Czy to są artefakty?

Witam!

już od kilku miesięcy jestem nabywcą karty graficznej HD 4850 1 gb ddr5 z VTX 3 D ... niby gierki śmigają ładnie i w ogóle, ale czasami w tych nowszych zwłaszcza po jakieś chwili na ekranie podczas grania wyskakują dziwnę kształty czarne i nie tylko , czy to są artefakty ? Czy to oznacza, że karta pada pomimo tego, że kupiłem ją nie całe 3 miesiące emu ? Można to jakoś naprawić ? Czy wyskakiwanie tego czegoś może być też spowodowane zbyt wysokimi ustawieniami graficznymi w grach ?

Mój sprzęt :

HD 4850 1gb ddr5

E5400 2.7 x2

Fortron ( nie pamietam dokladnego modelu ) ale 450 w

Płyta głowna : asus p5kplm am-roem/si

2 GB ramu

win 7 x64

Wersja Catylsta : 12.6

http://img233.images...0128203151b.png

( od lewej ręki odchodzi taka jasna linia )

http://img820.images...30128203159.png

(czarna krecha wchodzi w klate )

Podczas gry co jakiś czas pojawiaja sie takie ksztalty i znikaja jakos mi to nie przeszkadza ale chce sie dowiedziec o co chodzi

Screeny z Wiedźmina 2 - akurat grałem i zrobiłem, miej więcej podobna sytuacja była w dragon age 2 i innych, ale chyba nie było tego w przypadku Skyrima

Bo skyrim nie wymaga dobrego kompa. Jakie masz temperatury karty w stresie? Mój rekord przy nawalaniu na 9600gt w ac3 98 . Zauważyłem to i tak dopiero po tym jak ac3 nie chciał mi się włączyć.

Ok 65-70 stopni czy to sporo ? Więc to są artefakty czy nie bo teraz nie wiem czy mam karte wymieniać czy co//

Tak, to są artefakty. Zmiana sterów może pomóc (nie stwierdzajmy pochopnie, że to wina karty).

Nie to niekoniecznie muszą byc artefakty. To równie dobrze może być problem z grą, złe wczytanie tekstur itp.

Jesli na każdej grze tak masz takie rzeczy to mozliwe że to artefakty.

Sprawdz to. Temp nie masz za wysokiej.

Dobra za 30 min dostane w swoje ręce DMC nowego od kolegi który sobie kupił - z tego co widziałem to gra jest chyba wizualnie dobra czyli powinna być wymagająca dla sprzętu co ?

No w Wiedźminie 2 i Dragon Age 2 wyświetlały mi się te paski , w Skyrimie chyba nie i tak samo w Dishonored

EDIT 1 Ogólnie tak jak teraz to temp wynosi 52 stopnie przy 44 % pracy wentylatora ( działa automatycznie ) , gdy miałem karte od nowości to temperatura podniosła się z 48 do 52 w spoczynku więc nie wiem czy coś tam się dzieje czy to może kurz nie mam pojęcia - czekam na DMC

EDIT 2 zmienić stery ? Na jakie na starsze czy coś, zna ktoś z Was numerek w miarę stabilnej wersji Catycysta bo nie wiem jaką mam ściągnąć ..

To może wina pamięci ram bo masz 2gb ram przy systemie x64, i pod obciążeniem nie wytrzymuje pamięć. Mam pytanie czy jak grasz to zużycie procka na 100% ?. Czy jak grasz to masz ciepłą budę ?. A z drugiej strony czy obie gry były orginalne ?. Bo to może wina cracka jak nie :P. Najnowsza wersja steroników to : 13.1 Sprawdzałeś w innej rozdzielczości czy tak ci się dzieje ?. A to może nie wina karty a monitora ?.

Trochę mało pamięci RAM, stery od grafy masz aktualne??

Hah no to pewnie zaraz jak napiszę że Wiedźmin 2 wraz Dragon Age'm jest piratem to hejt pójdzie ^^ ... ale co ma crack do pasków na ekranie xD czy aż ma taki wpływ na gre ? Co do skrzynki to jakoś nie czuję aby była ciepła czy coś... pobawię się później rozdzielczościami może to coś dać. Dobra mam DMC i instaluje zaraz zobaczymy ... z prockiem też odpiszę bo teraz nie będę w trakcie instalacji odpalał nic

EDIT 1 Monitor - a co może być z nim nie tak ? ... [rzy okazji zaktualizuję sterowniki do 13.1

No crack do gry ma bardzo dużo, bo źle skopiowany i dobrany może właśnie powodować artefakty. Wyłączenie gry, niedoczytanie tekstur i takie tam. Najgorzej mieli co grali w nfs carbon na piracie, to tam gra wywalała to pulpito po 30 minut gry. Np. możesz mieć wersję gry 1.03 a cracka 1.02 i już może powodować niezgodność w grze. Jeszcze chyba w bf2 bad company na cracku nie działała myszka. Więc co do tematu to sprawdź jak karta chodzi na orginalnej grze :).

Edit : 1 może ci w monitorze kineskop nawala. i czasami robią się paski na ekranie. Albo coś masz z matrycą nie tak, ale na moniotorach to nie znam się aż tak bardzo.

Mozesz tez sprobowac delikatnego odkurzenia wnetrza komputera - to potrafi bardzo duzo zdzialac, nawet jesli wydaje ci sie ze jest czysto.

Kurde testowałem gre przez około pół godziny - dziwne na moim złomie mogę grać na maxa i odziwo działa płynnie na max detalach z teksturami itp. na HD ( wymagania są jakieś zawyżone czy co ? ) I te dziwne paski pojawiają się głównie w tych ( nie wiem jak to dokładnie nazwać) cut scenkach tylko nie takich jak z filmu tylko normalnie z gry ... ogólnie pomyliłem zużycia. CPu z RAMem bo użycie RAMu od 85-94 % a karta grafiki max 75 stopni ( temperatura) . Zaraz zrobię kolejny test i dokładnie spojrzę co i jak ... ( tylko jest trudno bo zużycie badam poprzez ten gadżet z win 7 co mierzy zużycie ramu i cpu i temp po zminimalizowaniu gry szybko zeskakuje więc trzeba mieć bystre oko xD )

Te kreski występowały jak juz powiedziałem w tych scenkach a w grze albo były nie zauważalne ( świat DMC jest taki "poszarpany" i w ogole ) albo ich nie było wcale, dobra zaraz robię kolejny test i potem napiszę.

Sądzę, że monitor jest dobry chyba bo tylko w grach mam taki problem, więc albo cracki albo karta albo to że mam za mało ramu chociaż raczej tego nie biorę za poważnie.. ten problem głównie występuję w nowszych grach w jakiś starszych typu jakiś gothic 3 albo fable tego problemu nie ma. Aha i dodam, że podczas grania wyczułem dłonią jakieś ciepło od góry skrzynki w jednym punkcie tylko, w kratce przez którą wylatuje powietrze z proca w dotyku jest chłodna a w w kratce przez której wylatuje powietrze z karty graficznej da się wyczuć ciepło ale no nie jest jakieś przesadne ciepło, oczywiście z tyłu od zasilacza podczas gry wylatuje ciepłe powietrze - co wy na to ? ( kratki - chodzi mi tu o zrobione kraty w obudowie przez które może wylatywać powietrze )

Dobra dalsze obserwacje zapiszę później

Podobne objawy, do tych, które opisujesz działy się też u mnie. Po 10-15 minutach, czasem po godzinie na ekranie pojawiały się czarne kwadraty albo obraz się jakby rozjeżdżał. Niektóre części były powiększone inne zmniejszone. Nie pomagał format i inne tego typu działania. Okazało się, że padła karta i dopiero wymiana na nową rozwiązała sprawę. Dodam, że działo się to też w grach, które nie mają kosmicznych wymagań - konkretnie w Maple Story.

Dodam, że karta wytrzymała miesiąc.

@Barosz

Nie baw się tak w testowanie. Odpal furmarka na burn-in test. Masz maksymalne obciążenie i od razu będzie widać temperaturę a jak włochaty donut zacznie się krzaczyć to będzie wiadomo co jest grane. Stery 13.1 nie wiem czy są najlepsze bo już na innym forum pisało parę osób, że pojawiają się na nich artefakty na kartach HD7xxx (nie zawsze i nie każdemu, ale czasem coś się psuje. Może wersja dla starszych kart jest lepsza).

Dobrze ten wyżej gada.

Funmark - co mam tam ustawić ? I na ile go odpalić ? Czy mogę używać w międzyczasie skype bo akurat mam ważną rozmowę ...

Nic nie zmieniaj, po prostu odpal burn-in test. 15 minut wystarczy na maksymalne rozgrzanie karty. Obserwuj jednak temp, bo może się okazać, że będą za wysokie.

Dobra ustawiłem Furmarka na 15 min bacznie oglądając temp. i temp z sek na sek wzrastała aż się zdziwiłem przez pierwsze 5 min dobiła do 80 stopni - potem temp utrzymywała 83-85 stopni przy pracy wentylatora 94 % to wyglądało jakoś tak GPU: 84/84/85 stopni ( min. temp 48- max 85)

Zrobiłem screena tym furmarkiem, ale nie mam zielonego pojęcia gdzie to się mogło zapisać już szukam to z jakieś 10 min i nie mogę znaleźć, może ktoś z Was wie gdzie to jest chyba że screen już jest nie potrzebny.

I co w takim razie z tego testu wynika ? Miałem włączyć Burn in Test przy opcjach które już tam były czyli :

rozdzielczość 1024x576 ,bez fullscreena i bez anti alaisingu

Zazwyczaj jeżeli w coś gram to mam full screen rozdziałke na 1280x960 i antyanalaising na min x2 , mam zrobić kolejny test z takim ustawieniami czy już zostawić tą kartę w spokoju ? Czekam na jakieś wnioski z Waszej strony

Takie temperatury w takim czasie to praktycznie normalka, zwłascza przy tej karcie. Ustaw tą większa rozdzielczość z wyższym antyaliasingiem i ustaw test na półgodziny. Napisz też ile masz fpsów, dobrze aby karta się męczyła.

Okey do tej pory w tym wcześniejszym teście miałem okolo 30 fps jak coś , dobra zaraz ustawie na te 30 min z rozdziałką w ogole ale jeżeli karta dojdzie do 100 stopni to powinienem wyłączyć test ? Bo 100 stopni na karte to juz chyba za dużo ? Kiedy powinienm wyłączyć jak coś aby nic nie zepsuć ? Tym razem zrobię screena przez painta i wstawię fotke