądze ale nikt do tego nie zmusza... To, że wydając euro zdobędziesz wszystko szybciej to prawda ale czy od razu powoduje, że i bez tego nie da się bawić w grze?

Jest dokładnie tak jak mówisz, gra jest całkiem fajna, na obecną chwile chyba nie ma lepszego grindownika i nikt nikogo nie zmusza do kupowania czegokolwiek w is.

Tylko nadal nic to nie zmienia ze elementy p2w znajdują się w grze i tak jak napisał @Creence zawsze znajdą się osoby, co grają po 16h dziennie i wydają 1k euro miesięcznie

Ludzie Grają w metin2 Aiona Lineage 2 i inne gry i nie narzekają tak jak tu :P

Tu najwięcej narzekają Ci co dawno nie grają lub skończyli na jakimś zabawnym poziomie - osób które coś wbiły można na palcach jednej ręki policzyć i tak, w niektórych aspektach mają trochę lub więcej racji nawet jeśli ta nie jest przychylna opinii BDO jednak to już było tyle razy wałkowane że nie będę się do tego setny raz po kimś innym odnosił.

Czy to przed VP/Artisanami czy po, z takim progressem nic to nie zmienia, mięso armatnie nadal jest mięsem.

W L2 to jednak było inne community, z jajami, nie ma co porównywać. Wystarczy zobaczyć jak przed premierą dużo ludzi szczególnie z L2 naciskało na system PvP podobny do L2, nawet był taki w planach prezentowany przez CM Jouskę ale wystarczyły z 2-3 miesiące i poszli w ogóle w odwrotną stronę usuwając jakiekolwiek konsekwencje gdy ktoś Cię zabiję, jak taki carebear wbijający na spota tracił % bo go ubiili raz, drugi to nie wracał a później 30 sek biegu z node i śmiał Ci się w twarz - niestety MMO jest zdominowane przez płaczków, carebearów i wannabe factorów którzy więcej postują niż grają.

No bo sorry ale jak widzę gościa który przez rok wbija ledwo 56 lvl i grunile dalej nosi i płacze jak to nie może być top bo wprowadzili artisany i VP... a gdzie był przez ten rok gry bo 56 lvl i grunile przez ten okres czasu to żaden progress, już samo słowo progress jest tu w ogóle nadużyciem. Do takich ludzi nawet nie ma sensu się odnosić. I tu nie chodzi o to, że taki człowiek wolniej progressuje tylko o podejście takich ludzi, którzy sami nie robią nic żeby być w tej topce o której tak ględzą wiecznie na forum. A prawda jest taka, że nigdy by nie byli, wystarczy zmienić podejście, znaleźć gildie na swoim poziomie i bić się z innymi gildiami które nie sciągną na hita. Tak było od zawsze i to nie tylko w BDO. Znaleźć przeciwników i sojuszników na swoim poziomie.

L2 to w ogóle było okrutne bo taki non factor to praktycznie bitwy o epiki nie widział, na oly zapisywał się tylko żeby ukończyć wymaganą ilość walk a na siege farmił fame leżąc jak ich zerg z 2-3x zmiażdzył. A jednak tysiące ludzi którzy zdawali sobie sprawę że nie mają szans na topkę bawili się świetnie bo dobierali sobie przeciwników, wypowiadali wojny gildiom na podobnym poziomie, walczyli o fortece z gildiami na podobnym poziomie, zaczepiali ludzi na spotach o podobnym poziomie.

To nic nowego, i mówię tu o forumowych krzykaczach bo jednak człowiek który gra sporo i farmi w BDO może czuć lekki niedosyt, że ktoś ma łatwiej np odnawiając durability za artisany ale nie ma lepszego grindownika dzisiaj z otwartym pvp światem to gra bo grać chcę - słowo klucz, chcę mu się.

Ta gra bez VP/Artisanów czy z nimi i tak nie jest dla każdego, po prostu.

No to jak już jesteśmy przy temacie p2w, witamy namiot za 49 euro który wcale nie daje przewagi B|

Ludzie Grają w metin2 Aiona Lineage 2 i inne gry i nie narzekają tak jak tu 

W wszystkich tych grach cash shop był reguralnie zmieniany, w metinie na przestrzeni paru dobrych lat.. Tak samo w Aionie :D

No to jak już jesteśmy przy temacie p2w, witamy namiot za 49 euro który wcale nie daje przewagi B|

który dostajemy za darmo w którymś questcie ok. 50lvl.

Niech ktoś już zamknie ten temat bo ile można.

Zamiast iść 10 min do villi po buffa, bierzesz go na miejscu. No właśnie oszczędziłem 10min za 200zł.

No co Wy, przecie to namiot do narad z Daum, jak kupisz to masz dostęp do konsultacji i wpływ na kolejne updejty.

Zamiast iść 10 min do villi po buffa, bierzesz go na miejscu. No właśnie oszczędziłem 10min za 200zł.

sell trashu naprawa potki i kolejne pare mln dochodu na godzine, orzelki non p2w nie znaja.

sell trashu

Ludzie w ogóle weryfikują to co piszą?

Tu w ogóle cyrki się dzieją, teraz znowu macie powód do spamowania o p2w z powodu tego MEGA P2W namiotu, aż śmiać mi się chce.