ok , to storage maidy(mam 6) i darmowe poty + wymiana ciezkiego srebra na sztabki z namiotu i tak w moim przypadku oznaczaja ze ze spota sie nie musze juz w ogole ruszac bonua do desert buffu.
Czy gra jest P2W
Tu w ogóle cyrki się dzieją, teraz znowu macie powód do spamowania o p2w z powodu tego MEGA P2W namiotu, aż śmiać mi się chce.
Głównie za sprawą @Quaku, który średnio co parę postów pisze, że nie ma zamiaru już więcej dyskutować oraz kończy zaglądanie tutaj - potem i tak tu zagląda i znowu wywołuje jakieś gówno, bo on za 200zł przecież sobie boss gear kupuje w Item Shopie, a na spotach przy 430 GS dropi 170 mln. dziennie z petami na T4. Biega na 6 maidenek, gdzie teraz jeszcze namiot sobie kupi, żeby następnego dnia znowu pisać o P2W i jak bardzo ta gra jest zj***na.
Co do tematu: ten namiot to faktycznie trochę przesadzony.
ok , to storage maidy(mam 6) i darmowe poty + wymiana ciezkiego srebra na sztabki z namiotu i tak w moim przypadku oznaczaja ze ze spota sie nie musze juz w ogole ruszac bonua do desert buffu.
Krytykujesz cos czego uzywasz i to w nadmiarze? 6 maidow
Krytykujesz cos czego uzywasz i to w nadmiarze? 6 maidow
Tyle potrzebuje na piratach all one shotuje, takze... maidenki maja pelne rece roboty.
Krytykuje, bo nie jestem tak gleboko w tylku kakao zeby nie widziec p2w.
Wydaje stac mnie, moja sprawa, nie oznacza to ze musze cicho siedziec i bronic jak Wy 450gsowcy non p2w bdo xD.
Gram od czasu do czasu ostatnio, atm nic ciekawszego na rynku nie ma, a sprawdzam coraz to nowsze pozycje.
P2W w bdo ostry, a ten namiocik zachecia do wybrania sie na pustynie, mam 192 sloty takze z maidenkami i namiotem ze spota sie nie rusze, napakuje marni stonow i elosz, mysle ze z namiotem to bedzie ez wiecej silvera a juz na pewno wiecej expa az mozna 62 bdzie dobijac.
Tyle potrzebuje na piratach all one shotuje, takze... maidenki maja pelne rece roboty. Krytykuje, bo nie jestem tak gleboko w tylku kakao zeby nie widziec p2w. Wydaje stac mnie, moja sprawa, nie oznacza to ze musze cicho siedziec i bronic jak Wy 450gsowcy non p2w bdo xD. Gram od czasu do czasu ostatnio, atm nic ciekawszego na rynku nie ma, a sprawdzam coraz to nowsze pozycje. P2W w bdo ostry, a ten namiocik zachecia do wybrania sie na pustynie, mam 192 sloty takze z maidenkami i namiotem ze spota sie nie rusze, napakuje marni stonow i elosz, mysle ze z namiotem to bedzie ez wiecej silvera a juz na pewno wiecej expa az mozna 62 bdzie dobijac.
Aha.
Nic nie kumasz.
Widzę bait złapany :thinking:
Ogólnie największym problemem to są ludzie nabuffowani jak świnki na spotach typu piraty gdzie do villa buffów wcale nie masz 10 minut, a masz je w namiotach Jedyna taka dość mocna różnica. To, że ze spotów schodzić się będzie jeszcze rzadziej to dodatek do całokształtu (chociaż co to jest to 200 LT w storage, bida) ;p
P2w jest w bdo ale wszystko tez kwestia czasu. Nic wam to nie da jak bedziecie grac 2h dziennie, a wywalicie 10k € w IS bo i tak typ co wyda 100€, a gra po 10-15h dziennie, a reszte na afk bedzie od was po prostu lepszy.
P2w jest w bdo ale wszystko tez kwestia czasu. Nic wam to nie da jak bedziecie grac 2h dziennie, a wywalicie 10k € w IS bo i tak typ co wyda 100€, a gra po 10-15h dziennie, a reszte na afk bedzie od was po prostu lepszy.
Bledne zalozenie.
MMO, a szczegolnie nie nadaje sie do gry jak nie zamierzasz srednio 4h posiedziec. Takze zakladanie, ze p2w gra 2h jest smieszne.
Gracz non p2w v p2w, obydwoje graja srednio 4h/dziennie 5x w tyg ... p2w bedzie farmil 3x szybciej po miesiacu bdzie 2 do przodu.
Ogarniajac odpowiedni gear do grindu, 4x szybciej zarobi ez.
Czyli 1na sesja to prawie tydz gry non p2w gracza, takze gl przy grze f2p.
Co prawda aktualnie to pogrywam sobie w BDO to dorzucę coś małego od siebie
Spójrzcie pod innym kątem gra jest kontrowersyjna, wiele elementów IS wzbudza oburzenie itp itd jest to oczywiste. Skoro jest to tak oczywiste, że toczy się tutaj spór od 2 lat czy BDO jest p2w czy nie to wytłumaczcie mi jedno dlaczego BDO ma tak wielu graczy, servery pękają. Ktoś jednak z tym umie żyć skoro jest to dość popularna gra i nie miejcie pretensji do Kakao, że wykorzystują sytuację na zarabianie pieniędzy. Każdy ale to każdy z Was gdyby tylko dostał kurę znoszącą złote jaja wydusiłby z niej wszystkie soki aby tych jaj mieć jak najwięcej a czepiacie się gry. Jest rynek jest popyt !
3/4 rzeczy w IS czy jest do zdobycia/wyfarmienia tylko zajmie to trochę więcej czasu. Paradoksalnie Tibia tez w swoich latach świetności była p2w bo posiadała premium account, który dawał dostęp do wielu ułatwień lepszych miejsc do expa (i szybszego zarabiania gp) a w tamtych czasach nikt nie pisał na forum "p2w zmieńcie to !" tylko kombinował gdzie się da aby zdobyć kasę na tego pacc-a albo wyfarmić ją w grze !
Interesujący jest też fakt, że na temat gry BDO wypowiadają się ludzie, którzy już dawna w nią nie grają. Zastanawiam się co chcecie przez to osiągnąć :D?
Co prawda aktualnie to pogrywam sobie w BDO to dorzucę coś małego od siebie Spójrzcie pod innym kątem gra jest kontrowersyjna, wiele elementów IS wzbudza oburzenie itp itd jest to oczywiste. Skoro jest to tak oczywiste, że toczy się tutaj spór od 2 lat czy BDO jest p2w czy nie to wytłumaczcie mi jedno dlaczego BDO ma tak wielu graczy, servery pękają. Ktoś jednak z tym umie żyć skoro jest to dość popularna gra i nie miejcie pretensji do Kakao, że wykorzystują sytuację na zarabianie pieniędzy. Każdy ale to każdy z Was gdyby tylko dostał kurę znoszącą złote jaja wydusiłby z niej wszystkie soki aby tych jaj mieć jak najwięcej a czepiacie się gry. Jest rynek jest popyt ! 3/4 rzeczy w IS czy jest do zdobycia/wyfarmienia tylko zajmie to trochę więcej czasu. Paradoksalnie Tibia tez w swoich latach świetności była p2w bo posiadała premium account, który dawał dostęp do wielu ułatwień lepszych miejsc do expa (i szybszego zarabiania gp) a w tamtych czasach nikt nie pisał na forum "p2w zmieńcie to !" tylko kombinował gdzie się da aby zdobyć kasę na tego pacc-a albo wyfarmić ją w grze ! Interesujący jest też fakt, że na temat gry BDO wypowiadają się ludzie, którzy już dawna w nią nie grają. Zastanawiam się co chcecie przez to osiągnąć :D?
np. ty nie grasz dlugo.
Premium p2w xd w tibii? xd chyba dla 12 latkow.
np. ty nie grasz dlugo. Premium p2w xd w tibii? xd chyba dla 12 latkow.
Skąd możesz wiedzieć ile gram :D? Zaczynałem na alfie (teoretycznie to jeszcze na rusku testowaliśmy BDO) grałem ponad rok ciągiem od startu koło sierpnia zeszłego roku zrobiłem sobie przerwę a teraz jak już wspomniałem pogrywam w BDO. Przeżyłem większość zmian IS w BDO i Toxiców i coś na ten temat wiem.
Ale po Twojej wypowiedzi wnioskuje, że Ty jesteś bardzo młody bo nawet nie wiesz o jakim okresie Tibi pisałem, a dokładnie chodziło mi o okres 2003-2007/8 r. A to porównanie miało na celu uświadomienie tego, że takie elementy były od zawsze tylko definicja się rozwinęła aktualnie.
Skąd możesz wiedzieć ile gram :D? Zaczynałem na alfie (teoretycznie to jeszcze na rusku testowaliśmy BDO) grałem ponad rok ciągiem od startu koło sierpnia zeszłego roku zrobiłem sobie przerwę a teraz jak już wspomniałem pogrywam w BDO. Przeżyłem większość zmian IS w BDO i Toxiców i coś na ten temat wiem. Ale po Twojej wypowiedzi wnioskuje, że Ty jesteś bardzo młody bo nawet nie wiesz o jakim okresie Tibi pisałem, a dokładnie chodziło mi o okres 2003-2007/8 r. A to porównanie miało na celu uświadomienie tego, że takie elementy były od zawsze tylko definicja się rozwinęła aktualnie.
On więcej czasu na tym forum spędza niż w grze, więc wiesz ;d Typowy forumowy ekspert, który wszystko wie najlepiej (najlepiej widać to po tym, że koleś niby ma 500+ GS'a, a farmi $$$ na piratach XDDDD).
Good Damm, aż tutaj konto założyłem z wrażenia.
No jak powszechnie wiadomo - gdy wykupisz cały IS to z 120ap Wizardem robisz 40kk/h na piratkach, a leszcze się męczą na innych spotach swoimi śmiesznymi petami t1 i z darmowym tentem. Ogólnie w grze można kupić wszystko - bierzesz kartę płatniczą i bum jesteś Bogiem PVP a Sovereigny jak widza Cię na jungli to uciekają do swojego ciasnego zameczku w Valencii. Chcesz mieć guru w cookingu? No chłopie, płacisz - masz. Chodzisz Po heidel ze znacznikami nad głowa, a wszystkie skille masz wymaksowane. Kontrybucja? Energia? Phi! Co to dla Ciebie. Płacisz i bum 515 energii i 300 CP od ręki. No przecież ta gra jest p2w nie?
A słabiaki 450gs niech sobie biją swoje susanki bez wagi, przecież gdy płacę ciężko zarobione mamusie pieniądze to jestem lepszy od Was nie? No właśnie.
A teraz bardziej na poważnie.
Gra kosztuje 5e (przy bardzo częstych przecenach) i 20e z najdroższym pakietem
Kupując najdroższy pakiet gry, który jest śmieszną ceną za tak dobrą i rozbudowaną grę dostajemy miły pakiet podróżnika, a wraz z kalendarzem dla poczatkujących mamy..
3 miesiące VP
2 pety + jak dołączysz do gildii dostaniesz drugiego KuKu i możesz go zrobić na te t2/t3
16slotów + te z kalendarza
Perma flutnie
I inne bajery szmery na start gry, ale, chyba, wymieniłem najważniejsze.
Gra Ci się spodobała? Spędzasz w niej mase czasu? To hyc dokupujesz sobie pety do 5 lub wage. Kostium? Wystarczy wysnajpić z marketu. Notyfikacja i prędzej czy później sobie kupisz. Waga? Osobiście gram bez, bo po co? Na piratach stawiasz DARMOWY tent, który kosztuje Cię 16kk/tydzień i możesz wraz z Epherią siedziec na nich az zepsuje Ci się ekwipunek (2-3h), a wtedy i tak 5min przerwy żeby pobiec do blackshmita.
VP? A po co to komu? Owszem jak ktoś chce jest bardzo przydatny, ale czy jest p2w? Nie. Co 14dni kupujesz na jeden dzień i wtedy odbierasz droższe przedmioty z marketu. Co za problem.
W Black Desert Online IS wspomaga gracza, a nie wygrywa za niego. Jest wiele rzeczy z ISU które można ominąć ruszeniem głową. Jak ja słyszę takie absurdy, że ludzie potrzebują 10 maidek, bo muszą tak sobie wysyłać bandany to dostaje ataku śmiechu.
Twój IS nie da Ci setu, nie da Ci skilla w pvp, ogaru w life-skillach czy nie zbuduje Twojego "imperium" workerów.
Do tej pory kupiłem gre na podstawowym pakiecie oraz kupiłem perły w równowartości 30e. 2 pety mam za darmo od gry, jedną meidke też. 3 kostiumy kupiłem z marketu i czaje się na kolejny. Mam średni gear, jestem średnim graczem, ale to czas poświęcony na grze ma największe znaczenie.
Jeśli chcecie jęczeć o takie pierdoły to naprawdę Wam się nudzi. Spójrzcie na inne gry. Chociażby głównego konkurenta - BnS. Tam macie p2w, że aż ludzie się chwalą wszystkim ile to wydali na trove'a żeby wymaksować kontent swoją złotą kartą z Dubaju. Ale w sumie to BDO jest p2w! BO TENT! BO BUFFY!
Miło Ci się gra? Chcesz sobie coś kupić? Kup. Nie chcesz/nie możesz? Też będziesz czerpał fun z tej gry.
Pozdrawiam!
On więcej czasu na tym forum spędza niż w grze, więc wiesz ;d Typowy forumowy ekspert, który wszystko wie najlepiej (najlepiej widać to po tym, że koleś niby ma 500+ GS'a, a farmi $$$ na piratach XDDDD).
Za to u Ciebie wystarczy popatrzeć jak udzielasz się w tematach na forum. Prawie w każdym do kogoś się przypierdalasz...
Co prawda aktualnie to pogrywam sobie w BDO to dorzucę coś małego od siebie Spójrzcie pod innym kątem gra jest kontrowersyjna, wiele elementów IS wzbudza oburzenie itp itd jest to oczywiste. Skoro jest to tak oczywiste, że toczy się tutaj spór od 2 lat czy BDO jest p2w czy nie to wytłumaczcie mi jedno dlaczego BDO ma tak wielu graczy, servery pękają. Ktoś jednak z tym umie żyć skoro jest to dość popularna gra i nie miejcie pretensji do Kakao, że wykorzystują sytuację na zarabianie pieniędzy. Każdy ale to każdy z Was gdyby tylko dostał kurę znoszącą złote jaja wydusiłby z niej wszystkie soki aby tych jaj mieć jak najwięcej a czepiacie się gry. Jest rynek jest popyt ! 3/4 rzeczy w IS czy jest do zdobycia/wyfarmienia tylko zajmie to trochę więcej czasu. Paradoksalnie Tibia tez w swoich latach świetności była p2w bo posiadała premium account, który dawał dostęp do wielu ułatwień lepszych miejsc do expa (i szybszego zarabiania gp) a w tamtych czasach nikt nie pisał na forum "p2w zmieńcie to !" tylko kombinował gdzie się da aby zdobyć kasę na tego pacc-a albo wyfarmić ją w grze ! Interesujący jest też fakt, że na temat gry BDO wypowiadają się ludzie, którzy już dawna w nią nie grają. Zastanawiam się co chcecie przez to osiągnąć :D?
Serwery pękają w szwach bo od groma ludzi afk'uje w miastach:) U mnie 3/4 gildii wyloguje się dopiero w czasie apokalipsy zombie a tak są 24/7 i jak pieski czekają aż będą mogli zalogować się po maintenance. Zawsze zwycięzcą będzie w tej grze osoba co wydaje real kasę + siedzi multum w grze od osoby co tylko dużo gra.
zajebiaszczy tekst @Blaise samo sedno i kwintesencja
nawet w grach bez ISa, płatnych zawsze będzie lepszy ten, który więcej poświęci czegokolwiek, czasu pieniędzy na sprzęt, posiadający lepsze łącze itd.
Tak ten świat funkcjonuje od x lat. Ludzie robili dramy, bo inni mieli myszki, pady i inne urządzenia dające makra, dające realną przewagę. Gościu co w BDO mieszka bliżej serwera i/lub ma lepsze połączenie, ma lepszy PC i gra w stałych 60 fpsach też będzie miał lepiej i łatwiej.
Dopowiem jeszcze, że komunizm był tylko marzeniem nie do spełnienia. Nigdy i nikt nie stworzy systemu czy to w grach, czy to w życiu gdzie każdy będzie miał równo niezależnie od poświęcenia. Ja wiem, że większość chciałaby mieć to samo co Topka nie wydając grosza na grę oraz pykając dwie godzinki w niedziele, ale to tak nie działa.
Jak dla mnie system gdzie im więcej się poświęcasz i kombinujesz w grze jak coś zrobić/zarobić i dzięki temu stajesz się lepszy - jest bardzo okej.
Nie mam zielonego pojęcia skąd ludzie biorą przeświadczenie, że dostaną wszystko na złotej tacy. Pomijam już fakt, że to tylko gra, ale chyba niektórym się już zaciera granica.
Gry jako produkt mają się sprzedać - przez to mają taki model. W założeniu mamy mile przy nich spędzać czas, a nie wylewać swoje frustracje na forach
@Alcor nawet w grach bez ISa, płatnych zawsze będzie lepszy ten, który więcej poświęci czegokolwiek, czasu pieniędzy na sprzęt, posiadający lepsze łącze itd. Tak ten świat funkcjonuje od x lat. Ludzie robili dramy, bo inni mieli myszki, pady i inne urządzenia dające makra, dające realną przewagę. Gościu co w BDO mieszka bliżej serwera i/lub ma lepsze połączenie, ma lepszy PC i gra w stałych 60 fpsach też będzie miał lepiej i łatwiej.
Ok jaśniej.
Jest dwóch chłopców. Obaj grają po 5h dziennie na tym samym spocie. Jeden kupił tylko grę i nie zapłacił ani grosza więcej za rzeczy z IS. Drugi chłopiec kupił grę + pakiet ulepszaczy z IS, pozwalający mu zbierać automatycznie drop z ziemi, pozwalający mu pozostawać dłużej na spocie bez konieczności opuszczania go. Który chłopiec po 100 godzinach gry zarobi więcej i dlaczego?
A to co ty przytoczyłeś nie daje mi przewagi w grze:) W domu mam kompa i7 7700k, 1080ti, mysz i klawiatura gamingowa.. a w drugim miejscu w ktorym gram i5 2500k z gtx 960 oraz myszka i klawiatura za może 80 zł... Zarówno na jednym i drugim kompie zarabiam tyle samo w ciągu 1h farmy. A i jeszcze mam taka magiczną rzecz. Gdy nacisnę ESC mam takie menu z opcjami graficznymi:) Pozwoliło mi to tak dostosować ustawienia że na tym gorszym kompie mam podobna ilość fpsów:)
Za to u Ciebie wystarczy popatrzeć jak udzielasz się w tematach na forum. Prawie w każdym do kogoś się przypierdalasz...
Najwyraźniej jest się do czego czepiać.
Jest dwóch chłopców. Obaj grają po 5h dziennie na tym samym spocie. Jeden kupił tylko grę i nie zapłacił ani grosza więcej za rzeczy z IS. Drugi chłopiec kupił grę + pakiet ulepszaczy z IS, pozwalający mu zbierać automatycznie drop z ziemi, pozwalający mu pozostawać dłużej na spocie bez konieczności opuszczania go. Który chłopiec po 100 godzinach gry zarobi więcej i dlaczego?
Mylisz pojęcie "pay for convenience" z "pay to win". Trzeba mieć farta na bidach, na world bossach, a nawet na scrollach. Ten, co nie miał petów (choć bardziej mówimy tutaj o x5 po T1) - owszem, będzie z mniejszym kapitałem, ale takim, który pozwoli mu zabidować item. Drugi co najwyżej wrzuci pre-ordera i przepłaci 3-4'krotnie wartość itemu. Tu jest ta różnica. Nie wiem, korona Ci z głowy spadnie, bo kupisz item ciutę później? Prawda jest taka, że jeśli chcesz item dropnąć, to niezależnie od wydanego hajsu, każdy będzie miał równe szanse.
Widziałeś Ty kiedyś na oczy P2W?
P2W było w Allodsie, gdzie jak wystawiałeś gruby hajs, to ulepszałeś takie specjalnie runy i jak już je miałeś na wysokim poziomie (co dla gracza F2P było nieosiągalne) to solo mogłeś na klatę nawet po 5 typa brać na PvP - mimo, że mieli takie same EQ jak Ty (różnica była w tych właśnie runach).
P2W jest w grach, gdzie kupujesz itemek z IS i masz 100%, że Ci item na kolejny plus wbije. P2W jest wtedy, kiedy item z IS ingeruje w Twój ekwipunek - zmieniając, bądź podwyższając statystyki. To jest P2W.
To, że Ci pety podnoszą szybciej loot z podłogi i możesz szybciej $$$ farmić, to jest właśnie termin "pay for convenience". Przetłumaczyć? Płacisz za wygodę. Nie musisz się cofać do miasta - płacisz za to, żeby się nie cofać. Chcesz mieć więcej slotów w EQ? Płacisz za to, żeby mieć te sloty. Jak jesteście niepełnosprytni i musicie wszystko wykupować, bo się wam dupska nie chce tłustego ruszać, to wasza sprawa.
BTW. Słyszałem, że siłownia też jest P2W, bo płacisz, ćwiczysz i jesteś wyjebany w kosmos. Idźcie petycje napisać w tej sprawie, bo przecież musi być równouprawienie. Skoro wam się d*py nie chce ruszać, to inni też nie powinni tego robić. Robienie formy jest przecież dla frajerów.
No wciąż się zastanawiam nad kupnem BDO...
Po odstawieniu Forsaken World nic nie mogę znaleźć
BDO wygląda całkiem nieźle, gameplay też fajny dużo grindu to co lubię IS nie robi na mnie wrażenia
przecież od czasu do czasu można sobie coś kupić W GRZE
A może by ktoś wysłał mi kluczyk na przetestowanie? nie chcę brać w ciemno, a nuż mi nie podejdzie to zmarnuje kilka dyszek
No wciąż się zastanawiam nad kupnem BDO... Po odstawieniu Forsaken World nic nie mogę znaleźć BDO wygląda całkiem nieźle, gameplay też fajny dużo grindu to co lubię IS nie robi na mnie wrażenia przecież od czasu do czasu można sobie coś kupić W GRZE A może by ktoś wysłał mi kluczyk na przetestowanie? nie chcę brać w ciemno, a nuż mi nie podejdzie to zmarnuje kilka dyszek
Odezwałem się na pw.