Czy Riot ma zamiar robić coś z botami?

Cześć, post może być dość chaotyczny, bo pisany na szybko przed spaniem.

Sprawa dotyczy botów, co to bot? W skrócie programik, który "gra za nas", np. odpala całe combo LeBlanc (czy innego bohatera) za nas i zwykle bezbłędnie (zależy od skryptów). Można je bardzo łatwo konfigurować (aby były niesamowicie skuteczne albo tak aby było mniej podejrzanie). Po więcej info odsyłam do google.

Otóż miałem to gdzieś, wiedziałem że takie programy istnieją, ale jakoś nie widziałem by ktoś ich zbyt często używał (ot raz czy dwa ktoś go używał jako Nid). W tym tygodniu jednak na takie osoby trafiłem już jakieś 3-4 razy! 2 razy była to LeBlanc, która definitywnie musiała grać na bocie. Skąd to wiadomo? To po prostu widać i można się domyślić. Oprócz tego Jax i prawdopodobnie Volibear. Czy spotkaliście się też z czymś takim? Mnie się grać się odechciewa jak się coś takiego widzę. Pytanie brzmi czy da się to jakoś zablokować? Czy Riot pracuje nad czymś takim? Nie ma nawet opcji raportowania tego, czyli Riot albo sprawę bagatelizuje albo ukrywa. Do pozbycia się większości tych programików wystarczyłby najprostszy antycheat, który sprawdzałby co jest odpalone i tym podobne.

Cóż, czasami też zdarzyło mi się grać z botami, np: Kata, która w jednym meczu miała 4 penty, bo trzymając jeden przycisk odpalała całe kombo w pół sekundy. Z tego co wyczytałem to ten program jest niewykrywalny. RIOT prawdopodobnie nie robi nic w tej sprawie, bo nie jest ona zbytnio nagłaśniana.

Ehhh... następny temat napisany przez jakieś dziecko które nie wie co to bot i/albo nie umie grać. Grając w lol'a nigdy się z czymś takim nie spotkałem a gram od bety (ostatnio bardziej pogrywam niż gram). Słyszałeś o czymś takim jak "skill"? Myślę, że twój "bot" to po prostu osoba lepsza od ciebie która gra głównie jedną i tą samą postacią i ogarnia bez większego myślenia co gdzie jak, w jakiej kolejności i kiedy. Dodając iż jest to lol to sprawa się robi o wiele łatwiejsza, ponieważ w takim nawet wow'ie jak zobaczysz "nooba" i kogoś ze "skillem" to co ten który umie grać musi być botem? bo skilli nie ma praktycznie na pasku bo wywala ci combo które składa cię w 2 sec? Zastanów się, w lol'u takie combo bardzo łatwo zrobić bez większego wysiłku. Jak już to jakiś programik do macra a nie bot... Bot grałby za ciebie a makro uruchomiło sekwencje klawiszy i jedyne co byś pewnie musiał robić to ruszyć myszką na cel...

@UP i 2xUP

A jak takie macro miałoby być wykrywane? Nawet jakby coś stworzyli do wykrywania programów działających w tle to "gracze" którym na tym zależy zaczęli by używać programów grzebiących bezpośrednio w systemie komputera...

Ehhh... następny temat napisany przez jakieś dziecko które nie wie co to bot i/albo nie umie grać.

Boty są, jednak zapamiętajcie jedną rzecz:

"BOT W LOLU JEST ch*jowy"

Kolega kiedyś używał, ale widziałem coś takiego w akcji. Bot jest po prostu słaby i niemożliwym jest to iż robi jakieś "dobre akcje, szybkie comba itp." Można nazwać, że bot jest po prostu "rakiem mózgu" który jest głównie używany do nabicia tego 10lvl jako ref. - więc gadanie że boty są jakieś op to jest czysta bzdura, tak samo jak gadanie że ich nie ma.

@darkslayer

Wow! Maksymalny poziom głupoty i ignorancji osiągnięty!

"Bot grałby za ciebie a makro uruchomiło sekwencje klawiszy i jedyne co byś pewnie musiał robić to ruszyć myszką na cel..."

Zaskoczę cię! Bot działa tak, że nie musisz nigdzie niczym ruszyć. Wciskasz jeden klawisz (albo i nie bo działa z automatu) i on sam namierza przeciwnika, odpala skille, itd. Potrafi nawet ogarnąć czy zabije przeciwnika (i jeśli tak to czy będzie potrzebne na to pełne combo) czy nie! Potrafi sprawdzić sobie czy ma jakieś przeszkody (np. przy autostrzale z ezreala z bodajże q). Uwierz mi, że potrafię rozróżnić bota i macro. Uwierz mi, że wiem jak bot działa.

@A jak takie macro miałoby być wykrywane?

"A jak takie macro miałoby być wykrywane?"

Macro? Nie wiem. Jednak w przypadku bota, który sobie na bieżąco wyciąga dane informacje z gry, analizuje je i przekazuje to raczej sprawa jest inna? Chyba nawet prosty antycheat potrafiłby rozpoznać, że z dany program w jakimś celu wyciąga sobie takie a takie dane i je analizuje czy że danego programu poszły instrukcję które automatycznie namierzyły przeciwnika i rozkazały użyć danych skilli. Skoro autoaima antycheat potrafi ogarnąć to czegoś takiego nie (skoro działa jak autoaim)?

@Mandrah

Nie mówię o bocie, które używane są przez wszelakich biznesmenów na allegro sprzedających refy. Mówię o dopracowanych skryptach analizujących to co się dzieje. Ty nadal poruszasz postacią, nadal nią sterujesz, itd. Po prostu bot namierza za ciebie przeciwnika, sprawdza czy nic nie przeszkadza (np. czy na trasie odpalonego skilla nie ma minionka jeśli skill jest taki, że minion by go zablokował) i odpala skille. Tutaj pod względem precyzji i czasu reakcji jest lepszy niż człowiek.

Cześć, post może być dość chaotyczny, bo pisany na szybko przed spaniem. - no ok...Sprawa dotyczy botów, co to bot? W skrócie programik, który "gra za nas" - zrozumiałe i ok to botnp. odpala całe combo LeBlanc (czy innego bohatera) za nas i zwykle bezbłędnie (zależy od skryptów) - dla mnie to brzmi jak macroMożna je bardzo łatwo konfigurować (aby były niesamowicie skuteczne albo tak aby było mniej podejrzanie). - logiczne, zrozumiałePo więcej info odsyłam do google. - wiadomoOtóż miałem to gdzieś, wiedziałem że takie programy istnieją, ale jakoś nie widziałem by ktoś ich zbyt często używał (ot raz czy dwa ktoś go używał jako Nid). - coś słyszałeś i podobno widziałeśW tym tygodniu jednak na takie osoby trafiłem już jakieś 3-4 razy! - no super2 razy była to LeBlanc, która definitywnie musiała grać na bocie. Skąd to wiadomo? To po prostu widać i można się domyślić. - tylko ... może wiedzieć na 10000%, że tak zażartuje co ty "Wróżbita Maciej" jesteś ^^Oprócz tego Jax i prawdopodobnie Volibear. - no spokoCzy spotkaliście się też z czymś takim? - ani ja ani znajomi nie spotkaliśmy, dlatego tak negatywnie nastawiony jestem do tych tematówMnie się grać się odechciewa jak się coś takiego widzę. - skoro spotkałeś się z tym parę razy to taka niechęć natychmiastowaPytanie brzmi czy da się to jakoś zablokować? - jak bot tak, jak macro raczej nieCzy Riot pracuje nad czymś takim? - nie wiemNie ma nawet opcji raportowania tego, czyli Riot albo sprawę bagatelizuje albo ukrywa. - ukrywać mógłby ukrywać... a raportować się da a kto ci zabroni bezpośrednio do supporta napisać ?Do pozbycia się większości tych programików wystarczyłby najprostszy antycheat, który sprawdzałby co jest odpalone i tym podobne. - jak w większości gier jeżeli chodzi o bota

Miałem nie pisać ale w... mnie ostro. Przeczytaj co napisałeś bo z twojej wypowiedzi wychodzi na to, że bot to właśnie macro... Wiem co to bot ale bot grałby za ciebie cały czas. Tak boty są łatwe do wykrycia... Chyba, że czytam coś na opak i w ogóle przekręciłem to co przeczytałem ale dla mnie to brzmi jak:

"Gram sobie a tu nagle LB jak jestem w zasięgu naciska 1 klawisz i wali combo we mnie i zabija" - to ewidentnie brzmi jak macro a nie bot...

czytam twój post po raz 5 i nadal rozumiem go tak samo.

"

@Mandrah

Nie mówię o bocie, które używane są przez wszelakich biznesmenów na allegro sprzedających refy. Mówię o dopracowanych skryptach analizujących to co się dzieje. Ty nadal poruszasz postacią, nadal nią sterujesz, itd. Po prostu bot namierza za ciebie przeciwnika, sprawdza czy nic nie przeszkadza (np. czy na trasie odpalonego skilla nie ma minionka jeśli skill jest taki, że minion by go zablokował) i odpala skille. Tutaj pod względem precyzji i czasu reakcji jest lepszy niż człowiek." - pojawiło się po napisaniu mojego posta, zauważyłem po napisaniu ostatniego.... szkuda mi już czasu na kolejny rozwiązły komentarz w tej sprawie.

@darkslayer

Kolejny cytat: "bot namierza za ciebie przeciwnika, sprawdza czy nic nie przeszkadza (np. czy na trasie odpalonego skilla nie ma minionka jeśli skill jest taki, że minion by go zablokował) i odpala skille."

Czy macro to potrafi? Czy macro potrafi analizować otoczenie? Czy macro potrafi namierzać samo cel? Czy macro potrafi sprawdzić czy przeciwnik padnie po combo czy nie? Czy macro potrafi ogarnąć, że przeciwnik jest w zasięgu i można go ks-nąć i samo namierzy przeciwnika i odpali skille? Czy macro potrafi samo a ciebie farmić (stoisz a postać sama last hituje moby). BTW Nie bot nie musi grać cały czas za ciebie, tak samo jak autoaim nie musi być cały czas włączony. Bot to nie koniecznie bot jako AI jak w rozgrywce przeciwko komputerowi w lolu. Nie mam nic do macra i ludzi ich używających, bo jest to tylko skrócenie czasu odpalenie skilli. Namierzyć przeciwnika itd. nadal musisz sam. Bot sprawia, że nie musisz, bo robi to za ciebie. W 5 minut szukania można znaleźć takie programy, płatne jak i darmowe.

"Bot grałby za ciebie a makro uruchomiło sekwencje klawiszy i jedyne co byś pewnie musiał robić to ruszyć myszką na cel..."

"to ruszyć myszką na cel..."

Nie nie musisz. Wybacz, ale głupi nie jestem i wiem na czym bot polega. Dziękuję dyskusja z tobą skończona.

Człowieku OGARNIJ SIĘ!!! ostatni post aby warna nie dostać bo działasz na nerwy (ale chyba poleci pierwszy...) Ja odnoszę się ciągle do twojego 1 posta i co tam umieściłeś a nie do twojego tłumaczenia teraz.
"bot namierza za ciebie przeciwnika, sprawdza czy nic nie przeszkadza (np. czy na trasie odpalonego skilla nie ma minionka jeśli skill jest taki, że minion by go zablokował) i odpala skille." - no i fajnie ciągle o tym samym...

"Czy macro to potrafi? Czy macro potrafi analizować otoczenie? Czy macro potrafi namierzać samo cel? Czy macro potrafi sprawdzić czy przeciwnik padnie po combo czy nie? Czy macro potrafi ogarnąć, że przeciwnik jest w zasięgu i można go ks-nąć i samo namierzy przeciwnika i odpali skille? " - no to tylko pogratulować intelektu... bo przy macro wystarczyłoby posadzić 5latka który umie ruszać myszką, rozróżniać postać od potworka i naciskać macro tylko w tym przypadku to nie bot a gracz....

Czy macro to potrafi? Czy macro potrafi analizować otoczenie? Czy macro potrafi namierzać samo cel? Czy macro potrafi sprawdzić czy przeciwnik padnie po combo czy nie? - myślę, że dziecko wystarczy

"Czy macro potrafi ogarnąć, że przeciwnik jest w zasięgu i można go ks-nąć i samo namierzy przeciwnika i odpali skille?" - tak ja wyżej

"Bot to nie koniecznie bot jako AI jak w rozgrywce przeciwko komputerowi w lolu." - czy ty myślisz, że jestem na tak niskim poziomie jak ty -.-

Nie opisałeś w ogóle sytuacji w pierwszym poście stąd moje rozumowanie, że nie koniecznie to był bot ale co ja będę pisał ty wiesz lepiej ze swoim "skilem". Napisałeś jak dziecko "jest bo jest bo ja tak mówię". Wystarczyłoby opisać sytuację jak wyglądała a nie opisać to jak następny temat dziecka które przegrało rankeda. Napisać czy się dziwnie zachowywał czy coś nietypowego było. A opisałeś po prostu gościa który umie grać i cię zabił parę razy i musisz zacząć zwalać winę na boty bo przecież z twoim "skilem" to niemożliwe aby coś takiego miało miejsce. "Jestem najlepsy, jak on mugł mnie zabić pare razy, musze iźć na forum i popisać inym, że w tej grze som boty" - taki wniosek z opisu twojej sytuacji

"Nie nie musisz. Wybacz, ale głupi nie jestem i wiem na czym bot polega. Dziękuję dyskusja skończona." - to dobrze bo z mojej strony też

BoL (bo o niego ci chodzi), jest całkowicie niewykrywalny, i na bierząco updatowany, sam Riot ma to właściwie w d*pie, widziałeś żeby ktoś na oficjalnym forum czy reddicie się na to żalił? Ja też nie. Innymi słowy, bana za to nie ma, Riot ma wyjebkę, i sytuacja pewnie się nie zmieni, interes się kręci, hajs przybywa, po co komplikować sprawę?

@darkslayer

" czy ty myślisz, że jestem na tak niskim poziomie jak ty -.-"

Nie dark, ty jesteś znacznie niżej skoro myślisz, że macro + 5 latek to jest to samo co bot. Napisałem to co napisałem, bo "Po więcej info odsyłam do google" bo nie mam ochoty słuchać pitolenia osób takich jak ty. Osób które nie potrafią rozróżnić jednej rzeczy od drugiej. Osób które nie rozumieją, że bot potrafi w 0,01s namierzyć przeciwnika który tyle co błysnął z miejsca na miejsce a dziecko używające makra nie. Stwierdziłem, że osoby które tu wejdą potrafią czytać i zamiast pier**lić bez sensu jak ty postanowią jednak znaleźć więcej info w google i sprawdzić o czym mowa. Zresztą już po samym końcu widać z kim mam do czynienia: "Jestem najlepsy, jak on mugł mnie zabić pare razy, musze iźć na forum i popisać inym, że w tej grze som boty". Bardzo zabawne. Poczułeś się urażony swoją niewiedzą i postanawiasz się jakoś odegrać? Słabo... Jeśli poczułeś się urażony to wybacz, ale ostro reaguje na ignorantów wypowiadających się o czymś o czym nie mają pojęcia. Tak jak obiecałem tak kończę. Dobranoc.

@TOPIC

Proszę o wypowiadanie się osób, które faktycznie wiedzą o czym mowa (w przeciwieństwie do dark-a), a jeśli nie wiedzą to niech przynajmniej poświęcą 30 sekund i sprawdzą w google tak jak prosiłem. Gdyby genialny nasz slayer zastosował się do rady/prośby to wiedziałby, że coś takiego istnieje a nie wymyślał jakieś farmazony i udawał jaki to on genialny.

@BCS

BoL to czubek góry lodowej (są też inne). O istnieniu takich programów wiedziałem od pewnego czasu, jednak póki taki gracz trafiał się raz na 100 meczy to było ok, teraz jednak miałem 4 takie sytuację w 3 dni. Czyli jak rozumiem Riot nie ma zamiaru robić sobie antyreklamy itd. więc olewa sprawę? Suuuper. Jakby tracili na tym RP to od razu by się za to zabrali.

Ale nie stracą, teraz LoL jest na topie, więc Riot trepie kasę, i tyle, ma gdzieś boty, cheaty i inne pierduty, i tak nikt przez to nie odejdzie od LoLa, bo ten nie ma żadnej konkurencji (czekam na lemurów, którzy twierdzą, że Dota 2 to jakiekolwiek zagrożenie dla LoL'a), mało kto nawet wie o takich programach, zresztą, do większości MMO są boty/cheaty, i jakoś nikt o tym nie mówi, tak więc dlaczego firma, która tą grę wydaje miała by zaczać sama to nagłaśniać, skoro nikomu to nie przeszkadza? Fakt, gówno z brązu sobie wbije platyne/diamond na BoL'u, ale z tego co widzę to KAŻDY ma to w d*pie, Riot za to nie banuje, bo jak? Jest on niewykrywalny, a nawet jak napiszesz do supportu, że ktoś tego używa, to co? Zero dowodów, bo nawet po stylu gry nie idzie być 100% pewnym, że ktoś jedzie na bocie, i dlatego nikt bana nie wyłapie. Przecież w LoL'u już od lat lecą bany tylko i wyłącznie za flame, i za leave przez leave bustera, that's all. Tak więc musisz zacisnać poślady, i grać dalej. Ewentualnie nie graj jak ci to przeszkadza, co ci mogę poradzić.
Riot zrobi coś z tym tylko w jednym przypadku - Za parę lat gdy już LoL będzie upadał, będą szukali wszędzie winowajców, i pewnie naskoczą nagle na nielegalne oprogramowanie, tyle. Obecnie, i przez najbliższe lata nic się nie zmieni.

Jesli dobrze rozumiem to ten wasz bot nie rozni sie niczym od dobrego gracza.

Nie spotkałem się z tego typu botami. Sam używam można powiedzieć "bota" ale tylko na zmianę skinów czy blue/red respawn (timer). O innych nie słyszałem i się nie spotkałem w mojej 3 letniej karierze (bądź spotkałem i się nie zorientowałem)

Jesli dobrze rozumiem to ten wasz bot nie rozni sie niczym od dobrego gracza.

Nope, taka Katariną możesz robić rzeczy, o których pro playerzy z challengera mogą pomarzyć, to trzeba zobaczyć, ale dalej mówić nie będę bo jeszcze wyłapę bana za "promocję" cheatów :D

Riot bedzie sie tylko przejmowal bezpieczenstwem konta.. przeciez przez cos musimy im wplacac monety nie? //Kubas zglosilem Twoje konto bo nakrecasz jakies szczeniackie klotnie na forum a bezsens Twoich postow sprawia iz rozlewaja mi sie w polowie (chyba ze trace wzrok)... zakladasz temat a nastepnie nie potrafisz przyjac opinii innego forumowicza....zalosne. Gdybys jeszcze potrafil przeniesc ten bol d*py na priv... Dla tych co maja trudnosci z rozroznieniem "bot'a" "makra" odsylam do www.wikipedia.pl

Na razie nie ma warnów, ale proszę o ostudzenie dyskusji.
Z tego co widzę, macie jedynie problem natury semantycznej.
Jeżeli nie macie pewności co do pewnych terminów, odsyłam do Wikipedii.

@Tibuel

"nie potrafisz przyjac opinii innego forumowicza"

Zapomniałeś dodać błędnej opinii. Opinii ktora w skrocie wyglada tak : Lol to super gra, nie ma w niej cheatow bo ja tak mowie, ja ich nie spotkalem, a ty po prostu nie umiesz grac.

Jakoś nie miałem ochoty na bezproduktywną dyskusję z niedowiarkiem, który wszystkie wie lepiej. Tak jak teraz nie mam ochoty gadać z tobą, bo przeszkadza ci to, że dosadnie wytłumaczyłem dark-owi, że wiem co to bot i niech nie zgrywa speca. Wiem co to bot. Bot robi coś za nas, odwala robotę. To o czym mówię właśnie to robi. Różnica między nim a makrem jest taka, że przy makro trzeba mieć jakiś skill. Bot jest naszym skillem. Pisałem już, że osoby nie wiedzące o co chodzi odsyłam do google. Nie zgrywaj drugiego specjalisty jak dark.

BTW jak się nie podoba to nie czytaj. To jest też moja opinia, a moja opinia jest taka, a nie inna. Pseudo spece mnie denerwują.

Proszę bardzo, screen ze strony producentów "bota". Nadal uważasz, że to bot? Bot, jak sam napisałeś, jest czymś, co robi coś za nas. Możliwości jakie ma ten program ograniczają się do zaprogramowania jedynie macra, które odpalamy wymienioną wyżej spacją. Bot byłby wtedy, kiedy przykładowo przy przekroczeniu 50%hp przeciwnika automatycznie używamy skilla. Tutaj jedynie odpalamy macro, które castuje się najszybciej jak się da (a ludzie grający na smartcastach odpalają je tak samo szybko).

Wow kolejny spec. Zdradzić ci info, ze nawet ten program cos takiego ma? Potrafi sam odpalić skill żeby zrobić ksa czy inne rzeczy. Czyli bot. A są inne, lepsze.

Sent from my RM-914_eu_poland_302 using Tapatalk

Niestety Kubas ma rację , ale z drugiej strony to większość opini tutaj jest prawdziwa bo mimo że ten program daje takie skrypty to i tak dobry gracz ze smartcastami i ustawionym macro na myszce bądź klawiaturze zrobi to samo. Dodatkowo ten program nie jest aż taki świetny bo widziałem go już w akcji u kumpla i mimo że przeciwnik w teorii ma odpowiednią ilość życia żeby go dojechać to po zrobieniu pełnego kombo on nadal żyje gdyż ten program nie ma dobrego przelicznika resistow. Aczkolwiek widziałem raz u yasuo insta air wall ile tylko razy w jego kierunku szło ulti lub jakiś stun i to jest już przegięcie bo na 0.1s przed dostaniem stuna lub ulti pojawiała się ścianka i blok i nie ma możliwości żeby ktoś miał aż taki refleks w szczególności gdy jest atakowany od strony bushu który chwilę wcześniej wyczyściliśmy. Tak czy inaczej trzeba zacząć masowo zgłaszać że takie gówno istnieje do riotu porobić parę tematów u nich na forum i tyle prędzej czy później zostanie to usunięte a lol zabezpieczony przed podobnym szajsem.