Czy to są artefakty?

no jak będzie 90 to wyłącz. Niech będzie jak najmniej fpsów. Coś koło 15 styknie.

100 stopni i komputer sam Ci się wyłączy. Ja, żeby nie mieć dużych temperatur podstawiłem 2 wiatraki pod kompa. I jak kiedyś pisałem temperatura nie większa niż 60-50.

Włączyłem Funmarka z ustawieniami rozdzielczości 1280x960 z full screen i do tego MSA x2 ( antianalisng ) zauważyłem, że gdy karta miała około 85 stopni pojawiały się tę dziwne "bazgroły" kreski i te różne kształty ... jakoś w 10 min karta już dobijała do 89 stopni aż nagle coś się ścieło w pierwszej chwili myślałem, że muszę odłączyć pc bo karta cały czas pracowała ale po jakieś dłuższej chwili wywaliło mnie na pulpit z komunikatem coś w stylu " sterownik ekranu wrócił do pracy po poważnym błędzie " czy coś takiego - sterownik ekranu czyli chodzi o kartę co nie ?

Nie zdążyłem nawet screena zrobić bo nie myślałem że w ogóle może mnie wywali... co teraz mam coś jeszcze testować czy już można wyciągnąć jakieś wnioski ?

Przypomnę karta w 10 min dobijała do 88-89 stopni aż mi wywaliło do pulpitu i nie mogłem kontynuować sądzę, że dalsze testowanie w tą stronę mogłoby się źle zakończyć (chyba) , wiatrak przy takim stresie pracował na 94 % i przy temp. ok 85 stopni pokazywały się te kreski i takie tam

EDIT 1 Ogólnie w grach nie miałem takiego problemu , żeby karta aż tak się nagrzała ,żeby wyszło do pulpitu/zresetowało pc czy coś a grając w te nowe gry grywam na wysokich opcjach graficznych i przy rozdziałce 1280x960

Spcem nie jestem, ale to za dużo torochę może jak masz miejesce to wmotowanie dodatkowego wiatraczka dla chłodzenia komputera.

Zobaczymy czy coś powie Kristal bo chyba on coś się na tym zna

niewyjaśnione błędy kart graficznych w grach mogą być też spowodowane wirusami

Ten program służy do obciązenia kart graficznych w 100%. Żadna gra praktycznie nie obciąży w takim stopniu. Jeżeli zainstalowanie starszych sterowników nie pomogło oraz nie masz gwarancji to pozostaje wrzucić kartę graficzną do piekarnika. Artefakty naprawi, ale na jak długo to nie wiadomo. Może podziałać rok, dwa, miesiąc, a nawet dzień.

Mam gwarancję na 2 lata a kartę kupiłem jakoś w październiku na morelach, no to muszę ją wymienić czy mogę jeszcze na niej jechać bo gry działają przecież po za tym te kreski zbytnio mi nie przeszkadzają bo tylko co jakiś czas to jest chyba że nagle by mi na cały ekran powyskakiwały podczas gry. No ale skoro to artefakty to czy nie powinienem je mieć również podczas zwykłej pracy na pc ? Bo gdzieś tam czytałem że ludziom podczas włączania pc już wyskakują na pulpicie i w ogole a ja czegos takiego nie mam tylko mowie podczas gry i to nie zawsze i nie we wszystkich. Jest jakieś ryzyko związane z tym, że będę trzymał taką kartę w moim kompie ?

EDIT 1 A co z wiatraczkiem ? Co gdybym ręcznie ustawił podczas grania na 100 % pracę ? Ogólnie już ustawiałem ręcznie go na tą 100 ale głośno chodzi ( nie przeszkadza mi to ) ale boję się że coś może się stać, bo podczas zwykłego klikania po necie to mam na auto czyli około 44 %... czyli takie pytanko gdybym ustawił wiatrak ręcznie na 100 % tylko podczas grania to zbyt długi okres działania w takim trybie wiatraczek mógłby ulec zniszczeniu / ewentualnie karta albo zasilacz ?

Edit 2 Czy temp. 52 podczas spoczynku to nie jest za wysoka ?

Słuchaj, powiem Ci z własnego doświadczenia, najnowsze sterowniki (szczególnie AMD) mogą przyspożyć mase problemów, na swojej tej samej firmy i tej samej serii miałem identyczny problem co ty.

Zmiana sterów pomogła, działo się tak że w pewnym momencie zwieszało się, lub wywalało mi abstrakcje, czasami nawet odwracało kolory czy obraz,a po kilku sekundach lub minutach komunikat że sterownik odzyskał sprawność.

Zmiana sterowników na starsze mi pomogła, ale jeśli to nie pomoże idź do serwisu, może coś się "odkleiło" na karcie. Zrób to póki masz gwarancje i dopóki nie uszkodzisz jej z własnej winy, przegrzewając itp.

A pamiętasz może jakie sterowniki używałeś ? z jakim numerkiem bo kompletnie nie wiem które będą dobre

ale w serwisie mogą mu zalepić coś tam zakleić w karcie, i co karta pochodzi tak jak kolega 2 posty napisał dzień, dwa, tydzień, miesiąc, pół roku, rok. Jakby nawet źle karta była podpięta to jakiś pisk z płyty by był, czy nawet płyta sama dałaby jakiś dźwięk przy włączaniu. Sam przegrzałem latem swoją kartę i przy włączaniu miałem 3 piski, dopiero jak odstygła to komp odzyskał sprawność.

Sprawdź czy w budzie masz wolne miejsce na dodztkowe chłodzenie :). A może jakiś wiatrak ci w kompie nie chodzi, i nie chłodzi np karty graficznej pod obciążeniem. Może masz coś nie tak schłodzeniem kompa :).

Niestety nie pamiętam za dobrze, to było kilka miesięcy temu.

Aktualnie mam nowy komputer, lecz z kartą (wg. mnie lepszej firmy) Nvidia i temperatura w spoczynku nie osiąga 40 C.

Sterowniki to było albo 11 z czymś albo 12.4

Wcześniej używałem sterowników 12.4 i dzisiaj zaaktualizowałem do 13.1 i to samo nie wiem wezme jakąś wersję 11 zobaczymy, co do wiatraczkow to wszystkie pracują - mam tego radeonka od vertexa 3D i tam chłodzenie nie jest najwyższej klasy

EDIT 1 No ale dobra czy ta karta może mieć wpływ na mój sprzęt ( płyta główna,zasilacz ) itp jeżeli będę ją dalej użytkował ? Czy jeszcze na razie mogę się na niej bawić

EDIT 1 A co z wiatraczkiem ? Co gdybym ręcznie ustawił podczas grania na 100 % pracę ? Ogólnie już ustawiałem ręcznie go na tą 100 ale głośno chodzi ( nie przeszkadza mi to ) ale boję się że coś może się stać, bo podczas zwykłego klikania po necie to mam na auto czyli około 44 %... traczek mógłby ulec zniszczeniu / ewentualnie karta albo zasilacz ?Edit 2 Czy temp. 52 podczas spoczynku to nie jest za wysoka ?

Na 100% to raczej nie bo może ci wiatrak uszkodzić. Ja też mam ustawione na swojej karcie na auto i pod obciążeniem dochodzi do 75%-80% mocy wiatraka. To też zależy ile grasz i jak długo komp jest obciążony. A jak obciążałeś tym programem to wiatrak zwiększał ci obroty ?. Czy było np. tak jak masz w spoczynku ? 44%. Na pewno jak ustawisz podczas grania na 75-80% mocy wiatraka to będzie wtedy optymalnie :).

Edit 2 : W spoczynku 52 stopnie masz w normie, bo ja mam podobnie :). Mi to skacze na 55-57 w spoczynku i to też zależy od pory roku :).

p.s : nie nadażam pisać na twoje pytania xD.

Wypróbuj jeszcze standartowych, fabrycznych sterowników, które powinienieś dostać z karta.

EDIT 1 No ale dobra czy ta karta może mieć wpływ na mój sprzęt ( płyta główna,zasilacz ) itp jeżeli będę ją dalej użytkował ? Czy jeszcze na razie mogę się na niej bawić

Jedynie co, co to karta może ci się zagotować. W spoczynku jeśli pracuje normalnie to może ci jeszcze służyć, tylko nie wiem ile wytrzyma pod obciążeniem.

Sorki za przerwę w pisaniu ( szukając starszych sterowników nagle wyskoczył mi problem z trojanem-policja omg i zanim to ogarnąłem to 1,5 godziny minęło co za porażka mam avasta i gów*o daje ) Co do wcześniejszych testów w funmarku wentylator pracował mi na 94 % ... jeżeli nic innego się nie stanie tylko ewentualnie karta może paść to w takim razie jeszcze trochę na niej chyba pogram..zobaczymy dopóki te artefakty nie występują z wielką częstotliwością to na razie dam sobie z tym chyba spokój

@Deimon a ty masz tą samą kartę ? Czyli hd4850 1gb ddr5 od vertexa 3 D ?

Nie wiem czy coś to zmienia ale grałem przez jakiś czas na moim tv tzn podłączyłem ekran pod pc za pomoca hdmi i gralem na rozdzielczosci full hd w dmc i odziwo zadnych artefaktow ani nic nie bylo...

To jak już pisałem to może wina leży po stronie monitora ?. Weż go do kumpla na moment i sprawdź :). Nie ja mam gorszą grafę od twojej geforce 9500 gt :P. Ostatnia sprawa jeszcze o której nikt nie pisał nie masz może w domu skoków napięcia elekrtycznego ?. Tzn. nie zmienia ci napięcia na grafie ?.

A jak mam to sprawdzić ^^ w kwesti zasilaczy i w ogóle jestem zielony xD

EDIT 1 Ale jeżeli wina byłaby po stronie moniotra to chyba nie tylko podczas grania powinienem mieć takie paski chyba ?

Żadna wina monitora i żaden skok napięcia. Skąd takie bzdury wymyślacie.