Witam, chciałbym się dowiedzieć czy ściąganie filmów np : ze strony darkwarez, i oglądanie go na własnym komputerze nie rozpowszechniając go jest legalne ?
Czy ściąganie filmów z internetu jest legalne?
jest to piratctwem jeśli film trzymasz na kompie dłużej niż 24h
Tak o ile nie udostępniasz tychże plików p2p, i nie przechowujesz ich na komputerze dłużej niż 24h.
Dlatego zamiast trzymać je na, lepiej przechowywać je w lub pod komputerem Wtedy masz pewność, że nie łamiesz prawa. Piratem jest osoba rozpowszechniająca wideo w takim serwisie a Ty korzystając z tego również działasz nielegalnie.
Aha, dzięki to gdzie ja mogę oglądać filmy na internecie nie łamiąc prawa ??
Kto wam takich bzdur naopowiadał o tych 24h? Poczytajcie trochę jak nie macie o niczym pojęcia, zamiast wprowadzać człowieka w błąd.
"Samo ściąganie filmów z internetu nie jest nielegalne i nie grozi za to odpowiedzialność karna. Zgodnie z prawem takie działanie można bowiem uznać za dozwolony użytek osobisty. Art. 23 ustawy o prawie autorskim mówi, że wolno nieodpłatnie korzystać z już rozpowszechnionego utworu. Użytkownik nie ma obowiązku nakazanego prawem sprawdzenia legalności, a więc wolno pobierać pliki z sieci bez konieczności uzyskania odrębnej zgody uprawnionego lub zapłaty wynagrodzenia."
"Ściągając muzykę i filmy z serwisów typu p2p, jednocześnie udostępniamy pliki innym użytkownikom, a to jest już działaniem całkowicie bezprawnym. Osobom udostępniającym utwory chronione prawem autorskim grozi zarówno odpowiedzialność karna, jak i cywilna."
Tyle wystarczy jako odpowiedź na Twoje pytanie.
Z tego co słyszałem jak ściągniesz film z internetu to przychodzą do Ciebie policjanci i zabierają Ci komputer ;(
To że nie można przetrzymywać plików dłużej niż 24h to głupota, którą udało się wkręcić wiekszości ludzi. A wystarczy się troche zainteresować tematem, zamiast ślepo powtarzać
Z tego co słyszałem jak ściągniesz film z internetu to przychodzą do Ciebie policjanci i zabierają Ci komputer ;(
to jesli cie zlapia ze rozpowszechniales itp ale to tez nie jest tak chop siup najpierw musza miec podejrzenie i od administratora twojej sieci dosta twoje dane...druga sprawa bez nakazu nie moga wbic bo nawet jesli maja podejrzenie a bedzie bezpodstawne czyli nie znajda tego co chca to mozesz policy proces zrobic...
A druga sprawa to nie zabieraja ci tylko komputer ale tez ci kare pieniezna dadza slyszalem o sytuacji gdzie dali okolo 40k-100k zl takie grzywny...a jak jestes nie letni to rodzice beda placic
40k - 100k zł kary - śmiechłem xD
Kto Ci takich bzdur naopowiadał?
Takich kar to nawet nie dostają firmy, które korzystają z nielegalnego oprogramowania.
Ah, zajmij się pisaniem książek lepiej.
@Topic:
Jeżeli ściągasz z serwerów bezpośrednio na swój komputer, to spoko. Wchodzi tutaj wątek moralny, który już niestety nie jest taki jasny.
Jeżeli tylko odpalisz ściąganie P2P to już od samego startu jesteś piratem i jeżeli ktoś przypadkiem zobaczy to możesz lecieć.
Siemano!
dobra, jest dużo podzielonych opinii, ale ja oczekuje konkretnej odpowiedzi, czy jak ściągnę film ze strony darkwarez na własne potrzeby, żeby tylko go oglądnąć nic więcej to mi coś grozi czy nie.
Jak ściągasz z np. darkwarez, gdzie są filmy na różnych hostingach to jest to legalne. Nielegalne jest tylko udostępnianie filmów, czyli to co robią te osoby od których to ściągasz, jednak nie ma to żadnego wpływu na ciebie i ew. karę. Natomiast jak ściągasz przez torrenty (p2p) to ściągając coś jednocześnie to udostępniasz - łamiesz prawo. Czyli z darkwarez sobie możesz ściągać ile chcesz.
Jak ściągniesz z darkwareza tylko po to, żeby obejrzeć to jest to legalne. Ściąganie z torrentów etc. jest nielegalne.
Fakty:
- "na własny użytek" można ściągać muzykę i filmy
- "własny użytek" to ściągnięcie pliku na swój komputer, bez udostępniania go osobom trzecim ( również podczas samego procesu ściągania!)
Mity:
- plik możesz trzymać na dysku do 24 godzin. Nie ma czegoś takiego! Ktoś sobie wymyślił taki limit, a reszta bezmyślnie papuguje, zamiast samemu sprawdzić...
- "na własny użytek" można ściągać gry i oprogramowanie komputerowe. Nie, nie można.
Masz wiedzę w pigułce.
Fakty:- "na własny użytek" można ściągać muzykę i filmy- "własny użytek" to ściągnięcie pliku na swój komputer, bez udostępniania go osobom trzecim ( również podczas samego procesu ściągania!)Mity:- plik możesz trzymać na dysku do 24 godzin. Nie ma czegoś takiego! Ktoś sobie wymyślił taki limit, a reszta bezmyślnie papuguje, zamiast samemu sprawdzić...- "na własny użytek" można ściągać gry i oprogramowanie komputerowe. Nie, nie można.Masz wiedzę w pigułce.
Jakieś źródło?
Matko eksperci się odezwali co tvn oglądali i tam ładna pani powiedziała ,że jak coś ściągnę to jest się złodziejem i smutni panowie przyjdą.Ściąganie muzyki i filmów nie jest nielegalne.Jeżeli używasz na własny użytek.Jednak jeśli ściągasz z sieci torrent to wtedy udostępniasz przy pobieraniu.Ściąganie gier jest nielegalne w każdym wypadku przez prawa autorskie (?).
Zamiast pisać takie bezsensowne pytania na forum o MMO.To napisać na forum prawnicze.
Niektóre odpowiedzi są po prostu żałosne
Dziękuję za jasne wyjaśnienie. Pozdrawiam
Możesz śmiało ściągać, o ile film miał już premiere w Polsce. Chyba że się prawo zmieniło.
Każdy program z którego korzystasz czy to film czy gra czy coś innego i posiadasz nieoryginalną licencję , prawa autorskie do niego jest NIELEGALNY. A co za to grozi. odsyłam do
Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o Prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. z 2006 r. Nr 90, poz. 631) Ustawa z dnia 6 czerwca 1997 r. Kodeks karny (Dz. U. Nr 88, poz. 553, ze zm.)
Już wiele razy było na tefałenie pokazane jak policja robi kontrole i szuka tak dokładnie, że może nawet znaleść twoje płyty pirackie schowane w tapczanie.
Wynosili pełno sprzętu i chociaż badali piractwo to wynosili często telewizor i radio.
Bądz ostrożny... bo coś ci się stanie